La Regió Sanitària (RS) Alt Pirineu i Aran ha celebrat aquest dimarts els 40 anys de la creació del
Departament de Salut amb un acte que ha comptat amb la participació de la sub-directora Regional de Salut Pública a Lleida i Alt Pirineu i Aran, Mercè Bieto, i el director de Serveis del Departament de Salut, Xavier Rodríguez.
Per commemorar aquesta efemèride, s'ha presentat l'exposició
40 anys fent salut, una mostra itinerant realitzada pel Departament de Salut que consisteix en una sèrie de plafons amb un extens recull històric dels fets més rellevants que han tingut el Departament per protagonista.
Fins al 4 de juliol l'exposició romandrà a l'edifici de la RS Alt Pirineu i Aran, situat al número 22 de la plaça Capdevila de Tremp. Durant l'acte s'ha projectarà també un audiovisual que recull testimonis d'empleats del Departament de Salut en aquest temps.
Un tast d'història
Amb el restabliment de la Generalitat provisional al 1977 es va crear el Departament de Sanitat i Assistència Social, situat al Palau de la Generalitat i al passeig de Lluís Companys. Llavors també es va anomenar el primer conseller, Ramon Espasa. Un any després es va crear l'estructura del Departament i dels Serveis Territorials a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona i es van iniciar les visites a institucions sanitàries pel territori per recollir informació, elaborar els estudis tècnics i planificar el mapa sanitari.
El traspàs de competències i de personal va arribar al 1979, amb l'Estatut d'autonomia de Catalunya. Al 1980, el Departament tenia 358 treballadors, una xifra que es triplicaria un any després, quan es van regular els centres i serveis sanitaris assistencials a Catalunya. També aquell any s'elaborava el primer Mapa Sanitari de Catalunya.
No va ser fins l'any 1983 que el pavelló Ave Maria del recinte de la Maternitat va passar a ser seu del Departament. També aquell any hi havia ja 44 Centres d'Atenció Primària arreu del país i es constituïa l'Institut Català de la Salut (ICS) -que assumia les funcions de l'antic INSALUD.
La contracepció i la tuberculosi (1979), les vacunacions (1980), la donació voluntària de sang i la recomanació de no fumar (1982) esdevenien els temes protagonistes en les primeres campanyes i materials informatius per a la població, als quals seguirien d'altres com el foment de les platges netes (1984), les drogues (1985) o l'educació sanitària, amb la distribució, l'any 1986, de més de quatre milions de díptics, cartells i butlletins.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi