Tot just acabar el període d'hibernació, al mes d'abril, l'os Goiat tornava a atacar bestiar. Aquest fet
va permetre activar la segona fase del Protocol d'Intervenció amb ossos al Pirineu, aprovat per totes les administracions pirinenques i el Ministeri per a la Transició Ecològica. Ara, en una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), el conseller de
Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha demanat "més coordinació administrativa" per culminar la fase 2.
Segons aquest protocol, cal realitzar diverses intervencions de condicionament aversiu amb l'exemplar per tractar de canviar els hàbits. Aquestes actuacions consisteixen en un conjunt de tècniques que inclouen l’ús de pirotècnia, bales de fogueig o bales de cautxú que cal aplicar quan l’animal està realitzant la conducta inadequada. Calvet considera que el govern d'Aragó també podria aplicar aquestes actuacions i explica que ja s'ha contactat amb el govern de l'Estat i el d'Aragó per fer una reunió i analitzar com es culmina la segona fase i es passa a la tercera, que consisteix en l'extracció de Goiat del medi.
La reunió entre totes les administracions, que el conseller confia poder-la celebrar durant les pròximes setmanes, servirà per analitzar l'eficàcia de la segona fase del Protocol i valorar si cal extreure Goiat del medi. Calvet ha insistit que Goiat no és un os "agressiu ni perillós" però sí que és un "gran depredador". Aquest nivell de depredació "superior" a la resta d'exemplars ha portat a totes les administracions a redactar un Protocol i aplicar la segona fase per intentar que Goiat deixi de ser un "gran depredador".
L'os Goiat captat per una càmera de fototrampeig a finals de l'any passat. Foto: Territori
El conseller de Territori ja
va respondre la carta adreçada pel govern d'Aragó, que
mostrava el seu desacord amb la reintroducció d'ossos forans al Pirineu, i la presència de Goiat a la comunitat aragonesa. Calvet va recordar que el projecte Piroslife, liderat per Catalunya, compta amb el suport de la Unió Europea i el vistiplau de les administracions estatals i regionals afectades com l'Aragó. En aquest sentit, el conseller ha proposat una cimera conjunta per debatre aquesta i la resta de qüestions per tal d'assegurar la convivència amb l'os.
Damià Calvet ha recordat al seu homòleg aragonès que la introducció d'alguns exemplars d'Eslovènia a la serralada va ser un projecte liderat per França l'any 1996 amb el suport de la Comissió Europea i "amb l'acord de l'estat espanyol i de totes les administracions pirinenques afectades". És per això que el conseller assegura que "la nostra participació en aquest projecte no és diferent que la resta d'administracions i, en tot cas, és solidària amb el conjunt d'aquestes".
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi