Dimecres, 22 de gener de 2025
memòria històrica

La Vall Fosca homenatja amb una ruta al pedagog Artur Martorell

La ruta recorre els escenaris de les colònies que Martorell va organitzar a la vall entre els estius de 1917 i 1919

19 d'agost de 2019 a les 10:48
Inauguració de «la ruta Martorell» al Museu Hidroelèctric de Capdella. | Ajuntament de la Torre de Capdella
La Vall Fosca va inaugurar aquest divendres  La ruta Martorell dedicada al pedagog barceloní Artur Martorell. Es tracta d'un recorregut amb cinc plafons que assenyalen els indrets on es desenvolupaven les colònies que Martorell va organitzar a la vall durant els estius de 1917 a 1919.

El Museu Hidroelèctric de Capdella, impulsor de la iniciativa, incorpora aquesta ruta al seu projecte de recuperació de la memòria històrica de la Vall Fosca. Al llarg del recorregut es poden trobar textos que expliquen les vivències de Martorell i dels 25 nens i nenes i 3 mestres que van participar en aquestes colònies els mesos d'agost de 1917, 1918 i 1919. 


L'estada tenia lloc al campament que l'empresa Energía Eléctrica de Cataluña tenia a la Central de Capdella. L'objectiu de les colònies era millorar la salut dels infants i joves que vivien a Barcelona, per això el mestre Martorell va impulsar unes colònies que els permetien estar en contacte amb la natura, tenir una bona alimentació i una higiene acurada. 

La inauguració va comptar amb la presència del nét de Martorell, Jordi Cornudella, qui va reivindicar el paper dels mestres i va posar en valor la figura dels seus avis materns, ambdós mestres. L'historiador Martí Boneta, que ha fet recerca sobre la figura d'Artur Martorell, va seleccionar per a l'ocasió un seguit de fragments de les memòries de les colònies escolars que van llegir infants de la Vall Fosca, i que reflectien el dia a dia de l'estada d'alumnes i mestres a la vall.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació