Divendres, 22 de novembre de 2024
rius

Un estudi de la UAB revela que el canvi climàtic està acidificant els rius del Pirineu

Aquest fet comporta riscos com l'alliberament de metalls tòxics al medi

Redacció 20 d'agost de 2019 a les 14:53
Al Parc Nacional d'Aigüestortes tenen l'origen diversos rius pirinencs. | Enric Rubio
Un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona, en col·laboració amb la i la Universitat de Girona, denuncia que el canvi climàtic està alterant la qualitat de l'aigua als rius d'alta muntanya del Pirineu. Els canvis que estan patint estan incrementant l'acidificació de les aigües. Aquest fet, com expliquen, comporta l'alliberament al medi de metalls tòxics com ara arsènic, alumini o níquel.

Segons revela l'estudi, aquest procés que incrementa l'acidesa de l'aigua no només es quedarà a les capçaleres dels rius sinó que «podria arribar a afectar la qualitat dels recursos hídrics en les parts mitjanes i baixes». Fins ara els tècnics creien que aquest fenomen era puntual i afectava a zones molt concretes del Pirineu, però ara, aquest nou estudi ha evidenciat que l'acidificació de l'aigua s'està estenent per tota la serralada.


El treball, que ha estat dirigit per l'investigador del Departament de Geologia de la UAB, Mario Zarroca, ha permès documentar els principals sistemes fluvials afectats i donar a conèixer la problemàtica als responsables de les principals administracions locals i nacionals que tenen competència en la gestió de l'entorn natural.

Els resultats de la investigació apunten a que aquest fenomen està desencadenat pel canvi climàtic, i hi han pogut veure una relació amb els episodis de sequera i l'augment de la temperatura. Els investigadors han demanat poder realitzar un estudi a major escala per analitzar més a fons les causes i establir estratègies de prevenció. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació