Divendres, 22 de novembre de 2024
Memòria

La família de Grangé reivindica que va dedicar la seva vida a la difusió perquè la història no es torni a repetir

Quim Torra lamenta la mort de Grangé i en destaca que mai va deixar d'explicar la "barbàrie feixista"

Redacció 28 d'agost de 2019 a les 09:31
El germà i el fill de Conxita Grangé, amb les seves parelles, durant l’homenatge d'ara fa un mes | ACN
La neboda de Conxita Grangé i portaveu de la família, Carme Rei Grangé, ha reivindicat que la lluitadora antifeixista va dedicar "tota la seva vida a la difusió del que va passar perquè no es torni a repetir". Conxita Grangé ha mort aquest dimarts als 94 anys a Tolosa i és l'última supervivent catalana del camp de concentració de Ravensbrück.

La seva neboda ha explicat que Conxita Grangé va ser deportada al camp quan tenia 19 anys juntament amb la seva tia i una cosina. També ha relatat com totes tres feien d'enllaç entre maquis i guerrillers i com les van detenir milicians de Pétain que van anar a casa seva a la recerca d'un familiar que havia fugit. Conxita Grangé va néixer a Espui, al Pallars Jussà, però ha viscut gairebé tota la vida a França.


Segons relata Carme Rei, les tres dones feien d'enllaç entre maquis i guerrillers de l'explotació forestal que tenia un familiar i que funcionava com a "tapadora per la lluita amb la resistència". "Era una explotació que els homes es dedicaven a tallar arbres de dia i a la nit feien sabotatges", ha explicat. 

Pel que fa a la seva vessant com a divulgadora, Carme Rei recorda que va ser cofundadora del Museu de la Resistència i la Deportació que hi ha a Tolosa, on feia de guia dues vegades per setmana. A més, també es va dedicar a donar conferències a les escoles i a organitzar viatges escolars a camps de concentració. "Tota la seva vida la va dedicar a la difusió del que va passar perquè no es tornés a repetir. Crec que va aconseguir el seu objectiu", ha conclòs.

Carme Rei també ha mostrat l'agraïment de la família a la Generalitat per haver organitzat un homenatge el passat juliol. Tot i que la seva tia no hi va poder assistir per la seva delicada salut, “sabia que li havíem fet l’homenatge”, ha dit.

Condolències per la mort de Grangé

Des que s’ha conegut la mort de Conxita grangé han estat moltes les personalitats que han expressat el seu condol. És el cas, per exemple, del president de la Generalitat, Quim Torra, que ha lamentat la seva mort a través d'una piulada a Twitter. Torra ha destacat que tot i ser detinguda per la Gestapo, torturada i deportada al camp de concentració alemany, mai va deixar d'explicar als joves la barbàrie feixista.

Per la seva banda, la consellera de Justícia, Ester Capella, ha afirmat que la seva lluita contra el feixisme i l'oblit és un exemple per a totes. "Les nostres polítiques de memòria han d'estar a l'alçada del seu llegat", ha afegit la consellera que té les competències en memòria històrica.
   

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació