Dimecres, 3 de juliol de 2024
abocador de Fígols

Campanya per a l’estudi d’espècies en risc a l’abocador de Fígols

Una trentena de trencalossos i tretze voltors formen part de l’estudi, en què s’han interessat diverses entitats

Redacció 30 d'agost de 2019 a les 10:39
Imatge de l’aufrany capturat a l’abocador de Fígols | CCPJ
El Consell Comarcal del Pallars Jussà ha implantat una campanya de seguiment de la fauna a l’entorn de l’abocador supracomarcal de residus de Fígols. Es tracta d’un programa que permet conèixer espècies animals que freqüenten l’abocador i entendre com aquestes interaccionen amb els residus que s’hi dipositen. Gràcies a aquesta recerca es podran identificar els riscos tant per a la fauna, el medi ambient i les infraestructures i aplicar-ne mesures preventives i correctores, segons ha explicat el president comarcal, Josep Maria Mullol. 

Recentment s’ha pogut capturar un exemplar d’aufrany amb l’objectiu d’instal·lar-hi un GPS i fer-li un seguiment via satèl·lit per tal d’observar-ne l’entorn i la seva interacció amb altres espècies de voltor comú, voltor negre o trencalòs. Paral·lelament, també s’han dut a terme diverses tasques de seguiment a rapinyaires, així com la instal·lació d’una gàbia prop de la planta de compostatge.


A l’abocador de Fígols hi conflueix un ampli ventall d’aus rapinyaires i carronyaires amenaçades com el voltor negre, l’aufrany i el milà reial. Per aquest motiu, diversos científics d’altres institucions com el Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), la Universitat de Lleida i la Universitat de Barcelona dirigits pel doctor Antoni Margalida, ja s’han interessat en aquesta investigació comptant des del primer moment amb el suport tècnic del Consell Comarcal.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació