Divendres, 22 de novembre de 2024
os bru

Unió de Pagesos insta Agricultura a defensar els ramaders davant dels atacs d'ossos

El sindicat demana la "captura i retirada immediata" de l'os Cachou i els ramaders de l’Aran se senten “indefensos”

Redacció 20 de setembre de 2019 a les 09:48
Marc Cuny a les jornades a Son aquest dijous | ACN
Unió de Pagesos ha demanat la captura i retirada immediata de l'os Cachou i ha fet una crida al Departament d'Agricultura per tal que es posicioni en defensa dels ramaders afectats pels atacs d'ossos i fauna salvatge que s'han produït recentment al Pirineu català. El sindicat considera que no es pot demorar més el debat sobre la coexistència d'aquest animal amb els caps de bestiar i apel·la a les institucions a un reunir-se amb representants del sector per discutir sobre les mesures a aplicar.

El sindicat exposa que aquest estiu s'han registrat cinc atacs d'os en territori català, tres d'ells al Pallars Sobirà, un al Pallars Jussà i un a l'Alta Ribagorça. Paral·lelament, a la Vall d'Aran aquest mes de setembre ja s'han comptat cinc atacs de l'os Cachou a eugues. Uns atacs que se sumen als que el mateix exemplar va fer aquest estiu contra cabres i assentaments apícoles.


Unió de Pagesos justifica aquesta mesura ja que "les prevencions davant d'atacs a bestiar equí i boví són molt difícils d'aplicar ja que no és viable agrupar i protegir els ramats a la nit", com es fa amb els d'oví. A tot això, el sindicat afegeix que els moviments nocturns dels ossos són "totalment imprevisibles" i que el temps de decalatge de la recepció del senyal del collar GPS fa molt difícil la protecció efectiva d'aquest bestiar.

Els ramaders de l’Aran, “indefensos"

El president de l'Associació de Criadors de Cavall Pirinenc de la Val d'Aran, Marc Cuny, ha dit que els ramaders aranesos se senten "indefensos" davant els "reiterats" atacs de l'os Cachou als seus ramats. Cuny s'ha mostrat contundent i ha assegurat que "si l'administració no pren mesures, les haurem de prendre nosaltres". Cuny s'ha qüestionat que si els atacs segueixen amb aquest ritme fins al novembre, mes en que es baixen els animals de la muntanya, "potser alguna explotació s'haurà quedat sense animals".

Cuny ha lamentat que l'os Goiat va començar a atacar ja fa més d'un any i encara està al medi i no s'ha dictaminat la seva retirada de les muntanyes i es pregunta si succeirà el mateix amb Cachou. Aquest ramader aranès lamenta la dilació en el temps d'aquest protocols. El president dels ramaders ha afirmat que els ossos i el bestiar equí poden conviure a la muntanya, però ha afegit que amb aquests animals "problemàtics" com Cachou o Goiat és "impossible".

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació