Dimecres, 22 de gener de 2025
processionària

Comença la campanya de tractaments aeris per al control de la processionària del pi

El Departament d’Agricultura constata una disminució de la superfície afectada greument per la processionària

23 de setembre de 2019 a les 09:31
Una avioneta efectuant un tractament en un bosc català | Agricultura
El Departament d’Agricultura ha iniciat aquest dilluns la campanya de tractaments aeris per al control de la processionària del pi. En total s’efectuaran actuacions en 17.500 hectàrees, principalment al Prepirineu (Berguedà, Solsonès, i Noguera) i Pirineu (Alt Urgell, Cerdanya, Pallars), encara que enguany hi ha un important increment a Tarragona (Baix Camp, Baix Penedès, i Conca de Barberà).

Des del departament s’assegura que la continuïtat en aquest esforç “està contribuint a què la gravetat de les afectacions vagi disminuint”, malgrat que el canvi climàtic no fa que les perspectives pel que fa a l’evolució d’aquesta plaga siguin favorables.


El percentatge de les pinedes de amb algun grau d’afectació per aquest insecte defoliador a Catalunya es manté al voltant del 20%. El que continua disminuint són les afectacions més greus, i les que provoquen les molèsties més importants a nivell de salut, ramaderia, oci, i paisatge (que ja són inferiors a 20.000 hectàrees). L’any 2016 les afectacions greus eren de quasi 60.000 hectàrees.

La processionària del pi és un insecte autòcton. L’objectiu d’aquests tractaments no és erradicar aquest organisme sinó contribuir a l’equilibri natural de les seves poblacions a les pinedes. Cal recordar que a més d’ocasionar importants perjudicis a les economies locals, origina urticària i trastorns al·lèrgics a les persones i als animals.

El producte que s’utilitza és biològic, compatible amb l’agricultura ecològica, i no està classificat com a tòxic ni com a perillós per al medi ambient ni per als organismes aquàtics. A més, cal tenir present les limitacions de la normativa relativa als tractaments aeris que prohibeix els tractaments a menys de 100 metres de zones habitades.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació