El
Departament d'Agricultura ha adjudicat aquest dijous, mitjançant una subhasta, 64.375 tones de fusta procedents de diversos boscos públics d'arreu de Catalunya. El seu valor global puja a 2.935.388 euros i es calcula que la gestió de tota aquesta massa forestal repercutirà en 645 llocs de treball, dels quals 150 seran directes al bosc o a la indústria fustera.
Els treballs que es realitzaran són en gran part de millora; sobretot aclarides en boscos joves per millorar-ne la vitalitat, reduir-hi el risc d'incendis i fer-los més resistents davant d'episodis de sequera o plagues.
La consellera Teresa Jordà ha ressaltat la importància que té aquesta acció: "Avui venem fusta, però també es compra gestió forestal i prevenció d'incendis". En aquest sentit, ha explicat que l'objectiu del Pla Estratègic Forestal que està ultimant el seu departament és el de "posar en valor" aquest producte i estendre més el seu ús en àmbits com ara el de la construcció.
A la subhasta s'han licitat 52 lots de fusta davant d'una bona representació del sector consumidor d'aquest producte a Catalunya, a més d'altres de possibles de fora del territori. Aquest volum implica una gestió d'unes 3.000 hectàrees forestals de nou comarques i 42 municipis i entitats locals, d'entre les quals en destaquen les de l'Alt Urgell, el Berguedà, el Pallars Sobirà i la Cerdanya.
Per comarques, s'han adjudicat 19.056 tones de fusta dels boscos públics del Berguedà, 17.966 dels de l'Alt Urgell, 7.525 dels del Pallars Sobirà, 7.294,75 dels de la Cerdanya, 6.664 dels de l'Alta Ribagorça, 3.264 dels del Pallars Jussà, 1.567 dels del Solsonès, 736 dels del Segrià i 303 dels de la Noguera. Del total subhastat, gairebé 8.000 tones provenen de boscos que han obtingut el certificat de gestió forestal sostenible
PEFC.
La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha recordat que més d'un 60% de la superfície de Catalunya l'ocupen els boscos i que, d'aquests, menys d'una quarta part són públics. Per aquest motiu, ha explicat que el Pla Estratègic que està elaborant el seu departament busca "treure més suc" a aquesta massa forestal, per tal que els propietaris de caire privat obtinguin una rendibilitat de la seva gestió.
Una de les línies que ha comentat la consellera és la que s'està impulsant a través del Centre de Tecnologia Forestal de Catalunya i que té a veure amb la introducció de la fusta a l'àmbit de la construcció.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi