Segueix la resposta a la sentència de l'1-O. Després de quatre jornades d'intenses protestes arreu del país, aquest divendres hi ha convocada una vaga general, convocada per la Intersindical-CSC i la IAC, que el sobiranisme ha plantejat com una resposta de país a les condemnes als líders independentistes i a la repressió. I que coincideix amb l'arribada de les
Marxes per la Llibertat a Barcelona, en el que serà el cinquè dia de protestes després de la sentència.
Aquestes són les principals claus de la vaga del 18-O:
1) Per què es convoca?
Formalment, per motius de caire laboral -està prohibit fer vaga per raons polítiques-. S'exigeix un salari mínim interprofessional de 1.200 euros mensuals, el manteniment del poder adquisitiu de les pensions i l'eliminació de la bretxa salarial. També reclamen al Govern un pla per garantir la gratuïtat i universalitat dels serveis públics. A la convocatòria s'han adherit en les darreres hores la CGT i la Unió de Pagesos.
2) Quines activitats hi ha previstes?
Al matí hi haurà mobilitzacions en diversos punts de les principals ciutats. A Barcelona a les 12h hi haurà un piquet a plaça Universitat; a Tarragona hi ha una concentració a les 12h30 a la plaça de l'Ajuntament i a Girona a les 11h arrencarà una manifestació a la Plaça Pompeu Fabra. La principal mobilització de la vaga general serà una manifestació a Barcelona, amb el lema "Pels drets i les llibertats, vaga general", que començarà a les 17 hores als Jardinets de Gràcia i baixarà per Passeig de Gràcia fins la Gran Via.
3) Quines empreses pararan?
Un dels majors centres de treball del país, la planta de
Seat a Martorell, ha aturat la producció d'automòbils des de la tarda d'aquest dijous i durant tots els torns de divendres, decisió que afectarà 6.900 treballadors. L'empresa automobilística no s'adhereix a la vaga però ha acordat l'aturada tècnica pel risc que no arribessin els subministraments o els treballadors no poguessin arribar a la factoria.
D'entre les grans empreses, la cadena de supermercats
Bonpreu no obrirà les botigues i oferirà un permís retribuït als seus prop de 7.000 empleats. La mateixa decisió ha pres l'operadora Parlem, mentre que les benzineres de Petrolis Independents no oferiran atenció personal en suport a la vaga. A més, l'assemblea d'estibadors de Barcelona s'ha sumat a l'aturada.
Amb motiu de la vaga, la Universitat Pompeu Fabra ha suspès les activitats lectives i Esade ha tancat els seus centres de Barcelona i Sant Cugat. La vaga també ha rebut adhesions del món de la cultura, com la d'
un grup de teatres de Barcelona, entre els quals hi ha Escenari Joan Brossa, Tantarantana, Sala Flyhard o el Teatre del Raval.
4) La vaga aconseguirà aturar l'activitat?
Una de les claus per a l'èxit de la jornada de vaga seran les afectacions a la mobilitat, que poden dificultar l'arribada als centres de treball. D'una banda, els
serveis mínims decretats al servei de Rodalies són de només el 33% durant tot el dia i al metro només han de circular almenys el 50% dels trens en hora punta.
Les Marxes per la Llibertat arribaran a Barcelona al migdia per diverses carreteres
D'altra banda, al migdia arribaran al centre de Barcelona els participants de les Marxes per la Llibertat. Les que partien de Berga i Vic arribaran per la C-58; mentre que la de Girona discorrerà per la N-2, la C-31 i la Gran Via; i les de Tarragona i Tàrrega, per la N-2, l'A-2, la B-23 i la Diagonal.
Als aeroports es preveu una afectació limitada a les rutes més llargues, atès que el govern espanyol ha decretat serveis mínims del 100% als vols no peninsulars i del 57% als vols peninsulars de més de cinc hores.
5) És una vaga política?
La legislació a l'Estat impedeix la celebració de vagues per motius que no siguin laborals. La patronal Foment del Treball va denunciar la convocatòria de la vaga del 3 d'octubre del 2017 per considerar que es convocava per raons polítiques, i fins i tot en va sol·licitar la suspensió cautelar.
Foment del Treball va intentar prohibir sense èxit la primera vaga general convocada per Intersindical
Tanmateix, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va desestimar la demanda de Foment, que exigia a Intersindical-CSC una indemnització de 100.000 euros per danys i prejudicis pels serveis mínims. La justícia va al·legar que la vaga és un dret fonamental i la patronal de grans empreses va recórrer la decisió al Tribunal Suprem.
6) Les anteriors vagues del procés
La d'aquest divendres serà la cinquena vaga general convocada per Intersindical-CSC coincidint amb esdeveniments del procés. La que va tenir més incidència va ser la del 3 d'octubre del 2017, com a resposta a les càrregues policials de l'1-O. En aquesta jornada el consum elèctric va situar-se a nivells d'un dia festiu, un indicador rellevant per valorar l'èxit d'una aturada general; s'hi van sumar UGT i CCOO i fins i tot s'hi van mostrar favorables patronals com ara Pimec i Cecot.
Durant la vaga del 3-O del 2017 el consum elèctric va descendir a nivells d'un dia festiu
Les següents vagues generals van rebre menys suport, i es van centrar sobretot en l'àmbit de l'administració pública. El 8 de novembre del 2017 va ser la segona, coincidint amb l'ingrés en presó dels membres del Govern; el 21 de desembre del mateix any, durant la celebració del Consell de Ministres a Barcelona es va convocar una aturada de dues hores; i el 21 de febrer d'aquest any es va convocar una vaga coincidint amb l'inici del judici de l'1-O.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi