Clam massiu al Pallars contra la sentència que condemna per sedició, malversació i desobediència els líders independentistes que van impulsar el referèndum de l'1-O. Centenars de persones han sortit al carrer aquest divendres en poblacions com Tremp, la Pobla de Segur o Sort en diverses manifestacions que han tingut el seu punt àlgid a la tarda.
Ja de bon matí s’han produït talls intermitents de carretera a Tremp i a la Pobla, on grups de persones han tornat a utilitzar la
tècnica de creuar ininterrompudament el pas zebra en diferents punts. Durant una estona, a la localitat poblatana també s’ha efectuat un tall a la via del tren, obligant el comboi que havia de sortir cap a Lleida a fer-ho amb uns minuts de retard.
A Tremp la manifestació que s’ha acabat convocant a les 17h de la tarda a la rambla Doctor Pearson ha estat de nou multitudinària. Els concentrats han realitzat una marxa pacífica pels carrers de la localitat, una ruta que ha passat per davant de la caserna de la Guàrdia Civil. La concentració, que ha aplegat unes 500 persones, s’ha desenvolupat amb tota normalitat i sense cap incident. Per les 21h s’ha convocat una cassolada itinerant pels carrers de la ciutat.
A Sort i la Pobla de Segur també s’han dut a terme concentracions de caire pacífic i amb proclames independentistes i per la llibertat dels líders independentistes empresonats. Al Pallars Sobirà la manifestació ha tingut Esterri d’Àneu com a punt d’inici. Des de les Valls d’Àneu els manifestants s'han traslladat fins a Llavorsí, des d’on s’ha iniciat una marxa lenta d’un centenar de vehicles fins a Sort. La cloenda de l'acte ha tingut lloc a la plaça Major.
Manifestants a Sort aquest divendres. Foto: Ramon Aytés
Les Marxes per la Llibertat conflueixen a Barcelona
A Barcelona s’ha viscut una nova jornada multitudinària i per a la història. Les Marxes per la Llibertat i la mobilització generada per la vaga general convocada per la Intersindical-CSC han confluït als Jardinets de Gràcia des d'abans de les cinc de la tarda, hora prevista per a la manifestació que tanca la jornada. Han estat molts els pallaresos que també han participat de les Marxes i d’aquesta concentració, que ha reunit 525.000 persones segons la Guàrdia Urbana.
La imatge ha recordat, en molts moments, a una Diada de l'Onze de Setembre -en aquest cas, després de tres dies de marxa pel territori des de Girona, Tàrrega, Tarragona, Berga i Vic- i també a l'aturada de país del 3-O, convocada com a protesta per la violència policial del referèndum celebrat dos dies abans. La concentració ha comptat amb els principals dirigents del país, membres del Govern inclosos, i suposa la mobilització més massiva des que es va conèixer,
el veredicte del Tribunal Suprem.
Manifestació del 18-O a Barcelona. Foto: Martí Urgell
Seguiment de la vaga
Segons han assegurat els promotors de la vaga al matí, en una atenció als mitjans des de Plaça Universitat -que ha acollit una manifestació d'estudiants al migdia-,
l'impacte de la vaga és superior al de l'aturada de fa dos anys. El consum elèctric, en aquest sentit, ha caigut un 10,1% respecte el d'un divendres normal, una dècima més que el 3-O. Una de les dades rellevants que ha aportat Carles Sastres, secretari general de la Intersindical,és que el seguiment a les capitals de comarca és del 80%.
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha comparegut per facilitar les dades de l'impacte de la vaga. El sector on més es nota, amb un 90% de seguiment, és el de les universitats. A l'ensenyament públic se supera el 43%, al concertat és del 35% i en el privat es queda en un 26%. En sanitat pública s'arriba al 26,3%, a la concertada al 19,6% i en la privada només hi ha un seguiment del 5,4%.
Vaga general del 18 d'octubre del 2019 en resposta a la sentència Foto: Adrià Costa
Aldarulls i propostes
El context de manifestació està marcat per una setmana molt agitada. La sentència va ser acollida amb un intent de bloqueig de l'aeroport del Prat a càrrec del Tsunami Democràtic, i l'endemà van arrencar els aldarulls a Barcelona. Les nits de dimarts, dimecres i dijous han registrat incidents al centre de la ciutat, amb enfrontaments entre manifestants i Mossos d'Esquadra. La policia catalana, a banda,
va ser incapaç ahir d'evitar que un grup de nazis es desplacés des de Sarrià fins al centre, la qual cosa va provocar agressions contra militants antifeixistes.
A la mateixa hora que es produïen els fets, el president de la Generalitat, Quim Torra,
era entrevistat a TV3. Feia només unes hores que havia fet pública la seva proposta per exercir el dret a l'autodeterminació abans que acabi l'any 2021 -és a dir, abans del final de la legislatura-, i el Govern
es trobava immers en turbulències perquè Torra no havia compartit el contingut del discurs amb anterioritat. L'horitzó electoral torna a ser factible a Catalunya amb l'impacte de la sentència encara calent.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi