Dimecres, 22 de gener de 2025
flora

​Troben al Parc Natural de l'Alt Pirineu una espècie de molsa protegida mai detectada en aquest indret

La població localitzada és de dimensions molt reduïdes concentrada en una àrea de prop de 100 m2 a la Vall Ferrera

28 d'octubre de 2019 a les 09:39
Pla general de l'hàbitat on viu l'espècie de molsa Buxbaumia aphylla | Miquel Jover
El Parc Natural de l'Alt Pirineu ha confirmat la presència d'una espècie de molsa mai detectada abans en aquest espai natural protegit. Es tracta de la Buxbaumia aphylla, una planta protegida molt lligada a la conservació dels boscos madurs i fusta morta. La troballa ha estat possible gràcies a un estudi de seguiment de briòfits encarregat pel parc a Miquel Jover, investigador del Grup de Flora i Vegetació de la Universitat de Girona.

El Parc Natural de l'Alt Pirineu es converteix, així, en el quart indret a tota la península Ibèrica amb presència d'aquesta molsa protegida. La població detectada a l'Alt Pirineu és de dimensions reduïdes, i només s'ha trobat sobre cinc troncs situats en una àrea d’aproximadament de 100 m2 a la Vall Ferrera. Els altres indrets on es troba són el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, i la vall d’Espot.


La Buxbaumia viridis s'ha trobat en deu localitats diferents, des dels sectors més meridionals del Parc Natural fins als límits amb el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Així, l'estudi ha constatat un increment de la distribució coneguda fins ara d'aquesta planta al parc en sis localitats noves. Aquesta espècie creix sobre fusta morta en avançat estat de descomposició i amb bona capacitat per retenir la humitat, i per aquest motiu, sovint s'ha considerat indicadora de boscos madurs, principalment avetoses i pinedes de pi negre.

La conservació d'aquesta espècie protegida va molt lligada a la preservació dels boscos on viu. Una explotació forestal intensiva suposaria un perjudici al manteniment de les seves subpoblacions, ja que reduiria la quantitat de fusta morta del sòl i incrementaria la insolació que arriba al sotabosc, per l'aclarida de la coberta arbòria.

Per aquest motiu, l'estudi recomana evitar l'explotació forestal en els rodals on s'hagi detectat aquesta espècie, establint un perímetre de seguretat, o realitzant un aprofitament forestal de baixa intensitat que no suposi una gran modificació de l'ambient forestal ni una reducció en la quantitat de fusta morta. Això és especialment important en els boscos situats en indrets menys plujosos, ja que una ombra densa facilita el manteniment de la humitat dels troncs, alentint el seu assecament.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació