ACN | L'Institut Geològic de Catalunya ha iniciat la instal·lació de sondes de temperatura i humitat a deu parcel·les vitícoles de la Conca de Tremp, ubicades dins la subzona Pallars de la DO Costers del Segre. Aquestes dades han de permetre als viticultors gestionar millor la vinya i les podran extreure els tècnics de l'IGC o bé els propietaris de les finques a través d'un ordinador.
A més, es faran calicates per tal de deixar a la vista els perfils dels sòls i, així, poder explicar millor les característiques de cada emplaçament vitivinícola. La col·locació d'aquestes sondes és una prova pilot que es podria estendre a altres cultius del Pallars com els ametlles o els cereals.
Resulta relativament fàcil contextualitzar el clima de cada emplaçament vitivinícola. En canvi, conèixer les característiques dels diferents tipus de sòls és molt més difícil i no està a l'abast de tothom, explica Guillem Puràs, tècnic de l'Ajuntament de Tremp. Poder disposar d'arguments edafològics sòlids pot ajudar als cellers en la comprensió i en la comercialització dels seus vins és part de l'objectiu d'aquest projecte pilot.
La ubicació de les deu sondes s'ha fet en relació als diferents tipus de sols que hi ha a la zona amb la voluntat de tenir dades de tots els sòls on hi ha vinya a la Conca de Tremp.
Els cellers podran presentar aquesta prova com un element més, essencial i de qualitat, durant les visites turístiques de la Ruta del Vi de Lleida. I a més, aquesta prova pilot s'inicia al Pallars i pot ser reproduïda a altres subzones de la mateixa DO i altres DO catalanes. També pot ser reproduïda en altres cultius de la Conca de Tremp com ha indicat, Emili Ascaso, tècnic de l'Institut Geològic de Catalunya i responsable d'aquest projecte.
La geologia i la vitivinicultura estan íntimament lligades pel fet que molts enòlegs i elaboradors entenen el vi com a resultat dels efectes que han tingut el sòl i el clima d'aquell indret concret per produir i madurar el raïm a partir del qual s'elaboraran els vins.
Enric Vila, del celler Vila Corona, ha explicat que les dades d'aquestes sondes els permetran conèixer l'índex d'humitat a les arrels i la seva temperatura i d'aquesta manera conèixer amb més exactitud la data de brotació o de creixement del cep. La recopilació d'aquestes dades permetrà als viticultors tenir una històric per poder treure conclusions pel que fa al sòl i al rendiment de la vinya.
Ascaso ha comentat que s'han col·locat aquestes sondes per un interès geològic i ha afegit que a la Conca de Tremp els ha semblat oportú unir-ho amb els viticultors i d'aquesta manera tenir dades del terreny on cultiven els ceps.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-la, necessitem el suport de persones com tu.
Subscriu-t'hi