Dissabte, 2 de novembre de 2024
arquitectura

​El Parc Natural de l’Alt Pirineu regularà la rehabilitació de construccions aïllades

L'objectiu és promoure que les rehabilitacions s'executin amb el màxim respecte envers el paisatge i el medi ambient

Redacció 18 de novembre de 2019 a les 12:18
El ‘workshop’ s’ha celebrat a l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu | PNAP
El Parc Natural de l'Alt Pirineu exigirà l'aplicació de bones pràctiques en la rehabilitació i restauració de construccions aïllades dins del seu àmbit. Així ho ha anunciat el director del Parc, Marc Garriga, durant la celebració del Workshop d'arquitectura i patrimoni, celebrat a Esterri d'Àneu. Garriga, ha explicat que la guia incorporarà un seguit de requisits per homogeneïtzar la morfologia, els sistemes constructius, els materials, les textures i els cromatismes.

Tot serà d'obligat compliment per a obres de rehabilitació de bordes i cabanes executades amb ajuts del Parc. La idea és que s'estengui a qualsevol actuació dins d'aquest àmbit, un cop s'incorpori com a requisit en la normativa que regeix el Parc. Aquesta guia es preveu que estigui enllestida i publicada a principis de l'any vinent, després de la fase de recollida d'aportacions d'especialistes de diferents disciplines acadèmiques durant la celebració d'aquesta jornada.


Aquesta guia pretén ser un material de difusió i una metodologia que serveixi de base per crear una sensibilització, consciència i protecció del patrimoni característic de l'Alt Pirineu.

Estratègies de consens en la conservació del patrimoni

La trobada, que ha reunit una trentena de professionals dels àmbits de l'arquitectura, la restauració, i el patrimoni, i personal tècnic del Parc Natural, ha servit per intercanviar experiències entre els diversos actors que intervenen en la conservació del patrimoni arquitectònic del Pirineu i fixar les bases per establir criteris comuns per a la seva protecció, rehabilitació i gestió a l'Alt Pirineu.

Durant la sessió, s'ha remarcat experiències innovadores en aquest terreny, com la del Parc Natural dels Ports, que el 2003 va iniciar un treball de recerca del seu patrimoni arquitectònic per inventariar i geolocalitzar les construccions tradicionals existents, i a elaborar una guia per intervenir en les edificacions dins del parc.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació