Dimecres, 22 de gener de 2025
voluntariat

​El Projecte Boscos de Muntanya acull més de 500 voluntaris en 22 setmanes de feina al bosc

L'entitat ha recuperat cinc quilòmetres de camins ramaders tradicionals i 15.000 metres quadrats de pastures

22 de novembre de 2019 a les 10:07
Voluntaris del projecte Boscos de Muntanya treballant al bosc l'estiu del 2019 | Boscos de Muntanya
El Projecte Boscos de Muntanya ha reunit 546 voluntaris en la campanya d'estiu d'enguany, que ha tingut lloc al Pallars Sobirà i el Ripollès. Les campanyes s'han perllongat 22 setmanes i han intervingut en 50.000 metres quadrats de terreny generant més de 100 tones de fusta amb el segell PEFC de gestió forestal sostenible.

També s'han recuperat cinc quilòmetres de camins ramaders tradicionals i 15.000 m² de pastures, i s'han restaurat trams de murs de pedra seca. Alhora, els voluntaris han instal·lat dos abeuradors de fusta per al bestiar i han construït dos miradors amb fusta pròpia. 


En total, els participants han dut a terme prop de 28.000 hores de voluntariat en feines de recuperació i cura dels boscos. L'estímul de l'economia circular rural a partir de la ramaderia, la prevenció d'incendis i la protecció de l'hàbitat d'espècies locals han estat els tres grans eixos d'acció.

El director del projecte, Andreu González, valora molt positivament la campanya 2019 i fa una crida a les institucions perquè es comprometin amb la protecció mediambiental. González ha explicat que "la ciutadania té moltes ganes d'implicar-se en els reptes ambientals que té com a societat, com el risc d'incendis, l'emergència climàtica i la pèrdua de paisatges i de biodiversitat". El director del projecte ha afegit que "tant la Generalitat com els ajuntaments i les diputacions encara no hi destinen prou recursos".

Després de 13 anys de creixement continu, els organitzadors destaquen haver aconseguit "articular un model de participació ciutadana estable, autònom i sostenible, en què el 70% dels ingressos prové de fons propis, com les aportacions de socis i donants i el valor de la feina feta a la muntanya".

Segons González, el Projecte Boscos de Muntanya "demostra que és possible implicar la ciutadania en els reptes de les zones rurals i posar les persones al centre d'un nou paradigma de relació amb l'ecosistema".

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació