Falta un mes perquè començi l’hivern però aquí al Pallars ja fa dos setmanes que les muntanyes estan ben enfarinades. Sens dubte, un bon senyal que augura una bona temporada d’esquí. N’hem volgut parlar amb en Bernat Baylina, membre de l’equip comercial de
Skipallars, perquè ens expliqui com encaren aquests mesos a les estacions d’
Espot i
Port Ainé i quines novetats tenen enguany.
Sembla que la tardor s’ha portat bé...
S’ha portat bé, amb bones condicions i una neu que ens ha d'assegurar la temporada d'hivern, que és molt llarga. Que jo recordi, és una de les millors pretemporades que hem tingut, tant per la neu natural que ha caigut com per les condicions de fred que ens han permès produir-ne més.
Estem ja a les portes d’una nova temporada d’esquí que, de fet, comença aquest divendres amb l’obertura de Port Ainé. Com es preveu?
Molt bona. L’any passat també vam obrir a finals de novembre, per primer cop en molt temps. Va nevar molt aviat però després vam tenir anticicló i temperatures altes durant setmanes i no vam poder produir la quantitat de neu d’aquest any. Així, aquesta temporada l’estrenarem amb millors condicions que l’any passat. Hem pogut treballar bé la neu i les artèries principals de l’estació, com la zona de l’
snowpark de Port Ainé.
Quines són les novetats d’aquesta temporada?
D’entrada cal destacar la joia de la corona, que és
la instal·lació del nou telecadira la Roca d'Espot, que mantindrà el nom. És un telecadira desembragable, molt segur i de nova generació, de la marca Leitner, que ja en tenim un a l’estació. A més, és molt més eficient energèticament i té una capacitat de transport de 2.400 persones per hora, molt més alta que la que teníem abans. A Espot obrirem el dia 6, pel Pont de la Puríssima. Abans, el dia 4, farem les proves de càrrega del telecadira. Obrirem, doncs, amb el telecadira nou, una excusa més per pujar a Espot, a banda de la gran quantitat de neu que tenim.
També
hem instal·lat 11 nous canons de neu artificial a Port Ainé, en concret a la part més solana de l’estació, una zona on també s’hi acostumen a fer les competicions i els entrenaments. Garantim d’aquesta manera que es pugui entrenar a aquestes pistes en bones condicions.
El sistema de forfet de mans lliures també és una novetat d’aquest any.
Així és. Tots els forfets estaran codificats amb un xip i el podràs portar dins l’anorac perquè s’obrin els torns de l’estació de manera automàtica. A banda de la comoditat, aquest sistema també ens permetrà oferir diferents tipus de forfets per classificar els visitants pel nivell o la tipologia d’esquí. D’aquesta manera, per exemple, evitarem que la canalla que s’estigui iniciant vagi a una pista de nivell elevat. En definitiva, ens facilita el control dels accessos. És un sistema que ja teníem però que fins ara el fèiem de manera visual.
També heu ampliat el pàrquing a Port Ainé.
Un tema molt reclamat també pels usuaris. Ens trobem que cada cop més la gent vol arribar a la cota 2.000 de l’estació. Es tracta d’un perfil de client molt clar, famílies amb nens i nenes petits que arriben una mica més tard i que ara també tindran l’oportunitat d’aparcar a la cota alta. Per això ara, en aquesta primera fase, hem ampliat l’estacionament en aquesta zona en 70 noves places.
Estat actual de les obres al telecadira la Roca d’Espot. Foto: ACN
Cada cop més es potencien les “estacions de muntanya” en detriment de les “estacions d’esquí”. Quin és el motiu?
Hem de pensar que una estació d’esqui, la seva nomenclatura es refereix només a l'activitat d'hivern. Les estacions de muntanya del grup FGC tenen més perfil d’activitat d’estiu que no pas d’hivern, com podria ser la Vall de Núria. No és el nostre cas, aquí al Pallars, on tot i que també gaudim de bones afluències a l’estiu, tenim més gent a l'hivern. El concepte d’estació de muntanya va més enllà del que és una estació d'esquí. En el casos de Port Ainé i Espot, a més, les estacions es converteixen en portes d’entrada als parcs naturals.
Fa una setmana, de fet, es va signar un conveni en aquest sentit.
Intentem que totes les activitats que giren entorn de la neu tinguin una relació amb la natura. Volem donar un valor afegit als visitants que venen a les nostres estacions perquè complementin l'esquí amb altres activitats. Un exemple és el cel Starlight. A Espot, per exemple, aquest any
oferirem per primer cop un paquet après-ski que inclourà la pujada fins a la cota 2.000 amb retrac per observar el cel fosc d’Aigüestortes des de la cafeteria d’Espot. El nostre valor afegit és el valor natural que tenim. Hem anat substituint les activitats que eren més agressives amb el medi, com les motos de neu, per altres com excursions amb raquetes de neu. El nostre producte estrella és la natura i això és el que posem en valor.
Heu previst com el canvi climàtic pot afectar les estacions d’esquí?
Està clar que ens afecta d'alguna manera a tots. Darrerament tenim episodis molt més bruscos, abans el clima era més previsible i les estacions eren més marcades. El que nosaltres fem és intentar emetre el mínim d’emissions de CO2 i intensificar el reciclatge a les nostres estacions. L’estalvi energètic, per exemple, també el tenim molt en compte. Els canons d’última generació, com els que hem instal·lat a Port Ainé, ens permeten produir més neu amb una temperatura més alta i al mateix temps sent més eficients energèticament. Crec que poc a poc la tecnologia anirà garantint les temporades d’hivern.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi