Diumenge, 24 de novembre de 2024
turisme sostenible

Una nova guia ajudarà els agents locals a informar els visitants de les zones de muntanya

L'objectiu és oferir diverses recomanacions de seguretat, fomentar actituds responsables i comunicar de manera efectiva

Redacció 12 de desembre de 2019 a les 12:54
Imatge de la presentació de la guia a Tremp | Salut
L'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA) ha editat una guia que recull 30 recomanacions per informar sobre seguretat per contribuir a reduir el nombre d'accidents i de rescats a la muntanya, fomentar el respecte dels visitants per la natura i el patrimoni local i comunicar de manera més eficaç per aconseguir que els comportaments suggerits es portin a la pràctica.

La guia, titulada Bones pràctiques informatives a la muntanya. Consells adreçats als agents locals per informar bé, prevenir accidents i fomentar actituds responsables ha estat coordinada per l’IDAPA i l'Agència de Salut Pública de Catalunya i s'ha presentat al Centre de Suport Territorial dels Pirineus de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), a Tremp, coincidint amb la celebració del Dia Internacional de les Muntanyes.


El secretari de Salut Pública del Departament de Salut, Joan Guix, ha destacat la seva importància, ja que "suposa una gran aportació per aconseguir que l'experiència tan positiva per a la salut de gaudir de la natura es faci amb seguretat i respecte”. 

Guix també ha posat èmfasi en l'enfocament innovador d'aquesta publicació que, "per primer cop, s'adreça als prescriptors locals, aquells que tenen el contacte directe amb la muntanya, els qui donen serveis als visitants". L'objectiu és el d'orientar-los per tal que puguin oferir als turistes la informació més adequada, completa i rigorosa possible, la qual ha de permetre a les persones gaudir de la muntanya amb seguretat. Al mateix temps, es vol promoure els principis del turisme responsable i sostenible.
 

Imatge d'una sortida de camp d'un curs de guies del Parc Natural de l'Alt Pirineu. Foto: Territori


En la fase prèvia de l'elaboració de la guia es va detectar que, tot i que es posa a l'abast abundant informació en tot tipus de materials i instruments informatius, els visitants acostumen a demanar consell als diversos agents locals amb els què interactuen durant l'estada, com ara els informadors de les oficines turístiques, els guies turístics, els hotelers, els conductors dels transports públics o els botiguers, entre d'altres. 

Durant l'acte també s'ha presentat als assistents la campanya A la muntanya, deixa't guiar, una iniciativa que es va posar en marxa l'estiu passat, i que té per objectiu donar a conèixer al públic el valor afegit que aporten els guies professionals de l'Alt Pirineu i Aran. Amb això es pretén incrementar la contractació de guies i contribuir a consolidar la professió a la regió pirinenca.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació