Dimecres, 22 de gener de 2025
medi ambient

«Salvem Salau» presenta les al·legacions sobre l'estudi d'impacte ambiental del projecte miner

La plataforma vol que s'incloguin anàlisis detallats i qualitatius sobre la flora, la fauna, la geologia o la ramaderia

18 de desembre de 2019 a les 08:26
Assemblea constituent de la Plataforma Salvem Salau, aquest estiu | Salvem Salau
Salvem Salau, la plataforma de mobilització social per lluitar contra el projecte miner al port de Salau, ha presentat a la direcció general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del Departament de Territori i Sostenibilitat les al·legacions sobre el contingut mínim que ha d'incloure l'estudi d'impacte ambiental del projecte de les prospeccions mineres de Salau.

El document presentat, que es pot consultar a la pàgina web de la plataforma, inclou les peticions que la plataforma considera que l'empresa NeoMetal Spania ha d'incloure en el seu estudi d'impacte ambiental. Salvem Salau demana que s'incloguin anàlisis detallats relatius a l'impacte que les prospeccions tindran sobre la flora, la fauna, la geologia, la ramaderia, o el turisme.


Salvem Salau segueix, així, el procediment establert pel Departament de Territori i Sostenibilitat, després de resoldre que la tramitació ambiental del projecte serà per via ordinària i no simplificada, tal com sol·licitava la plataforma i altres entitats que rebutgen el projecte.

Des de Salvem Salau consideren que el projecte d'exploració minera del tungstè que ha proposat Apollo Minerals Ltd, a través de la seva filial a l'Estat, NeoMetal Spania SL, no es pot considerar d'una forma fragmentada, sinó avaluant tot el projecte en el seu conjunt. La part que s'està avaluant actualment, una proposta de sis perforacions a la zona d'Aurenère, que afectaria uns 100 m2 en superfície, hauria de ser considerada com el punt de partida d'un projecte molt més ampli, que abraça tota la quadrícula del Permís d'Investigació a les valls de Bonabé, amb una extensió de 27,5 km2.

Totes les entitats que van presentar al·legacions per aconseguir aquesta tramitació ambiental ordinària han estat cridades pel Departament de Territori i Sostenibilitat a presentar documents d'abast de l'estudi d'impacte ambiental del projecte.

Salvem Salau s'oposa al projecte d'explotació minera de tungstè i d'or a la Vall de Bonabé, al municipi d'Alt Àneu, per les importants afectacions que pot tenir sobre el territori, un dels espais naturals més rics en biodiversitat de tot el massís pirinenc. La zona afectada forma part del Parc Natural de l'Alt Pirineu, s'integra a la Xarxa Natura 2000, és zona PEIN i alberga reserves naturals per a la protecció de l'ós bru i la conservació de la llúdriga.

Salvem Salau presenta una proposta de treballs en l'àmbit geològic i considera que el programa de treball presentat no és realista, ja que no es pot fer cap activitat de perforació si no es té completada la cartografia geològica i estructural. Per tot, considera imprescindibles tot un seguit de treballs previs d'anàlisi estructural, de fracturació i de modelatge en 3D del subsòl.

La plataforma argumenta que el soroll també afectarà directament a la fauna salvatge. Per tal de protegir la fauna sol·licita un estudi exhaustiu d'impacte acústic sobre les espècies de la zona i un estudi de l'estat poblacional i de les afectacions de la fauna en perill d'extinció de la zona com són l'os bru i trencalòs.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació