Dimecres, 3 de juliol de 2024
infraestructures

L’alcalde d’Esterri d’Àneu exigeix al conseller Calvet «fer realitat» el túnel de la Bonaigua

Pere Ticó reivindica la construcció del túnel per garantir les comunicacions de les Valls d’Àneu i assegura que les inversions en paraallaus són “insuficients”

Jordi Ubach Llorens 3 de gener de 2020 a les 09:31
Una llevaneu netejant la carretera de neu al Port de la Bonaigua en imatge d'arxiu | ACN
L’alcalde d’Esterri d’Àneu, Pere Ticó, ha reivindicat al Govern de la Generalitat la construcció del túnel de la Bonaigua per garantir les comunicacions de les Valls d’Àneu en casos d'emergència com el del passat cap de setmana, quan la carretera C-13 va quedar tallada durant 42 hores per continues esllavissades de roques a la zona de la moleta de Roní, entre Llavorsí i Rialp.

En declaracions a Pallars Digital, Ticó ha exigit al conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, “que revisi tots els projectes existents i es comprometi a estudiar-los perquè el túnel de la Bonaigua sigui una realitat”. L'alcalde assegura que el túnel és una necessitat i que “ha quedat demostrat” que les inversions en paraallaus a la C-28 “no són suficients”, ja que només aquesta temporada el Port de la Bonaigua ha presentat problemes de circulació durant 23 dies.


Així mateix, Ticó ha assegurat que l’esllavissada de la C-13 ha estat a causa de la manca d’inversions en la protecció d’una muntanya que “fa anys que avisa”, ja que històricament és un punt on s’hi produeixen despreniments. Segons l’alcalde d’Esterri d'Àneu, “mai s’ha garantit un pas segur per aquesta carretera”.

Ticó es pregunta què hagués passat si el Port de la Bonaigua hagués estat tancat durant el tall de la C-13. “De la mateixa manera que no ens podem imaginar una Diagonal tancada a Barcelona, nosaltres tampoc podem viure amb un Port de la Bonaigua tallat”, ha assegurat. “Si la intenció del Govern és no fer el túnel perquè a les Valls d’Àneu som pocs, que ho diguin clarament i marxarem, perquè això és el que s'aconseguirà. El que hem de fer és lluitar per la gent que hi viu dia a dia”, ha sentenciat.

El túnel de la Bonaigua és una obra reivindicada a les Valls d’Àneu des de fa anys. Seria una infraestructura estratègica que connectaria les parts més altes de la Val d'Aran i del Pallars Sobirà i permetria salvar les vessants de la muntanya on s’hi acumula més neu i que provoquen bona part dels talls per perill d'allaus. El Consorci de Turisme de les Valls d’Àneu també ha demanat recentment al Govern un “compromís ferm” per garantir les infraestructures de la zona.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació