Divendres, 22 de novembre de 2024
carnaval

Què celebrem el Dijous Llarder?

La festa dona avui el tret de sortida al Carnaval

Àlvar Llobet 20 de febrer de 2020 a les 15:36
Les botifarres, protagonistes durant el Djous Gras | Adrià Costa
Els municipis catalans ja preparen la festa del Carnaval. Abans que arribi aquesta festivitat, però, el país viu una tradicional jornada que es coneix com el Dijous Gras o Llarder, un dia on diversos productes com les truites, els ous barrejats amb la carn, les botifarres d’ou i la coca de llardons en són els protagonistes. Enguany s'escau avui, 28 de febrer.

L'origen d'aquesta tradició entronca amb la Quaresma, el període de quaranta dies abans de Pasqua que estan marcats pel dejuni i l'abstinència pel calendari litúrgic cristià. Per poder passar millor aquesta època de l'any, el costumari marcava el dijous abans de Carnaval com el primer dia d'aquesta setmana festiva en el que un es podia atipar de valent amb aquells aliments que estaven prohibits durant la Quaresma. Antigament era molt comú que aquests dies els infants fessin captes d'ous per les cases, per elaborar les truites i la resta de plats de la jornada.


Les festes de Carnaval es caracteritzaven per un consum excessiu de carn de porc. És en aquest context que el Dijous Gras marca la fi d’una època d’alimentació abundant que s'inicia amb la matança del porc, a meitats de novembre, i segueix amb les festes de Nadal. L'abundància d'aliments i menges tradicionals anava a la baixa amb l'inici del nou any, i els rebosts de les cases començaven a buidar-se. Arribats al febrer, s'acabaven les existències ja eren ben poques, i s'acabaven de menjar els llardons i les botifarres.
 

Rostida del porc de Dijous Llarder a la plaça Major de Vic, aquesta matinada Foto: Albert Alemany


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació