Els veïns d’Isona ja tenen a punt la Guixa, un dinar popular que se celebra aquest dimarts de Carnaval. Es tracta d’una de les celebracions de carnaval més tradicionals i antigues del Pirineu català. Els seus orígens són incerts, però es creu que es podrien remuntar a l’edat mitjana, quan els senyors feudals oferien als seus vassalls un plat de menjar calent abans de començar la quaresma. Molt probablement, el nom de la Guixa prové de la llavor de la guixera, que podria haver estat emprada com a ingredient d’aquest plat similar a una escudella.
La Guixa és una festa 100% popular. Els ingredients per a preparar-la són recollits casa per casa en el que es coneix com la Plega, que va tenir lloc el passat dissabte. Els més petits, muntats en una carrossa decorada per a l’ocasió, van recollir els fideus, cigrons, carabasses i els demés ingredients necessaris. També es recullen els calders, bona part dels quals són cedits per particulars; enguany en són 23.
La preparació dels ingredients va començar ahir dilluns amb la participació d’un grup de voluntaris, que van deixar preparats els aliments que avui seran posats als calders. La festa grossa ha arribat aquest matí, cap a les 7h, amb l’encesa del foc als calders, que romandran fent xup-xup fins les 14h.
Els cuiners i cuineres són també persones voluntàries que no deixen de remenar els calders en tot el matí, sota l’atenta mirada d’un rei carnestoltes. Un cop cuita la guixa, cada calder és portat a pes per dues persones fins la plaça Bisbe Badia, on té lloc el dinar popular. Com no pot ser d’una altra manera, la festa acaba amb un ball de carnaval i la crema del rei Carnestoltes.
La festa s’autofinança amb les aportacions econòmiques voluntàries dels veïns i veïnes i amb els beneficis de la venda de plats, bruses i dessuadores de La Guixa.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi