Dissabte, 2 de novembre de 2024
parc natural de l’alt pirineu

Retiren en 12 anys més de 300 tones d'una planta aquàtica invasora del pantà de la Torrassa

La solució definitiva implicaria fer un dragatge i arrencar d'arrel aquesta espècie

Redacció 5 de març de 2020 a les 11:00

El Parc Natural de l'Alt Pirineu fa uns dotze anys que està fent campanyes de neteja d'una planta aquàtica invasora (Elodea Canadensis) al pantà de la Torrassa i la Mollera d'Escalarre. Durant aquest temps ha retirat unes 300 tones d'aquesta espècie, que un cop fora de l'aigua es pot fer servir d'adob. Es tracta d'una planta que prolifera molt ràpidament i per aquest motiu, cada any des del Parc Natural, fan campanyes per minimitzar-ne la presència.


Aquest any n'han retirat unes 20 tones. Es tracta d'una feina molt laboriosa i manual. Amb el nivell del pantà baix es retira la planta amb rasclets. Marc Garriga, director del Parc Natural de l'Alt Pirineu, ha explicat que estan estudiant una solució definitiva que implicaria dragar aquesta zona.

Garriga ha explicat que aquest dragatge implicaria retirar els sediments dels marges del pantà i d'aquesta manera eliminar les arrels i les llavors d'aquesta planta. Amb aquesta operació s'arribaria a reduir de manera important la planta però en cap cas a extingir donat que prolifera molt de pressa.
 

Pla general d'operaris retirant una planta invasora aquàtica del pantà de la Torrassa. Foto: ACN


Durant aquest 2020 es realitzarà l'estudi per fer el dragatge sense malmetre l'entorn del Parc Natural de l'Alt Pirineu i es presentarà a Endesa, companyia gestora del pantà de la Torrassa, perquè n'assumeixi el cost.

L'arribada d'aquesta espècie al pantà de la Torrassa es creu que va ser per la neteja d'alguna peixera en una àrea pròxima. Per aquest motiu es demana a la ciutadania fer un bon ús de les plantes exòtiques. Ara, la seva presència ocasiona problemes a les activitats recreatives que es fan a la zona com pot ser la pesca o la navegació. Garriga ha explicat que el més preocupant és que entra en competència amb altres espècies aquàtiques protegides que hi ha al pantà.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació