Divendres, 22 de novembre de 2024
Memòria

Homenatge a Son a la resistent antifeixista pallaresa Generosa Cortina

Filla de Casa Moreu, Cortina va ser deportada l’any 1944 al camp de concentració de dones de Ravensbrück

Redacció 9 de març de 2020 a les 09:51
La consellera de Justícia, Ester Capella, va presidir l’homenatge | Justícia
Un centenar de persones van homenatjar dissabte a Son, al terme municipal d’Alt Àneu, a la pallaresa Generosa Cortina, resistent antifeixista deportada al camp de concentració de dones de Ravensbrück, a Alemanya. Cortina, filla de Casa Moreu de Son, compta des d’aquest cap de setmana amb un plafó informatiu del Memorial Democràtic que fa referència a la vida i la història d’aquesta pallaresa.

L’acte va comptar amb la participació de familiars de Cortina; de l’alcalde d’Alt Àneu, Xavier Llena; de la delegada del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós; de la historiadora i biògrafa de Cortina, Noemí Riudor; així com de diferents personalitats del Pallars Sobirà. Va estar presidit per la consellera de Justícia, Ester Capella, que va recordar el paper de dones com Cortina pel que fa a la justícia i la igualtat.


L’homenatge s’ha fet en el marc del Dia Internacional de les Dones. També amb motiu d’aquesta data, l’exposició El camp de concentració per a dones de Ravensbrück, produïda per l’Amical de Ravensbrück, es podrà visitar a l’Ajuntament d’Esterri d’Àneu durant tot el mes de març.

Una vida de lluita desinteressada

Generosa Cortina Roig va nàixer el 19 d’abril de 1910 a casa Moreu (Son, Alt Àneu). L’any 1925 va anar a viure a França, on tenia una germana. El 1931 es va casar amb Jaume Soldevila Pich, originari d’Escart, nucli de la Guingueta d’Àneu. Des de llavors, van viure a Tolosa de Llenguadoc.

Durant la Segona Guerra Mundial, Generosa Cortina i el seu espòs van ser agents de la xarxa d’evasió Françoise i de la xarxa d’informació belga Jean. Per mitjà d’aquesta xarxa, el Jaume i els seus germans, Joan i Ricardo, organitzaren la línia SOL i aconseguiren connectar Tolosa amb Barcelona. Generosa Cortina era l’encarregada de custodiar la informació a casa i de lliurar-la a una altra agent.

El 13 d’abril de 1944 l’exèrcit alemany va detenir un agent belga i aquest fet va provocar la caiguda de la línia SOL. El 15 de maig va ser detinguda per la Gestapo i empresonada. El 2 de juliol pujava al tren fantasma on viatjaren més de 700 persones patint intensos bombardejos. El comboi va arribar a Ravensbrück el 30 d’agost. Van assignar-li el número 65.475, escrit en un braçalet que va conservar tota la vida. Durant el seu captiveri va ser obligada a treballar, com a mà d’obra esclava, en una indústria de guerra alemanya.
 

Generosa Cortina és filla de Casa Moreu de Son. Foto: Memorial Democràtic


Amb l’avanç dels aliats, els alemanys van evacuar els presoners dels camps a peu i van assassinar els qui no podien caminar. Generosa Cortina defallia i va ser ajudada per les seves companyes. L’anomenaven Gracieuse, un nom que significa amable i desinteressada, perquè sempre patia per elles i les cuidava. El 3 de maig de 1945, finalment, van ser alliberades per les tropes russes.

Després de la guerra, els EUA li van concedir la Medal of Freedom. França li va atorgar la Croix de Chevalier de la Légion d’Honneur. Generosa Cortina va morir a Tolosa de Llenguadoc el 30 de desembre de 1987.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació