Divendres, 11 d'octubre de 2024
Minut a minut

EN DIRECTE: L'última hora sobre el coronavirus

Tota la informació sobre la pandèmia de la Covid-19 i els seus efectes, al minut

Sergi Ambudio / Victor Rodrigo 3 de juliol de 2020 a les 07:25
« Entrades més recents
 13:01 
"Què és millor, la unitat o la divisió?", pregunta el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a l'oposició després de rebre crítiques al seu propòsit de reeditar els pactes de la Moncloa. "No renunciïn a l'acord abans d'intentar-lo", ha demanat. Segons Sánchez, a Espanya no es podrà vèncer l'epidèmia si no hi ha "unitat a l'entorn del govern espanyol".
 

Pedro Sánchez, aquest dijous al Congrés dels Diputats Foto: Congrés dels Diputats

 13:03 
El coronavirus dobla la xifra habitual de morts a Barcelona. Segons dades de les funeràries 2.629 persones van morir a la capital el mes passat, mentre que la mitjana se situava en 1.299. Informa Andreu Merino.

 12:42 
JxCat acudirà a la trobada convocada per Sánchez la setmana vinent, però descarta "reeditar" els Pactes de la Moncloa. La cap de files de la formació a Madrid, Laura Borràs, assegura que es pot tractar d'una "cortina de fum" i demana que hi hagi una estratègia clara contra la pandèmia. Informa Oriol March.

 12:22 
ANÀLISI Biden contra Trump: tot a punt per un duel electoral marcat pel coronavirus. La renúncia de Sanders converteix l'exvicepresident d'Obama en candidat en uns comicis en els quals es dirimirà la sortida a la crisi generada per la pandèmia. Escriu Ferran Fernandez Pintó.

 12:21 
El Homrani demana «replantejar» el model de residències d'avis després de la crisi sanitària. El conseller defensa al Parlament la tasca feta al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies l'endemà que el Govern traspassés a Salut les competències en geriàtrics.


 12:13 
La Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) reclama que es comenci a programar i organitzar un retorn "esglaonat" dels alumnes a les escoles. La federació demana considerar "les conseqüències psicològiques del confinament i planificar el retorn, prioritzant els alumnes per sobre dels continguts" per fer un "tancament emocional de curs". El Departament d'Educació ja estudia la possibilitat d'obrir aules per fer tasques d'acompanyament afectiu i de dol a l'alumnat.

 12:08 
Bildu també considera que és precipitat reactivar l'activitat no essencial el pròxim dilluns i avisa al govern espanyol que el confinament serà encara "més dur" si es va decretant de forma intermitent en el temps. L'esquerra abertzale anuncia que tampoc seran els nous pactes de la Moncloa perquè són una "farsa" per "blanquejar la recentralització". Enfortir la Constitució, ha dit, és "enfortir" la figura del rei i ser "laxes" amb els poderosos. "Aquesta crisi serà un reflex de la lluita de classes", assegura el portaveu de Bildu, Óskar Matute.  

 12:07 
Mireia Vehí, portaveu de la CUP, diu que el PSOE fa una gestió de la crisi "digna del pitjor capitalisme del desastre" que aprofita la por per deixar pas als "voltors d'empreses i bancs". La diputada lamenta que s'acabi el confinament total amb més de 15.000 morts sobre la taula, obliguen les famílies a endeutar-se amb els bancs i avisa del risc d'un pacte a Europa que "condemni els ciutadans a dècades de misèria". 

 12:01 
L'Ajuntament de Terrassa ordena la compra d'un milió de mascaretes, que seran repartides gratuïtament a tota la ciutadania. Fonts del consistori indiquen que l'objectiu és que cada terrassenc i terrassenca compti amb «almenys una mascareta».


 11:55 
Parlem amb la Lídia, beneficiària d'un comptador solidari d'aigua al Pont de Vilomara (al Bages): «Estic segura que si no hagués estat per la PAH, hauria viscut l'estat d'alarma sense aigua corrent». Escriu Aina Font.

 11:52 
Crida a Prades, al Baix Camp, per frenar l'arribada de veïns de segona residència. "Quedeu-vos a casa, si us plau. No juguem amb la nostra salut", afirma l'alcaldessa Lídia Bargas.

 11:39 
ÚLTIMA HORA Carlos Carrizosa, ingressat a l'hospital per coronavirus. El president del grup de Ciutadans al Parlament feia dies que es trobava malament i ahir el van ingressar. En un missatge a Twitter, Carrizosa diu que sap que està "a les millors mans" i transmet "tota l'admiració" als professionals sanitaris que lluiten contra la pandèmia. "Cuideu-vos molt!", conclou.

 11:34 
Rufián rebutja els pactes de la Moncloa: «No es pot reeditar el que es va fer malament». El portaveu d'ERC avisa que no es podrà reconstruir Espanya sense acords previs a Brussel·les, a Euskadi i a la Generalitat. Ho expliquen Bernat Surroca i Sara González.

 11:33 
Segon dia consecutiu sense nous casos de coronavirus confirmats a la Val d'Aran, on es manté la xifra en 77. A l'Hospital de Cerdanya els ingressats han baixat de nou a vuit en les darreres hores i també s'ha donat una alta.

 11:33 
ÚLTIMA HORA La xifra de morts diaris a Espanya torna a baixar fins als 683 però ja se superen les 15.000 defuncions. Hi ha 152.446 positius confirmats i 52.156 persones han superat la malaltia. 

 11:30 
La Setmana Santa d'enguany serà atípica. El coronavirus aboca a processons íntimes i a celebracions virtuals com mai no s'havien vist. Un reportatge d'Àlvar Llobet.

 11:19 
El líder de Més País, Íñigo Errejón, avida el govern espanyol que la decisió de reactivar l'activitat no essencial és "precipitat", una advertència que també ha fet el BNG, que ho ha titllat d'"irresponsabilitat". Compromís, per la seva banda, malgrat que ha anunciat el seu vot a favor de la pròrroga de l'estat d'alarma, ha demanat al govern espanyol "diàleg, respecte i confiança mútua".  

 11:18 
El pilot de motos Carles Checa dona 30 ulleres de motociclisme a la residència de gent gran de Sant Fruitós de Bages.

 11:14 
Josep Borrell: "Què ha passat a les residències a Catalunya? És difícil culpar al govern central". Abanda, l'Alt Representant de la Unió Europea defensa el desplegament de l'exèrcit a Espanya i assegura que "la salut és un problema de seguretat a partir d'ara".

 11:08 
Torra manté la confiança en El Homrani però lamenta haver anat «tard» amb les residències. El president assegura que el pla de xoc hauria d'haver-se elaborat abans i celebra que Salut sigui ara l'encarregada de gestionar la crisi dels geriàtrics. Ho explica Oriol March.

 11:02 
"Menys pactes de la Moncloa i més pactes integrals per la vida", ha insistit Gabriel Rufián. El dirigent republicà ha argumentat que aquesta no és "ni una guerra ni una batalla" provocada per un exèrcit o un país enemic. "És un virus", ha subratllat, tot advertint que no té "ideologia ni fronts ni armes ni fronteres ni banderes". "Si ens pilla sense mitjans, és per retallades d'adversaris molt patriotes i molt visibles", ha sentenciat. ERC reclama "un nou contracte social i polític". 
 

El líder d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, aquest dijous



 

 10:57 
ERC anuncia que s'abstindrà a la pròrroga de l'estat d'alarma perquè "cal parar" i no es pot reactivar encara l'economia no essencial, per la recentralització "ineficaç" i per la "militarització" de la gestió de la crisi sanitària. El portaveu dels republicans, Gabriel Rufián, ha advertit que és "absurd" parlar de pactes de la Moncloa "com a única resposta". "El que tenim per davant no s'arregla amb un altre pacte entre les direccions de quatre partits, el rei i l'exèrcit en un despatx de la Moncloa", ha insistit Rufián. També ha assegurat que no hi haurà cap pacte de reconstrucció sense un pacte amb Brussel·les, però tampoc sense un pacte amb territoris com Catalunya i Euskadi. 
 

El líder d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, aquest dijous

 10:46 
TelecomuniCAT: solidaritat per connectar malalts de coronavirus amb les seves famílies. El projecte impulsat per la Societat Catalana de Tecnologia, filial de l’IEC, fa una crida a aconseguir tauletes noves o usades i microdonacions a partir de 5 euros. L’empresa de telecomunicacions Fibracat, per la seva banda, hi aporta targetes SIM de dades.

 10:44 
Pablo Echenique demana estar "mot atents" a l'evolució de la corba a l'hora d'aplicar les mesures de desescalada. "Si detectem que aquest desescalament tan ràpid no és positiu per a l'evolució de la pandèmia, el govern haurà de prendre mesures i actuar amb flexibilitat", diu el portaveu de Unides Podem. 

 10:40 
El portaveu de Podem, Pablo Echenique, demana al govern espanyol que, si es detecten senyals de repunt de l'epidèmia, reconsideri decisions com la de reactivar l'activitat econòmica no essencial. 
 

El portaveu de Podem, Pablo Echenique, al Congrés dels Diputats

 10:35 
"La història ens jutjarà per com gestionem aquesta tragèdia", ha advertit el portaveu de Podem, Pablo Echenique. El dirigent acusa el PP d'assemblar-se a Vox: "Estan perseguint desesperadament al senyor Abascal". Echenique ha acusat els populars de situar-se "fora de la Constitució espanyola" i ha assegurat que considera que en aquests moments s'està en fase de lluitar contra l'epidèmia i no encara en la d'acord de reconstrucció que reclama el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.  

 10:26 
Portar mascareta i guants serà obligatori a Catalunya. Informa Oriol March.


 10:24 
L'Ibex 35 obre la sessió d'avui amb pujades de l'1,2% i recupera els 7.000 punts després de diverses jornades vorejant-los. Els valors que han liderat el verd són el grup IAG, amb pujades del 3,6%; seguit d'Indra, amb un augment del 3,4%; Caixabank, de l'1,7% i Acciona, també amb un 1,7%.

Per contra, lideren les pèrdues Red Eléctrica, amb caigudes del 2,8%; Acerinox, del 2,7%, i Merlin Properties i Mapfre, del 2%.

 10:21 
Santiago Abascal proposa "un estat d'alarma alternatiu" que contempla mantenir el confinament, els tests massius, la ciberlocalització voluntària, la pressió a la Unió Europea i la supressió de determinats d'impostos.

 10:20 
Sánchez convoca la setmana que ve a partits i governs autonòmics per acordar «la reconstrucció» d'Espanya. El president del govern espanyol reclama "unitat i lleialtat" i adverteix que "no hi haurà canvi de règim" perquè el marc seguirà sent el constitucional. Informen Bernat Surroca i Sara González.


 10:18 
Santiago Abascal acusa Sánchez i Iglesias d'"emmordassar" el Congrés i comprar els mitjans de comunicació. El líder de Vox avisa que el Tribunal Constitucional haurà de revisar l'abast de l'estat d'alarma decretat pel govern espanyol.

 10:17 
El trànsit de sortida de l'àrea metropolitana de Barcelona cau un 16,7% fins a les nou del matí respecte dijous passat. El d'entrada baixa un 7,7%. En comparació amb un dijous normal, el volum de circulació disminueix entre el 75 i el 77%.

 10:15 
Santiago Abascal retreu a Sánchez no haver detingut a Torra per "posar en risc la vida dels catalans" posant traves a l'actuació de l'exèrcit a Catalunya.

 10:14 
Amnistia Internacional i Metges Sense Fronteres reclamen a l'Estat que reforci la protecció dels sanitaris. Les dues organitzacions asseguren, a través d'una carta adreçada al govern espanyol, que el que s'ha fet és "insuficient" i que els sanitaris estan "en risc".

 10:12 
Santiago Abascal acusa Pedro Sánchez i Pablo Iglesias de ser els "responsables" de la crisi sanitària, econòmica i laboral que ha provocat el coronavirus. El dirigent de Vox diu que no es creu les xifres de víctimes mortals. "Senyors Sánchez i Iglesias, són els responsables de la major taxa de mortalitat del món", diu el líder ultra.

 10:08 
Pablo Casado avisa que el PP no permetrà "la instrumentalització" dels Pactes de la Moncloa per tapar la mala gestió de Sánchez. 

 09:57 
Pablo Casado avisa que demanarà les actes de les reunions del comitè d'experts en la lluita contra el coronavirus. El portaveu del PP demana transparència sobre "les compres fallides", els "tests fraudulents" i l'ús de dades personals a través dels telèfons mòbils, entre d'altres aspectes de la gestió de Sánchez. "Digui'ns si és veritat si el nombre de víctimes mortals podrien duplicar la xifra oficial", reclama Casado. 

 10:02 
Les farmàcies catalanes disposaran de 14 milions de mascaretes la setmana vinent. És la quantitat garantida fins a l'11 de maig i s'hi podrà accedir de forma "ordenada" a través del carnet de salut. Ho explica Oriol March.


 09:56 
Si anem a dormir més tard que de costum, mengem sempre que tenim gana i estem amb pijama tot el dia, es produeix una disrupció que provoca que el nostre cervell no entengui quan és de nit i quan de dia.

Com dormir bé durant el confinament  👇


 09:54 
Pablo Casado diu que l'estat d'alarma ha "desbordat" el marc constitucional. "Una cosa és contenir l'epidèmia i l'altra confinar la democràcia", avisa el portaveu del PP. Casado diu a Sánchez que el virus s'ha comportat diferent en els diversos països en funció de les mesures adoptades, i lamenta les dades que situen Espanya al capdavant del nombre de contagis i morts. 

 09:49 
Pablo Casado diu que el PP donarà suport a la pròrroga de l'estat d'alarma però retreu a Sánchez les "mentides" a la ciutadania i assegura que no pot donar lliçons de lleialtat a la resta de formacions. El portaveu popular demana deixar de "despersonalitzar" les víctimes del coronavirus. 

 09:47 
La paralització del comerç urbà a les comarques gironines per l'estat d'alarma posa en risc molts negocis. Es constata el creixement de la preocupació entre el teixit comercial de dimensió reduïda, sobretot en els sectors de la moda i complements i de l'oci i la cultura.

 09:46 
Sánchez anuncia una transició esglaonada cap a la «nova normalitat». El pla de desescalada pivotarà en les mesures d'higiene, la reactivació econòmica i control i seguiment dels contagis amb eines tecnològiques. Ho expliquen Sara González i Bernat Surroca, que estan seguint en directe la compareixença del president espanyol al Congrés.


 09:46 
Pedro Sánchez proposa un "gran acord de reconstrucció d'Espanya" en què participin totes les formacions i actors que vulguin. El president espanyol insisteix que tothom hi està convidat i convoca una reunió la setmana que ve amb totes les forces polítiques fer abordar els nous pactes de la Moncloa.

 09:43 
Torra demana als ajuntaments que vetin l'entrada als qui vagin a segones residències. El president de la Generalitat reclama a la ciutadania que no posi en risc la salut pública amb desplaçaments de Setmana Santa. Informa Oriol March.


 09:42 
Pedro Sánchez diu que s'està començant a reconduir la crisi sanitària i ja es nota la crisi econòmica. "No ens podem permetre arribar tard a la crisi econòmica i social. Hem de reaccionar ràpid i fer-ho units", diu el president espanyol. Sánchez, al Congrés, torna a presentar l'oferta d'uns nous Pactes de la Moncloa a la resta de formacions. 

 09:41 
Un jutjat de València dona quatre dies més a la conselleria de Sanitat del País Valencià per proveir de material de protecció al personal sanitari.

 09:41 
Pedro Sánchez reivindica la resposta d'Espanya davant del coronavirus: "Vam ser els primers en prendre mesures, som els que més proves fem per habitant, els que més lluny hem anat en les mesures de confinament i els que més informació donem. Tota Europa ha arribat tard, però Espanya va actuar abans". 

 09:35 
Pedro Sánchez assegura que "ningú serà abandonat" i reclama "resistència, disciplina social i ciència" per superar la crisi. "El coronavirus ha obert una triple crisi: sanitària, econòmica i social. Però a Espanya ha obert també una crisi política", diu el president espanyol, que demana "lleialtat i unitat" als partits. 

 09:31 
Pedro Sánchez situa un dels grans desafiaments en la Unió Europea. "Aquesta emergència exigeix contundència i mesures noves, sinó la nostra unió està en perill. La cohesió ha de ser més que mera retòrica", diu el president espanyol. "Necessitem mesures que donin suport a l'endeutament dels estats", remarca Sánchez, que insta Brussel·les a impulsar un "nou pla Marshall" per a la reconstrucció d'Europa.

Entrades anteriors »

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació