Divendres, 11 d'octubre de 2024
Minut a minut

EN DIRECTE: L'última hora sobre el coronavirus

Tota la informació sobre la pandèmia de la Covid-19 i els seus efectes, al minut

Sergi Ambudio / Victor Rodrigo 3 de juliol de 2020 a les 07:25
« Entrades més recents
 15:52 
Els contagis de coronavirus al País Valencià segueixen baixant tot i un lleuger repunt de morts. S'han registrat 109 casos positius i 35 pacients que han perdut la vida en les últimes hores.

 15:49 
ENTREVISTA Elisabet Palà, auxiliar contagiada: «Sense material ni tests per a tothom, els sanitaris continuarem infectant-nos»; per Pilar Màrquez.

 15:45 
Manresa ofereix un servei d'atenció en el dol a les famílies afectades per la Covid‑19. Des dels Serveis Socials de l'Ajuntament es treballa conjuntament amb Mémora, Espai de Suport al dol, i amb el servei d'Acompanyament en el Dol de la Catalunya Central per atendre a les persones que ho necessitin. 

 15:40 
Afers Social repartirà 1.000 tauletes a les residències perquè els usuaris es puguin comunicar amb els familiars. El Departament reparteix més de 4.300.000 elements de protecció per als professionals dels centres.

 15:34 
El govern espanyol conclou que s'ha «superat el risc de col·lapse» del sistema sanitari. L'executiu es proposa "recuperar la normalitat laboral la setmana que ve" amb l'estat d'alarma prorrogat i treballa en diferents escenaris de desconfinament. Informen Sara González i Bernat Surroca.

 15:29 
María Jesús Montero demana contundència en la denúncia de les fake news. "No és bo que circulin qüestions no contrastades, i menys en informació sanitària. És imperdonable", diu la portaveu del govern espanyol.

 14:58 
Cartes i vídeotrucades: la iniciativa de l'Ajuntament d'Alcanar per acompanyar la gent gran.

 15:00 
María Jesús Montero diu que un dels escenaris que contempla el govern espanyol preveu crear espais on es pugui aïllar aquells casos positius de coronavirus que no pot fer el confinament a casa. "Qualsevol opció que apliquem es caracteritzarà per la prudència, basada en l'evidència científica, respectant els drets i les llibertat i aplicant-la de maner ràpida", diu la portaveu del govern espanyol.

 14:57 
María Jesús Montero, portaveu del govern espanyol: "Si no fos imprescindible per salvar vides, el govern no sol·licitaria la pròrroga de l'estat d'alarma".

 14:56 
Les denúncies per trencar el confinament a Igualada es dupliquen des de l'aixecament del control perimetral. La mitjana de denúncies entre l'inici del confinament a la Conca d'Òdena i el dia 30 de març se situaven en les quatre diàries –set el divendres-, una xifra que entre el dissabte –dia en què el Govern va anunciar la demanda d'aixecament del confinament perimetral- i el dilluns –data de l'aixecament efectiu dels controls policials- es va disparar fins a les onze cada dia, assolint un total de 34.

 14:52 
Les dates que plantegen la Lliga i la Champions per reprendre la competició. El president de la Lliga descarta, per ara, donar per acabada la temporada i apunta a partits a porta tancada.

 14:52 
El govern espanyol insisteix que la setmana que ve començaran a reincorporar-se els treballadors que no puguin fer teletreball i demana que mantinguin les mesures de seguretat i higiene. Preguntada per si caldrà portar mascareta, María Jesús Montero evita donar una resposta concreta i diu que es decidirà en els pròxims dies. 

 14:47 
María Jesús Montero, portaveu del govern espanyol, diu que els nous Pactes de la Moncloa són "una invitació" a tots els actors polítics i socials que vulguin aportar el seu gra de sorra a la "reconstrucció" d'Espanya. "La nostra idea no és només mantenir les aliances mantingudes fins ara, sinó també ampliar-les", diu Montero, i convida totes les formacions "que no es vulguin excloure" a donar-hi suport. 

 14:43 
Els Mossos intensificaran els controls contra els desplaçaments «insolidaris» de Setmana Santa. El conseller d'Interior, Miquel Buch, apunta que hi haurà plans de coordinació amb els ajuntaments per evitar al màxim la mobilitat al país. Informen Andreu Merino i Oriol March, que estan cobrint la roda de premsa del Govern.

 14:41 
Luis Planas diu que el consum alimentari en la tercera setmana de confinament s'ha incrementat respecte la mateixa setmana de l'any anterior. El ministre d'Agricultura diu que la situació és de "normalitat", tant en el proveïment com en les compres. En aquesta tercera setmana ha augmentat la compra de productes frescos i s'ha multiplicat per quatre el consum de farina. "Deduïm que la gent fa pa a casa seva", diu Planas, que torna a recomanar comprar xai, formatge i peix fresc.

 14:37 
El ministre d'Agricultura admet que les restriccions de moviment afecten el món agrari, perquè hi ha tasques estacionals que necessiten mà d'obra d'altres països i ara la mobilitat està restringida. No recollir aquests productes podria provocar menys oferta i, en conseqüència, un augment de preus.

 14:34 
La gestió del coronavirus, una porta oberta a governs més autoritaris? Un estudi de la UB assenyala que la crisi actual augmenta la tolerància ciutadana per la restricció de drets, la centralització del poder o els lideratges forts, més del que ho fan el terrorisme o l'emergència climàtica. Ho explica Roger Tugas.

 14:29 
El ministre d'Agricultura, Luis Planas, assegura que la cadena alimentària està funcionament de manera "correcta" i s'ha aconseguit el proveïment es mantingui durant l'estat d'alarma. "La situació és de pràctica normalitat", diu el ministre.

 14:30 
Fins ara s'han traslladat 393 persones afectades pel coronavirus des de residències de gent gran a hospitals d'aguts.

El conseller d'Afers Socials, Chakir El Homrani, admet que la informació que ofereix el Govern sobre els geriàtrics té "marge d'error" perquè es basa en les dades que comuniquen les residències.

 14:24 
El govern espanyol reitera que el confinament total s'acabarà després de Setmana Santa. María Jesús Montero diu que la mesura ha estat molt efectiva i avisa que els treballadors que s'incorporin a treballar hauran de poder fer la seva feina amb "seguretat" i s'ha de mantenir controlada la transmissió del virus.

 14:26 
El Govern no impedirà el retorn als domicilis habituals de les persones que s'han desplaçat a les seves segones residències durant la Setmana Santa.

 14:22 
María Jesús Montero, portaveu del govern espanyol, emplaça tots els actors polítics i socials per abordar els "reptes immediats" que ha d'afrontar Espanya. "Espanya necessita un gran acord de país per definir com construirem l'Espanya que volem", diu Montero.

 14:21 
Avui és el Dia Mundial de la Salut. Els professionals tenen raons i respostes. A NacióDigital les hem recollit aquests dies. Us deixem nou entrevistes (a sis metges i tres consellers) i cinc reportatges per atansar-vos a la seva feina. Les podeu recuperar aquí.

 14:21 
El govern espanyol demana a la resta de grups parlamentaris que donin suport a la pròrroga de l'estat d'alarma per quinze dies més. Pedro Sánchez defensarà la proposta dijous al Congrés. 

 14:19 
VÍDEO El testimoni de l'Eugenio, el primer pacient que ha sortit de l'UCI de l'hospital Joan XXII de Tarragona.

 14:19 
María Jesús Montero demana no abaixar la guàrdia i avisa que el repte ara és "travessar un altiplà" abans d'arribar a la fase de desescalada del confinament.

 14:16 
L'ANC demana col·laboració per fer arribar un milió de mascaretes a la ciutadania. L'entitat crida a col·laborar-hi a particulars, empreses i ajuntaments.

 14:15 
María Jesús Montero, portaveu del govern espanyol, assegura que les dades apunten que Espanya "va en la bona direcció". Montero agraeix l'esforç de la població i dels treballadors essencials, així com dels professionals sanitari. "Estem estabilitzant l'epidèmia", diu la portaveu. 

 14:21 
La consellera de Salut, Alba Vergés, avisa que les mesures per rebaixar el confinament no seran les mateixes a tot arreu i aniran en funció del volum de població de cada zona i la mobilitat que registri habitualment.

 14:14 
El conseller d'Afers Socials, Chakir El Homrani, informa que les residències rebran aquesta setmana 1.000 tauletes perquè els residents puguin estar en contacte amb els seus familiars.

 14:10 
Continua incrementant la quantitat d'Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) a Catalunya. Ja en són 85.115 ERTO, que afecten 625.356 treballadors.

El 96,14% al·leguen motius de força major. El 72% s'han presentat a la demarcació de Barcelona. Per comarques, el Barcelonès és la més afectada, amb un 32,5% dels treballadors afectats, seguida del Baix Llobregat (13%) i el Vallès Occidental (12,7%).

 

 14:07 
En la reunió telemàtica de la mesa del Parlament d'aquest dimarts s'ha acordat que cada diputat i diputada faci una donació del 25% del seu sou a la lluita contra la Covid-19. Els grups parlamentaris hauran de detallar on s’han de destinar els diners de cada donació i aquesta informació constarà a la fitxa web de cada diputat i diputada. A banda, la mesa també ha acceptat la petició de tramitar per lectura única la reforma del reglament del Parlament. La proposta seguirà ara el seu curs.

 14:07 
ÚLTIMA HORA Oriol Mitjà elaborarà l'estratègia de desconfinament a Catalunya. T'expliquem què farà: 

 14:00 
Alerta de l'OMS: les mascaretes de cotó poden ser una font potencial d'infecció. Els experts alerten que no són resistents als fluids i, per tant, poden retenir la humitat i contaminar-se.

 14:03 
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, assegura que el Govern espera l'arribada d'una comanda de més de 4 milions d'elements d'equips de protecció per als professionals de les residències.

Fins ara se n'han repartit 768.000.

 14:00 
El 87% dels llits d'UCI destinats a pacients afectats per la Covid-19 ja estan ocupats. N'hi ha un total de 1.753 arreu de Catalunya.

 13:57 
La consellera de Salut, Alba Vergés, assegura que ja s'han repartit 8,7 milions de mascaretes i 4,1 milions de bates per als professionals sanitaris.

 13:53 
L'entrada de vehicles a l'àrea metropolitana ha incrementat un 14% i la sortida un 7% en comparació amb la setmana passada. El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha assegurat que els Mossos d'Esquadra reajustaran els controls.

 13:51 
Durant les últimes 24 hores els Mossos d'Esquadra han detingut 10 persones i n'han denunciat més de 2.700 per no respectar el confinament.

 13:48 
Els Mossos d'Esquadra incrementaran els controls a les carreteres per evitar desplaçaments a segones residències durant la Setmana Santa.

 13:44 
El Govern destinarà una partida de 28 milions d'euros per contractar serveis d'hotels que acullin malalts de coronavirus en estat lleu. 

 13:39 
El Govern aprova una reducció d'impostos de residus industrials i de construcció de fins al 50% i amplia el termini de presentació de tributs en el cas dels impostos de successions i de begudes ensucrades.

També s'ajornen els pagaments del deute del cànon de l'aigua a petites empreses i autònoms.

 13:24 
Junqueras i Romeva denuncien a l'Eurocambra el veto a passar el confinament a casa. Els dos presos polítics envien un escrit als eurodiputats en què exposen la "intolerable amenaça de la justícia espanyola" a les presons catalanes.

 13:19 
Xavier Trias, exalcalde de Barcelona, evoluciona "molt bé" del coronavirus i "molt probablement" en les pròximes hores ja pugui tornar a casa, segons han informat fonts de JxCat. Trias porta ingressat a l'Hospital Clínic des del 30 de març a causa de la malaltia.

 13:17 
El Banc dels Aliments reparteix al voltant de 900 tones de menjar des de l'inici del confinament.

 13:03 
Romania i Noruega envien doctors de reforç a Itàlia per combatre el coronavirus. El govern italià va demanar aquesta ajuda activant el Mecanisme Europeu de Protecció Civil. Àustria també ha ofert a Itàlia 3.000 litres de desinfectant per respondre a aquesta petició.

La Comissió Europea, a més, coordinarà i cofinançarà l'assistència mèdica a Itàlia.

 13:01 
Vallès Oriental TV avança que 14 persones haurien mort per coronavirus a la Fundació Antònia Roura de Granollers. Segons la televisió pública de la comarca, haurien perdut la vida en aquest centre concertat de gent gran entre el 21 de març i el 4 d'abril. Aquest dilluns a la tarda, l'Ajuntament va fer públic que s'ha contractat "un servei de neteja especialitzat" per a l'equipament.

 12:57 
La demanda d'energia elèctrica a Catalunya registra la major caiguda des que es va decretar l'estat d'alarma. El consum al territori aquest dimarts ha sigut de 4.430 MWh, un 30,1% menys respecte a un dimarts habitual.

 12:53 
Mercabarna dona 59.000 quilos de productes frescos al Banc d'Aliments. Es repartiran entre 35.000 persones. Des de l'inici del confinament, més de 60 entitats reben fruites i hortalisses de les empreses del polígon alimentari.

 12:41 
Els tests que ha comprat el govern espanyol són tests d'anticossos que detecten precisament els anticossos que genera el cos quan s'enfronta a la malaltia. María José Sierra detalla que es faran servir per un estudi que permeti saber quanta gent ha superat la malaltia i també per donar suport al diagnòstic en aquells centres amb molta pressió del virus, com ara hospitals o residències. Els tests serviran per donar suport als PCR, que continuen sent els més fiables, per poder fer diagnòstics més ràpids i agilitzar les urgències.

Entrades anteriors »

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació