Dissabte, 12 d'octubre de 2024
Minut a minut

EN DIRECTE: L'última hora sobre el coronavirus

Tota la informació sobre la pandèmia de la Covid-19 i els seus efectes, al minut

Sergi Ambudio / Victor Rodrigo 3 de juliol de 2020 a les 07:25
« Entrades més recents
 13:32 
L'empresa càrnia Noel impulsa un projecte per a fer un respirador amb control electrònic. La companyia de Sant Joan les Fonts (Garrotxa), per altra banda, no entra a valorar un arxiu d'àudio, difós a través de les xarxes, on un membre de la companyia parla negativament de la gestió dels processos d’homologació dels aparells. Informa Xavier Borràs des de la comarca de la Garrotxa.

 13:35 
El Govern anuncia un nou assaig clínic per obtenir fàrmacs que permetin prevenir el contagi de la Covid-19 a les residències de gent gran. L'estudi està liderat per l'epidemiòleg Oriol Mitjà i es desenvolupa a l'Hospital Germans Trias i Pujol.

 13:30 
Onze persones han mort en les darreres setmanes a la residència de Sant Joan de Vilatorrada. Tres de les víctimes han donat positiu a la prova de la Covid-19, mentre que en la resta de casos es desconeix.

 13:33 
El Govern recomana dosificar les compres i insisteix que no hi ha necessitat d'acumular menjar a casa. L'Agència Catalana de Consum ha rebut 942 consultes relacionades amb les afectacions provocades per la crisi del coronavirus. 
 

 13:27 
La portaveu del Govern, Meritxell Budó, reclama al govern espanyol que garanteixi la liquiditat de les empreses i que no ho faci a través de crèdits.

 13:15 
El PNB carrega contra la "unilateralitat" del govern espanyol i lamenta que els partits s'informin a través de rodes de premsa. Els nacionalistes bascos denuncien també la "censura" de preguntes dels periodistes a les rodes de premsa. "En l'estat d'alarma a la censura l'anomenarem transparència?", ha assegurat Josune Gorospe. 

 13:08 
Ho avança NacióDigital: museus de Barcelona obvien el decret de Colau i comuniquen un ERTO a la plantilla. L'empresa Ciut'art planteja l'expedient a un centenar de treballadors tot i que des de l'Ajuntament no els consta cap notificació oficial. Una informació d'Antònia Crespí.

 13:04 
Els germans Márquez donen a l'Arnau de Vilanova equips per al control de pacients amb coronavirus. Es tracta d'aparells de radiologia digital portàtil i analitzadors de gasos. Més informació aquí.

 13:01 
El personal de l'Hospital de Mollet del Vallès alerta que l'UCI està al límit i que Salut no deriva bé els malalts crítics del coronavirus. Demanen "una sortida digna, diària i eficaç a tots als pacients de l'hospital que necessitin d'assistència crítica".

 12:59 
Sanitat anuncia que Espanya produirà 400 respiradors diaris. El ministre Salvador Illa defensa l'aturada de tota l'activitat no essencial: "Sense salut, no hi ha economia". Informa Sara González.

 12:57 
Mor als 24 anys un entrenador de futbol del Berguedà. El jove patia problemes respiratoris. Ho explica Pilar Màrquez des de Berga.

 12:53 
El PP recrimina al ministre Salvador Illa la "censura" de les preguntes als periodistes. També demana que intervingui a Catalunya, on considera que la gestió de la crisi està sotmesa "als vaivens de l'independentisme" i on, ha dit, s'ha ordenat desmuntar un hospital de campanya a Sabadell. 

 12:35 
El festival internacional de cinema documental @DocsBarcelona oferirà les projeccions programades online durant les dates previstes per a la celebració de l'esdeveniment, del 20 al 30 de maig.

 12:33 
L'Ajuntament de Vic fa de mediador entre propietaris de locals i comerciants per renegociar lloguers.

 12:32 
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, anuncia que Espanya produirà 400 respiradors diaris. La Seat en farà 300 amb el suport dels hospitals Clínic i Can Ruti i l'empresa Hersill de Móstoles en farà 100 més. "Espanya garantirà així la producció nacional de 400 unitats diàries d'equips de respiració assistida", ha dit Illa. 
 

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la compareixença al Congrés



 

 12:29 
L'aire de Barcelona és el més net de l'última dècada. La contaminació es redueix un 64% a la capital catalana en aquestes setmanes de confinament pel coronavirus. A les principals ciutats de l'Estat, la reducció és d'un mitjana del 55%.

 12:23 
El ministre Illa reconeix que l'aturada de tota l'activitat, excepte l'essencial, té un gran impacte econòmic però que cal prioritzar l'aturada dels contagis. "Sense salut no hi ha economia", ha assegurat. Ha defensat, en aquest sentit, els permisos retribuïts plantejats per als treballadors i les facilitats a les famílies per poder pagar els lloguers i perquè no se'ls talli el subministrament d'aigua, llum i gas. 
 

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la compareixença al Congrés

 12:21 
ÚLTIMA HORA El Barça jugarà un partit amistós benèfic a Igualada quan s'acabi l'estat d'alarma. Ho ha anunciat aquest matí en roda de premsa el president del CF Igualada, Francesc Jorba, qui ha explicat que els beneficis aniran destinats al Consorci Sociosanitari d'Igualada.

 12:20 
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, defensa que la millor forma per reduir els contagis és reduir la mobilitat i que per això s'ha optat per endurir el confinament i aturar l'activitat no essencial. En els pròxims 15 dies, ha dit, cal fer "un esforç més" per protegir les UCI i intentar evitar que col·lapsi el sistema sanitari. 
 

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la compareixença al Congrés


 

 12:13 
El ministre Salvador Illa apunta que l'increment de contagis és ara del 8% i que fa una setmana era del 18%. "Quan parlem de defuncions cap dada és bona, però permeti'm un bri d'esperança", ha assegurat. El ministre ha subratllat que s'està començant a aplanar la corva i que s'ha començat una fase d'"alentiment" de les infeccions. 
 

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la compareixença al Congrés

 12:08 
Comença la compareixença del ministre de Sanitat, Salvador Illa, al Congrés dels Diputats per explicar la gestió de la crisi del coronavirus. Ha començat defensant que cal comunicar què s'està fent per afrontar l'epidèmia i donant el condol a tots els familiars de les persones que han mort. També ha fet un agraïment als professionals sanitaris. 
 

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la compareixença al Congrés

 11:57 
L'Aran suma quatre nous casos de coronavirus i la xifra d'afectats és de més d'una setantena. Els hospitals de Cerdanya i la Seu d'Urgell tenen, cadascun, set pacients ingressats amb Covid-19.

 11:47 
Repunt de la xifra de gent que aprèn català en línia durant el confinament pel coronavirus. Més de 8.500 persones han entrat al curs Parla.cat durant el mes de març i han fet activitats al portal homònim amb la modalitat gratuïta sense tutoria.

 11:40 
L'exèrcit ja fa tasques de desinfecció a les residències de Rubí. Les direccions dels CAP han rebutjat aquest servei mentre l'alcaldessa, Ana Maria Martínez, espera que també puguin desinfectar el Mercat Municipal al llarg del dia d'avui.

 11:39 
ÚLTIMA HORA Espanya registra 950 morts per coronavirus en 24 hores i la xifra total ja supera els 10.000. El nombre de casos confirmats arriba als 110.238 i les persones a la UCI ja superen les 6.000. En total, 26.743 persones han passat la malaltia.

 11:37 
Quatre positius en coronavirus en una residència d'avis de Sallent, al Bages. Els usuaris amb patologies prèvies han estat aïllats.

 11:12 
El grup municipal d'ERC a Barcelona reclama la convocatòria d'un ple extraordinari per abordar la crisi del coronavirus a la ciutat i insta l'alcaldessa, Ada Colau, a convocar-lo. El ple municipal del mes de març no es va celebrar i la propera convocatòria ordinària no està prevista fins al 24 d'abril, en cas que l'epidèmia ho permeti.

 11:06 
Les penyes blaugrana del Bages, Berguedà i la Cerdanya donen 6.000 euros als hospitals de la zona.

 11:01 
La Cambra de Barcelona crida a pimes i autònoms a demanar un ajornament en el pagament d'impostos. L'entitat recorda que hi ha una via per fer-ho i que permet el reial decret del 12 de març del govern espanyol.

 11:01 
L'Estat té registrades 620.000 persones afectades per ERTO. La ministra Yolanda Díaz lamenta que algunes comunitats autònomes no col·laboren i no faciliten les dades.

 10:48 
Yolanda Díaz, ministra de Treball: "En els ERTO, la persona està donada d'alta i se li ha de mantenir el lloc de feina durant un mínim de sis mesos".

 10:46 
El govern espanyol ha pres mesures i en prendrà més per facilitar la incorporació personal sanitari estranger per donar suport en la lluita contra el coronavirus.

 10:41 
Des del 4 de març s'han tramitat 275.000 baixes laborals arran de la crisi del coronavirus.

 10:39 
L'atur al País Valencià puja en 31.342 persones en un mes, sense comptar els ERTO, i se situa en una xifra total de 401.827. El País Valencià és, concretament, la segona comunitat on puja més la desocupació.

 10:40 
La caiguda de l'activitat afecta totes les comunitats autònomes. "A tot arreu hi ha una caiguda important d'almenys el 3%", explica el ministre Escrivá. 

 10:37 
Israel ordena a la població posar-se mascareta per sortir al carrer. Des del Ministeri de Sanitat del país hebreu aconsellen a la població fabricar-les a casa i en cas necessari, utilitzar bufandes o alguna peça semblant per tapar-se nas i boca. Fins ara, el coronavirus hi ha provocat 30 morts i 6.000 persones estan contagiades.

 10:37 
El ministre Escrivá explica que de la caiguda de 900.000 afiliats a la Seguretat Social, dos terços són temporals. La caiguda s'ha registrat principalment en el règim general. 

 10:30 
El ministre d'Inclusió, José Luis Escrivá, xifra en 19.006.760 persones afiliades a la Seguretat Social. Remarca que fins al dia 13 de març la situació era normal i a patir d'aquell dia el nombre d'afiliats cau en 900.000 persones. 

 10:26 
La ministra Yolanda Díaz diu que les xifres són excepcionals però reivindica els ERTO com el mecanisme a seguir. "Han impedit la destrucció de llocs de treball", ha ressaltat la ministra de Treball, que ha explicat que aquests expedients de regulació impedeixen acomiadar ningú i permeten que les persones continuïn cobrant una prestació. "L'ERTO té un compromís de permanència a l'empresa", diu Díaz.

 10:25 
El govern espanyol reivindica el bon funcionament de la simplificació dels ERTO.

 10:23 
Pel que de cobertura, el govern espanyol explica que se situa en el 65%, fet que suposa un 5% de la protecció per acomiadament. "Les mesures són positives a l'hora de protegir els més vulnerables", diu Yolanda Díaz. A dia d'avui hi ha 2.231.000 amb prestacions reconegudes.

 10:21 
La ministra Yolanda Díaz remarca que continuen registrant-se molts contractes i apunta que hi ha sectors de l'economia que necessite mà d'obra. En relació al març de 2019, els contractes creixen a un ritme menor.

 10:19 
La xifra total d'aturats a Espanya se situa en les 3.548.321 persones. La ministra Yolanda Díaz diu que el març transcorria amb normalitat fins al dia 13. 

 10:16 
La ministra de Treball, Yolanda Díaz, explica que aquest març hi ha hagut un increment d'atur registrat de 302.265 persones. "És una xifra excepcional d'increment", diu la ministra. El sector més afectat és el dels serveis, seguit del de la construcció i el de la indústria. 

 10:03 
El govern espanyol té preparats trens medicalitzats per al transports de malalts de Madrid a altres territoris. El ministre de Transports, José Luis Ábalos, diu que s'activaran en el moment que sigui necessari. L'executiu de Pedro Sánchez va dies que té sobre la taula la possibilitat de traslladar pacients d'UCI entre les diverses comunitats, però ara per ara encara no ho ha posat en marxa.

 09:55 
L'Hospital d'Olot reporta 15 morts amb coronavirus des de l'inici de la pandèmia. En els darrers dos dies, això sí, es manté el nombre ingressos.

 09:52 
CCOO demana ampliar l'abast de la renda garantida de ciutadania en el context de la crisi del coronavirus. El sindicat reclama aprovar el reglament de desplegament de la llei.

 09:47 
Els Mossos tanquen un prostíbul a Osona i denuncien dos clients.

 09:40 
Els hospitals de Tarragona encara no estan saturats però hi falten equips de protecció indiviudal (EPI), segons els sindicats. Al Joan XXIII i al Verge de la Cinta els treballadors han passat a fer torns de dotze hores i hi ha sanitaris infectats.

 09:35 
Alba Vergés reconeix que la capacitat de llits d'UCI està al límit i demana a l'exèrcit espanyol que ajudi amb metges i infermeres. La consellera de Salut afirma que "algun tipus de confinament" continuarà després de Setmana Santa.

Entrades anteriors »

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació