Dimarts, 23 de juliol de 2024
Minut a minut

EN DIRECTE: L'última hora sobre el coronavirus

Tota la informació sobre la pandèmia de la Covid-19 i els seus efectes, al minut

Sergi Ambudio / Victor Rodrigo 3 de juliol de 2020 a les 07:25
« Entrades més recents
 11:48 
Noves maneres de control

Estudien la presència del coronavirus en aigües residuals de l'àrea de Granollers. Un dels objectius de la investigació és elaborar una eina de detecció primerenca per possibles nous brots.

 11:29 
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat fins dimarts al Departament d'Educació per presentar al·legacions davant la impugnació de la reobertura dels centres per part d'USTEC-STEs. El sindicat de docents va interposar davant del TSJC un recurs contenciós-administratiu i demanava com a mesures cautelars que tanquessin els centres reoberts per evitar rebrots de Covid-19, una mesura que s'ha descartat.

 11:06 
La Covid-19 dispara l'interès per anar a viure a pobles de muntanya de llocs com el Berguedà, la Garrotxa o el Ripollès.

 10:30 
Comença la videoconferència entre els presidentes de les comunitats autònoms i Pedro Sánchez. El president espanyol oferirà una roda de premsa en acabar.

 10:30 
La DO Conca de Barberà redobla l'aposta per l'enoturisme per pal·liar la crisi de la Covid-19

La DO Conca de Barberà aposta per l'enoturisme per ajudar a reactivar el sector, que ha patit greus pèrdues durant les setmanes més dures de la pandèmia de la Covid-19. La majoria de productors s'han sumat a una iniciativa que consisteix en regalar visites guiades durant els mesos de juliol i agost.
D'una banda, volen premiar l'esforç i el suport que han rebut de la clientela durant el confinament i, de l'altra, donar un cop de mà als negocis turístics de la comarca.
La meitat de cellers adherits a la iniciativa s'estrenaran en l'enoturisme, que es presenta com una nova font d'ingressos per als productors. Els 1.500 passis disponibles s'han esgotat en pocs dies i la DO anuncia que en regalarà 1.500 més la setmana vinent.

 09:25 
ENTREVISTA Enric Canet ha estat tan actiu com ha pogut en els mesos de confinament. Ha contribuït a desplegar els recursos del Casal dels Infants -que ofereix suport a més de 2.500 persones en situació precària al Raval, el Besòs, la Mina, Santa Coloma de Gramenet i Salt- i ha reflexionat sobre les lliçons de la pandèmia. Hi ha parlat Joan Serra Carné. Les fotos són d'Adrià Costa.

 08:51 
“Soc conscient que ens estem jugant alguna cosa més important que la meva destitució: el manteniment de la separació de poders i l’estat de dret a Espanya”. Són paraules del coronel Diego Pérez de los Cobos, després de ser destituït pel Ministeri d’Interior com a cap de la Comandància de la Guàrdia Civil de Madrid.

 08:34 
El préstec de llibres electrònics de les biblioteques es quadruplica durant el confinament

Unes 65.000 persones s'han acollit a algunes de les activitats relacionades amb la lectura digital a les biblioteques durant el confinament, segons dades del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura facilitades a l'ACN.
El préstec digital a través de la plataforma eBiblioCat s'ha elevat fins a les 264.348 operacions entre el 13 de març i el 26 de maig, una xifra que suposa un augment del 410% respecte el mateix període del 2019 i és pràcticament la mateixa que tots els préstecs que es van fer l'any passat. La plataforma ha registrat 45.000 nous usuaris, el que suposa un increment de més del 1.000% respecte el mateix període de l'any passat i més del doble de tots els que s'hi van inscriure el 2019.

 07:58 
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha acusat aquest dissabte el govern espanyol d’haver aplicat “una nova retallada” a Catalunya en canviar els criteris d’assignació dels fonts de 16.000 milions destinats a les autonomies pel coronavirus.

 07:20 
Les portades

Recull amb les portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols. «Vist el que hem vist, tots hem arribat tard a això», diu Illa a «El País».

 22:37 
DADES Florentino Pérez, Telefónica... i les altres 98 empreses amb més ingressos públics pel coronavirus. La multiserveis Clece, propietat del president del Madrid, ha rebut més recursos de l'administració en motiu de la pandèmia que empreses farmacèutiques com Grifols o Roche. Per Roger Tugas.
 

 22:30 
Sanitaris denuncien l'adjudicació «a dit» del rastreig dels contactes de coronavirus a una empresa privada. Exigeixen a Salut que reverteixi la decisió i que destini els "més de 17 milions d'euros" del contracte a la sanitat pública.

 18:24 
L'Estat notifica una mort per coronavirus en 24 hores i 67 en l'última setmana. Els nous contagis continuen baixant, amb 164 positius. 

 18:21 
El BOE introdueix novetats quan s'avança a la fase 3. Les discoteques podran obrir, però no es permetrà el ball a la pista. Informa Sara González.

 16:35 
ATENCIÓ Salut notifica 17 morts més per coronavirus a Catalunya, el doble que el dia anterior.

 16:32 
La patronal de l'oci nocturn alerta que amb el 30% de l'aforament molts de locals no obriran. Consideren que és "és molt limitat" i confien que les autonomies recuperin competències i puguin modificar les limitacions.

 16:30 
Bagà homenatja les treballadores de la residència Salarich Calderer

Unes 350 persones mostren el seu suport i agraïment al personal per la feina feta amb «rigor, amor i dignitat». Al centre, un dels més afectats pel coronavirus, han mort 29 dels 81 residents durant la pandèmia.

 16:25 
EL MÓN DESPRÉS DEL CORONAVIRUS (11). La sanitat que surt de la pandèmia: un model a la UCI. El farmacòleg Joan-Ramon Laporte, Xavier Lleonart, de Metges de Catalunya, i Toni Mora, responsable de política sanitària de CCOO, analitzen els reptes del sector després del coronavirus. Per Pep Martí.

 13:15 
Canvis en la desescalada: ja es podran ocupar tots els seients del transport i les discoteques obriran en la fase 3. El BOE manté l'obligació de garantir només dos persones per metre quadrat en els espais de viatge a peu.

 10:00 
Salut obre la porta a avançar la fase 3 a Barcelona i Lleida

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha obert la porta que Barcelona i Lleida puguin passar a fase 3 abans del 22 de juny. "Seria possible si veiem que és una proposta lògica a l'evolució de l'epidèmia. Ho haurem de valorar".Pel que fa al decret de "nova normalitat" que està preparant el govern espanyol un cop finalitzat l'estat d'alarma a partir del 21 de juny, Vergés ha criticat l'esborrany: "Crec que son ganes d'intervenir, de posar el coll i de no acceptar que les competències son d'altres", ha etzibat aquest dissabte Vergés als micròfons de Catalunya Ràdio.

 09:00 

Què es podrà fer i què no per la revetlla de Sant Joan?

Les festes particulars podran ser d'un màxim de 20 persones, les festes organitzades en llocs tancats podran ser de 80, i les que s'organitzin en llocs oberts podran encabir un màxim de 800 persones assegudes i mantenint la distància de seguretat de dos metres.

 08:30 
REPORTAGE Receptar heroïna: una demanda històrica que revifa amb la crisi del coronavirus. Per Andreu Merino. 

"Vaig començar a punxar-me heroïna amb 13 anys. Si hagués pogut consumir la droga com a fàrmac, no tindria tots els problemes de salut i familiars que tinc ara". Qui parla és Jordi Parramon, de 55 anys. Va convertir-se en addicte a l'heroïna quan encara era un nen, i el consum d'aquesta substància li ha provocat, entre altres coses, contraure la sida. Parramon treballa ara a l'associació ASAUPAM, un dels col·lectius que reclama a la Generalitat i el govern espanyol que autoritzin la creació d'un programa per dispensar l'heroïna com un medicament. La reclamació és històrica i torna a prendre força ara a causa de la crisi del coronavirus.

 07:30 
PORTADES «Prohibides les revetlles amb més de 20 convidats», a «El Periódico». Consulta les principals capçaleres d'aquest dissabte

 21:40 
Open Arms realitza més de 20.000 tests de coronavirus a les residències catalanes

Diversos equips de 75 voluntaris de l'organització han ajudat a fer més de 350 trasllats de pacients i a la recollida de mostres pels assajos clínics

 21:01 
La Guàrdia Civil de Madrid obre una investigació per la filtració dels informes del 8-M

 20:49 
Rebuig dels sindicats a la via judicial d'USTEC contra la reobertura d'escoles

CCOO i la Intersindical-CSC opten per portar a Inspecció de Treball la situació dels centres que tinguin problemes per obrir a la fase 2, però sense recórrer als tribunals; informa Bernat Surroca.

 20:12 
La CGT denuncia l'Ajuntament de Barcelona a Inspecció de Treball per la reobertura d'escoles bressol. El sindicat acusa el consistori de reprendre l'activitat als centres sense escoltar la comunitat educativa.

 19:53 
Quines pel·lícules projectaran les sales de cinema quan tornin a obrir? Reobriran entre el 12 de juny i el 3 de juliol amb títols diferents, unificant les estrenes de la cartellera a partir de l'estiu.

 19:17 
Rebuig dels sindicats a la via judicial d'USTEC contra la reobertura d'escoles. CCOO i la Intersindical-CSC opten per portar a Inspecció de Treball la situació dels centres que tinguin problemes per obrir a la fase 2, però sense recórrer als tribunals.

 19:02 
La Roca Village, a punt per obrir

Càmeres de temperatura, cartes en codi QR i cues virtuals, eines de la Roca Village per tornar a obrir dilluns. El centre només podrà tenir un 30% de l'aforament.

 17:39 
Sant Cugat, pionera a Catalunya en estudiar la presència de coronavirus en aigües residuals. Les dades de l’anàlisi es compartiran amb el Departament de Salut i amb l’Agència Catalana de l’Aigua.

 16:38 
El govern espanyol reclama a Europa que fixi criteris comuns per al moviment de turistes. Sánchez i el primer ministre italià, Giuseppe Conte, han adreçat una carta a les institucions comunitàries perquè no hi hagi diferències entre països. Per Oriol March
 

 13:28 
Turisme i grans esdeveniments: el pla de Barcelona per «reactivar» la ciutat. Jaume Collboni veu "encaminades" les negociacions per pactar una modificació del pressupost municipal.

 13:25 
Barcelona i les regions metropolitanes avancen a la fase 2 de la desescalada. El Ministeri de Sanitat autoritza que les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu i Aran passin a la tercera fase a partir de dilluns.

 13:23 
Reobrir per acomiadar-se

Barberà del Vallès obrirà les escoles bressol dilluns vinent únicament per acomiadar-se dels infants. L'activitat presencial tornarà al setembre.

 13:20 
GRÀFICS INTERACTIUS Així evoluciona el coronavirus a Catalunya, dia a dia. Salut registra 8 morts més per coronavirus i 239 nous positius.

 13:16 
Salut reporta vuit morts més per coronavirus a Catalunya. El total ascendeix a 12.341 persones des que va començar l'epidèmia.

 13:08 
Torna la cultura

Els «Encontres a la segona fase» retornaran la cultura a Olot del 12 al 27 de juny. Amb la fase 2 del desconfinament torna la programació cultural amb espectacles i concerts a l'aire lliure, fets per garrotxins i adaptats a les mesures de l'estat d'alarma. Informa Xavier Borràs.

 13:05 
Coronavirus en aigües residuals?

Sant Cugat, la primera ciutat de Catalunya en estudiar la presència de coronavirus en aigües residuals. Es tracta d'una prova pilot per monitorar i diagnosticar de manera primerenca l'evolució de la malaltia al municipi.

 12:58 
Collboni veu «encaminades» les negociacions per modificar el pressupost de Barcelona. El primer tinent d'alcaldia de la capital planteja un fons extraordinari de 90 milions d'euros per reactivar econòmicament la ciutat. Ho explica Andreu Merino.

 12:54 
Aforament limitat i distància de seguretat: així serà el Sant Joan del coronavirus. Interior recomana no dur gel hidroalcohòlic a la butxaca quan es tirin petards i vigilar amb les espurnes a la mascareta.

 12:46 
La mestra de Sant Esteve de Guialbes dona negatiu de coronavirus i l'escola reobrirà. Els alumnes podran tornar al centre educatiu dilluns que ve.

 12:35 
Cauen els accidents greus

L'estat d'alarma redueix els accidents mortals o amb ferits greus a Sabadell. Es rebaixen més d'un 80% respecte al mateix període de l'any passat.

 12:12 
La no normalitat a l'escola. NacióDigital viu la nova rutina d'una escola de Torelló i recull les sensacions d'alumnes i professors. Per Carles Fiter.

 11:41 
Els atesos pel Banc dels Aliments de Barcelona ja supera el màxim històric de la crisi del 2008. L'entitat ja dona ajuda una mitjana mensual de gairebé 160.000 persones.

 10:52 
Brussel·les recomana obrir les fronteres internes a finals de juny

Els ministres d'Interior de la Unió Europea tracten aquest divendres la gestió de les fronteres europees. Durant aquesta reunió esta previst que la comissaria d'interior, Ylva Johansson, demani aixecar totes les restriccions per a finals de mes. Així ho ha explicat durant una entrevista amb Euronews.

 10:50 
Barcelona preveu obrir les escoles bressol municipals del 15 de juny al 15 de juliol. Els centres demanen a les famílies que notifiquin abans de dilluns al migdia si volen ocupar una plaça.
 

 09:57 
ENTREVISTA «La voluntat és tornar de l'estiu sense enviar a fer punyetes el projecte educatiu». La directora de l'escola de La Mirada, Clara Caso, augura un futur incert i ple de dificultats de cara a l'inici del curs vinent. Per Sergi Baixas.

 09:20 
El govern de Boris Johnson, al Regne Unit, ha anunciat un enduriment de les mesures de distanciament social per combatre el coronavirus. Entre les noves restriccions hi ha una que ha provocat especialment polèmica entre els ciutadans: la prohibició de mantenir relacions sexuals entre persones que no conviuen juntes. 

 09:05 
L'epidemiòleg Antoni Trilla diu que s'està "molt lluny" de la immunitat de grup i que "la majoria" de ciutadans són susceptibles al coronavirus. 

Entrades anteriors »

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació