Dilluns, 14 d'octubre de 2024
Minut a minut

EN DIRECTE: L'última hora sobre el coronavirus

Tota la informació sobre la pandèmia de la Covid-19 i els seus efectes, al minut

Sergi Ambudio / Victor Rodrigo 3 de juliol de 2020 a les 07:25
« Entrades més recents
 17:29 
Eurecat obre la seva tecnologia de validació al servei de la producció de mascaretes. Les anàlisis es basaran en les normes UNE-EN 14683:2019+AC:2019 i UNE-EN 149:2001+A1 facilitades per AENOR i en el coneixement científic assolit sobre el coronavirus.

 17:23 
La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha donat positiu en coronavirus en la darrera prova que se li va fer ahir. La dirigent "evoluciona favorablement" i segueix hospitalitzada, segons ha informat el govern espanyol.

 17:20 
El Corte Inglés presenta un ERTO per a 25.900 treballadors i els garanteix el 100% del salari. L'empresa ha remarcat que es tracta d'una mesura "temporal" i que el seu objectiu és "mantenir la feina".

 17:08 
Amics de la Gent Gran posa en marxa la campanya #TrucadesContraelSilenci per lluitar contra l'aïllament de la gent gran durant el confinament provocat per la crisi del coronavirus. Informa Sergi Baixas.

 17:07 
Els Mossos detenen un veí de Salou per saltar-se el confinament i consumir marihuana en grup al carrer en ple estat d'alarma. L'home ja havia estat denunciat per desobediència.

 17:03 
L'Ajuntament de Terrassa i la Comissió 8 de març han organitzat una concentració virtual per aquest dimecres a les 19h. Degut al confinament, no es pot dur a terme la protesta que el dia 25 de cada més es duu a terme davant del consistori, pel que aquest cop s'emplaça la ciutadania a omplir les xarxes socials d'imatges acompanyades de les etiquetes #NiUnaMés i #JoSocAlRaval.

 16:58 
Detingut un jove d’Amposta per fugir de la Policia Local en no respectar la restricció de circulació. Fins dilluns el cos policial havia expedit 57 denúncies per incompliment del decret d'estat d'alarma.

 16:53 
Govern triplica la capacitat del 061 Salut Respon per atendre consultes telefòniques. El reforç se suma a iniciatives posades en marxa darrerament com l'aplicació StopCovid19Cat.

 16:50 
Barcelona distribueix 5.100 targetes moneder a famílies beneficiàries en el primer dia de repartiment. Participen des de les escoles voluntaris, personal d'equips educatius i persones de l'administració.

 16:50 
El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, reconeix el paper "fonamental" que està jugant la distribució comercial per a què tots els productes alimentaris arribin a la ciutadania. El ministre defensa al Congrés dels Diputats mesures urgents per a la crisi de preus del sector agrari i de l'alimentació. "El preu pactat ha de cobrir el cost de producció", sosté.
 

El ministre d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Luis Planas, al Congrés

 16:48 
Vox demana aprofitar l'estat d'alarma per treure totes les competències a Catalunya. El partit ultra vol suspendre l'autonomia catalana a través d'una esmena presentada a la petició de pròrroga de l'estat d'alarma, que es vota questa tarda al Congrés.

 16:41 
Les vendes dels vins de la DO Empordà cauen més d'un 90% pel coronavirus. Posen en marxa la campanya #EmpordaDesdeCasa per fomentar les vendes online.

 16:35 
Iberia reduirà entre un 10% i un 50% el sou dels treballadors no afectats per l'ERTO. L'empresa abonarà un complement a tots els empleats acomiadats temporalment.

 16:34 
El diputat d'Unides Podem Enrique Santiago Romero recorda que CiU van votar a favor de la reforma laboral del 2012 que va potenciar els acomiadaments per acumulació de baixes. "Que no ho oblidin a Catalunya", afirma. 

 16:18 
Els ERTO a Catalunya es disparen amb un augment de 10.700 expedients i 71.000 treballadors afectats en un dia. En total, més de 340.000 persones aniran temporalment a l'atur per expedients que han presentat més de 41.500 empreses.

 16:19 
Diego Movellán, del PP, denuncia la "incorrecció" del govern espanyol i explica que l'article 52.d no el van posar els populars sinó que ja fa anys que forma part de l'estatut dels treballadors i cap govern, tampoc els del PSOE, l'han derogat. Movellán demana al PP que l'executiu "es posi a treballar" per fer arribar material sanitari als espanyols i diu que el seu grup no s'oposarà a la convalidació del reial decret.

 16:18 
La Policia Local de Mataró intervé material sanitari que es venia a preus abusius. Els agents han localitzat una furgoneta amb 926 mascaretes i 2.900 guants que es posaran a disposició dels serveis sanitaris.

 16:16 
Rufián insta el govern espanyol a abordar la derogació total de les reformes laborals, especialment ara i de cara a la futura crisi econòmica derivada de l'actual crisi sanitària del coronavirus. El diputat d'ERC també lamenta que el poder judicial empari "en massa ocasions" els abusos de les empreses. "Si avui es pot acomiadar una persona perquè està malalta és perquè hi ha sentències que ho avalen", lamenta el dirigent republicà. "No farem res fins que no canviem el poder judicial", diu Rufián.

 16:13 
Gabriel Rufián diu que permetre els acomiadaments de persones que estan malaltes és "un atemptat als drets humans" i lamenta que la gent tingui por d'agafar-se una baixa pel risc de ser acomiadada. "No podem fer altra cosa que aprovar i felicitar-nos perquè aquesta espasa de Democles sobre la classe treballadora sigui eliminada", diu Rufián, que avisa que "no és suficient". ERC lamenta que no s'aprofiti per derogar la reforma laboral. 

 16:11 
Obren diligències a un veí de Tortosa després de ser advertit més de vint vegades per incomplir el confinament. La Policia Local li havia aixecat tres actes per infracció.

 16:07 
Néstor Rego, del BNG, critica les reformes laborals del PP, que han permès "noves formes d'explotació". "Mantenir les reformes laborals implica continuar vivint amb la precaritat laboral", alerta Rego, i diu que és imprescindible la derogació de l'article 52.d, com proposa el reial decret aprovat pel govern espanyol. "Esperem que aquesta mesura necessària no acabi en una operació d'imatge", rebla el diputat gallec.

 16:11 
Obren diligències a un veí de Tortosa després de ser advertit més de vint vegades per incomplir el confinament. La Policia Local li havia aixecat tres actes per infracció.

 16:03 
Joan Baldoví, de Compromís, critica la intervenció de Vox i acusa la formació ultra d'estar al costat de les empreses i contra els treballadors. Baldoví lamenta "la barbaritat" que suposava l'article 52.d de l'estatut dels treballadors, que permetia acomiadar la gent que es trobava de baixa. "La norma que aprovem avui no cal que sigui expicada. Cau pel seu propi pes i és justa", diu Baldoví. Compromís votarà a favor de derogar aquest article. 

 15:59 
María Muñoz critica que el govern espanyol "ha jugat a la confusió" amb la derogació de l'article 52.d de l'estatut dels treballadors. "És una mesura cosmètica", diu la diputada de Ciutadans. Tot i així, la formació votarà a favor de la convalidació del reial decret. 

 15:55 
María Muñoz, diputada de Ciutadans, lamenta que no s'hagi pogut fer el ple de manera telemàtica, tenint en compte la situació d'estat d'alarma. "Ha faltat voluntat política", remarca Muñoz, que assegura que fer aquest ple de manera presencial posa en risc els treballadors. "Estem corrent uns riscos incomprensibles", diu la diputada. 

 15:55 
Les impressores 3D de Catalunya treuen fum per frenar el coronavirus. Empreses, centres de recerca, instituts i voluntaris s'organitzen per produir respiradors, viseres, mascaretes i, fins i tot, panys de porta anticontagi. Un reportatge d'Arnau Urgell.

 15:42 
La diputada de la CUP, Mireia Vehí, al govern del PSOE i Podem: "Quantes vides valen els beneficis de les multinacionals que es neguen a tancar? Prohibeixin els acomiadaments pel covid-19". La dirigent ha titllat d'"insult a les pimes" que es puguin acollir als ERTO empreses com Inditex i el Barça amb les mateixes condicions i recorda que hi ha 250.000 persones més a les llistes de l'atur. "Vostès no han parat la producció dels centres de treball que no són imprescindibles", ha retret Vehí a la ministra de Treball, Yolanda Díaz.
 

La diputada de la CUP Mireia Vehí, al Congrés

 15:54 
El PNB anuncia que votarà a favor de la convalidació del decret llei que modifica l'estatut dels treballadors. 

 15:41 
L'ANC engega una campanya per fer arribar 105.000 mascaretes d'ús no sanitari a la ciutadania. L'adquisició del lot valdrà un euro, que anirà destinat a la recerca i tractament del coronavirus a hospitals catalans.

 15:40 
Vox acusa el govern espanyol de regir-se per una ideologia social-comunista que només portarà "atur, pobresa i misèria". 

 15:36 
La previsió és que el ple del Congrés s'allargui durant més de sis hores. Els principals punts que es debatran són les mesures del pla de xoc per fer front a la crisi sanitària i les conseqüències econòmiques derivades. També s'aprovarà la prórroga de l'estat d'alarma, una votació que no es preveu que es produeixi fins passades les 21 hores.  

 15:35 
Els Mossos enxampen set persones que estaven fent una festa en una antiga fàbrica abandonanda de Mataró en ple confinament. Els fets van tenir lloc la nit de dilluns a dimarts. De les set persones, una viuria a l'espai i se la va denunciar per desobediència, mentre que els altres sis serien els 'convidats' i van ser denunciades per trencar el confinament.

 15:28 
L'activitat productiva cau un 66% per la inseguretat i la caiguda de les comandes, segons un estudi de Cecot. La construcció és el sector més afectat amb una caiguda del 75% i les expectatives per a les pròximes setmanes no són millors. Els empresari es mostren poc confiats en poder mantenir la seva activitat.

 15:28 
Vox acusa el govern espanyol de "frau i engany a la intel·ligència" amb la derogació de l'acomiadament per acumulació de baixes. "La propaganda no genera ocupació. Són els campions de l'atur i de la mentida", assegura la diputada María de los Reyes Romero, que afirma que el que busca el govern espanyol és poder dir que ha derogat la reforma laboral del 2012. 

 15:21 
El MWC tornarà els diners de les entrades i ofereix als expositors recuperar la inversió de l'edició del 2020. El congrés de telefonia, cancel·lat per la por al coronavirus, redueix tarifes de cara a l'any que ve.

 15:20 
"Hem complert amb Europa, era una garantia de drets fonamentals situar la salut i les cures en el cor de la legislació laboral. Però sobretot hem complet amb els milions de persones treballadores que vivien sota l'amenaça d’un acomiadament. Avui, més que mai, dret a la salut. Salut pública i salut pròpia", assegura la ministra de Treball, Yolanda Díaz, que demana un vot positiu de tots els grups per derogar l'acomiadament per acumulació de baixes potenciat en la reforma laboral del 2012. 
 

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, al Congrés dels Diputats

 15:13 
La ministra Yolanda Díaz argumenta que l'acomiadament per acumulació de baixes laborals perjudica els col·lectius més vulnerables i els que pateixen patologies. “És lesiu per a les persones amb discapacitat, les persones amb malalties de llarga durada i persones amb dependents a càrrec”, afirma durant la seva exposició al Congrés dels Diputats.

 15:07 
El confinament d'Igualada i la conca d'Òdena s'allargarà. La consellera de Salut, Alba Vergés, assegura en la compareixença davant dels grups parlamentaris que les dades demostren que s'havia de posar en marxa el tancament de la zona. Informen Joan Serra Carné i Oriol March.

 15:05 
La ministra de Treball, Yolanda Díaz, exposa al Congrés la derogació de l'acomiadament per acumulació de baixes laborals, potenciat per la reforma laboral del 2012 aprovada pel govern del PP. “Primer curar-se i després treballar. Mai en cap cas s'ha d'anar a treballar estant malalt. Aquesta evidència s'ha convertit ara en una veritat incontestable”, explica. “No es pot acomiadar ningú per absències justificades”, insisteix.
 

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, al Congrés dels Diputats

 15:03 
Arrenca el ple del Congrés que haurà de votar la pròrroga de l'estat d'alarma. La cambra torna a mostrar, com la setmana passada, una imatge inèdita d'un hemicicle amb una assistència mínima de diputats forçada per la crisi sanitària.

 14:58 
Acaba el torn d'explicacions dels representants del Govern davant els grups parlamentaris. La sessió telemàtica ha començat a les 10.30 hores i s'ha allargat gairebé cinc hores.

 14:52 
La Caixa de Solidaritat dona 100.000 euros per lluitar contra el coronavirus. Els diners es desinaran a l'Hospital Clínic i al Germans Trias i Pujol.

 14:52 
Vergés defensa davant els grups parlamentaris que el Govern "mai ha subestimat" la crisi del coronavirus.

 14:50 
ATENCIÓ 10 casos de coronavirus en una residència d'avis de Valls. Hi ha infectats vuit usuaris, la doctora i una infermera, amb un 70% de la plantilla de baixa.

 14:48 
Clam de les patronals contra el pagament de les quotes d'autònoms. Pimec, Cecot i Anem per Feina coincideixen a reclamar al govern espanyol la suspensió dels pagaments per la crisi del coronavirus.

 14:47 
La consellera de Salut anuncia als grups parlamentaris que el confinament d'Igualada i la conca d'Òdena haurà de continuar.

 14:45 
Espanya tanca amb la Xina una compra de 432 milions en material per combatre el coronavirus. Per una banda, s'han invertit ja 550 milions en mascaretes -tan quirúrgiques com de protecció respiratòria- que se subministraran durant vuit setmanes. També s'ha tancat un acord amb dos proveïdors de 5,5 milions en tests ràpids que arribaran entre març i abril, així com 950 equips de respiració assistida que s'aniran distribuint entre abril i juny.

 14:44 
Abandonen matalassos i electrodomèstics al carrer en ple confinament. Ho explica Pilar Márquez.

 14:44 
Vergés demana estar "amatents" a la situació de les residències d'avis del país. Recorda que hi ha casos de positius per coronavirus en uns 70 geriàtrics centres arreu de Catalunya.

 14:40 
La consellera de Salut anuncia que, gràcies a la compra de material feta per la Generalitat, i als recursos procedents de l'Estat i Europa, arribaran més tests de coronavirus els pròxims dies per als professionals sanitaris.

Entrades anteriors »

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació