Dilluns, 14 d'octubre de 2024
Minut a minut

EN DIRECTE: L'última hora sobre el coronavirus

Tota la informació sobre la pandèmia de la Covid-19 i els seus efectes, al minut

Sergi Ambudio / Victor Rodrigo 3 de juliol de 2020 a les 07:25
« Entrades més recents
 12:28 
Maria Sirvent, diputada de la CUP, recorda que la situació de la sanitat pública catalana és conseqüència de les "polítiques" de Boi Ruiz i Andreu Mas-Colell en els governs de CiU.

 12:25 
DADES S'ha consumat quelcom que ja prevèiem, però l'escenari pot ser encara més preocupant: la quantitat de morts a Espanya, que acaba de superar la Xina, creix més ràpid que a Itàlia, el país del món més castigat per la pandèmia. Aquí, detallat i projectat en un gràfic de Roger Tugas:


 12:25 
Fernando Simón diu que les mesures de restricció de la mobilitat s'han aconseguit aplicar. "S'ha aconseguit controlar els contactes de risc i ens porta a una suavització de la corba", assegura. 

 12:22 
L'Ajuntament de Tarragona crea una aplicació per gestionar la crisi del coronavirus. L'app ofereix tota la informació actualitzada al minut de les mesures que s'han pres a la ciutat i un directori dels serveis d'emergència i comerços disponibles.

 12:20 
María José Rallo, secretària general de Transports, explica que alguna línia de Rodalies es reforçarà demà per evitar aglomeracions. Remarca, però, que la mobilitat continua al mínim.

 12:14 
José Ángel González, comissari principal de la policia espanyola, explica que en les últimes 24 hores s'han fet 55 detencions i s'han aixecat 6.039 actes per saltar-se l'estat d'alarma.

 12:12 
José Manuel Santiago, cap de l'estat major de la Guàrdia Civil, explica que ahir es van produir 19 detencions per desobediència i 7.000 denúncies per saltar-se les limitacions de circulació. 

 12:11 
Miguel Ángel Villarroya insisteix que "la unitat és fonamental". "Tots junts hem de vèncer aquest virus".

 12:10 
L'exèrcit espanyol intervindrà avui per desinfectar el centre de control aeri de Barcelona. 

 12:08 
El príncep Carles d'Anglaterra, positiu per coronavirus. El fill d'Elisabet II té 71 anys i és l'hereu de tro britànic. Té, per ara, símptomes "lleus" i gaudeix de "bon estat de salut", segons informacions oficials.

 12:02 
Maria Sirvent, diputada de la CUP, agraeix als professionals de la sanitat l'"esforç titànic" per compensar la falta de material en l'emergència sanitària. Els anticapitalistes critiquen les indicacions confuses del Govern i la manca de mesures preventives a la sanitat.

 12:01 
Nou líders europeus, entre ells el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, reclamen al president del Consell Europeu, Charles Michel, que es posi en marxa un instrument de deute europeu, és a dir, que s'habilitin els anomenats "coronabonus".

 11:59 
CCOO estima que la meitat dels ERTO de la indústria del Camp de Tarragona són fraudulents. El sindicat alerta que moltes empreses que impulsen l'expedient han tingut una baixada en la producció a causa de la crisi del coronavirus, però que abans d'acollir-s'hi podrien flexibilitzar horaris dels treballadors o impulsar el teletreball, i no ho estan fent.

 11:57 
Miquel Iceta: "Creiem manifestament millorable la distribució de les targes que substitueixen les beques menjador". El PSC, que pregunta a Torra sobre els resultats del confinament de la conca d'Òdena, es manifesta favorable a demanar l'ajuda de l'exèrcit.

 12:14 
Jéssica Albiach, cap de files de Catalunya en Comú Podem, assegura que cap govern "era conscient de la dimensió" de la pandèmia del coronavirus. "La situació és d'immensa responsabilitat. Cal deixar les polèmiques a banda. Estem davant d'una emergència molt gran", assenyala Albiach. Demana, a banda, que no hi hagi "mai més" retallades en salut perquè posa la vida "en mans de voltors".

 11:53 
Torn per a Miquel Iceta en la compareixença telemàtica dels grups parlamentaris. El líder del PSC lamenta que Quim Torra no firmés el document amb tots els presidents autonòmics: "No és real que un govern ho fa tot bé i l'altre, tot malament".

 11:58 
Miquel Iceta, primer secretari del PSC, retreu a Torra que no signés el primer comunicat de la conferència de presidents autonòmics, i demana "cooperació" al Govern per tal que no discrepi "públicament" de l'executiu espanyol. Iceta reclama reconèixer la tasca de la conselleria de Salut i el ministeri de Sanitat.

 11:52 
Diversos sindicats dels Bombers de Barcelona s'han adreçat per carta a l'alcaldessa, Ada Colau, per transmetre-li que se senten "infrautilitzats". "No entenem per què no se'ns està utilitzant de forma més massiva", diuen. Els Bombers argumenten que estan "altament qualificats" pel que ara mateix necessita la ciutat, són coneixedors de la logística sanitària, saben treballar en equip i la ciutadania confia en ells.

 11:45 
MÉS INFORMACIÓ Espanya suma 738 morts més per coronavirus en un sol dia. La xifra de contagiats s'enfila a 47.610 diagnosticats, quasi 8.000 més en 24 hores. Ho expliquen Bernat Surroca i Sara González.

 11:53 
"Si hi ha alguna cosa clara, és que ara toca actuar i arromangar-se", assenyala Carrizosa en una intervenció molt més moderada que quan hi ha debats polítics al Parlament.

 11:38 
Les dades publicades avui pel govern espanyol situen Madrid com la comunitat més afectada pel coronavirus, amb 14.587 contagiats i 1.825 morts, seguida de Catalunya, amb 9.937 infectats i 516 morts. 

 11:46 
Torn ara per a l'oposició. Arrenca Carlos Carrizosa, president del grup parlamentari de Ciutadans. "Sabem que el sistema sanitari col·lapsarà, i que les UCI seran insuficients. El virus ens porta avantatge i hem de prevenir el desbordament", apunta. Defensa que hi hagi tests ràpides per detectar el covid-19, i posa com a exemple Andalusia. També demana que el Govern prengui nota de Madrid, on l'ajuda de l'exèrcit ha servit per construir un hospital de campanya. "No hi renunciem", apunta.

 11:35 
ÚLTIMA HORA Espanya supera la Xina en número de morts per coronavirus i arriba als 3.434. Ja hi ha 47.610 contagiats. Hi ha 3.166 pacients ingressats a l'UCI i 5367 persones han superat la malaltia. 

 11:37 
Sabadell recupera receptes per combatre una pandèmia de fa més d'un segle. L'Arxiu Històric comparteix documents de mesures i estadístiques de la coneguda "grip espanyola". Ho explica Albert Hernández.

 11:39 
"Sobretot, el que cal és parar el cop, donar confiança i seguretat a la ciutadania en general. És molt difícil, és molt incert. Sé que tothom ho està fent amb molta voluntat", apunta Torra. El president creu que cal adoptar cinc punts: confinament total exceptes els serveis essencials, protecció a la ciutadania amb una renda bàsica, suport a pimes i autònoms, suspensió de pagament d'impostos i lloguers i subministraments, i reforç màxim del sistema sanitari i assistencial. "Tot això s'ha de fer junt i alhora. No ens en sortirem si prenem una mesura però no les altres", remarca Torra.

 11:32 
"Necessitem frenar l'activitat. La prioritat és ara la salut perquè després ens recuperem econòmicament. Prendrem totes les decisions que tinguem a l'abast per aturar el moviment", ha ressaltat el president de la Generalitat, ja en el tram final de la intervenció. Insisteix que cal el confinament total. "És una qüestió sanitària. Si algú em presenta alguna altra via amb dades científiques, ho estudiarem", remarca Torra. "El confinament total no ens l'hem inventat nosaltres. Hem de sortir junts a dir que hem pres aquesta decisió", apunta el president.

 11:26 
Torra assegura que l'Estat potser haurà d'aprovar un paquet econòmic de 400.000 milions d'euros i no de 200.000 milions, com va anunciar Pedro Sánchez fa deu dies. Aposta per congelar el pagament d'impostos i flexibilitzar la regla de dèficit i de despesa. Insisteix que es pot arribar a la xifra de 300.000 treballadors afectats per expedients de regulació temporal d'ocupació durant aquesta mateixa setmana.

 11:19 
Televisió gratuïta per als pacients ingressats de coronavirus. L'empresa osonenca Isern Medical Telecom habilita els aparells per a "un moment excepcional".

 11:20 
"Estem fent front a l'epidèmia amb recursos propis i els subministradors que tenia ja la Generalitat. Cal un sistema equitatiu i transparent per saber com s'està repartint el material sanitari", assenyala Torra, en referència a la recentralització de les compres que s'ha posat en marxa a Espanya amb l'estat d'alarma.

 11:19 
La comunitat xinesa de Terrassa dóna 3.000 mascaretes, guants, gel i bates al personal sanitari de la ciutat. Ho explica Anna Mira des de la cocapital del Vallès Occidental.

 11:18 
Torra destaca que la proposta de confinament total ha anat guanyant suports a mesura que passaven les setmanes. "Es tracta de reduir al màxim les activitats econòmiques. El millor que es pot fer per protegir els ciutadans és aplicar mesures severes. Estem preocupats per la salut i la vida dels ciutadans", apunta el president, fent referència a la reunió de líders autonòmics de diumenge passat. "No pensem que el confinament hagi de ser per nosaltres, creiem en el que ens diuen els experts", destaca Torra.

 11:13 
"Res tornarà a ser igual. Espero que el nostre Parlament no treballi de la mateixa manera quan passi", destaca Torra, en referència al funcionament telemàtic de la cambra. Hi ha en marxa una reforma per tal de fer plens telemàtics en situacions "excepcionals".

 11:13 
Torra agraeix la feina dels servidors públics, dels integrants de la cadena alimentària i del personal sanitari. "No ens aturem, estem treballant en el reforç del sistema assistencial i de les consultes. Això és el dia a dia de milers de persones que tenen com a prioritat essencial combatre el virus", destaca el president.

 11:11 
ATENCIÓ Torra admet que el pic de contagis a Catalunya podria ser a finals d'abril. Demana "contemplar tots els escenaris", inclòs un possible confinament fins al mes de juny. Informen Joan Serra Carné i Oriol March, que estan seguint en directe la compareixença del president de la Generalitat al Parlament.

 11:12 
El president posa en valor els respiradors impresos a Catalunya amb tecnologia 3D, ja homologats, i destaca que s'ha posat en marxa un marketplace d'empreses per a subministraments. La idea del Govern és preparar-se per garantir des del país la producció del material necessari contra el coronavirus. En la reunió del consell executiu d'ahir, a banda, també es va decidir crear una borsa de voluntaris entre el funcionariat per reforçar les conselleries de Salut i d'Interior.

 11:12 
La CUP s'abstindrà en la pròrroga de l'estat d'alarma que s'ha de votar aquesta tarda al Congrés dels Diputats i votarà en contra dels decrets econòmics impulsats pel govern de Pedro Sánchez. Els cupaires admeten que l'estat d'alarma obre la porta a mesures necessàries, però denuncien el greuge que suposa la centralització de competències, la militarització i la insuficiència de les restriccions plantejades. 

 11:04 
Torra desgrana el decret que es va aprovar el 17 de març per fer front al coronavirus i a les seves conseqüències, i també a la modificació que es va fer ahir, que inclou la reducció a la meitat del cànon de l'aigua. També destaca l'atenció a les dones víctimes de violència masclista s'ha incrementat per tal que no la pateixin en temps de confinament.

 10:58 
Un cop repassat l'escenari, amb la possibilitat que el pic de contagis arribi a l'abril, Torra defensa que el Govern s'ha "anticipat" a la crisi sanitària, que ja ha causat 516 morts a Catalunya. Relata que es va posar en marxa un comitè tècnic amb Vergés i Buch al capdavant, i que es va activar l'alerta l'11 de març, quan l'OMS va declarar que el coronavirus ja era una pandèmia. L'endemà es va ordenar el confinament de la conca d'Òdena, una decisió "difícil", i també el tancament de tots els centres docents del país.

 10:56 
VÍDEO EN DIRECTE A part de seguir els elements més destacats en aquest minut a minut, també pots seguir aquí, per streaming, la compareixença telemàtica de Quim Torra al Parlament pel coronavirus.

 10:54 
Torra assegura que, en funció de com s'abordi la crisi sanitària, el pic pot no arribar fins a finals d'abril. Això voldria dir, segons aquest escenari, que la normalitat no tornaria al país fins al mes de juny. "Les pitjors perspectives no poden paralitzar-nos", apunta el president, que reclama de nou el confinament total.

 10:52 
La companyia audiovisual Mediapro ha iniciat els tràmits per aplicar un ERTO a la seva plantilla i que afectarà a 1.200 treballadors de tot l'Estat arran a la crisi pel coronavirius. es compromet a complementar l'atur de sous que estiguin per sota dels 1.500 euros.

 10:50 
Torra dona les dades de positius a Catalunya: 1.524 professionals sanitaris estan infectats per coronavirus i en les últimes hores hi ha hagut 177 morts, que eleven el total a 516. "No permetem que aquesta malaltia cruel ens esborri la memòria", remarca el president, que agraeix la feina comunicativa de Meritxell Budó, Alba Vergés i Miquel Buch. "Les xifres són molt preocupants. El ritme de contagi és molt alt i les afectacions són greus. El problema el tenim en dues direccions: el nombre de contagis i la saturació del sistema de salut", destaca el president. Indica que ja hi ha un "estrès molt alt" a les unitats de cures intensives, "agreujat" per la dificultat d'abastir-se de material.

 10:48 
Colau reconeix que es poden fer «ajustos» en el confinament. L'Ajuntament de Barcelona insta l'Estat a aturar les obres privades que no siguin essencials i a suspendre els lloguers.

 10:46 
La Generalitat valenciana regula el servei de taxi durant l'alarma: dies, llocs i passatgers. La resolució és d'obligat compliment.

 10:42 
Díaz Ayuso anuncia una moratòria d'un mes en el pagament d'impostos a Madrid per la crisi del coronavirus. S'aprovarà previsiblement avui mateix. La presidenta de la comunitat donarà més detalls sobre aquesta i la resta de mesures que surten de la reunió per videoconferència del consell executiu d'aquest matí.

 10:43 
Arrenca la reunió telemàtica del Parlament en la qual ha de comparèixer el Govern per donar explicacions sobre les mesures preses contra el coronavirus. El president de la cambra, Roger Torrent, assenyala que es tracta d'una cita "excepcional". El president de la Generalitat, Quim Torra, el vicepresident Pere Aragonès, la consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d'Interior, Miquel Buch, començaran la trobada. Els grups podran intervenir just després.

 10:40 
Moren dos pacients amb coronavirus de l'hospital de Blanes, els primers del centre amb la malaltia. Des de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, que gestiona aquest centre hospitalari i el de Calella, sumen un total de 32 persones hospitalitzades per aquesta malaltia i 28 professionals sanitaris que han donat positiu.

 10:33 
Mor el primer sacerdot català per coronavirus: Joan Cuadrench estava considerat per alguns com «un dels termòmetres socials de Jordi Pujol». Informa Ferran Casas​, subdirector de NacióDigital.

 10:30 
L'Institut d'Estudis Estratègics, el think tank de Foment del Treball, estudia una proposta de renda bàsica de coronavirus per als col.lectius més vulnerables. Ho explica Pep Martí.​

 10:26 
ÚLTIMA HORA El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, positiu en coronavirus. En una piulada, explica que tot just fa una setmana va decidir confinar-se. "He de treballar des de casa i mantenir el confinament per responsabilitat", afegeix el conseller. El Homrani afegeix que ell i tot l'equip del departament segueixen "al peu del canó" per protegir "els més vulnerables de l'epidèmia".

Entrades anteriors »

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació