Dimarts, 23 de juliol de 2024
Minut a minut

EN DIRECTE: L'última hora sobre el coronavirus

Tota la informació sobre la pandèmia de la Covid-19 i els seus efectes, al minut

Sergi Ambudio / Victor Rodrigo 3 de juliol de 2020 a les 07:25
« Entrades més recents
 13:13 
Cap nou cas de coronavirus a les Terres de l'Ebre

Segons informa el Departament de Salut en base a les últimes dades disponibles del 31 de maig, les Terres de l'Ebre no han sumat cap nou cas per coronavirus en les darreres 24 hores. Així des de l'inici de la pandèmia, el nombre total de casos detectats per prova diagnòstica és de 325.

 13:11 
Homenatge al personal sanitari de Sabadell

Una trentena de persones homenatgen el personal sanitari i demanen més recursos a les portes del CAP Ca n'Oriac de Sabadell. És la primera de les accions que impulsa la Federació d'Associacions Veïnals de Sabadell (FAVS) que visitarà tots els CAP de la ciutat.

 13:06 
La Patum més solidària
 
L'Ajuntament de Berga invertirà una part del pressupost de la Patum previst per aquest 2020 en fons destinats a l'emergència social i econòmica derivada de la crisi de la Covid-19. El pressupost de la Patum és cada any d'uns 330.000 euros, més despeses d'hores extres de personal. 

 11:22 
Les escoles rurals de la Catalunya Central viuen la desescalada amb menys maldecaps

L'entrada a la fase 2 de la Catalunya Central ha permès als centres educatius tornar a obrir les aules. En el cas de les escoles rurals, amb menys alumnes, la desescalada es viu amb menys maldecaps. És el cas de Els Ventets de Collsuspina, que aquest dilluns ha reprès l'activitat amb dos alumnes.

 10:04 
Els infants d’educació primària de l’escola Sagrat Cor del Vendrell poden tornar a les aules per torns per recollir els llibres que havien deixat i acomiadar-se dels tutors. En tot moment, han de mantenir la distància i no es poden treure la mascareta.
 

 09:22 
REPORTATGE Què vol dir seguretat en temps de coronavirus? Sonia Andolz, Montserrat Iglesies i Jordi Armadans analitzen a NacióDigital les conseqüències de l'epidèmia en les polítiques contra la inseguretat. Per Andreu Merino.

 09:20 
Retorn a l'escola a Tarragona

Dels 225 nens d’infantil de l’escola Sagrat Cor del Vendrell només 4 han tornat a l’escola després de 81 dies. Abans d’entrar, professors i alumnes es prenen la temperatura i es desinfecten les mans i la roba.
 

 23:13 
Ja hi ha dia i hora per als primers partits del Barça després del confinament. El Mallorca - Barça serà el dissabte 13 de juny, igual que l'Espanyol - Alavés, mentre el Madrid tornarà el diumenge.

 22:41 
Deu manifestants de Vox a Manresa

La convocatòria de Vox a Manresa contra Sánchez aplega deu manifestants. En la concentració, a la Ben plantada, hi havia més policies que persones concentrades.

 21:19 
La CEOE reprèn el diàleg social amb Sánchez. La patronal espanyola dona per tancat el conflicte amb el govern obert amb l'anunci de la derogació de la reforma laboral. Per Pep Martí.

 19:44 
Reobertura d'escoles amb recels

Els centres escolars catalans reobren enmig de recels aquest dilluns en els territoris en fase 2, és a dir, a les comarques gironines, Alt Pirineu i Aran, Camp de Tarragona, Terres de l'Ebre, Catalunya Central, Alt Penedès i Garraf. El pla d'Educació estableix una ràtio de 8 o 10 alumnes a infantil, de 13 a primària i de 15 a secundària. El retorn sempre es voluntari. El departament marca directrius sobre distàncies, sobre higiene i neteja, i descarta activitats esportives i el servei de menjador (excepte en llars d'infants).

En aquest context, els sindicats USTEC·STEs, Intersindical CSC, ASPEPC·SPS, UGT i CGT han demanat la dimissió del conseller d'Educació, Josep Bargalló, i han fet una crida a les direccions i al conjunt de la comunitat educativa a no obrir els centres sense tenir garantides les condicions de seguretat. Al seu parer, és "totalment irresponsable" la tornada als centres en aquestes condicions i critiquen que "ha demostrat que ni escolta els treballadors, ni els seus representants, ni els seus propis serveis de prevenció".
 

 19:36 

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest migdia en roda de premsa que la recuperació econòmica començarà en Espanya el darrer trimestre d'aquest any, però ha assegurat que la reconstrucció "s'allargarà durant dos exercicis", tot afegint que a finals de la present legislatura "estarem en una situació millor que la que ens deixa la pandèmia". En la mateixa compareixença, el president de l'executiu espanyol ha anunciat que el 8 de junyes passarà «de la cogovernança a la governança de les autonomies».

 19:32 
El pallasso i activista Jordi Pesarrodona ha posat punt final a la seva militància a Esquerra Republicana de Catalunya després de 25 anys. Així ho ha anunciat aquest diumenge en un fil a Twitter, on ha assegurat que ha pres la decisió després que el partit pactés amb la Moncloa l’abstenció en la prolongació de l'estat d'alarma

 19:24 
Experts de la Facultat d'Òptica i Optometria de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han alertat que el confinament podria incrementar el risc de miopia entre infants i adolescents. Per això, la mateixa universitat ha elaborat una llista amb 10 consells per ajudar a evitar el problema visual.

 19:21 
Totes les claus de la fase 1

Les regions sanitàries de Lleida i l'àrea metropolitana de Barcelona es mantindran a partir d'aquest dilluns una setmana més en fase 1. A part de seure en una terrassa o passejar en grup, què permet aquest estadi del desconfinament? Consulta-ho en aquesta guia.

 19:17 
Totes les claus de la fase 2

Les regions sanitàries de Girona i la Catalunya Central entren aquest dilluns a fase 2. Què comporta aquest avançament?
Consulta totes les activitats que permet fer aquest estadi del desconfinament, que inclou la supressió de les franges horàries, l'obertura de platges i centres comercials, entre altres.  

 19:15 
ENTREVISTA

«El coronavirus ha accelerat la reconversió del turisme de la Costa Daurada». Parlem amb Jordi Calabuig, professor associat de la Facultat de Turisme i Geografia de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, qui valora la situació i previsió del sector turístic a la Costa Daurada després de la pandèmia. Per Alba Domingo.

 19:11 
ENTREVISTA

Parlem amb Núria Terribas, 
directora de la Fundació Grifols i especialista en bioètica, qui adverteix que durant el confinament els governs "han vist que la gent ha obeït sense qüestionar res, i això és perillós". Per Pep Martí.

 19:11 
Caiguda dels contagis a l'Estat

En l'últim els diagnòstic per prova de PCR hi ha hagut un descens respecte ahir (quan se'n van notificar 175) amb 96 nous casos. No obstant això, la xifra global de se situa fins als 239.429 (201 més que ahir) segons les xifres que ha fet públiques aquest diumenge el Ministeri de Sanitat.

 19:09 
El president de govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat que els científics espanyols "estan en condicions de començar les proves clíniques en breu" de la vacuna contra el coronavirus, de manera que "sembla possible" comptar amb ella "en un termini més breu del que s'esperava".

 15:17 
Sánchez anuncia que el 8 de juny es passarà «de la cogovernança a la governança de les autonomies». El president espanyol assegura que la represa de la taula de negociació amb la Generalitat aquest juliol se situa dins de la "normalitat" i els "compromisos d'investidura". Per Pep Martí
 

 14:26 
Gian Piero Gasperini, entrenador de l'Atalanta de Bèrgam, ha recongut en una entrevista a la Gazzetta dello Sport que durant el partit de tornada dels vuitens de final de la Champions contra el València ja presentava símptomes de coronavirus. L'eliminatòria entre els dos equips és considera una de les vies d'entrada de la Covid-19 a l'Estat

 14:10 
El president espanyol, Pedro Sánchez, anuncia que en la fase 3 es retornaran les competències a les comunitats: "Passem de la cogovernança a la governança plena per part de les comunitats. En mans del govern, quedarà la regulació de la mobilitat".

 13:41 
Bargalló: «En fase 2 estaran obertes un 40% de les escoles públiques i un 20% de les concertades».

En una entrevista aquest diumenge, el conseller d'Educació ha detallat que estan fent un "acompanyament amb aquests centres" per esvair dubtes. A més ha subratllat que "les autoritats sanitàries" avalen l'obertura dels centres. "Totes les escoles que estiguin en fase 2 acolliran els alumnes que ho necessitin", ha afirmat.

 13:33 
Torra rebutja la pròrroga de l'estat d'alarma i critica el centralisme de l'Estat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha traslladat al president espanyol, Pedro Sánchez, que el Govern rebutja la nova pròrroga de l'estat d'alarma i ha reclamat recuperar de manera immediata les competències pròpies i la capacitat de gestionar la crisi. Torra ha negat, en el transcurs de la conferència de presidents, que s'hagi produït cap "governança". Ha assegurat que la centralització ha comportat menys agilitat i eficàcia en la resposta a la crisi.

 13:28 
Sánchez proposa perllongar l'estat d'alarma fins el 21 de juny 

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha plantejat aquest diumenge una última pròrroga de l'estat d'alarma, que s'allargaria fins al 21 de juny. El cap de l'executiu ho ha comunicat en el transcurs de la reunió amb els presidents autonòmics, en la qual també ha participat el president de la Generalitat, Quim Torra, qui ha rebutjat la proposta.

 13:09 
ENTREVISTA

«Ha estat molt xocant trobar-me un món tan diferent del que hi havia fa només set mesos» Parlem amb un jove de Rubí que ha sortit del Centre Penitenciari Brians 1 en plena pandèmia, i explica la seva experiència a la presó i com ha estat la seva tornada a la ciutat en un context tan especial; per Marta Casas.

 13:07 
L'Hospital Parc Taulí de Sabadell tanca el mes de maig amb 142 pacients menys i 29 morts. Queden 40 ingressats, nou dels quals a l'UCI. Informa: Albert Hernàndez.

 23:15 
L'abstenció d'ERC a l'estat d'alarma evidencia la desunió al Govern en plena pandèmia

El president de la Generalitat trasllada a Pere Aragonès que l'acord amb Sánchez, amb el qual els republicans recuperen un paper clau al Congrés, no vincula l'executiu català. Crònica de Sara González.

 22:29 
Castellserà celebra el primer festival d'Arts escèniques de la desescalada que es fa a Calalunya amb públic presencial. 240 persones han participat al Desescal-ART, on han gaudit de les actuacions de quatre companyies i artistes locals

 22:23 
Torra trasllada a Aragonès que l'acord d'ERC amb Sánchez no vincula el Govern. El president de la Generalitat acusa el vicepresident de tancar un pacte amb el govern espanyol que "allarga la situació que impedeix" recuperar les competències.

 21:31 
ERC s'abstindrà a la pròrroga de l'estat d'alarma a canvi del retorn de competències a la fase 3

L'acord amb Sánchez, que preveu la recuperació gradual del poder polític per part de la Generalitat, inclou participar de la gestió dels fons europeus de reconstrucció. Ho explica Sara González.

 21:31 
Un futbolista del Mònaco s'ofereix a pagar allotjament a temporers i denuncien que hotels de Lleida s'hi neguen. Una activista lleidatana alerta de "racisme" en 13 establiments de la ciutat.

 21:16 
El conseller d’Educació Josep Bargalló assegura a TV3 que "totes les escoles obriran". Davant la pregunta de si hi haurà inspecció a aquells centres que han dit que no obriran el conseller evita respondre però diu que "la inspecció sempre funciona".

 18:30 
Investiguen un funeral a Castellbell i el Vilar

Els Mossos d'Esquadra han obert una investigació per esclarir si en un funeral, celebrat el passat 21 de maig al camp de futbol de Castellbell i el Vilar, va complir amb les restriccions exigides d'aforament. El comiat es va fer a l'equipament municipal, cedit per l'Ajuntament a petició de la família. Des del consistori, l'alcaldessa, Montserrat Badia, assegura que es va complir amb la normativa exigida per a actes amb públic. 

El finat havia estat àrbitre, raó per la qual la família va demanar la cessió de l'espai al consistori, que ho va acceptar. Inicialment, diu l'alcaldessa, s'havia previst amb les restriccions per a una vetlla convencional però, en tractar-se d'una persona molt vinculada al teixit associatiu, hi va assistir més gent de l'esperada.

 18:03 
Increment del 28% d'usuaris al metro i busos de Barcelona

Els usuaris del bus i del metro a Barcelona han crescut de forma exponencial amb l'entrada en vigor de la fase 1, aquesta setmana han incrementat un 28% respecte de la setmana passada. Segons dades fetes públiques aquest dissabte per TMB, fins divendres el suburbà va registrar 1,76 milions d'entrades, un 27% més que en els mateixos dies de la setmana anterior. La xarxa de bus va marcar un registre de 905.000 validacions, amb una pujada del 30,5%. 

 16:58 
L’estat espanyol registra 43 morts més per coronavirus en els darrers set dies

El Ministeri de Sanitat ha registrat 43 morts més per coronavirus en els darrers dies i el balanç total de defuncions notificades, segons la versió oficial, és de 27.125. Pel que fa als nous positius, han estat 271 en les últimes 24 hores i se sumen al total de diagnosticats a l’Estat, que són 239.228 amb una prova PCR positiva. Pel que fa a les dades sobre Catalunya, el ministeri informa que s’han registrat 13 morts en els últims 7 dies.

 14:06 
Es multipliquen per 20 els vehicles identificats a Platja d'Aro

La Policia Local de Castell-Platja d'Aro identifica vint vegades més vehicles a la fase 1 que a la zero. El motiu és "l'increment important" del trànsit que hi ha hagut les darreres dues setmanes, segons explica el sergent del cos Jordi Cànovas. "Estem parlant que fa quinze dies aturàvem uns 25 vehicles i ara estem al voltant de 400 cada hora", ressalta el sergent.

 12:34 
Pocs banyistes a l'Alt Maresme l'últim cap de setmana de fase 1

Alguns banyistes de l'Alt Maresme han avançat el retorn a les platges de la comarca, que no estarà permès fins dilluns. Aquest dissabte ja s'ha pogut veure una tímida presència de banyistes en algunes platges de municipis com Canet de Mar, Sant Pol de Mar o Calella. També entraran en fase 2 aquest dilluns els municipis de Pineda de Mar, Santa Susanna i Malgrat de Mar. La resta de la comarca, en canvi, continuarà en fase 1, ja que el Maresme està dividit sanitàriament en dos i avança en el desconfinament a ritmes diferents.

 12:25 
Celaá defensa la reobertura d'escoles al juny

La ministra d'Educació, isabel Celaá, defensa la reobertura d'escoles al juny pel seu valor "emocional i terapèutic". Celaá ha justificat obrir les aules perquè la interacció els escolars i els professors és "essencial" i perquè "l'educació presencial és insubstituïble".

 12:11 
Acció sorpresa d'Òmnium pels presos polítics

La plaça de la catedral de Barcelona s'ha trobat amb una gran frase feta a terra: "Sense llibertat no hi ha normalitat". Es tracta d'una acció sorpresa d'Òmnium Cultura per denunciar el deteriorament dels drets durant l'estat d'alarma així com reivindicar l'alliberament dels presos polítics.

 12:07 
Oriol Mitjà, sobre la capacitat de contagi dels nens: «Les dades no són concloents»

L'investigador Oriol Mitjà assegura que els infants "tenen moltes possibilitats de transmetre el virus" a través dels seus companys quan tornin a l'escola. En un fil de Twitter Mitjà explica com la transmissió del coronavirus en nens depèn de cinc factors: el risc d'exposició, la probabilitat de ser infectats després de l'exposició, si desenvolupen símptomes, si tenen una càrrega viral alta i el seu contacte amb altres. 

 11:53 
Gairebé tres milions de la taxa turística per a la reactivació econòmica a Barcelona

La comissió de govern de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat un paquet d’inversió de 2,9 milions d'euros provinents de la recaptació de la taxa turística per destinar-lo a projectes de suport al teixit empresarial, d’impuls de la sostenibilitat i la promoció de la ciutat i per incentivar el consum local.

 9:29 
La pandèmia de coronavirus deixa més de 365.000 morts i ronda els sis milions de contagis

La pandèmia del nou coronavirus originada a la ciutat xinesa de Wuhan ha deixat més de 365.000 víctimes mortals i més de 5,9 milions de persones contagiades a tot el món, amb els Estats Units i el Brasil al capdavant per nombre de contagis, totals i diaris, segons l'últim balanç de la Universitat Johns Hopkins.

 22:30 
FOTOS Castellbell va organitzar un funeral amb centenars de persones en plena pandèmia. Els Mossos han obert una investigació per determinar si el consistori va incomplir la normativa de confinament en un acte celebrat al camp de futbol del poble. Ho avança Pere Fontanals.

 21:08 
El jove que es feia passar per metge va signar una defunció per coronavirus. Va treballar 20 hores a l'Hospital de Martorell, fins que es va detectar que la documentació semblava presentar irregularitats.

 20:18 
ENTREVISTA

Teresa Call: «Una cosa que la Covid-19 ha deixat molt clara és que l'escola pública necessita inversió». Parlem amb la directora de l'Institut Serra de Noet de Berga dels reptes de l'educació en confinament i de com afronten la reobertura.

 20:05 
Es lloga terrassa a Barcelona, de 100 a 2.500 euros: el negoci de les festes en plena pandèmia. L'Ajuntament admet que només pot actuar en cas que algú denunciï mentre particulars i plataformes exploren nous ingressos durant la crisi sanitària. Ho explica Andreu Merino.

 19:58 
Dilluns de Segona Pasqua a Rubí sense Festa dels Xatos. El tradicional romiatge a l'ermita de Sant Muç, amb la participació de les entitats de cultura popular de la ciutat, no es podrà fer pel coronavirus.

 19:17 
Primera assemblea presencial del Sindicat de Llogaters

El Sindicat de Llogaters ha tornat a celebrar una assemblea presencial per primera vegada des de l'inici de l'epidèmia. El lloc escollit ha estat la plaça Catalunya de Barcelona, on s'hi han aplegat algunes desenes de persones.

Entrades anteriors »

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació