Dimecres, 24 de juliol de 2024
Minut a minut

EN DIRECTE: L'última hora sobre el coronavirus

Tota la informació sobre la pandèmia de la Covid-19 i els seus efectes, al minut

Sergi Ambudio / Victor Rodrigo 3 de juliol de 2020 a les 07:25
« Entrades més recents
 09:32 
Alguns bars i forns de pa del barri del Clot (Barcelona) estrenen la fase 1 posant taules a l'exterior. Són pocs encara els llocs que han aixecat la persiana.
 

 09:04 
Visites de pacients sense Covid-19 a l'Hospital d'Olot 

Ja es pot visitar pacients sense Covid-19 a l'Hospital d'Olot. Només romanen ingressats amb aquest coronavirus tres pacients, no hi ha cap professional infectat i ja s'han produït 109 altes.

 08:55 
L'alerta dels experts: el coronavirus pot provocar un retrocés de mig segle en igualtat de gènere. Les dones que es veuen obligades a deixar la feina o demanar reducció de jornada augmenten durant el confinament. "Tornarem 50 anys enrere. I no ens ho podem permetre", ha advertit la directora de l'Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE) de la Cambra de Comerç de Barcelona, Anna Mercadé.

 08:51 
Europa canvia d'estratègia per produir medicaments més a prop. Brussel·les ja mira l'Àfrica i els Balcans com a alternativa a la Xina i la Índia. La Covid-19 ha destapat la dependència de la indústria farmacèutica europea de la Xina i l'Índia.

 08:21 
Les sardanes, aturades fins a l'agost

L'activitat sardanista ha quedat totalment interrompuda per la crisi de la Covid-19, i el seu retorn no es preveu ràpid ni homogeni. Pel camí queden més de 900 actes suspesos i el campionat nacional de colles, descartat fins a l'any 2021, com detalla a l'ACN el president en funcions de la Confederació Sardanista de Catalunya, Xavier Tresserras.
I en seran més, perquè el seu calendari diu que ni a la fase 1 ni –probablement- a la 2 es permetrà gaire més que audicions de cobla, amb públic assegut i sense ballar. Diversos aplecs tornaran a partir de la segona quinzena d'agost: "Possiblement sigui l'inici", aventura.
Mentrestant, preocupa la situació dels músics, professionals que fins a 30 de juny hauran deixat de facturar 880.000 euros.

 08:16 
"Necessitem dades sòlides, el més aviat possible quan es produeixin i que es puguin analitzar sense aquesta espècie de pujades i baixades". El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha reconegut que la polèmica amb les dades que arriben des del Departament de Salut "és una de les coses que més ha confós a tots".

 07:58 
PORTADES Els principals diaris obren amb el mateix missatge del govern espanyol: «Sortirem més forts»

 07:15 
El despertador de Ferran Casas, subdirector de NacióDigital

 22:52 
Què canvia amb el pas a la fase 2?

De banyar-se a la platja a anar al cine: tot el que implica el pas a la fase 2. La segona etapa de la desescalada amplia les trobades a grups de fins a 15 persones i permet reobrir els centres comercials.

 22:36 
Què implica la fase 1?

Passejar en grup, anar al gimnàs o seure en una terrassa: tot el que es pot fer en fase 1.

 21:56 
Superada la fase 0

Catalunya deixa enrere la fase 0. Tots els catalans entren ja aquest dilluns en fase 1 o en fase 2 esperant que cap rebrot els faci retrocedir. Escriu Sergi Ambudio.

 20:10 
La Generalitat podria rebre 3.700 milions dels 4.000 que reclama del fons Covid.

Montero vol pactar aquesta setmana la lletra petita del repartiment però ja va avançar els grans criteris per atorgar els 16.000 milions pressupostats. Informa Roger Tugas. 

 19:04 
La Crida considera que la negativa del permís laboral de Sànchez el «condemna a una persecució ideològica». En un comunicat expressen que la naturalesa sociopolítica de l'associació de la Crida "no pot ser la causa de la negativa de la Junta de Tractament a tramitar el 100.2". 

 19:01 
Justícia lamenta «l'error» sobre el permís a Sànchez i al·lega que treballar a la Crida no s'ajusta al programa. La junta de tractament ha elevat la decisió al jutjat de vigilància penitenciària "que té l'última paraula". 

 19:00 
Canvis en les fases 1 i 2. En el primer estadi caldrà seguir complint les franges horàries, però en el segon ja es podrà sortir al carrer sense límits amb l'excepció dels moments reservats per a persones gran. 

 18:54 
El govern espanyol apunta que demanarà una nova pròrroga de l'estat d'alarma. L'executiu negociarà la setmana vinent amb els partits el repartiment dels 16.000 milions a les autonomies i s'obre a allargar els ERTO en el sector turístic. 

 18:51 
L'absència de visitants pel confinament frena la degradació de la muntanya de Montserrat. Des del Parc Natural estudien establir algun mecanisme per reduir l'aforament. 

 18:49 
La policia intervé quatre «botellons», tanca tres bars i sanciona nou locals en 24 hores a Alacant. A més a més posa una trentena de denúncies per no respectar la distància de seguretat o no portar. 

 18:47 
Expedienten una infermera russa per portar només un biquini sota l'EPI. La noia treballava a l'ala de l'hospital que tracta els pacients amb coronavirus. 

 16:58 
Les morts diàries per coronavirus a Espanya augmenten a 70. Sanitat registra una caiguda en la xifra de nous casos: 246 en les últimes 24 hores.

 15:49 
La Xina s'obre a la cooperació internacional per investigar l'inici de la pandèmia. El ministre d'Exteriors xinès destaca que la investigació ha de ser "professional, justa i constructiva" i sense rerefons polític.

 15:13 
Les guinguetes de les platges de Barcelona obriran el cap de setmana que ve

Els "xiringuitos" hauran de mantenir un màxim de 30 taules per establiment i tindran una rebaixa del 75% de les taxes per a la temporada 2020. Tot i que podrien iniciar la temporada, aquest dilluns amb l'entrada a la fase 1, des del Gremi de Restauració es calcula que les primeres guinguetes de platja de Barcelona obriran a partir del cap de setmana que ve coincidint amb els tres dies de festa amb motiu de la Pasqua Granada.

 14:59 
Montero, explica que contemplen allargar els ERTO més enllà del 30 de juny, especialment en sectors com el turisme.

 14:55 
La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, explica que l'ingrés mínim serà una prestació de la seguretat social  i que arribarà a unes 850 mil llars.

 14:07 
La Patum Infantil des de casa.

Un repte solidari que recaptarà fons contra el coronavirus per a la Marató de Tv3. Qui hi vulgui participar, haurà d'escollir categoria, fer una donació i penjar una foto o vídeo a les xarxes socials el divendres 12 de juny. 

 14:07 
La Patum Infantil des de casa.

Un repte solidari que recaptarà fons contra el coronavirus per a la Marató de Tv3. Qui hi vulgui participar, haurà d'escollir categoria, fer una donació i penjar una foto o vídeo a les xarxes socials el divendres 12 de juny. 

 14:03 
La corprenedora portada del «The New York Times» en record a les víctimes del coronavirus. El rotatiu publica 1.000 noms de morts per coronavirus i alerta que s'està a punt d'arribar a les 100.000.

 12:44 
Torra defensa l'autodeterminació davant Sánchez i reclama recuperar les competències. El president català insisteix que el Govern s'oposarà a l'estat d'alarma mentre es mantingui la centralització. 

 12:29 
Sánchez anuncia que moltes comunitats sortiran de l'estat d'alarma en els propers dies.

De moment, el Congrés dels diputats ha autoritzat la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma, que estarà en vigor fins al 7 de juny. Sánchez Reclama als presidents autonòmics que potenciïn el turisme nacional per reactivar el sector. 

  

 12:01 
GRÀFICS INTERACTIUS Així evoluciona el coronavirus a Catalunya, dia a dia. Catalunya manté la tendència de les morts per coronavirus i baixen els nous positius. 

 11:29 
L'Ajuntament de Berga aprova oficialment no celebrar la Patum per Corpus: «La Patum continuarà bategant molt i molt fort». 

 11:22 
El Govern ja té un pla per poder celebrar Sant Joan amb petards. 

El sotsdirector de Protecció Civil de la Generalitat, Sergi Delgado, ha explicat que es treballa per adaptar la revetlla del 23 de juny a les restriccions en vigor pel coronavirus. Serà un Sant Joan amb pirotècnia i als carrers, però de tall molt més familiar i que haurà de desenvolupar-se en grups reduïts. 


 

 10:30 
Comença la reunió entre presidents

Ja ha començat la trobada per videoconferència de Pedro Sánchez amb els presidents autonòmics en què Quim Torra li plantejarà les 40 demandes per reactivar Catalunya que ahir va avançar. Quan acabi la trobada, compareixeran la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa.

 10:28 
Clotet avisa que part dels que passen la Covid-19 de manera lleu no tenen «anticossos neutralitzants». El doctor de l'Hospital Germans Trias i Pujol adverteix que només tenen immunitat els que ha hagut d'estar ingressats.


 10:26 
REPORTATGE De l'hospital a l'hotel per la por de contagiar: «Tornar a casa era un no viure»
Fins a 772 professionals sanitaris que estan fent front al coronavirus continuen allotjats fora dels seus domicilis. Per Sara González.

 08:25 
PORTADES L'obertura d'Espanya al turisme al juliol, principal tema del dia


 22:25 
ENTREVISTA David Gardner: «Ni Le Pen fa un discurs tan agressiu com el de la dreta espanyola». L'editor internacional del Financial Times assegura que la UE ha entès la magnitud de la situació: "L'acord entre Merkel i Macron contra la crisi és un canvi teològic respecte a l'actitud tradicional d'Alemanya". Per Pep Martí. 

 22:25 
El govern espanyol obrirà corredors «segurs» entre territoris en fase 3 a partir de el 22 de juny. Teresa Ribera assegura que "les zones que assoleixin la nova normalitat en un mes podran començar a acollir turistes". 

 21:23 
Torra plantejarà 40 mesures a Sánchez per reactivar Catalunya. El president de la Generalitat, en una declaració institucional abans de la trobada de líders autonòmics de demà, posa el focus en l'educació com a pilar dels propers mesos. Per Oriol March

 21:09 
Torra exigeix que l'ingrés mínim vital s'apliqui "ja" i lamenta el retard en aprovar-lo. Sánchez ha dit que s'aprovarà la setmana que ve. El president també ha demanat "tota la sobirania": "Amb tota la sobirania i tots els recursos tindríem un país millor". Torra també reclama acabar amb el dèficit fiscal de Catalunya. Pel que fa a l'emergència educativa, el president ha deixat clar que l'escola catalana "ha de ser i serà un model d'èxit", com ha estat fins ara. "No podem fallar aquí, hi hem de posar tot l'esforç", ha remarcat el president. 

 21:05 
Torra reclama més diligència al govern espanyol a l'hora de prendre les decisions i lamenta que encara no s'han pres determinades mesures clau. El president esbossa una quarantena de mesures que presentarà demà al president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Torra reclama que Catalunya "pugui decidir el seu futur i recuperi les competències" i ressalta que les decisions es prendran en base a criteris sanitaris. Pel que fa a l'emergència econòmica, el president insisteix que cal donar "confiança" i no es tolerarà "cap retallada". "Cal endeutar-se", diu Torra.

 21:04 
Quim Torra avisa que, després de salvar vides, cal salvar també els llocs de treball. El president visitarà la Conca d'Òdena la setmana que ve, un dels llocs més castigats per la crisi del coronavirus. 

 21:02 
El president de la Generalitat, Quim Torra, compareix a aquesta hora al Palau de la Generalitat. Torra recorda les persones que han mort pel coronavirus i agraeix la responsabilitat ciutadana per fer front a la pandèmia. "Fem el que fem perquè som ciutadans lliures d'una democràcia justa, igual i amb plenitud de drets", ha dit el president. 

 20:49 
Moren 2 pacients amb coronavirus en les últimes 24 hores als hospitals de Manresa. Hi ha 23 persones ingressades encara amb la malaltia tot i que s'han donat 7 altes. 

 19:12 
La declaració de Torra, finalment a les 21

La declaració institucional que farà aquest vespre el president de la Generalitat, Quim Torra, ha canviat d'hora. Estava prevista per a les 19.30 de la tarda però finalment serà a les 21, segons han informat fonts oficials.

 18:26 
EL MÓN DESPRÉS DEL CORONAVIRUS (6) | Entre un nou 15-M o la «veneçuelització»: el descontent que vindrà. Els politòlegs Giaime Pala, Guillermo Fernández i Pau Vall adverteixen de la situació social explosiva que pot ser aprofitada per l'extrema dreta. Per Pep Martí.

 18:25 
405.765 proves PCR a Catalunya des de l'inici de la pandèmia, segons el govern espanyol

El govern espanyol calcula que a Catalunya s'han fet 405.765 proves PCR des de l'inici de la pandèmia, cosa que suposa una taxa de 53,3 PCR per cada 1.000 habitants. De fet, segons les dades difoses pel Ministeri de Sanitat, Catalunya és el segon territori de l'Estat on s'han fet més tests PCR, només per darrere de la Comunitat de Madrid, que n'ha fet 464.212. En total, l'executiu espanyol calcula que s'han fet 2.221.497 PCR a tot l'Estat, 47,2 PCR per cada 1.000 habitants. Paral·lelament a aquestes proves diagnòstiques, els territoris de l'Estat també han fet 1.335.070 tests ràpids d'anticossos.

 17:45 
Cap positiu a les Terres de l'Ebre en el darrer dia

La regió només ha sumat 324 casos des de l'inici de la pandèmia i des del passat 28 d’abril no s’ha hagut de lamentar cap mort. 
 

 17:32 
Declaració institucional de Torra

El president de la Generalitat, Quim Torra, farà una declaració institucional a les 19.30 des de Palau, segons han informat fonts oficials. Plantejarà les demandes que farà demà en la reunió de líders autonòmics amb Pedro Sánchez.

 17:30 
 Catalunya registra des de l'inici de la crisi 97.492 ERTO 

Els expedients afecten 718.327 treballadors, Per territoris, a la demarcació de Barcelona és on s'han registrat més ERTO, amb 71.229 expedients a 565.124 treballadors, seguit de Girona, Lleida, Tarragona i les Terres de l'Ebre.

Entrades anteriors »

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació