Dimecres, 24 de juliol de 2024
Minut a minut

EN DIRECTE: L'última hora sobre el coronavirus

Tota la informació sobre la pandèmia de la Covid-19 i els seus efectes, al minut

Sergi Ambudio / Victor Rodrigo 3 de juliol de 2020 a les 07:25
« Entrades més recents
 17:07 
MAPA INTERACTIU Menys alumnes i més distància: així reobren les escoles a Europa. Aquestes són les receptes de Dinamarca, Alemanya, França o Portugal, entre d'altres, que ja han començat a permetre el retorn a les aules. Per Bernat Surroca.

 16:22 
Vergés, sobre la unificació de Barcelona i àrea metropolitana en una regió sanitària: "Ho estem estudiant i valorant"

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat que s'està analitzant la possible unificació de Barcelona i les àrees metropolitanes nord i sud en una única regió sanitària. "Ho estem estudiant i valorant", ha afirmat Vergés. La mesura aniria encaminada sobretot perquè els ciutadans de Barcelona i rodalies puguin ampliar el seu radi de mobilitat, ja que en fase 1 i 2 encara es circumscriu únicament a la pròpia regió sanitària. "Estem treballant aquesta proposta i s'està parlant amb totes les institucions i ajuntaments implicats, no només el de Barcelona", ha precisat la consellera de Salut. "Si la tendència és prou bona per avançar en les fases de desconfinament, ens ho plantejarem de cara a la setmana que ve", ha avançat Vergés.

 15:47 
10 dies de dol per les víctimes de la covid-19 a partir de dimarts

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dissabte que el proper dimarts el Consell de Ministres aprovarà l'entrada en vigor "del dol més llarg de la història democràtica d'Espanya" en memòria de les víctimes i afectats pel coronavirus i la covid-19. L'executiu ho farà a partir de la setmana vinent, quan ja tot l'Estat estarà al menys en fase 1, i tindrà una durada total de 10 dies. Durant aquest temps, onejaran a mig pal les banderes de tots els edificis públics i dels vaixells de l'Armada Espanyola. Segons Sánchez, amb aquesta iniciativa es vol "mostrar tot el dolor, tot el pesar i tot el reconeixement a les víctimes".

 13:59 
Avís del Govern: és «vital» no moure's de regió i evitar aglomeracions al transport públic. La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, celebra el pas de Barcelona i l'àrea metropolitana a la fase 1 però crida a extremar la prudència per contenir els contagis. Informa Oriol March.
 

 13:44 
Vergés assegura que no hi ha un rebrot identificat a Catalunya i que si n'hi hagués no ho farien per província. "Ho seguim dia a dia des de fa setmanes", afirma.

 13:44 
La consellera de Salut, Alba Vergés, apunta a l'atenció primària com el factor clau per "tallar" la cadena de transmissió del coronavirus. 

 13:21 
Compareix la portaveu del Govern, Meritxell Budó, demanant que el canvi de fase no generi "una falsa sensació de seguretat".

 13:18 
Els vianants recuperen la Via Laietana en el primer dia sense cotxes. Des d'aquest dissabte i fins a finals de juny, cada cap de setmana es talla el trànsit en diversos carrers. 


 13:17 
Salut reitera que no hi ha cap indici d'un possible rebrot de coronavirus a Catalunya. Ramentol treu ferro al xoc de versions entre governs i afirma que la relació amb el ministeri és "fluida i honesta".

 13:16 
El Govern exigeix més «rigor» a Simón pel xoc amb l'Estat per les dades. El conseller diu que "avui o demà" es decidirà si el Govern demana la mobilitat entre les 3 zones metropolitanes.

 12:14 
Les escoles bressol privades reclamen a Educació «protocols i mitjans» per poder reobrir. Els centres acusen Bargalló de desconèixer la realitat del sector i reclamen al Departament un pla de rescat per fer front a la situació provocada pel coronavirus. Informa Bernat Surroca.

 11:05 
El conseller d'Interior s'ha mostrat sorprès de Fernando Simón mostrant "preocupació" per les dades sobre morts i infectats de coronavirus reportades des de Catalunya. Buch ha defensat els mètodes del Govern i la "lamentat molt profundament" les insinuacions de Simón.

 11:05 
 
"El municipalisme és bàsic per afrontar aquesta situació i necessitem que ens injectin recursos"; NacióDigital conversa amb alcaldes d'Osona com ara  Anna Erra (Vic), Àlex Garrido (Manlleu), David Solà (Sant Quirze de Besona)  o Josep Paré (Centelles) sobre com els ha canviat la feina diària, com han fet front a la pandèmia. Per Carles Fiter.

 11:04 
El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha descartat les mascaretes a les classes d'infantil i també aules amb separacions entre alumnes marcades a terra com a França. Ha defensat un cop més el retorn a les aules el 15 de juny.

 11:04 
El SEPE avisa que pot trigar mesos a corregir els errors dels ERTO

L'allau força els empleats a fer hores extres voluntàries sense cobrar: "L'estrès que estem patint ens deixarà seqüeles".

 09:52 
Nivell de contagi «pràcticament zero» en poques setmanes, el pronòstic del cap de Malalties Infeccioses de Vall d'Hebron. El doctor Benito Almirante assegura que la situació està sota control.

 09:47 
 REPORTATGE Els avis dels centres de dia, els oblidats de l'epidèmia. NacióDigital parla amb famílies que s'han fet càrrec de persones amb dependència després del tancament d'equipaments per a gent gran. Per Andreu Merino.

 08:00 
PORTADES Nou canvi de fase, protagonista de les portades


 21:31 
El PP demana explicacions a Vergés per informar de menys morts per coronavirus aquest divendres que dilluns. El portaveu dels populars, Santi Rodríguez, subratlla a través de Twitter que les dades són incruents i ho titlla irònicament de "miracle".

 20:05 
"Prudència, confiança i empatia"

El Gremi d'Hostaleria de Terrassa demana "prudència, confiança i empatia" per a evitar "situacions desagradables" en l'anhelada obertura de les terrasses aquest dilluns, coincidint amb l'avançament a fase 1 de la ciutat.

 20:02 
Salut i Ajuntament estudien permetre la mobilitat entre Barcelona i les regions metropolitanes. Els desplaçaments entre ciutats de diferents regions sanitàries només estan justificats per motius laborals.

 19:52 
Tornen els talls a la Meridiana després de 70 dies de confinament. "L'esperit de la protesta ens empeny a persistir", destaca la convocatòria.

 19:36 
La Xina publica el primer assaig clínic d'una vacuna segura i que crea immunitat contra el coronavirus. La prestigiosa revista mèdica "The Lancet" publica els primers resultats revisats per científics d'un assaig fet a 108 persones.

 19:28 
Un 37% de catalans preveu menys ingressos pel coronavirus i només el 42% anirà de vacances. Una enquesta de l'Agència Catalana de Consum pronostica que, després del desconfinament, les compres per internet cauran respecte els nivells previs a la pandèmia. Ho explica Roger Tugas.

 19:09 
Ampliació de terrasses

L'Ajuntament de Sabadell rep una seixantena de sol·licituds per ampliar les terrasses de cara a l'entrada a la fase 1. Informa Albert Hernàndez.

 

 19:06 
Xoc de versions entre Salut i el govern espanyol per les dades i un possible rebrot a Catalunya. El Ministeri de Sanitat manifesta preocupació per les "incongruències" del balanç de l'epidèmia facilitat per la Generalitat però la conselleria replica que l'Estat només té xifres parcials.

 18:25 
Un estudi apunta que ara hi ha 34.000 catalans amb coronavirus. Un treball de l'UPC i l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol conclou que Madrid i Catalunya acumulen més de la meitat dels 124.300 casos actualment actius. Per Roger Tugas.

 17:41 
El Govern proposa obrir els centres de dia a la fase 3. El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ja ha traslladat el pla per reobrir els equipaments de gent gran i persones amb discapacitat a patronals i sindicats. Per Andreu Merino.

 17:37 
Índex de preus de lloguers

Junts per Sabadell planteja crear un índex de preus de lloguers de locals dels eixos comercials de la ciutat. És una de la quarantena de propostes per afegir al pla de xoc municipal. Informa: Albert Hernàndez.

 17:30 
ÚLTIMA HORA Espanya registra 56 morts per coronavirus i 446 nous casos

El Ministeri de Sanitat informa que a l'Estat s'han comptabilitzat 56 morts per coronavirus, un lleuger increment en comparació amb les dades d'ahir dijous, i 446 nous positius. Les xifres totals augmenten a 28.628 defuncions per la covid-19 i 234.824 positius confirmats

Pel que fa a Catalunya, Sanitat registra 3 defuncions i 150 nous casos, tot i que alerta que les dades de defuncions en territori català se segueixen estudiant perquè ahir no constaven "per problemes de validació". La Conselleria de Salut ha començat avui a emetre les dades sobre el coronavirus a primera hora del matí. En l’últim dia, hi ha hagut 123 noves hospitalitzacions a tot l'Estat, 17 menys que ahir, i 20 ingressos en UCI, els mateixos que aquest dijous.

 17:17 
Vox podrà manifestar-se a Catalunya aquest cap de setmana. El TSJC autoritza que la formació d'ultradreta es concentri en cotxe a les quatre capitals catalanes, assegurant que el govern espanyol "no pot vulnerar el dret de reunió".

 17:16 
Montserrat segueix sense obrir

Montserrat no preveu obrir fins que Barcelona entri en fase 2. Els Agents Rurals desinfecten el recinte per preparar-lo per al retorn dels visitants.

 17:15 
Pacte de ciutat

Els cinc partits de l'Ajuntament de Terrassa signen un acord per a un pacte de ciutat que ha d'impulsar la ciutat durant el període post-coronavirus en tres flancs: recuperació econòmica, igualtat  d'oportunitats i sostenibilitat. 

 17:14 
Aplicació de seguiment

L'«app» per al seguiment dels pacients de Covid-19 d'UManresa, a disposició del sistema sanitari. Interactive Clinics ha estat desenvolupada conjuntament amb la companyia BitGenoma i la Universitat de Newcastle (Austràlia). 

 17:12 
Esperança al comerç de Sabadell

Els botiguers de Sabadell es mostren «esperançats» després de la reobertura dels comerços i esperen recuperar-se «en menys temps del previst».

 17:07 
Autoritzada una manifestació de la Plataforma 3 d'octubre per a aquest dissabte a Barcelona. El Ministeri de l'Interior permet que l'entitat es concentri a la plaça Sant Jaume però només a una cinquantena de persones per a garantir la seguretat sanitària.

 17:04 
"Memòries d'una pandèmia"

La tasca de Makers del Baix Montseny documentada en el projecte «Memòries d'una pandèmia». El Museu Etnològic del Montseny fa aquest recull perquè ajudi a interpretar l'impacte de la pandèmia.

 17:02 
REPORTATGE

La dura tasca de fer d'alcalde en temps de coronavirus. Batlles d'Osona relaten com els ha canviat la feina diària, com han fet front a la pandèmia, així com el paper bàsic que hi juga la seva administració. Informa Carles Fiter amb imatges d'Adrià Costa

 16:59 
ÚLTIMA HORA

El TSJC autoritza les manifestacions en cotxe de Vox


El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha acceptat el recurs de Vox contra la decisió del govern espanyol d'impedir quatre manifestacions en cotxe convocades pel partit ultra aquest dissabte. D'aquesta manera, el TSJC autoritza que es puguin celebrar d'11.30 a 12.30, una a cada demarcació de Catalunya. La Fiscalia s'havia pronunciat en el sentit de permetre la protesta, ahir ja va advertir que l'estat d'alarma ni impedia que es poguessin fer manifestacions.

 16:12 
Visites a residències a la fase 2

Salut proposa avançar a la fase 2 les visites a residències. La conselleria classifica els geriàtrics per categories per ordenar el seu desconfinament.

 15:04 
Monòlegs en directe des del cotxe 

Parets oferirà monòlegs d'humor en directe que es podran seguir des del cotxe. L'anomenat “Autocomedy” s'estrenarà el dissabte 6 de juny a l'aparcament del camp de futbol municipal.  

 15:01 
El patronat de la residència de Bagà es disculpa per demanar als treballadors de baixa que tornessin a la feina 

El patronat de la Fundació Salarich Calderer s'ha disculpat per la carta on es demanava als treballadors de baixa que tornessin a incorporar-se a la feina amb l'objectiu de no tancar el centre per les dificultats econòmiques. Patronat i una part dels treballadors va reunir-se aquest dijous a la tarda després que la missiva causés un profund malestar al personal de la residència, una de les més afectades del país per la pandèmia de la Covid-19.

 14:59 
MAPA Així es divideix Catalunya en regions sanitàries. Barcelona i l'àrea metropolitana passen a la fase 1 i tres regions més arriben ja a la 2
 

 14:49 
Les 10 coses que ja es poden fer en fase 2: de banyar-se a la platja a sopar dins d'un restaurant. La segona etapa de la desescalada amplia les trobades a grups de fins a 15 persones i permet reobrir els centres comercials.Informa Sara González.

 14:47 
ÚLTIMA HORA Sanitat autoritza que tota l'àrea de Barcelona passi a fase 1 dilluns. El Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt-Pirineu Aran entraran a la fase 2, com volia la Generalitat, mentre que Madrid també passarà a la primera fase.
 

 14:03 
Vergés demana visites a les residències en fase 2

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha proposat que es permetin les visites de familiars a les residències quan s'entri en fase 2. Vergés planteja visites de 30 minuts i que en la fase 1 es continuïn limitant a aquelles que serveixen per "acompanyar el final de la vida" dels residents.

 13:56 
Cs proposa que l'Ajuntament de Sabadell i la Diputació assumeixen les quotes de les escoles bressol

Cs Sabadell proposa que les quotes de les escoles bressol del curs vinent les assumeixin l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona. És una de les idees que vol aportar al pla de xoc municipal. Informa: Albert Hernàndez.

 13:53 
La higiene oral podria ser decisiva per aturar la transmissió del coronavirus. Un estudi amb participació de la UB apunta que els col·lutoris per glopejar podrien actuar contra el virus en la seva fase inicial.

 13:23 
Madrid passarà a fase 1 dilluns

La Comunitat de Madrid ha avançat que la capital espanyola i la resta de municipis madrilenys passaran a fase 1 aquest dilluns. El govern autonòmic ha detallat que el Ministeri de Sanitat ha autoritzat el salt de fase, després de les reiterades peticions de l'executiu d'Isabel Díaz Ayuso, que fins i tot havia portat la qüestió al Suprem. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, informarà dels canvis de fase en la roda de premsa posterior al consell de ministres, on previsiblement també es confirmarà que tota l'àrea de Barcelona passa a la fase 1.

 13:18 
Montjuïc, l'avinguda Litoral i la Via Laietana, sense cotxes els caps de setmana fins al juliol. L'Ajuntament de Barcelona anuncia que es vetarà la circulació de vehicles a Gran de Gràcia, el passeig de Sant Joan, el carrer de Sants i Arizala. Per Andreu Merino.
 

Entrades anteriors »

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació