Dimecres, 24 de juliol de 2024
Minut a minut

EN DIRECTE: L'última hora sobre el coronavirus

Tota la informació sobre la pandèmia de la Covid-19 i els seus efectes, al minut

Sergi Ambudio / Victor Rodrigo 3 de juliol de 2020 a les 07:25
« Entrades més recents
 12:45 
Montserrat no preveu obrir fins que Barcelona entri en fase 2

L'Abadia de Montserrat no preveu obrir tots els seus equipaments fins que Barcelona no entri en la fase 2. Es preveu que es faci de forma esglaonada i amb cita prèvia per evitar aglomeracions, seguint la línia del que ja es ve fent per assistir a les misses de la Basílica des que es va entrar en fase 1. Mentrestant, Agents Rurals i el Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals (Forestal Catalana) desinfecten amb aigua i clor les zones de pas del recinte i el mobiliari urbà com a mesura preventiva. Es farà cada divendres fins que s'aixequi l'estat d'alarma. Aquest és un emplaçament que cada any atrau 2,7 milions de persones i un punt on s'hauran d'extremar les precaucions de seguretat a mesura que avanci la desescalada.

 11:53 
El programa de tests del Govern no passarà a la fase 2 perquè ja es cobreixen «les necessitats diagnòstiques»

Salut assegura que el sistema sanitari públic té capacitat per fer entre 14.000 i 15.000 proves PCR diàries i preveu poder fer-ne fins a 20.000 en les properes setmanes. A més, s'hi han de sumar les proves que es fan en el marc de la fase 1 del programa, que continua en marxa. Fins ara ha fet uns 18.000 tests.

 11:49 
El 24% de les empreses no pot créixer per manca de mà d'obra qualificada, segons la Cambra. Joan Canadell assegura que "el mercat de treball té un problema de manca de personal adequat" en la presentació d'un informe conjunt amb InfoJobs sobre les millors sortides professionals. Per Pep Martí.

 11:47 
Canadell considera «frívol» l'anunci de la derogació de la reforma laboral. El president de la Cambra es mostra favorable a "modificar" la legislació, però diu que és un tema que afecta especialment patronals i sindicats. Informa Pep Martí.

 11:46 
MAPA Els 615 municipis que ja no tenen horaris i poden obrir bars i restaurants. El govern espanyol permet que els municipis de menys de 10.000 habitants i una densitat inferior de 100 persones per quilòmetre quadrat alleugin les condicions de confinament. Per Roger Tugas.

 09:38 
ENTREVISTA Pilar Gorina: «Al juny l'escola tindrà una funció social adaptada a la realitat del moment»

La regidora d'Educació de l'Ajuntament de Sant Cugat explica com els centres escolars de la ciutat es preparen per obrir portes i començar a planificar la tornada a l'escola al setembre; per Anna Mira.

 09:31 

El Ministeri de Sanitat preveu eliminar les franges horàries de sortides per fer passejos o esport en la fase 2 de la desescalada. Per altra banda, les mantindrà per a col·lectius vulnerables, com la gent gran.

 09:26 
L'Ibex 35 obre amb una caiguda de l'1,28% i pugna pels 6.600 sencers

L'Ibex 35 ha iniciat una sessió aquest divendres amb una caiguda de l1,28%. L'índex s'ha situat en els 6.598,10 punts sencers a les 9 del matí, després de conèixer.se que la Xina no fixarà cap objectiu de creixement de l'economia per aquest any, fet que no succeïa des del 1990. 

 09:17 
 

 09:16 
Trilla creu que Barcelona i l'àrea metropolitana tenen "grans possibilitats" de passar a la fase 1 "bé"

El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, creu que Barcelona ciutat i les dues regions metropolitanes, totes en fase 0,5, tenen "grans possibilitats" de passar a la fase 1 el pròxim dilluns. A més, ha dit a Catalunya Ràdio, considera que les tres regions sanitàries poden anar a fase 1 "bé, amb els indicadors ben consolidats".

Amb tot, ha recordat que s'ha de ser "prudent" ja que les xifres de contagis o de morts no són l'única dada. "S'han de valorar moltes altres capacitats", ha afegit. Sobre l'anunci de Sanitat de mantenir en fase 2 únicament la franja per passejar per a col·lectius vulnerables, com la gent gran, Trilla ha indicat que és una mesura "prudent". 

 09:12 
Els municipis de menys de 10.000 habitants ja no tenen horaris i poden obrir bars i restaurants

El govern espanyol ha publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) una ordre segons la qual s'eliminen les franges horàries en municipis de menys de 10.000 habitant que estiguin en fase 0 i 1. A més, podran obrir bars i restaurants per al seu consum a l'interior amb certes condicions.
 
 

 09:05 
Us Estrimem Fest, el primer festival de música familiar per «streaming» a Catalunya. Dàmaris Gelabert, El Pot Petit, Reggae per Xics i Xiula oferiran 18 hores de música en directe els dos primers caps de setmana de juny.

 08:59 
ENTREVISTA Nacio Digital parla amb Jaume Cela, L'educador, referent dels corrents de renovació pedagògica; per Pep Martí.

 08:57 
ENTREVISTA Aquesta és la recepta del filòsof català Josep Ramoneda: assumir la nostra responsabilitat com a ciutadans, deixar enrere la por i la culpa, cultivar el pensament crític i cooperar.

 08:55 
Cauen els ingressos a Osona

Els hospitals d’Osona només tenen 42 ingressats per coronavirus. La xifra d'hospitalitzats varia significativament perquè ja no es comptabilitzen els pacients que van ingressar per Covid-19, però que han donat negatiu als últims testos.

 08:40 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca ha impulsat la compra de productes frescos als petits productors catalans que tenen dificultats per accedir als grans canals de distribució a causa de la crisi de la Covid-19. S'hi destinaran un total de 4 milions d’euros.  

 08:18 
VÍDEO Emotiva i indignada conversa la que han tingut aquest dijous l'actor Paco León i Serigne Mamadou, temporer del camp de Lleida i portaveu de la campanya a favor de la regularització dels treballadors de la fruita que promou la plataforma "Casa Nostra. Casa Vostra".

 08:05 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols. A Madrid, avui carreguen contra el govern Iglesias-Sánchez.

 07:50 
ÚLTIMA HORA Catalunya registra un lleu repunt de morts (43) per coronavirus. Salut informa de 778 nous casos, amb unes dades que mostren molts dubtes en les altes i els pacients greus; per Pere Pratdesaba.


 07:23 
La brúixola de Joan Serra Carné, redactor en cap de NacióDigital

 23:18 
La Generalitat demana que diverses regions sanitàries passin a la fase 2

El Govern ha demanat oficialment a l'executiu de Pedro Sánchez que les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu i Aran puguin passar a la fase 2 del desconfinament a partir de dilluns que ve. La petició s'ha fet en el marc de la ronda de reunions bilaterals que el govern espanyol manté amb les autonomies per avançar en el que anomena 'Pla de transició cap a una nova normalitat'. L'executiu de Torra ja va fer aquesta petició el dilluns d'aquesta setmana.

 22:36 
Salut sanciona un sanitari de Barcelona per deficiències en l'atenció de pacients morts per coronavirus

El Departament de Salut obrirà un expedient sancionador al sociosanitari Hestia Palau de Barcelona per dos casos de deficiències en l'atenció a pacients i falta d'informació injustificada als seus familiars, segons ha avançat TV3 i han confirmat a l'ACN fonts de la conselleria. Hi ha sis casos més en estudi. Les vuit investigacions s'han comunicat a fiscalia. Una de les familiars ha explicat que el seu pare estava desnodrit, amb falta d'higiene i deshidratat després del seu pas per Hestia Palau. Després va ingressar a l'Hospital de Sant Pau infectat per coronavirus, on va morir. Un altre testimoni denuncia incomunicació i diu que a la seva mare li faltava l'aire, però el sociosanitari no va voler ingressar-la a l'hospital i va morir.

 22:07 
Èxit de públic en el primer espectacle teatral a l'aire lliure a Catalunya des de del confinament. La companyia Festuc Teatre representa "La Mongetera Màgica" al camp de futbol municipal de Corbins, al Segrià.

 21:52 
Dos joves de 18 i 25 anys assalten un pis de Terrassa amb una arma de foc i una catana. Els individus, que han entrat a presó, van agredir i lligar als propietaris i els van sostreure més de 4.000 euros en efectiu i aparells electrònics.

 21:41 
Atraca al Port de Barcelona un vaixell amb 400 tripulants en quarantena per coronavirus. Una de les marineres té símptomes lleus de la infecció i està aïllada a bord del vaixell.

 20.40 
Quant pot costar la multa per no portar mascareta?

El comissari en cap dels Mossos recorda als agents que, en aquests primers dies, hauran de prioritzar el diàleg

 20:23 
ÚLTIMA HORA - Hi haurà comissió al Parlament sobre les residències

El Parlament aprova la creació d'una comissió d'investigació sobre la gestió de les residències. L'oposició recrimina al Govern la seva actuació als geriàtrics durant l'epidèmia. Informa Andreu Merino.

 19:56 
Polèmica entre ERC i PSC per la comissió d'investigació de les residències

ERC i el PSC han intercanviat retrets al debat sobre la creació d'una comissió d'investigació sobre la gestió de les residències al Parlament. El diputat socialista Raúl Moreno ha acusat els republicans de proposar als socialistes votar en contra de la creació de la comissió a canvi de donar suport a la pròrroga de l'estat d'alarma. La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha negat l'acusació i ha justificat la negativa a la pròrroga per la "militzarització i recentralització" que defensa el govern espanyol.

 19:32 
La Fiscalia veu una «voluntat de buidar de contingut» la sentència del Suprem amb el 100.2 als presos. El ministeri públic s'oposa a que Bassa pugui sortir de la presó per treballar a la Fundació Hospital de Torroella.

 19:27 
Detingut el ministre de Salut de Bolívia per un sobrecost en la compra de respiradors a una empresa catalana. GPA Innova, amb seu a Barcelona, es desmarca del sobrecost i diu que el preu de venda és de 6.600 euros la unitat.

 19:24 
Quant pot costar la multa per no portar mascareta? El comissari en cap dels Mossos recorda als agents que hauran de prioritzar el diàleg i tenir en compte les excepcions de la norma.

 19:21 
Els comuns reclamen incorporar a la xarxa pública les residències intervingudes

Catalunya en Comú Podem ha demanat al Govern que incorpori a la xarxa pública de residències els geriàtrics intervinguts durant la crisi del coronavirus. La diputada Marta Ribas també ha demanat millora les condicions laborals dels treballadors i mantenir l'assistència mèdica a mans dels CAP.

 19:13 
PSC: "La Generalitat ha considerat ciutadans de segona els residents en geriàtrics"

El diputat del PSC Raúl Moreno ha acusat el Govern de tractar com a "ciutadans de segona" els residents en geriàtrics a Catalunya durant la crisi del coronavirus. Els socialistes han criticat la falta de materials de protecció per a treballadors i també les dificultats per fer trasllats a hospitals o medicalitzar les residències.

 19:03 
Ciutadans: "El Govern té poc interès en la cura de la gent gran"

La diputada de Ciutadans al Parlament Noemí de la Calle ha acusat la Generalitat de "tenir poc interès" en la cura de la gent gran que viu en residències. La diputada també ha retret a JxCat i ERC la voluntat de "bloquejar" la creació d'una comissió d'investigació sobre les residències.

 18:59 
Denuncien «greus irregularitats» en les mascaretes de Madrid: deixen passar el 40% de gotetes. Les dades obtingudes en un estudi revelen que no poden ser considerades FFP2.

 18:52 
Les desigualtats en parella durant el confinament: més del 20% d'homes no fa cap tasca de la llar. Un 72% de les mares té cura dels fills durant la pandèmia per tan sols un 53% dels pares, malgrat que el pes del teletreball és idèntic en dones i homes, segons una enquesta del CEO. Per Roger Tugas.

 18:38 
Més espai per a vianants i bicis

Sant Cugat ampliarà voreres i carrils bici per garantir la distància social en una prova pilot al centre de la ciutat . El govern habilitarà una anella de mobilitat verda perquè la ciutadania disposi d’alternatives de transport més sostenibles i facilitar l'accés als comerços. Informa Anna Mira

 18:21 
Cs vol liquidar totes les retribucions als expresidents de la Generalitat. La formació taronja també vol acabar amb les assignacions als exconsellers i destinar-ho tot a combatre la Covid-19.

 18:03 
Simón lamenta les imatges de platges plenes a Barcelona

"Són situacions que fan pensar que la gent no és conscient dels riscos a què ens podem exposar", ha dit el doctor. Tot i així, ha dit que la decisió sobre el canvi de fase no es pot basar en una imatge, sinó en les dades. "La part tècnica no es deixarà endur per aquestes imatges", ha assegurat.

 18:00 
GRÀFIC

L'Hospital de Berga té 14 pacients amb diagnòstic de Covid-19, la xifra més baixa des del 23 de març.

 17:53 
Un festival que s'enfronta al coronavirus 

El Nits de cinema oriental planta cara a la pandèmia amb una edició escurçada. El festival de Vic, que manté les projeccions al Vigatà i a la Bassa, se celebrarà del 23 al 26 de juliol. 

 17:45 
"Bones" dades

Fernando Simón diu que, incloent les dades de Catalunya que encara s'han de validar, les xifres del dia serien d'uns 400 nous contagis i una cinquantena de morts. "Les dades són bones", assegura el director del centre de coordinació d'alertes i emergències sanitàries.

 17:20 
Espanya registra 48 morts més per coronavirus sense incloure Catalunya per «problemes de validació». En les últimes 24 hores s'han comptabilitzat 344 nous positius, que situen el total en més de 233.000 contagis. Ho explica Bernat Surroca.

 17:08 
Suport social majoritari a una renda bàsica universal però només mentre duri la pandèmia. Un 56% d'espanyols avala la mesura, segons un enquesta de la Xarxa Renda Bàsica, tot i que només el 30% opina que hauria de ser permanent. Informa Roger Tugas.

 16:34 
Cauen els nivells de contaminació

El coronavirus redueix a més de la meitat els nivells diaris de diòxid de nitrogen al Vallès Occidental. El Consell Comarcal indica que la pandèmia ha suposat un impacte positiu en la millora de la qualitat de l'aire. 

 16:32 
Ajuts per a bars i restaurants

L'Ajuntament de Rubí suspèn el pagament de la taxa d'ocupació de la via pública de les terrasses dels bars i restaurants per aquest 2020. És una de les mesures que forma part del pla de xoc empresarial de 600.000 euros que va aprovar a mitjans d'abril.

 16:27 
Barcelona ha atès gairebé 6.000 nous usuaris de serveis socials durant l'epidèmia. L'Ajuntament obrirà 20 centres a patir de dilluns prioritzant l'atenció als infants, a la violència masclista i a les persones dependents.

 16:24 
VÍDEO Com posar-se la mascareta sense que s'entelin les ulleres. Un truc senzill per evitar els problemes de visió.

 16:19 
Cinc sindicats d'educació demanen la dimissió de Bargalló

Ustec, Intersindical-CSC, Aspepc, CGT i UGT, que sumen el 82% dels representants sindicals dels docents, han reclamat en un comunicat conjunt la dimissió del conseller d'Educació, Josep Bargallo, pel pla de reobertura de les escoles. Denuncien que no ha dialogat amb els sindicats ni ha explicat com es mantindrà la protecció sanitària i fan "una crida a les direccions i al conjunt de la comunitat educativa a no obrir els centres sense tenir garantides les condicions de seguretat".

 15:01 
La CEOE suspèn el diàleg social amb el govern espanyol per la derogació de la reforma laboral. L'anunci de l'acord entre el PSOE, Podem i Bildu provoca la reacció irada de la gran patronal espanyola i obre un pols incert sobre l'abast de la mesura anunciada. Informa Pep Martí.

Entrades anteriors »

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació