Dimecres, 24 de juliol de 2024
Minut a minut

EN DIRECTE: L'última hora sobre el coronavirus

Tota la informació sobre la pandèmia de la Covid-19 i els seus efectes, al minut

Sergi Ambudio / Victor Rodrigo 3 de juliol de 2020 a les 07:25
« Entrades més recents
 12:29 
Aglomeracions per prendre el sol a les platges de Barcelona. Precinten la zona de la Barceloneta que es va fer viral per l'acumulació d'esportistes.

 12:27 
Més de 1.200 persones dormen al carrer a Barcelona sense poder-se confinar. La Fundació Arrels assegura que molts dels afectats no vivien al carrer abans i que són víctimes de "desnonaments invisibles".

 12:22 
VÍDEO Sánchez es disculpa pels «errors propis» en la gestió del coronavirus. El president del govern espanyol també es dirigeix a la ciutadania per lamentar la "penúria de recursos" que s'ha exhibit en moments de la crisi sanitària.

 12:17 
Sánchez prorrogarà l'alarma amb Cs i PNB, però perd suports d'aliats de la investidura. El president del govern espanyol defensa el sistema de comandament únic mentre les autonomies "recuperen capacitat de decisió". Ho expliquen Sara González i Oriol March.

 12:26 
La CUP tornarà a votar en contra

Mireia Vehí, portaveu de la CUP al Congrés dels Diputats, ha anunciat el vot contrari dels anticapitalistes a la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma perquè s'està gestionant la crisi sanitària de forma "autoritària". Assegura que l'esperit de la investidura no pot ser "progressista" si passa "per damunt" dels drets de les persones. "És una ficció, perquè hi ha recentralització", assenyala.

 12:13 
El PNB tornarà a votar a favor de l'estat d'alarma

Tot i comprometre's, fa dues setmanes, a no tornar a validar la pròrroga de l'estat d'alarma al Congrés, el PNB ha fet públic aquest matí durant el debat que farà costat a la mesura del govern espanyol, que ara ja té els suports garantits amb l'abstenció de Cs.

 11:53 
Cs presumeix de la seva "política útil" i carrega contra el PP i ERC

Disposats a reivindicar el paper dels seus deu diputats, Ciutadans ha tret pit de la seva "política útil" i d'haver arrencat a Pedro Sánchez una pròrroga de 15 dies i no d'un mes i mesures econòmiques. El portaveu, Edmundo Bal, ha advertit al PP que cal governar amb "responsabilitat" i ha acusat ERC d'utilitzar la pandèmia per aconseguir "rèdits polítics" en termes independentistes. "Aquesta forma de negociar és una vergonya", ha etzibat. De fet, el dirigent del partit taronja, ha assegurat que els del vot en contra hauran de "mirar els ulls" als ciutadans i als sanitaris i "explicar-los per què estan a favor dels contagis i de posar-los en risc". Al mateix temps, han advertit Sánchez que ells no són "nous socis" i que, en tot cas, aquests són els que van facilitar la investidura i aquest dimecres votaran en contra. 
 

 11:11 
Rufián, a Sánchez: "Ens estem enduent per davant l'esperit de la investidura"

Inici d'intervenció molt crític de Gabriel Rufián, cap de files d'ERC al Congrés, en el debat de la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma. "Ens estem enduent literalment per davant l'esperit de la investidura", ha apuntat Rufián, que ha acusat l'executiu de "jugar al xantatge". Sosté que es "constata" la negativa dels republicans a l'alarma, i també la "negativa" del govern espanyol a pactar amb ells. "Han escollit la dreta", es queixa.

 11:03 
Podem, contra Casado i Ayuso

Pablo Echenique, portaveu d'Unides Podem al Congrés, destina tots els minuts de la seva intervenció a carregar contra Pablo Casado, líder del PP, i contra la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. Sosté que el vot contrari a la pròrroga de l'estat d'alarma equival a votar a favor del "contagi massiu" i el "rebrot segur al crit de llibertat". Echenique, sobre Ayuso, ha dit que fa "olor de corrupció" ara que s'ha fet públic que s'allotja per 80 euros al dia en un apartament de luxe. "Avui tindríem més morts si vostè, senyor Casado, estigués en el nostre lloc", ha etzibat Echenique.

 11:04 
15.000 mascaretes per a nens

Avui l'Ajuntament de Sant Cugat repartirà 15.000 mascaretes de cotó als infants. Estan elaborades per persones voluntàries de l'entitat solidària Robin Hat i es lliuraran a les bústies de les cases acompanyades d'un tríptic d'instruccions.

 10:58 
Casado acusa Sánchez de convertir l'estat d'alarma en una «subhasta separatista». El líder del PP, que no verbalitza la negativa del partit a la cinquena pròrroga, assegura que el govern espanyol funciona com "un pollastre sense cap" i manté que la història "no l'absoldrà". Informen Sara González i Oriol March.

 10:50 
Vox fa una crida a participar en la manifestació convocada per l'extrema dreta el 23 de maig

Santiago Abascal ha fet una crida a participar de la manifestació amb vehicles que Vox i grups vinculats a l'extrema dreta han convocat pel pròxim dissabte 23 de maig per denunciar que el govern espanyol ha "provocat ma mort de milers de ciutadans". Segons el líder del partit d'extrema dreta, la Moncloa "no té remei, ni escrúpols ni disculpa". 
 

El líder de Vox, Santiago Abascal, aquest dimecres al Congrés


 

 10:43 
Vox retreu a Ciutadans que doni suport al PSOE

El líder de Vox, Santiago Abascal, carrega contra Ciutadans pel seu acord amb el PSOE per votar la pròrroga de l'estat d'alarma. "Vostès han decidit ser útil al govern social-comunista apuntalat pels separatistes i ser inútil per als espanyols", ha deixat anar. També els ha acusat de tenir el PNC com a "nou model" per treure rèdit d'un govern que "ataca les llibertats públiques". 
 

El líder de Vox, Santiago Abascal, aquest dimecres al Congrés

 10:36 
Vox acusa Pablo Iglesias de "deixar morir els avis" a les residències

El discurs de l'extrema dreta de Vox ha pujat encara més de to que en els darrers debats. Santiago Abascal ha acusat el govern espanyol de "provocar la mort de milers de compatriotes" i ha acusat Pablo Iglesias de "deixar morir els avis" a les residències i utilitzar-los com a "ostatges" per reclamar el suport de l'oposició als pressupostos. A més, Abascal ha considerat que la desescalada "asimètrica" és sinònim d'una Espanya en la qual "segueixen manant els separatistes". 
 

El líder de Vox, Santiago Abascal, aquest dimecres al Congrés


 

 10:23 
Pablo Casado, a Sánchez: "La història no l'absoldrà"

El líder del PP, Pablo Casado, no ha anunciat durant la seva intervenció què votarà en la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma, però ha preparat el terreny per prémer el botó del no. Van votar a favor de les tres primeres i abstenció en la quarta. Segons els populars, el comandament únic és pot garantir a través de la llei general de sanitat del 1986. "La història no l'absoldrà", ha dit Casado referint-se a Sánchez, a qui ha recordat els "contagis massius" durant el 8-M, els tests "defectuosos" o la falta de mascaretes entre el personal sanitari. 

 

Pablo Casado, aquest dimecres al Congrés. Foto: Europa Press

 10:38 
NacióDigital ha parlat amb el director dels Serveis Territorials d'Educació al Vallès Occidental, Jesús Viñas, per saber com es preparen els centres educatius per al retorn a les aules; per Anna Mira.

 10:18 
Casado, a Sánchez: "Cada dia està més dèbil"

El líder del PP, en la línia del debat de fa dues setmanes, fa un discurs sense treva contra Sánchez. Assegura que cada dia està "més dèbil" i que el que li queda de la legislatura serà "un calvari". L'estat d'alarma, segons ell, s'ha convertit en un "forat negre per les llibertats públiques", defensa les protestes al barri de Salamanca de Madrid, assenyala que la negociació de la pròrroga s'ha convertit en una "subhasta" amb els independentistes i defineix el govern espanyol com un "pollastre sense cap". Insisteix, en referència a Podem, que "l'assalt al cel" sempre acaba en "corralito".

 10:25 
Les constitucions d'empreses cauen un 88% i les ampliacions de capital un 69% l'abril a Catalunya

La paralització de l'economia ha provocat una caiguda de les constitucions de societats en un 88,4% i de les ampliacions de capital en un 69,4% durant el mes d'abril a Catalunya, segons l'evolució del Registre Mercantil que ha donat a conèixer aquest dimecres el Col·legi de Registradors. Si l'any passat es van constituir 1.700 societats, aquest exercici la xifra no arriba a les 200. Pel que fa a les ampliacions, les 520 operacions de fa un any contrasten amb les 159 de l'abril del 2020. Tot i que les dades mostren que al llarg del mes d'abril només es van inscriure dos concursos de creditors a Catalunya (- 97%) el Col·legi creu que caldrà esperar uns mesos per veure l'evolució i tenir una visió més propera a la realitat empresarial.

 10:07 
Trilla demana aclarir quins casos són realment nous dels que s'estan notificant abans de parlar d'un possible rebrot

El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, demana aclarir quins casos són realment nous dels que s'estan notificant ara abans de parlar d'un possible rebrot. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha reconegut que la dada de nous positius de dimarts és "alta", però ha indicat que "s'hauria de destriar bé" quins són casos amb símptomes iniciats en les últimes hores, perquè "aquest és el termòmetre per dir si s'estan disparant o no", i també tenint en compte que s'estan fent ara més proves. "Donem un marge de tres o quatre dies per veure si aquesta xifra s'estabilitza o si podem fer una anàlisi més fina de quin tipus de malalts s'està notificant en aquests moments, a veure si ho aclarim", ha conclòs.

 10:04 
Els pares que no puguin teletreballar podran dur els fills a l'escola al matí. Els centres podran fer servei d'acollida per alumnes de 3 a 6 anys entre les nou del matí i la una del migdia. Ho expliquen Bernat Surroca i Joan Serra.

 09:58 
Sánchez anuncia un estat d'alarma «diferent» sense tenir els suports lligats per aprovar-lo. El president del govern espanyol promou la reforma de la llei de salut del 1983, la de salut pública de 2011 i la de seguretat nacional. Per Sara González i Oriol March.

 10:00 
Sánchez, sense gestos als socis

El president del govern espanyol insisteix que la unitat "ha salvat milers de vides" perquè es tracta de la "força més poderosa". Sánchez demana que aquesta unitat es traslladi ara al flanc econòmic , però no fa cap gest als socis de la investidura, que dubte sobre el sentit del vot. Aprofita, això sí, per demanar disculpes a la ciutadania pels "errors", que ha circumscrit a la situació "excepcional".

 09:52 
138.000 milions d'euros, el cost de la crisi

Sánchez ha xifrat en 138.000 milions d'euros el cost de les mesures destinades a combatre la crisi sanitària, i ha assenyalat que l'ingrés mínim vital es posarà en marxa "molt aviat". "La superació d'aquesta crisi requereix un tractament diferent", apunta el president del govern espanyol.

 09:51 
Accés voluntari i grups de menys de 15 alumnes: el pla del Govern per reobrir escoles i instituts. Educació preveu que els professors portin mascareta i que els centres hagin de tornar a tancar el curs que ve si hi ha rebrot de coronavirus. Informa Bernat Surroca.

 09:30 
Sánchez insisteix que els autonomies "recuperaran" capacitat de decisió

El president del govern espanyol, des del faristol del Congrés, assegura que les autonomies "mai han perdut" la coresponsabilitat en la gestió de les seves competències, i al mateix temps manté que "aniran recuperant capacitat de decisió". Apunta que l'estat d'alarma era l'única manera de restringir la mobilitat, i avança que hi haurà reformes legals -especialment en sanitat- per gestionar la pandèmia sense més pròrrogues. Es revisarà també la llei de seguretat nacional.

 09:23 
Sánchez sosté que s'han evitat 300.000 víctimes

Sánchez assenyala que l'estat d'alarma ha suposat un "benefici" per a les autonomies, perquè s'ha convertit en "l'únic camí possible" per combatre el coronavirus. El president espanyol apunta que si no s'hagués apostat per les restriccions i s'hagués permès l'estratègia de la "immunitat de ramat", haurien pogut haver mort fins a 300.000 persones a l'Estat.

 09:17 
ENTREVISTA Sandra Castro, regidora d'Educació de la Paeria de Lleida, parla amb Àlvar Llobet sobre la crisi del coronavirus. 

 09:16 
La faràndula d'Olot no ballarà aquest Corpus

La imposició de l'estat d'alarma impedirà que enguany per Corpus balli la faràndula d’Olot. Les mesures per a evitar la propagació del coronavirus no permetran la celebració de la cercavila que havia de sortir el dissabte 13 de juny a la tarda ni el ball de Gegants de diumenge 14 al migdia.

 09:15 
Sánchez torna a apel·lar a la unitat

"Són els espanyols els que han aturat units el virus. Ningú té dret a malgastar el que hem aconseguit entre tots", assenyala Sánchez. El 70% del territori estatal es troba en la fase 1 de la desescalada, mentre que Madrid i Barcelona encara estan en fase 0 tot i tenir una certa flexibilitat. "Sortirem a diferents velocitats, però units", remarca.

 09:13 
"La pandèmia no ha estat un problema d'Espanya", diu Sánchez

"La pandèmia no ha estat un problema del nostre país. No entén de fronteres, ni de maneres de pensar, ni d'ideologia ni de gènere", insisteix Sánchez. "Tots els països han viscut la mateixa tragèdia a la qual s'ha hagut d'enfrontar Espanya", ha recalcat el president del govern estatal, que ha demanat "preservar" el sistema públic de salut i ha aprofitat per agrair la tasca dels sanitaris. Una comissió s'encarregarà d'elaborar un llibre blanc sobre la salut pública, a banda de la presentació d'uns pressupostos "de reconstrucció".

 09:06 
Compromís, en contra de l'estat d'alarma

Joan Baldoví, diputat de Compromís al Congrés, ha fet públic abans d'arrencar el ple que votarà en contra de la pròrroga de l'estat d'alarma. "No podem fer costat a un repartiment de fons que perpetua la injustícia i maltractament al poble valencià", ha assenyalat en un tuit.
 
 

 09:05 
En marxa el debat al Congrés

Arrenca el ple del Congrés en el qual Pedro Sánchez demanarà la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma. Si aconsegueix els suports, s'aprovarà per quinze dies més. De moment, té un pacte amb Ciutadans, però ha mantingut els canals oberts amb ERC, que es troba més lluny de l'abstenció després de l'acord del PSOE amb els d'Inés Arrimadas.

 09:01 
Marxa enrere

El País Valencià no demanarà passar aquesta setmana a la fase 2 «pel sentit de prudència».

 08:33 
ÚLTIMA HORA El govern espanyol ha publicat al BOE l'ordre sobre l'obligatorietat de l'ús de les mascaretes, on concreta que se n'haurà de portar a la via pública, en espais a l'aire lliure i en qualsevol espai tancat d'ús públic "sempre que no sigui possible mantenir una distància de seguretat interpersonal d'almenys dos metres".

 08:23 
Pilotes fora

Aquesta és la fórmula que fa servir el govern espanyol per respondre les preguntes sobre les polèmiques amb Torra i les formacions independentistes.

 07:51 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols. «Simón va ignorar alertes d'Alemanya i França en una cimera europea», diu «El Mundo».

 07:20 
El despertador de Ferran Casas, subdirector de NacióDigital

 01:15 
Nou descens de les morts diàries per coronavirus a Catalunya, tornant a la xifra mínima des del 19 de març. El Departament de Salut ha informat a altes hores de la matinada de dimecres de 37 defuncions en les últimes 24 hores, un descens considerable després d'un augment dilluns (112). Això suposa un total d'11.703 persones que han perdut la vida fins avui dia amb la Covid-19.


 22:48 
Grans dubtes sobre l'escola

Els cinc grans dubtes sobre l'escola que el conseller Bargalló ha de resoldre. Educació presenta aquest dimecres el pla de reobertura de centres: concretarà l'activitat d'escoles i instituts a la fase 2 i haurà d'aclarir com es planifica el curs que ve. Escriuen Joan Serra Carné i Bernat Surroca.

 21:52 
Estat d'alarma: quina és la situació entre passadissos?

Mentre JxCat ja ha confirmat el seu "no", ERC s'allunya de l'abstenció després del pacte de Sánchez amb Ciutadans. Els republicans no donen per tancada encara la negociació per la pròrroga de l'estat d'alarma, però asseguren que les seves reclamacions no estan sent ateses. Sara González i Oriol March ens donen tots els detalls.

 21:09 
Polèmica a Bagà per la residència d'avis

L'oposició reclama a l'alcalde de Bagà que dimiteixi del patronat de la residència després de la polèmica per la carta al personal. El portaveu de Bagà Endavant, Pep Llamas, advoca per un canvi de model que permeti al centre geriàtric dependre totalment d'una administració pública després d'una gestió "nefasta". Informa Pilar Màrquez.

 20:47 
Primícia de NacióDigital

Escoles i instituts obriran per atendre alumnes quan s'entri a la fase 2. Educació comunica a les direccions dels centres que no es podrà fer activitat lectiva i que el tracte als estudiants haurà de ser personalitzat i no a tot l'alumnat. Ho avancen Bernat Surroca i Andreu Merino.

 20:07 
Continuen les baixes a Ciutadans

Continua el degoteig de baixes a Ciutadans: ara se'n va Marcos de Quinto. L'exdirectiu de la Coca-Cola ha passat en pocs mesos de ser un ministrable en un hipotètic executiu de dretes a diputat d'un grup parlamentari que vota la pròrroga de l'estat d'alarma del govern de Sánchez. Informa Pep Martí.

 19:56 
GRÀFIC 42 persones es mantenen ingressades per coronavirus als hospitals de Terrassa, quatre dels quals a l'UCI. En les darreres 24 hores, nou persones han superat la pandèmia i un pacient ha mort a la ciutat; informa Marc Solé.

 19:53 
Denuncia una agressió per part dels Mossos quan sortia de treballar d'un hotel medicalitzat. Els agents li haurien dit "puta" i ella els hauria insultat, fet que hauria portat els policies a immobilitzar-la a terra, tal com s'aprecia en un vídeo difós per l'Ara


 19:46 
L'Estat s'oblida de Catalunya en el repartiment de l'IRPF extra per a finalitats socials. La Taula del Tercer Sector reclama que totes les comunitats autònomes es beneficiïn de l'increment de recaptació.

 19:37 
MAPES Tretze comarques no han tingut cap mort per coronavirus durant el maig

Consulta totes les dades de defuncions acumulades i recents, en xifres absolutes i ràtios, i també per sexe. Ho explica Roger Tugas.


 19:22 
GRÀFIC Berga manté el coronavirus a ratlla

L'Hospital de Berga encadena ja 8 dies sense morts per coronavirus. No s'havien registrat tants dies consecutius sense decessos des que hi va haver la primera defunció per Covid-19

 18:59 
Un milió de mascaretes a Catalunya

Catalunya rep prop d'un milió de mascaretes del govern estatal en la darrera setmana. L'executiu de Pedro Sánchez també hi enviarà des d'aquest dimarts 1,1 milió de guants.

 18:46 
L'enginyós invent d'una nena de 10 anys per poder abraçar els seus avis. La mare de la nena, infermera, va ajudar-la a recuperar el contacte dels seus familiars.

Entrades anteriors »

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació