Divendres, 26 de juliol de 2024
Minut a minut

EN DIRECTE: L'última hora sobre el coronavirus

Tota la informació sobre la pandèmia de la Covid-19 i els seus efectes, al minut

Sergi Ambudio / Victor Rodrigo 3 de juliol de 2020 a les 07:25
« Entrades més recents
 09:17 
Sant Fruitós, atrapat entre un secretari que no vol fer plens telemàtics i les advertències dels Mossos. L'Ajuntament celebrarà el seu primer ple des de l'esclat de la crisi el proper dijous, al pavelló municipal, però sense públic després que la policia catalana piqués el crostó a l'alcalde.

 09:02 
Trilla dubta del canvi de fase a Barcelona: «Potser ens toca esperar una setmana més». El cap d'Epidemiologia del Clínic avisa que si hi ha dubtes es podria haver de "tornar enrere".

 08:43 
Un 11% de les empreses familiars pensa en tancar per la crisi del coronavirus. La meitat preveu problemes de liquiditat i dos terços calculen podrien aplicar mesures de regulació d'ocupació.

 08:35 
Els pobles rurals porten anys amb problemes de connexió a Internet i mala cobertura. Amb la irrupció de la Covid-19 i el confinament, aquestes mancances s'han agreujat fins al punt que a municipis com Vilanova de Sau (Osona), l'Estany (Moianès) o les Llosses (el Ripollès) no es pot fer teletreball ni seguir les classes online o, si es fa és, és molt en precari. 

 08:15 
GUIA La preinscripció escolar comença avui de manera telemàtica, amb la vista posada al setembre, quan si la situació sanitària ho permet ha de començar un nou curs; informa Lluís Girona.

 08:08 
La Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona es reuneixen avui per decidir si la capital catalana reuneix les condicions per passar a la fase 1 del desconfinament; informa Andreu Merino.

 07:43 
Vestager: "Hi ha el risc que Europa no es recuperi tan ràpidament com la Xina"

La vicepresidenta de la Comissió Europea, Margrethe Vestager, alerta que algunes companyies estrangeres poden tenir la "temptació" de comprar empreses europees en plena recessió. "Hi ha el risc que Europa no es recuperi tan ràpidament com la Xina", admet en una entrevista a l'ACN i altres mitjans europeus.
Vestager aposta per reforçar el control de les adquisicions estrangeres, especialment per part de companyies amb fort suport estatal. "Si exigim una competició justa a Europa, també hem de minimitzar els riscos d'una competició injusta a altres parts del món", reivindica.
Dins la UE tem el trencament del mercat únic per la flexibilització de les ajudes d'estat, però preveu que el pla de recuperació neutralitzi els desequilibris.

 07:12 
Les portades

Recull de les portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols. «Sanitat planteja que la mascareta sigui obligatòria a tots els espais públics», diu «El País».

 07:01 
El Despertador de Ferran Casas, subdirector de NacióDigital

 23:10 
Tornen a augmentar les morts i els casos per coronavirus a Catalunya en les últimes 24 hores. Salut comptabilitza 103 noves defuncions per la Covid-19 i 379 casos positius més, elevant les xifres totals a 11.351 víctimes mortals i 61.355 diagnosticats. Informa Victor Rodrigo.

 22:26 
VÍDEO Els sanitaris protesten per les condicions laborals i demanen convertir els «aplaudiments» en «drets». Reclamen, a les portes dels hospitals, contractes "dignes" i seguretat en els llocs de treball i recorden les deficiències en els EPI.

 21:08 
Els sanitaris reclamen més seguretat i millores laborals

Professionals sanitaris s'han concentrat aquest dimarts per protestar per les condicions laborals del col·lectiu i per reclamar que els "aplaudiments" que els dediquen aquests dies de la pandèmia del coronavirus es converteixin en "drets". '#Aplaudimentsendrets' és el nom de la campanya que sanitaris han impulsat per les xarxes socials i que s'ha concretat en convocatòries a les portes dels hospitals, com el Vall d'Hebron, del Mar o Bellvitge. Els sanitaris demanen recuperar la jornada de 35 hores, entre altres millores laborals, i seguretat en el lloc de treball, amb més equips de protecció individual (EPI) i tests. Les concentracions s'han fet coincidir amb el Dia Internacional de la Infermera i la Llevadora, el 12 de maig.

 21:04 
El TSJC anul·la les rotacions dels jutjats

La comissió de seguiment de la crisi del coronavirus del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat tots els torns rotatoris dels jutjats que no estiguin de guàrdia i que fins ara s'havien fet per atendre assumptes urgents mentre el jutge corresponent era a casa seva. La comissió de seguiment diu que a partir d'ara cada jutge s'ha de fer càrrec dels seus casos urgents i inajornables. D'aquesta manera, només seguiran mantenint l'excepcionalitat els jutjats de guàrdia, mentre que la resta de jurisdiccions, com els jutjats penals, els contenciosos-administratius, els socials o els de primera instància civils hauran de "recuperar el coneixement dels seus propis assumptes essencials, urgents i inajornables, que hauran d'atendre els seus titulars en règim de presencialitat o telemàticament en funció de la seva naturalesa".

 19:59 
MAPES Passaràs de fase? Consulta els casos de coronavirus a la teva regió i com augmenten. Aquí hi trobaràs totes les dades territorials de positius confirmats, sospitosos, altes i defuncions, també en hospitals i residències. Per Roger Tugas.

 19:57 

Un 24,3% de la població catalana pot haver patit ansietat durant el confinament per coronavirus i un 20,8%, depressió, segons un estudi

Els resultats preliminars d'un estudi de la Fundació Institut Universitari per a la recerca a l'Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDAPJGol), vinculat a l'Institut Català de la Salut (ICS). La investigació, que s'ha elaborat a partir d'una enquesta online a més de 3.700 persones, indica que les dones, les persones joves o les nascudes a l'estranger són les més afectades per ansietat moderada o severa i depressió, ha informat l'IDAPJGol en un comunicat aquest dimarts.

D'altra banda, l'enquesta, que segueix oberta a la web de l'organització, ha detectat un augment del consum d'ansiolíticos i antidepressius (31,1%), i també del consum de televisió o plataformes digitals (66,2%) i de les xarxes socials en un 71,8%.

 19:57 
Nou dia sense defuncions per coronavirus als hospitals de Manresa. Aquest dimarts hi ha 88 persones ingressades amb la malaltia després de donar-se 9 altes en les últimes 24 hores. 

 19:40 
La fiscalia manté 23 diligències penals obertes a residències geriàtriques de Catalunya en el context de la crisi pel coronavirus, segons ha informat el ministeri públic. En concret, la Fiscalia Provincial de Barcelona en té obertes 9, a banda d'una denúncia particular contra l'administració. La de Granollers en té 4, la de Manresa-Igualada 1, la de Sabadell 5, la de Terrassa 1, la de Mataró 2 i la de Tarragona 1. Les dues que s'han arxivat són una que havia obert la Fiscalia de Vilanova i la Geltrú i una de la Fiscalia de Terrassa. En paral·lel, la fiscalia informa que hi ha tres procediments judicials oberts, dos pels jutjats de Sabadell i un pel de Cerdanyola.

 19:36 
Unides Podem proposarà un impost a les grans fortunes per a recaptar 10.000 milions

El portaveu d'Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, ha confirmat que el seu partit proposarà un impost a les grans fortunes en el marc de la Comissió de Reconstrucció a la cambra baixa. Es tracta d'una taxa a patrimonis de més d'un milió d'euros que permetria recaptar més de 10.000 milions d'euros, al voltant de l'1% del PIB espanyol. En roda de premsa aquest dimarts a la tarda, Echenique ha afirmat que aquest impost permetria que el sector públic surti "més fort" i amb "més capacitat" de la crisi del coronavirus.

 19:31 
Sánchez negocia amb els partits una pròrroga d'un mes de l'estat d'alarma. El president del govern espanyol es planteja fer canvis en el mecanisme per mantenir les restriccions, que es podria allargar fins a finals de juny.

 19:28 
El ministre d'Universitats de l'Estat, Manuel Castells, ha demanat perdó després d'assegurar que un cop decretat l'estat d'alarma, molts universitaris van aprofitar per tornar "alegrament amb les seves famílies" o a llocs "més divertits que on estaven estudiant". En relació amb aquestes declaracions, Castells ha admès que va utilitzar un to "frívol, però involuntari".

 19:15 
La pandèmia provoca la primera gran divisió dins l'empresariat espanyol Foment del Treball i la patronal madrilenya, amb el suport dels sectors de l'automoció i l'hosteleria, aixequen la veu davant el president de la CEOE, Antonio Garamendi. Informa Pep Martí.

 19:04 
Quin és el sou del personal sanitari català?

Els sous als hospitals: dels més de 5.000 euros d'un director als poc més de 1.400 d'un auxiliar d'infermeria. Les condicions laborals, que varien en funció dels complements, depenen de la titularitat del centre -pública, privada o concertada- i encara pateixen els efectes de les retallades. Informa Andreu Merino.

 18:47 
Itàlia suma 172 nous morts i 2.500 altes de coronavirus en les últimes 24 hores. A dia d'avui, el país compta amb 221.216 casos, 109.039 dels quals ja han estat superats, i es situa en la cinquena posició de països en el total de positius. Pel que fa a les defuncions, les 30.911 morts arran de la pandèmia situen Itàlia com a tercer país amb més morts, després del Regne Unit i els Estats Units. Actualment hi ha 952 pacients a les UCI i 12.865 ingressats.

 18:43 
El 84% dels avis de la residència Amavir Diagonal s'han infectat de coronavirus i els familiars, que s'han organitzat per reclamar solucions, asseguren que ja han mort 25 avis. Després d'haver-se dirigit per carta al president, Quim Torra, ara reclamen la intervenció del govern espanyol i per això han enviat una nova missiva al ministre de Sanitat Salvador Illa. Informa Andreu Merino.

 18:41 
GUIA Tot el que et cal saber sobre la preinscripció escolar per al curs vinent, que comença el pròxim dimecres per via telemàtica i només hi haurà quatre dies per a l'atenció presencial. Informa Lluís Girona.

 18:29 
GRÀFIC Del total de 24 casos ingressats per Covid-19 a l'Hospital de Berga, només 10 continuen donant positiu al test PCR

 18:28 
Una comarca, dues regions sanitàries 

Rellinars i Vacarisses, els dos pobles del Vallès aïllats de la comarca quan arribi la fase 1 del desconfinament. Els dos municipis formen part de la regió sanitària de la Catalunya Central mentre que la resta estan englobats dins de la regió sanitària de l'Àmbit Metropolità Nord  

 18:27 
Treballadors de la Fundació Althaia s'han concentrat aquest dimarts a primera hora de la tarda a l'entrada de l'hospital de Sant Joan de Déu de Manresa, una setmana després de fer-ho per primera vegada per reclamar millores socials, laborals i econòmiques equiparables a les que han rebut els treballadors de l'ICS, de titularitat pública.

 18:23 
La UPC Manresa completa el prototip d'un respirador de baix cost que podrà ser replicable arreu.

 18:09 
Dimiteix la consellera de Sanitat aragonesa 

La consellera de Sanitat del Govern d'Aragó, Pilar Ventura, ha presentat aquesta tarda la seva dimissió després ddesprés d'unes polèmiques declaracions fetes el 8 de maig en què assegurava que era un "estímul" el fet que el personal sanitari es fabriqués el seu propi material de protecció davant la falta de recursos.

 18:02 
El Parlament preveu recuperar l'activitat presencial de tots els òrgans el 15 de juny d'acord amb les directrius que es donin des del Departament de Salut. Així ho estableix l'informe que ha aprovat aquest dimarts la Mesa sobre la represa de l'activitat parlamentària després de la crisi sanitària pel coronavirus. 

 17:59 
Europa s'apropa a les 149.000 morts per coronavirus i suma més d'1.259.000 contagis, segons les dades publicades aquest dimarts pel Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC). Concretament, hi ha 148.623 víctimes mortals i 1.259.115 infectats. Espanya, amb 227.436 positius, continua sent l'estat europeu amb més casos confirmats. El segueix el Regne Unit amb 223.060, Itàlia, amb 219.814 casos; Alemanya, amb 170.508; França, amb 139.519, i Bèlgica, amb 53.449. A Europa, els països on s'han registrat més morts per coronavirus són el Regne Unit (32.692), Itàlia (30.739), Espanya (26.920) i França (26.643).

 17:50 
Entitats de drets humans demanen a Justícia un pla de desconfinament a les presons. Volen augmentar els permisos, mantenir l'increment de comunicacions i el retorn de les visites familiars.

 17:47 
La Policia Municipal de Sabadell interposa 154 denúncies el cap de setmana de la Salut per incomplir les restriccions imposades per l'estat d'alarma.

 17:40 
Un advocat valencià es querella contra Salvador Illa per no passar tot el País Valencià a la fase 1. Al document presentat al Tribunal Suprem, el querellant acusa el ministre de prendre una decisió "totalment arbitrària i injusta" i de manera inesperada

 17:34 
Per mitigar en part la difícil situació en què es troba el sector a causa del coronavirus, l'associació Llet de Cabres Catalanes ha desenvolupat Il·lusió, un nou formatge de cabra tendre en suport a la ramaderia de cabrum catalana. Les quatre formatgeries integrants de l’associació –Formatges Montbrú, Mas El Garet, Sant Gil d’Albió i Cal Quitèria- van decidir absorbir aquest excedent de llet de granges no associades, i començar a elaborar formatges de més llarga maduració.

 17:32 
El Bages, amb 474, ja supera l'Anoia en el nombre total de defuncions per coronavirus. Un total de 1.387 persones han mort a la Catalunya Central des de l'inici de la pandèmia. 

 17:29 
El PP s'oposa a una nova pròrroga de l'estat d'alarma

El líder del partit, Pablo Casado ha avançat que votaran en contra d'una nova pròrroga de l'estat d'alarma. A més, proposa allargar els ERTO fins el 31 de desembre i reduir el nombre de ministeris per alliberar fons.

 17:24 
L'exalcalde de La Garriga deixa el grup de JxCat i acusa Budó de boicotejar els pactes amb ERC​. El successor de la consellera a l'Ajuntament explica a l'ACN que la portaveu del Govern "torpedina" el grup municipal, que ha tingut tres baixes més.

 17:23 
L'Ajuntament de Sant Cugat repartirà 15.000 mascaretes de cotó als infants de la ciutat a partir d'aquest divendres. Estan elaborades per persones voluntàries de l'entitat solidària Robin Hat i es lliuraran a les bústies de les cases acompanyades d'un tríptic d'instruccions. 

 17:08 
Sant Cugat posa en marxa un servei de mediació entre propietaris i llogaters per rebaixar o condonar les mensualitats. A canvi, l'Ajuntament ofereix un 75% de bonificació de l'IBI als propietaris que accedeixin a fer la rebaixa. Informa Anna Mira

 17:08 
El Mercat de Música Viva de Vic prioritzarà els continguts digitals per als professionals. La música en directe s'adaptarà a la normativa sanitària vigent al setembre. 

 17:06 
La Covid-19 ha derivat problemes en altres òrgans del cos humà, altra simptomatologia i fins i tot mutacions en la pigmentació de la pell o que han acabat provocant noves malalties. És el cas de Javier Ortega Smith, secretari general de Vox, que han informat del seu ingrés hospitalari a causa d'uns trombes generats pel coronavirus. Què són exactament aquests trombes?

 16:17 
El govern britànic pagarà el 80% del sou fins a finals d'octubre de tots els treballadors afectats per reduccions totals o parcials de jornada a causa de la crisi del coronavirus. Les ajudes seran d'un màxim de 2500 lliures (2.840 euros) i tenen com a objectiu evitar acomiadaments massius al país.

 15:51 
Les autoritats sud-coreanes han confirmat aquest dimarts més d'un centenar de casos de coronavirus vinculats a la reobertura de bars i discoteques de Seül, un focus que ja s'ha convertit en el més important de la capital des que va esclatar la pandèmia al país, el qual compta amb gairebé 11.000 positius.

En aquest sentit, l'alcalde de Seül, Park Won-soon, ha ordenat tornar a tancar els bars d'oci nocturn i ara els esforços se centren a rastrejar tots els clients. Les autoritats han recomanat que els qui hagin visitat alguna de les discoteques entre el 24 d'abril i 6 de maig que es facin la prova.

 14:40 
Sant Cugat es torna vulnerable 

Una trentena de persones al dia demana ajuda a Serveis Socials. Des de l'inici de la crisi del coronavirus Serveis Socials han atès un 46% de santcugatencs. L'Ajuntament ha anunciat que en les pròximes setmanes es posarà en marxa un nou servei de mediació entre propietaris i llogaters per renegociar preus o condonar mensualitats; informa Anna Mira

 14:34 
Un 10% dels geriàtrics catalans encara no han fet tests als residents. La consellera de Salut, Alba Vergés, assenyala que ja s'han intervingut 11 centres des que va arrencar la crisi sanitària. Per Oriol March.

 14:30 
El Parlament preveu recuperar l'activitat presencial el 15 de juny

La mesa del Parlament ha arribat a un acord aquest dimarts per fixar la data de recuperació de l'activitat presencial a la cambra catalana: el 15 de juny. Així consta en l'informe presentat pel president, Roger Torrent, que ha estat validat en l'òrgan de govern. El Parlament, però, tindrà en compte les recomanacions del Departament de Salut i el pla específic per als treballadors de la cambra per reprendre les sessions. En la mateixa reunió de la mesa, s'han admès les peticions de plens sol·licitats pel president de la Generalitat, Quim Torra, i grups de l’oposició. La Junta de Portaveus haurà de fixar-ne les dates.

 14:18 
Els ingressats per coronavirus ja ocupen menys del 50% de les UCI a Catalunya. La consellera de Salut, Alba Vergés, insisteix que les unitats de cures intensives encara estan a un 114% de la seva capacitat habitual, triplicada per la crisi sanitària. Ho explica Oriol March.

 14:07 
El Govern exigeix respectar les franges horàries reservades a la gent gran. El conseller d'Interior, Miquel Buch, apel·la al "civisme" i a la "coresponsabilitat social" per tal de no sortir al carrer entre les 10 i les 12 del matí i les 19 i les 20 del vespre. Informa Oriol March.

Entrades anteriors »

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació