Divendres, 26 de juliol de 2024
Minut a minut

EN DIRECTE: L'última hora sobre el coronavirus

Tota la informació sobre la pandèmia de la Covid-19 i els seus efectes, al minut

Sergi Ambudio / Victor Rodrigo 3 de juliol de 2020 a les 07:25
« Entrades més recents
 13:04 
Espanya lidera els contagis; el Regne Unit, les morts

Europa s'apropa a les 140.000 morts per coronavirus i als 190.000 contagis. Espanya és l'estat europeu amb més casos confirmats i el Regne Unit el que registra més defuncions.

 13:04 
Bildu avisa Sánchez que pactar amb Cs és apostar per sortides "neoliberals"

"No serà Bildu qui deixi caure l'estat d'alarma". Així ha arrencat Bildu la seva intervenció en el debat al Congrés sobre la pròrroga de l'estat d'alarma. La seva portaveu al Congrés, Mertxe Aizpurua, ha centrat la seva crítica en la "dreta que busca enderrocar el govern" però també per a Pedro Sánchez, sobre qui ha recordat que recau la principal "responsabilitat" i ha qui ha retret la centralització de competències i la falta de diàleg amb la majoria de la investidura. "Pactar amb Ciutadans significa sortides neoliberals a la crisi, incompatible amb una sortida digna per als ciutadans", ha advertit. 

 

 13:03 
Funerals online

Una empresa de Lleida organitza funerals en «streaming» per acomiadar les víctimes del coronavirus. Es tracta de les primeres litúrgies laiques col·lectives que es fan en directe per Internet a Catalunya. 

 13:01 
Un centenar de residències de Catalunya, sota sospita per la gestió del coronavirus. La Fiscalia té obertes 25 diligències penals i fa seguiment d'una vuitantena de centres per la via civil.

 12:53 
El PNB s'erigeix en artífex d'una desescalada "cogovernada"

Aitor Esteban, cap de files del PNB, erigeix el seu partit com a artífex d'una desescalada "cogovernada" per les autonomies i demana a Sánchez que pensi en negociar la futura pròrroga de l'estat d'alarma. "S'ha de confiar en els governs que millor coneixen el territori, que són les comunitats autònomes", assenyala Esteban.

 12:52 
Preparar el retorn als jutjats

Jutges, advocats, fiscals i procuradors urgeixen avançar les actuacions als jutjats de Sabadell davant una previsible tornada a l'activitat.

 12:50 
VÍDEO Lluís Llach versiona «Un núvol blanc» amb altres artistes per combatre el coronavirus. Judit Neddermann, Santi Balmes i Gemma Huguet col·laboren amb Llach en el marc de la campanya #JoEmCorono.

 12:46 
ERC certifica l'esquerda amb Sánchez: «On és el govern del diàleg?» Rufián carrega contra Asens pel suport de Ciutadans a l'estat d'alarma i assegura que els republicans no voten en contra de la pròrriga, sinó de la negativa del PSOE a negociar. Per Sara González i Oriol March.

 12:44 
La Fiscalia amenaça amb «sancions penals» els menors que faci «botellón» durant el desconfinament. El fiscal de menors de Madrid assegura que, a més, suposa un risc de contagi.

 12:40 
VÍDEO L'emotiva sortida de l'UCI del primer ingressat greu a Reus

Surt de l'UCI el primer pacient amb coronavirus que va ingressar a l'hospital Sant Joan de Reus. Després de 45 ingressat, els sanitaris del centre han celebrat la seva sortida i han difós les imatges del moment.  

 12:35 
El coronavirus a Tarragona

Els contagis i les defuncions per coronavirus al Camp de Tarragona segueix creixent tot i l'estabilització de la corba al territori. El coronavirus no s'atura a les residències del Camp de Tarragona. El Departament de Salut ha confirmat més de 400 casos, però la xifra real podria arribar als 1.800. 

 12:34 
Ciutadans: "Després d'aquesta votació, aquest govern seguirà tenint 155 escons" 

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha desvinculat el seu vot a favor de la pròrroga de l'estat d'alarma d'un eventual suport al govern espanyol. "Després d'aquesta votació, aquest govern seguirà tenint 155 escons", ha assegurat. La dirigent del partit taronja ha reivindicat que el seu grup ha "estès la mà" perquè es corregeixin els errors i "salvar vides i llocs de feina". Si contribueixen en prorrogar l'estat d'alarma, ha dit Arrimadas, és perquè consideren capaç aquest govern de no tenir pla B i de deixar sense ajuts les empreses. "Ja saben què penso de Sánchez i Iglesias", ha dit la líder de Ciutadans, que ha buscat subratllar la "responsabilitat" de la seva formació davant l'actitud del PP i que ha demanat a Sánchez que desvinculi les mesures econòmiques de l'estat d'alarma.
 

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, al Congrés

 12:20 
Més País i Compromís acusen Sánchez d'haver negociat "poc i tard"

El líder de Més País, Íñigo Errejón, i el de Compromís, Joan Baldoví, han acusat el govern espanyol d'haver "negociat poc i tard", malgrat que han anunciat el vot a favor de la pròrroga de l'estat d'alarma per "respecte" als ciutadans i els professionals sanitaris. També el BNG ha retret al govern espanyol la "usurpació de competències" a les autonomies i la "centralització".

 

 12:11 
Borràs, a Sánchez: "Ha aplicat el pla C, amb C de Ciutadans"
 
La líder de JxCat al Congrés, Laura Borràs, ha lamentat que el govern espanyol hagi aplicat finalment el “pla C, amb C de Ciutadans”. La dirigent ha lamentat que les aliances de Pedro Sánchez hagin “mutat abans que el virus” i li ha etzibat que “un error absolut són tots els morts” que s’han produït durant la pandèmia. Borràs ha subratllat que el seu grup ha proposat “un altre estat d’alarma” i ha reivindicat totes les propostes fetes des del seu grup i des del Govern de la Generalitat. "El pla B consisteix en escoltar i retornar les competències encara que el preu sigui que es faci evident la seva incompetència", ha insistit. 
 

La líder de JxCat al Congrés, Laura Borràs

 12:05 
El Festival de Peralada, suspès pel coronavirus

L'organització del festival, un dels més importants de Catalunya, ha anunciat la cancel·lació del programa dels propers mesos arran de la crisi sanitària. El certamen tenia previst presenar espectacles com el del tenor Jonas Kaufmann o el Houston Ballet.

 11:57 
Rufián carrega contra el PSOE i Podem

Gabriel Rufián, cap de files d'ERC al Congrés, ha fet una intervenció molt dura contra el govern espanyol de coalició en el debat de la pròrroga de l'estat d'alarma. Ha arrencat amb una crítica contundent contra Jaume Asens, cap de files dels comuns, que ha criticat ERC per votar en contra de l'estat d'alarma. "No votem en contra de la pròrroga, votem en contra que l'executiu no hagi volgut negociar", ha apuntat Rufián, que ha apuntat que Asens se senti "millor" després d'haver apuntalat l'estat d'alarma amb Ciutadans.

 12:06 
Professionals de Terrassa en un assaig clínic

L'Hospital Universitari MútuaTerrassa preveu aportar 150 professionals a un assaig clínic estatal que pretén testar l'hidroxicloroquina en la prevenció de contagis de coronavirus entre sanitaris que estan en contacte amb pacients infectats. L'estudi compta amb la participació de 15 hospitals -cinc d'ells catalans- i els primers resultats veuran la llum a principis de juny.

 11:40 
Canons aeronebulitzadors per desinfectar

El Grup Rubau desinfecta Olot amb amb canons aeronebulitzadors. Durant tot el dia espais públics compartits al centre de la ciutat, com el mobiliari urbà i les marquesines del transport públic, rebran l'aspersió de les microgotes amb hipoclorit de sodi diluït al 0,5%. Informa Xavier Borràs. Fotos de Martí Albesa.

 11:40 
Podem celebra que Cs faci de "dreta responsable"

El president de Podem al Congrés, Jaume Asens, celebra que Ciutadans faci "de dreta responsable" votant a favor de la pròrroga de l'estat d’alarma. Acusa ERC de deixar-se arrossegar per Junts per Catalunya. "Més Joan Tardà i menys Quim Torra", ha deixat anar. També ha agraït al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que hagi "escoltat" i corregit algunes mesures, com ara permetre el desconfinament de Catalunya per regions sanitàries.  
 

El líder de Podem al Congrés, Jaume Asens, al Congrés

 11:34 
Aplec del Cargol en confinament

Posen a la venda pacs amb caragols i begudes a 15 euros perquè els collistes i lleidatans en general puguin gaudir de l'esperit de l'Aplec del Cargol durant tot el mes de maig amb caragolades a casa tot i el confinament.

 11:26 
Abascal planteja una moció de censura

Santiago Abascal, president de Vox, defineix la gestió de Sánchez com a "ruïnosa" i posa damunt la taula una moció de censura per determinar quins suports té l'executiu de coalició. Sosté que l'estat d'alarma és il·legal i apunta que és necessari un "govern d'emergència nacional" que lideri l'Estat durant uns mesos fins a les properes eleccions. Demana a Sánchez que deixi de criticar Trump i apunta que si no hi ha crítiques a Xina malgrat el "material defectuós" enviat i l'arribada del "virus de Wuhan" és perquè Pablo Iglesias té "simpaties" amb els règims comunistes.
 

 11:30 
La Comissió Europea empitjora les previsions econòmiques del govern espanyol. Brussel·les preveu que l'economia espanyola s'enfonsi un 9,4% per la crisi pel coronavirus i que l'atur arribi al 19%.

 11:23 
Menys denúncies per saltar-se l'estat d'alarma

Les denúncies per incompliment de l'estat d'alarma a Terrassa cauen un 72% entre diumenge i dilluns després d'un cap de setmana en què les sancions es van disparar en l'inici del desconfinament per franges.

 11:18 
El PP s'absté en l'estat d'alarma en ple xoc amb Sánchez: «La desescalada és una ruleta russa». El líder del PP acusa el president espanyol de "cesarista" i apunta que la gestió és més pròpia d'un "curandero" que no pas d'un comitè científic. Per Sara González i Oriol March.

 11:12 
El PP s’abstindrà en la pròrroga de l’estat d’alarma.

El líder del PP, Pablo Casado, ha anunciat que el seu grup s'abstindrà finalment en la votació de la pròrroga de l'estat d'alarma. Ha argumentat que finalment no votarà en contra perquè, acorralat per l'oposició, finalment Sánchez ha acceptat que cal fomentar la "cogovernança" i desvincular els ajuts econòmics a les empreses de l'estat d'alarma. Tot i això, ha advertit que aquest estat excepcional no es pot allargar gaire més. "No es pot mantenir l'arbitrarietat del govern", ha afirmat. 


Casado ha argumentat que l’estat d’alarma tenia sentit al principi de la pandèmia i que per això fins ara el seu partit hi ha donat suport. Ara, però, considera que “no es pot allargar de forma indefinida”. Al seu judici, s’hauria de limitar a 60 dies com a màxim, tal i com la llei estableix amb l’estat d’excepció. “No es permet una dictadura constitucional”, ha etzibat. El líder dels populars considera que existeixen altres instruments legals per gestionar el comandament únic durant la crisi sanitària. Ha citat la llei de seguretat ciutadana, així com la de salut pública.
 

El líder del PP, Pablo Casado, aquest dimecres al Congrés

 11:11 
Més mascaretes a Terrassa

Arriben a Terrassa 300.000 mascaretes més incloses dins el milió adquirit per l'Ajuntament. Les primeres 400.000, que van arribar el 19 d'abril, ja han sigut repartides a domicili, en comerços i al transport públic. Fonts municipals asseguren que les 300.000 restants haurien d'arribar «pròximament».

 11:10 
Material per obrir comerços

L'Ajuntament i Berga Comercial lliuraran material bàsic per a la reobertura als comerços. El lliurament del material es portarà a terme els dies 7 i 8 de maig al Telecentre.

 11:09 
Art confinat

L'Ajuntament de Terrassa recollirà les millors creacions artístiques de la ciutadania amb motiu del confinament. Fins al 20 de juny, els autors, que han de tenir més de 16 anys, poden fer arribar les seves obres al Consistori, que en farà una tria i les exposarà en una mostra que tindrà lloc a la sala Muncunill de la ciutat.

 11:05 
Repunt de morts per coronavirus a Espanya: 244 en 24 hores. Els nous contagis mantenen la tendència a la baixa amb un increment de 685 en l'últim dia. Informa Bernat Surroca.

 11:00 
El PP avisa Sánchez que ell “és el caos” i que li pot passar “el mateix que a Zapatero”

El líder del PP, Pablo Casado, ha assegurat que “el caos” és Pedro Sánchez i el seu govern i l’ha advertit que li pot passar “el mateix que a Zapatero i els seus brots verds”. Ho ha dit després d’argumentar que per Itàlia han sabut que Espanya pretén reclamar un rescat com ho va fer el govern del PSOE l’any 2010 amb les “retallades més grans”. Casado ha acusat Sánchez de governar en la “unilateralitat” i l’ha emplaçat a tenir una alternativa a l’”estat d’excepció encobert”.

 11:02 
L'arribada de turistes estrangers a Catalunya es desploma. La despesa dels viatgers internacionals s'enfonsa un 66,4%, fins als 416 milions d'euros.

 10:57 
Canvi d'alcalde a Manresa

El relleu a l'alcaldia de Manresa tindrà lloc el 20 de juny tal i com estava previst. El ple de la presa de possessió del republicà Marc Aloy podria arribar a ser, fins i tot, presencial segons com evolucionin les fases de desconfinament per la crisi sanitària. Per Pere Fontanals.

 10:57 
Casado considera que Sánchez ha "fracassat estrepitosament" en la gestió de la crisi

El líder del PP, Pablo Casado, ha acusat el govern espanyol d’haver "fracassat estrepitosament”"en la gestió de la crisi sanitària. "La desescalada és una ruleta russa", ha etzibat. Ha recordat que al principi de l'epidèmia van dir als ciutadans que era "una grip", que van "ocultar les alertes de la OMS" i que van promoure les manifestacions del 8-M. Casado ha instat Sánchez a tenir "un pla B" i no mantenir confinats els ciutadans, així com a no "utilitzar les víctimes contra els altres". Si estiguessin a l'oposició, ha dit, estarien "acusant d'assassins" els dirigents del PP i fent escarnis a casa seva.
 

El líder del PP, Pablo Casado, aquest dimecres al Congrés

 10:40 
L'estat d'alarma no és "centralista", sosté Sánchez

Sánchez, que indica que no hi ha "encerts absoluts" però sí que hi poden haver "errors absoluts" en la gestió de la pandèmia, assegura que es necessitaran dos anys per recuperar la riquesa a l'Estat. Demana "cooperació" a l'oposició a través de la comissió parlamentària de reconstrucció que s'ha pactat al Congrés, i reclama un "parèntesi" en les pugnes partidistes. I envia, de passada, un missatge als grups independentistes: l'estat d'alarma "no és centralista" i, sosté, preserva tots els drets constitucionals. 
 

 10:46 
Els hospitals van recuperant la normalitat

L'Hospital del Pallars ja només té dues persones ingressades amb Covid-19. Els casos confirmats de coronavirus al Pallars s'estabilitzen amb només un nou positiu en els últims sis dies.

 10:38 
Se salten el confinament, acampen al bosc, pesquen i fan foc. Els Mossos d’Esquadra enxampen dues persones al costat del riu Ter a les Masies de Roda.

 10:27 
La desescalada, amb les autonomies com a "protagonistes"

Sánchez ha indicat, en la fase final de la seva intervenció al Congrés, que les autonomies seran "protagonistes" en la desescalada. El desconfinament, ha indicat, serà "co-governat" amb les comunitats, tal com havien demanat bona part de les autonomies, que també tindran "capacitat interpretativa" sobre les decisions que adopti l'Estat. Serà cada comunitat qui elevi al Ministeri de Sanitat una proposta de desescalada, i el líder del PSOE ha insistit que el millor serà prendre decisions "consensuades".

 10:25 
Sánchez proclama una victòria "parcial" contra el coronavirus

El president del govern espanyol defensa que, per mantenir la "victòria parcial" davant del coronavirus, cal prorrogar l'estat d'alarma. És l'única manera, ha dit, de preservar la salut pública i evitar els contagis. Avança que continuarà havent-hi restriccions, cada vegada més laxes, i que només es poden mantenir si segueix vigent el mecanisme constitucional. Segons el líder del PSOE, la malaltia està "controlada", perquè els contagis s'han reduït fins a 86 vegades en relació a fa set setmanes i mitja. La taxa de reproducció del virus, ha dit, ja és de només un 0,31. Tot i això, ha receptat prudència.

 10:11 
Sánchez: "Aixecar l'estat d'alarma seria un error absolut"

El president del govern espanyol, amb el suport de PNB i Ciutadans garantit, assegura que aixecar ara l'estat d'alarma seria un "error absolut". En la primera intervenció en el debat, el líder del PSOE desgrana les mesures que s'han adoptat fins ara -inclosos els 16.000 milions d'euros destinats a les autonomies- i la compra de material sanitari. "Tenint pendent com tenim la reforma del sistema de finançament, seria irresponsable carregar a les comunitats una quantitat extraordinària com aquesta", ha assenyalat Sánchez, que ha indicat que l'Estat es farà càrrec de les despeses associades al fons. Insisteix, això sí, que "algunes" comunitats hauran de ser "coresponsables" en matèria fiscal, un missatge dirigit a algunes autonomies dirigides pel PP, com és el cas de Madrid.

 10:22 
Sánchez: «Aixecar l'estat d'alarma seria un gran error absolut». El president del govern espanyol avisa que seria "imperdonable" no prorrogar-la per raons sanitàries, però també econòmiques i socials.

 10:05 
En marxa el debat de la quarta pròrroga de l'estat d'alarma

Pedro Sánchez, president del govern espanyol, ja és al faristol del Congrés dels Diputats per defensar la quarta pròrroga de l'estat d'alarma. Anuncia que, quan tot l'Estat culmini la desescalada, hi haurà un homenatge públic a les víctimes de l'epidèmia. Assenyala que fa setmanes que l'executiu hi treballa i que ja ho ha comunicat al rei Felip VI.

 10:07 
Quim Torra assegura que una Catalunya Estat hagués pogut fer més contra la crisi. El president de la Generalitat inaugura les jornades de la Llotja Virtual organitzades per la Cambra de Comerç i afirma que "aquesta crisi l'han de pagar les administracions públiques". Torra assegura que han demanat al govern espanyol el mateix que Pedro Sánchez reclama a la Unió Europea. Ho explica Pep Martí.

 10:01 
Retallades a la URV

La Universitat Rovira i Virgili haurà de reduir l'oferta de màsters, el nombre de professors associats i d'assignatures optatives per estalviar costos el curs vinent. La rectora estima que l'impacte econòmic de la crisi a la universitat és de 6,5 milions d'euros.

 09:59 
Setmana sense defuncions

Primera setmana sense morts relacionades amb el coronavirus a les Terres de l'Ebre. En les darreres 24 hores s'han confirmat 4 nous infectats i 73 nous casos sospitosos.

 09:57 
Stay Homas apunta al futur: «Volem tenir continuïtat més enllà del confinament». El grup revelació del moment ja pensa en fer concerts amb públic quan sigui possible.

 09:52 
Mesures contra el coronavirus a Girona

L’Ajuntament de Girona presenta 147 mesures per valor de 2 milions d'euros per a fer front a la crisi. S'ampliaran les zones d'ús per a vianants als carrers més transitats de la ciutat per a garantir les distàncies de seguretat entre la població.

 09:42 
Residències investigades

Fiscalia investiga residències de la Garriga, Mollet i Parets per la gestió del coronavirus. A més, estan en fase pre processal dos centres de Sant Fost i l'Ametlla del Vallès.

 09:37 
L'Ibex 35 obre amb un lleuger descens el 0,4%

L'Ibex 35 ha obert la sessió d'aquest dimecres amb una caiguda del 0,41% i per sobre els 6.700 punts després que ahir tanqués en verd, amb pujades de l'1,1%, fins als 6.747 punts. Pel que fa les borses europees, el CAC 40 de París cau un 0,39%; el DAX 30 alemany (-0,18%) i la borsa italiana retrocedeix un 0,32%.

 09:27 
Festa il·legal

Agents de la Guàrdia Civil desmantellen una festa il·legal en un antic picador de cavalls d'Albatera, al Baix Segura, en la que hi participaven vuit persones.

 08:58 
Carina Mejías segueix Girauta i abandona Ciutadans pel suport al PSOE en l'estat d'alarma. Assegura que la decisió del partit li resulta "impossible de compartir".

Entrades anteriors »

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació