Dissabte, 27 de juliol de 2024
Minut a minut

EN DIRECTE: L'última hora sobre el coronavirus

Tota la informació sobre la pandèmia de la Covid-19 i els seus efectes, al minut

Sergi Ambudio / Victor Rodrigo 3 de juliol de 2020 a les 07:25
« Entrades més recents
 13:32 
La consellera de Salut, Alba Vergés, insisteix en la proposta de dur a terme el desconfinament de Catalunya en base a les regions sanitàries i que ja s'ha fet arribar al govern espanyol.

 13:28 
Budó anuncia que es mobilitzaran 60 milions d'euros en un pla de xoc per donar resposta a la crisi econòmica provocada pel coronavirus a autònoms i petites empreses, entre altres.

 13:26 
Creuar-se amb algú altre té un “risc gairebé zero” de contagi

El doctor Fernando Simón, que dirigeix el Centre de Coordinació d’Emergències i Alertes Sanitàries, ha explicat que creuar-se amb una altra persona suposa pràcticament un “risc gairebé zero” de contagi. El principal “perill”, ha apuntat, és quan es al carrer es reuneixen grups de persones durant una estona llarga i sense prou distància amb seguretat. El risc augmenta en cas de no portar mascareta.

 13:24 
Budó valora les primeres sortides al carrer aquest cap de setmana: "La gran majoria de gent va fer el que tocava, però també hem vist imatges que no ens han agradat gens". Fa una crida a que no es tornin a repetir aquestes situacions: "No podem baixar la guàrdia".

 13:23 
La portaveu del Govern, Meritxell Budó, demana "compartir el 10% del dèficit que l'Estat es reserva per les seves pròpies despeses" amb la resta de comunitats autònomes.

 13:12 
Dues persones màxim per filera als seients del metro: com viatjar en transport públic. A trens i autocars s'habilitaran el 50% de les places i als taxis podran viatjar dues persones. Per Sara González.

 13:09 
Sis de cada deu comerços han obert el primer dia de la fase 0 de desconfinament

Entre un 60% i un 65% del petit comerç ha obert les seves portes aquest dilluns coincidint amb el primer dia de la fase 0 de desconfinament, segons calcula el president de PIMEComerç, Àlex Goñi, que en una entrevista a l'ACN també ha precisat que aquesta xifra "anirà canviant" a mesura que els botiguers es puguin adaptar a les noves normes. Goñi ha també ha criticat no haver disposat de les normes incloses uns dies abans i ha qualificat les mesures i la manera com han estat comunicades com "un despropòsit".
 

 12:46 
FOTOS | Molts comerços encara no han aixecat la persiana aquest dilluns. Han aprofitat el dia per enllestir la reobertura, acabant d'adaptar el local a les noves exigències pel coronavirus. Imatges d'Adrià Costa.
 

 12:35 
 📸📸Primer dia d'una nova etapa per a molts comerços: a la llibreria Mater, de Vic, atenen des de l'entrada. La comanda s'ha de fer prèviament per telèfon. Per Adrià Costa.

 12:34 
L'Hospital de Vic es prepara per reprendre l'activitat programada

Les operacions i urgències de Traumatologia que s'havien traslladat a la Clínica Sant Josep es tornen a atendre a l'hospital.

 12:32 
Alcanar garantirà el «màxim espai» a les terrasses de bars i restaurants del municipi

L'Ajuntament d'Alcanar habilitarà més espai per tal els establiments del municipi que ho vulguen puguen ampliar les seues terrasses i garantir així la màxima ocupació possible, mantenint el distanciament necessari, sense que això supose un cost afegit. Així mateix, els bars i terrasses que actualment no en tenen també ho podran demanar.

 12:31 
Consulta quins restaurants ja estan oberts a prop teu per demanar menjar. L'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició actualitza diàriament una guia amb els establiments oberts que ofereixen menjar per emportar.
 

 12:30 
El Govern destinarà prop de 60 milions d'euros a impulsar polítiques actives d'ocupacióEl pla tindrà sis línies d'actuació per donar suport a treballadors, petites empreses i autònoms afectats per la crisi del coronavirus. Per Bernat Surroca.
 

 12:24 
Espanya torna a registrar 164 morts en un dia i els contagis cauen per sota dels 400. L'Estat encara la fase 0 del desconfinament amb la menor xifra d'infeccions des de l'estat d'alarma i amb una davallada de les hospitalitzacions i d'ingressos d'UCI. Per Sara González. Per Sara González.

 12:22 
El govern espanyol contempla acceptar que Catalunya es desconfini per regions sanitàries 

El govern espanyol contempla acceptar que Catalunya pugui fer el desconfinament per regions sanitàries i no per províncies, com reclama la Generalitat. El doctor Fernando Simón ha assegurat que el Ministeri de Sanitat ha de debatre amb el Govern i que, “si es reuneixen les condicions” a nivell de capacitat assistencial, no té per què haver-hi inconvenient per acceptar-ho.

 12:18 
Avui alguns negocis ja poden obrir. En el cas de la Irina, que té un centre d'estètica, està fent neteja per poder obrir demà.
 

La Irina neteja el seu centre d'estètica per tenir-lo a punt per obrir demà. Foto: Adrià Costa

 12:15 
Les mascaretes són “altament recomanables” als centres de treball si no hi ha prou distància entre treballadors

El doctor Fernando Simón, que dirigeix el Centre de Coordinació d’Emergències i Alertes Sanitàries, ha assegurat que l’ús de les mascaretes als centres de treball, com ara oficines, és “altament recomanable” si no es pot mantenir la distància de seguretat de dos metres entre els treballadors. La secretària general de Transports, María José Rallo, ha recordat que l’ús de mascaretes és obligatori tant al metro com a l’autobús i el tren.

 12:14 
El comerç manresà obre amb dubtes o directament no obre en el primer dia autoritzat. Els principals eixos comercials de la ciutat mostren la mateixa imatge que la setmana passada amb les botigues convencionals tancades. Per Pere Fontanals i Aina Font.

 12:04 
Carmela Fortuny sobre la sentència del cas Palau: «Condemnem la corrupció, faci qui la faci».

La portaveu de Junts per Sant Cugat assegura que l'equip de govern està utilitzant la sentència com a "cortina de fum per justificar un pacte que no s'entén" amb la voluntat de desgastar-los.

 11:58 
Obren un telèfon per a familiars de presos aïllats per Covid-19 a Catalunya

La Generalitat ha obert una línia de telèfon perquè els familiars de presos aïllats per Covid-19 en hospitals penitenciaris puguin preguntar per l'estat de salut de l'intern. La Conselleria de Justícia ha explicat en un comunicat aquest dilluns que s'informarà a les famílies des del moment del diagnòstic, quan el pres passa a estar aïllat i no pot usar el telèfon per comunicar-se amb la seva família.

 11:54 
Fernando Simón: “Les dades d’avui són molt bones, però no s’elimina el risc de rebrot”

El doctor Fernando Simón, que dirigeix el Centre de Coordinació d’Emergències i Alertes Sanitàries, ha assegurat que “les dades d’avui són molt bones”, tot i que ha demanat prudència perquè es tracta de les xifres posteriors al cap de setmana, quan s’acumulen les notificacions. Amb tot, ha advertit que el fet que les dades segueixin una bona evolució “no elimina el risc de rebrots”.

 11:48 
Albiach demana als partits estar "a l'altura" per tirar endavant l'estat d'alarma

La líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha demanat a tots els partits que "estiguin a l'altura" i tinguin "responsabilitat" i "permetin que tiri endavant l'estat d'alarma", en la nova pròrroga que s'ha de debatre al Congrés. En una roda de premsa telemàtica, Albiach ha dit que l'estat d'alarma "no és un caprici del govern espanyol", sinó "una mesura que ha permès les restriccions de mobilitat per fer possible el confinament i ajudes econòmiques imprescindibles per aguantar aquesta crisi".

 11:45 
La revista musical «Rockdelux» s'acomiada després de 36 anys

La revista musical Rockdelux s'acomiada després de 36 anys amb el seu número de maig. 55 col·laboradors de la capçalera participen d'aquest número amb una guia cultural per al confinament amb recomanacions de discos, pel·lícules, sèries de televisió, llibres, còmics, blocs, videojocs i cançons.Argumenten el tancament per la "crisi generalitzada de la premsa impresa" i "el cop inesperat del coronavirus".

 11:16 
Només s'han fet 32 de les 170.000 proves PCR que va anunciar el Govern 

De les 170.000 proves PCR que va anunciar la Generalitat que faria en sis setmanes en laboratoris de recerca de Catalunya, només se n'han fet 32 segons ha avançat el programa de TV3 Planta Baixa. Aquestes proves estaven inscrites dins del que es coneixia com a programa Orfeu.

 11:16 
ÚLTIMA HORA La xifra diària de morts a Espanya es manté en 164 però els contagis cauen per sota dels 400

Espanya torna a registrar la mateixa xifra de morts diaris que aquest diumenge: 164, segons les dades del Ministeri de Sanitat. Amb tot, cauen en picat els contagis. Segons el balanç fet públic, hi ha hagut 356 nous contagis confirmats per PCR en les últimes 24 hores.

 11:12 
La contaminació de Barcelona es desploma a registres de fa més d'una dècada aquest abril

Un estudi d'Ecologistes en Acció conclou que la contaminació de l'aire urbà ha caigut un 58% entre el 14 de març i el 30 d'abril al conjunt de l'Estat. Les majors reduccions s'han donat a Alacant (72%) i València (69%) i les menors a Oviedo (42%) i Saragossa (45%). A Madrid la mitjana de reducció és del 59% i a Barcelona del 62%, tot i que l'organització ha alertat que les xarxes de mesurament a les ciutats són molt dispars i les dades no es poden comparar "amb complet rigor".

 11:01 
Tardà demana l'abstenció d'ERC a la pròrroga de l'estat d'alarma 

L'exportaveu d'ERC al Congrés Joan Tardà ha demanat l'abstenció de la seva formació quan es voti la pròrroga de l'estat d'alarma a la cambra baixa. "Ignoro què decidirà l'executiva d'ERC, però desitjo que es mantingui en l'abstenció", ha publicat a Twitter, on ha defensat la línia de "criticar, proposar i sobretot negociar". "És a dir, mantenir la línia d'actuació responsable". L'exdiputat republicà també ha advertit que "cal contemplar el bosc, no només la primera filera d'arbres".

 10:57 
El Mundial de Natació es farà finalment el 2022

La Federació Internacional de Nataació (FINA) ha confirmat finaliment que el Mundial de Natació es farà finalment del 13 al 29 de maig del 2022, segons recull el diari As.La competició s'havia de celebrar el 2021 a Fukuoka (Japó) però va quedar posposada per la crisi del coronavirus.

 10:53 

Digitalitzar la factura d'aigua també pot ajudar a la lluita contra el coronavirus.

Agbar destinarà un euro al projecte #JoEmCorono per cada client que es passi a la factura digital.

 10:36 

Alemanya redueix el balanç diari del coronavirus: 679 casos i 43 morts en les últimes 24 hores

Alemanya ha tornat a aconseguir reduir el balanç diari de la pandèmia de coronavirus fins a deixar-lo en les últimes 24 hores a 679 casos i 43 víctimes mortals, millorant així les xifres de la jornada anterior, segons el balanç publicat aquest dilluns per l'Institut Robert Koch, l'agència governamental alemanya encarregada del seguiment de les malalties contagioses.

 10:34 

Els CAP del Consorci Sanitari de Terrassa tornen a la normalitat

A partir d'aquest dilluns 4 de maig, els centres d’atenció primària (CAP) del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) retornen al sistema habitual previ a la reordenació que es va fer per la pandèmia de la Covid-19. Això vol dir que s’atendrà als ciutadans al seu centre d’atenció primària independentment de la patologia que presentin.

 

 10:30 
Els treballadors de Nissan inicien una vaga indefinida

El comitè d'empresa assegura que l'aturada a la planta de Montcada i Reixac té un seguiment del 100%.

 10:29 
El desconfinament al País Valencià

Ximo Puig té «la convicció» que tot el País Valencià podrà passar a la fase 1 l'11 de maig, després del fort augment de la xifra d'altes al territori.

 10:24 

Quan la digitalització de la xarxa elèctrica la fa més resilient

Endesa ja ha instal·lat més de 8.900 centres de transformació automatitzats a Catalunya i preveu superar els 11.300 l’any 2022.

 10:21 
FGC registra un 85% menys d'usuaris respecte a l'any passat

La crisi del coronavirus continua tenint efectes visibles en la mobilitat al conjunt del territori. En aquest sentit, des de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya han informat a través d'una piulada que aquest matí les validacions de les línies de FGC durant l'hora punta de dilluns 4 de maig -fins a les 9 h- han estat d'un total d'11.701. Unes xifres que, en comparació a les dades recollides el mateix primer dilluns de maig de l'any passat, suposen un 85,9% menys d'usuaris.

 10:18 
Com obren avui els comerços? Tots els detalls de l'inici del desconfinament a les fases 0 i 1. Aquestes són les condicions amb què tornen a aixecar la persiana botigues, bars i perruqueries. Per Marc Solé i Roger Tugas.

 10:12 

L'Ajuntament de Rubí també repartirà mascaretes entre els majors de 65 anys

L'Ajuntament de Rubí també repartirà mascaretes entre els majors de 65 anys a partir d'aquest divendres, 8 de maig, amb el mateix sistema que el repartiment de mascaretes infantils: es deixaran a la bústia de cada casa i aniran acompanyades d'una carta de l'alcaldessa amb instruccions sobre com utilitzar-la. 

 10:09 
Aragonès afirma que no té “cap evidència” que el govern espanyol accepti el desconfinament per regions sanitàries

"A hores d'ara no tinc cap evidència que em porti a pensar que el govern espanyol haurà decidit fer el desconfinament a Catalunya per regions sanitàries abans de dimecres", ha assegurat el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, en una entrevista a SER Catalunya. Amb tot, considera que “acabarà caient pel seu propi pes”.

 09:55 
Trump assegura que els Estats Units tindran una vacuna contra el coronavirus "abans de final d'anys"

El president nord-americà, Donald Trump, va assegurar ahir nit que estan "molt segurs" que tindran "una vacuna a finals d'anys" contra la Covid-19. Unes declaracions davant les quals els científics demanen prudència a l'hora de posar una data per aconseguir la immunització contra el coronavirus.

 09:45 
Casado no concreta el suport a l'estat d'alarma

El líder del PP, Pablo Casado, assegura que el seu partit “a dia d’avui” no pot “donar suport” a la nova pròrroga de l’estat d’alarma. En una entrevista a Onda Cero, Casado ha reclamat al govern espanyol que desvinculi els ERTO i les ajudes a empreses del decret però no ha aclarit si amb aquest canvi, votarien a favor de prorrogar la mesura.

En aquest sentit, ha dit que hi ha “tres o quatre lleis orgàniques que permeten centralitzar les competències en sanitat i controlar la mobilitat”: “No es pot tenir estat d’alarma dos anys”. El líder del PP també ha afirmat que comença a “sospitar” que el govern espanyol “no vol fer tests” perquè “potser no vol saber el número de contagiats que tenim”.

 09:41 
Les pernoctacions extrahoteleres s'enfonsen un 63,2% al març per la Covid-19

Les pernoctacions realitzades en allotjaments turístics extrahotelers (apartaments, càmpings, allotjaments de turisme rural i albergs) es van desplomar un 63,2% al març en relació amb el mateix mes del 2019, fins a sumar gairebé 2,5 milions, per la crisi del coronavirus i la suspensió d'activitats en aquests establiments per la declaració de l'estat d'alarma a mitjans de març, segons les dades provisionals publicades aquest dilluns per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

 09:40 
ENTREVISTA NacióDigital parla amb Núria Morera, infermera de l'Hospital de la Santa Creu de Vic, sobre els canvis que ha suposat la gestió de la pandèmia del coronavirus. Per Carles Fiter

 09:17 
L'Íbex 35 obri amb una caiguda del 2,53%

L'Ibex 35 ha iniciat el mes de maig amb una caiguda de l'2,53%, el que ha portat a fer que es situï en els 6.734,80 punts a les 9 del matí. Una baixada que es situa en un context marcat per les tensions i acusacions entre els Estats Units i la Xina sobre l'origen de la propagació del coronavirus, el que podria desembocar en noves disputes comercials.

 09:08 

Vergés insisteix que l'Estat "no posarà cap pega" a les regions sanitàries

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha insistit que el govern espanyol "no posarà cap pega" a gestionar el desconfinament per regions sanitàries i ha assegurat que "així ho van dir". Ha afegit que el Ministeri de Sanitat "no decideix fins a última hora res" en ser preguntada a Catalunya Ràdio per la polèmica sobre si s'havia acceptat ja o no la proposta del Govern. També ha lamentat que l'Estat marqui calendaris i es mostra "molt crítica" amb com s'ha concebut l'estat d'alarma.

 09:03 
La UAB dubta que la selectivitat es pugui fer al juliol

La rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona, Margarita Arboix, ha mostrat els seus dubtes sobre la realització de la selectivitat a principis de juliol. "Haurem d'esperar a saber com es ressol el tema de les PAU, però jo no ho tinc gens clar", ha dit Arboix, que ha afegit que "és molt difícil que puguin fer-se en les condicions que marca Sanitat", ha indicat.


 08:46 
Obligatori portar mascareta al transport públic

L'ús de mascareta per prevenir contagis de coronavirus és obligatori des d'aquest dilluns tant en autobusos, taxis i trens o metro com en transport aeri i marítim.

 08:41 
Trilla assegura que és "més fàcil prendre decisions" si la unitat sanitària és petita 

El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha afirmat que com més petita és la unitat sanitària de referència per a la desescalada "més fàcil prendre decisions per aquella" però ha alertat que pot "complicar una mica la manera de controlar-ho a la del costat". En declaracions a Catalunya Ràdio, Trilla ha dit que "no costa res" separar per les àrees que es decideixi però que cal tenir en compte la mobilitat i la "permeabilitat" entre zones.

"Té dificultats però crec que es pot fer", ha dit sobre la separació per regions sanitàries. Ha afegit que Barcelona i Madrid van "a la cua" per entrar a la fase 1 l'11 de maig, especialment zones com la capital catalana i la seva àrea metropolitana, però no ha descartat que pugui passar.

 07:59 
Aquest matí s'han començat a distribuir mascaretes a les entrades de les estacions de tren i metro. Les mascaretes són obligatòries avui al transport públic.

 07:51 
Els municipis que no disposen de policia local es troben amb dificultats per poder fer un control efectiu del confinament i alhora mantenir a ratlla els delinqüents que aprofiten l'estat d'alarma per actuar. Per això, Sant Jaume dels Domenys i Banyeres del Penedès, les dues poblacions al Baix Penedès, han contractat una empresa de vigilància privada.

 07:32 
VÍDEO Els animals ocupen el territori

Els Mossos retiren amb una corda un senglar del mig de la C-17 a l'Ametlla del Vallès.

Entrades anteriors »

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació