Diumenge, 6 d'octubre de 2024
Minut a minut

EN DIRECTE: L'última hora sobre el coronavirus

Tota la informació sobre la pandèmia de la Covid-19 i els seus efectes, al minut

Sergi Ambudio / Victor Rodrigo 3 de juliol de 2020 a les 07:25
« Entrades més recents
 12:18 
Carles Puigdemont carrega contra la «pèssima» gestió de Colau pel concert als balcons. L'eurodiputat de JxCat remarca que s'ha provocat el «pitjor debat: el del valor monetari de la cultura».

 11:31 
Els manresans inicien el desconfinament per la zona del Congost i l'Anella Verda

Els manresans escullen la zona del Congost i punts de l'Anella Verda per iniciar el desconfinament. Els parcs i espais verds prenen caliu humà en el primer dia autoritzat per passejar i fer esport. 

 11:30 
El ritme de víctimes continua baixant però ja se superen les 25.000 a l'Estat. En les últimes 24 hores han mort 276 persones, cinc menys que ahir, segons el Ministeri de Sanitat; els nous ingressos a l'UCI no arriben a la cinquantena i els curats s'acosten als 120.000. Ho explica Oriol March.

 11:29 
CRÒNICA Esport, compres i passejos: els carrers s'omplen en les primeres hores de sortida. La primera franja horària de desconfinament gradual i generalitzat es desenvolupa sense incidents rellevants i amb una afluència notable de vianants. Informa Andreu Merino.

 11:08 
Colau justifica els 200.000 euros que costa el concert als balcons: «Té una complexitat tècnica important». L'alcaldessa de Barcelona demana «disculpes» per si hi ha hagut un «error de comunicació» i està disposada a parlar amb els artistes que s'han retirat.

 10:40 
El coronavirus també deixa a la intempèrie els grups de música familiar. La caiguda d'ingressos de Youtube o el canviant pla de desconfinament auguren un futur incert, segons referents del sector com Dàmaris Gelabert, El Pot Petit o Mainasons. Informa Clara Virgili.

 10:39 
Colau avança que el govern espanyol permetrà desconfinar Catalunya per regions sanitàries. L'alcaldessa de Barcelona, en una entrevista a RAC1, assegura que li ha "arribat" que l'executiu de Pedro Sánchez acceptarà no fer la desescalada per províncies.


 10:28 
El Govern dona per fet que l'Estat rectificarà el desconfinament per províncies. El conseller d'Interior, Miquel Buch, no descarta que Mossos, Bombers i Protecció Civil cobrin una compensació per la feina contra el coronavirus.

 10:25 
ENTREVISTA El Pot Petit manté el somriure malgrat l'apagada cultural: «No ens podem deixar vèncer». Siddartha Vargas, compositor i cantant del grup, explica que malgrat les dificultats intenten seguir en contacte amb les famílies. Informa Clara Virgili.

 10:18 
L'Ajuntament de Barcelona rectifica i no destinarà diner públic al concert dels balcons. Després que quasi una desena d'artistes es donin de baixa, el consistori anuncia que Mediapro i El Terrat n'assumiran el cost íntegre de 200.000 euros.

 10:17 
Les universitats públiques catalanes calculen un forat econòmic de 75,4 milions pel coronavirus. L'afectació ve donada per la disminució d'ingressos per la reducció de matrícules, la pèrdua de contractes i serveis que proveïen les universitats o la inversió en material informàtic i adaptació dels entorns virtuals, entre altres.

 09:33 
Els carrers de Barcelona plens de gent que ja està aprofitant per sortir a passejar. 

Molta gent ja ha aprofitat per sortir a passejar pels carrers de Barcelona Foto: Oriol March

 09:28 
A Manlleu també s'ha pogut veure gent practicant esport per les afores: ciclistes i corredors han sortit en bon primer dia del relaxament del desconfinament.
 

Un noi corrents per Manlleu a primera hora del matí durant el desconfinament Foto: Adrià Costa

 09:27 
A primera hora del matí ja s'han pogut veure corredors i gent passejant per la Diagonal a Barcelona. 
 

Corredors a Barcelona el primer dia de relaxamanet confinament Foto: Oriol March

 09:26 
Quan puc sortir a passejar i fer esport aquest dissabte? El dia es divideix en tres franges horàries per encetar el retorn a la normalitat: matins i vespres són per la pràctica esportiva i les caminades, mentre que gent gran i nens no coincidiran al carrer. Per Oriol March i Sara González.

 09:23 

PORTADES «El coronavirus causarà 1,5 milions d'aturats», a «El Periódico»

 23:52 
GRÀFIC INTERACTIU Així evoluciona el coronavirus a Catalunya, dia a dia. Aquest divendres s'ha registrat la xifra més baixa de morts no només des de l'inici del nou sistema de recompte, sinó des del 14 d'abril, quan també hi va haver 90 víctimes mortals. És una de les xifres més baixes des que es va disparar el nombre de víctimes a finals de març.

 23:16 
Catalunya registra la xifra de morts diària per coronavirus més baixa des del 14 d'abril: 90 en les darreres 24 hores. Els nous casos positius s'apropen als 2.000, i han rebut l'alta mèdica gairebé 500 pacients.

 20:39 
Els hospitals de Manresa ja han viscut la recuperació de més de 900 pacients amb coronavirus. En les últimes 24 hores han mort 4 persones amb la malaltia, i el nombre absolut d'ingressats continua baixant de forma important fins als 166 d'aquest divendres.

 20:37 
ENTREVISTA Guillem López-Casasnovas: «Sánchez mostra l'ensorrament de l'economia perquè Europa obri la mà». El catedràtic de la Pompeu Fabra analitza les previsions de l'executiu espanyol i assegura que "no és moment de nous impostos". Per Pep Martí. 

 19:48 
Protecció Civil avisa que els horaris per sortir al carrer "són d'obligat compliment"."Ens preocupa que al migdia les famílies surtin de forma massiva", reconeix Sergi Delgado, sotsdirector de programes. 


 19:20 
L'OMS manté que va avisar a temps

L'Organització Mundial de la Salut defensa que va declarar l'alerta internacional per l'expansió global del coronavirus en el moment oportú. El seu director general diu que aleshores s'havien documentat 82 casos fora de la Xina i cap víctima mortal.

 19:12 
El Barça reparteix 50.000 mascaretes a hospitals i al Col·legi de Metges de Barcelona. Han estat cedides per un soci xinès del club.

 19:05 
Empreses i governs reben 50.000 missatges de protesta a proposta de la plataforma «Alcem-nos». L'acció ha estat organitzada per la Intersindical i l'ANC amb motiu de l'1 de maig.

 19:02 
Itàlia registra 269 morts en 24 hores

Itàlia ha sumat aquest divendres 269 morts, una xifra que situa el balanç total de víctimes mortals des que va començar la pandèmia en 28.236. La bona notícia, un dia més, es troba en les altres: 2.349 persones han superat la malaltia en les últimes hores. Pel que fa al nombre de positius, des que va esclatar la pandèmia se n'han comptabilitzat 207.428, però els casos actius continuen baixant i ja en són 100.943.

 18:55 
Acord entre l'OMS i el BEI per combatre futures pandèmies

L'Organització Mundial de la Salut i el Banc Europeu d'Inversions han anunciat un acord aquest divendres segons el qual el BEI aportarà fons per potenciar la seva col·laboració en l'enfortiment dels sistemes de salut públics dels països més vulnerables a la Covid-19 i davant futures pandèmies. La primera fase del pla consistirà en una inversió a deu països africans per als subministrament de material sanitari i millorar els sistemes d'aigua potable i higiene, entre d'altres. El BEI destinarà a més 1.400 milions d'euros per ajudar els països del continent africà a lluitar contra el coronavirus i més endavant aportarà 5.200 milions més per afrontar les conseqüències del Covid-19 a països de fora la Unió Europea.

 18:43 
Uns 60.000 andorrans es faran tests de coronavirus a partir de dilluns. S'activaran gairebé 60 Stop Labs de cribatge massiu per determinar quants ciutadans són portadors de la Covid-19 i han generat anticossos.

 18:01 
Un Primer de Maig amb els carrers buits i a través de les xarxes i balcons. Sindicats organitzen manifestacions virtuals i accions als terrats per poder mantenir les reivindicacions malgrat el confinament.

 17:49 
Quatre dies sense morts a Berga

GRÀFIC Repunt de pacients ingressats, però quart dia sense defuncions per Covid-19 a l'hospital de Berga. Nova alta a domicili d'un pacient, de manera que fins al moment 84 persones han superat el virus i han pogut marxar a casa. Informa Pilar Màrquez.

 17:36 
Europa supera els 131.000 morts per coronavirus i suma més d'1.126.000 contagis

Europa ja ha superat els 131.000 morts per coronavirus i suma més d'1.126.000 contagis de Covid-19, segons les dades publicades aquest divendres Primer de Maig pel Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC, sigles en anglès). Concretament, hi ha 131.138 víctimes –unes 2.000 més que ahir dijous- i 1.126.337 infectats –uns 14.000 més que fa 24 hores-, segons el recompte de l'ECDC. Espanya, amb 213.435 positius per coronavirus, continua sent l'estat europeu amb més casos confirmats. Itàlia és el segon país amb més casos (205.463), seguit del Regne Unit (171.253), Alemanya (159.119), França (129.581) i Bèlgica (48.519). A nivell mundial, la xifra de finats per la Covid-19 és de 232.570, amb més de 3,2 milions de contagiats.

 17:24 
VÍDEO Com posar-se la mascareta amb ulleres i que no s'entelin. S'ha popularitzat diferents trucs per evitar problemes de visió.

 17:13 
L'OMS insisteix en un origen animal de la Covid-19. L'organització apunta que el salt del virus cap a humans potser no va ser directament des d'una ratapinyada sinó a través d'un altre animal que fes d'intermediari.

 17:10 
GUIA Aquests són els carrers tallats i els parcs oberts de Barcelona pel desconfinament. Les platges es mantenen tancades i el Parc de la Ciutadella obrirà dilluns.

 17:08 
Vergés veu «agosarat» el calendari de desconfinament del govern espanyol. La consellera de Salut carrega contra l'executiu del PSOE i Podem i lamenta que treballa amb un marc "impositiu i no col·laboratiu".

 17:05 
Els ERTO a Catalunya, prop d'arribar als 100.000

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies informa que en les darreres hores els expedients de regulació temporal presentats a Catalunya s'eleven als 95.555. Xifra que deixa un total de 701.585 treballadors afectats. Els ERTO per força major representen el 94% dels presentats, i afecten el 85,7% de les persones treballadores.

 16:58 
La programació de Catalunya Ràdio segueix recuperant la "normalitat"

De cara a la setmana que ve, les ones públiques recuperaran el programa APM? cada dia de 7 a 8 de la tarda. Al mateix temps, tornen Geografia humana de Maite Sadurní, Els viatgers de la Gran Anaconda de Toni Arbonès i En guàrdia!, d'Enric Calpena. A més, Catalunya nit, torna al seu horari, amb el recuperat Kilian Sebrià a la primera hora i Laura Rosel a la segona, mentre que el Catalunya migdia cap de setmana es redueix a la seva franja habitual, amb Neus Bonet, ja que es recupera l'antena de Catalunya Informació.

 16:42 
Ryanair: 3.000 comiats, reducció de sou i sis mesos per tornar els diners

Ryanair diu que podria acomiadar 3.000 treballadors i reduir un 20% el sou a la resta. O'Leary assegura a la BBC que l'aerolínia pot trigar fins a sis mesos a retornar els diners de vols cancel·lats

 16:26 
Tancar carrers i ampliar terrasses

El PSC de Lleida proposa que es puguin tancar carrers perquè restaurants i bars puguin eixamplar activitat. Aposten perquè en aquest 1 de maig confinat "la lluita laboral passi pel manteniment dels llocs de treball".

 16:23 
VÍDEO L'emotiu «Nessun dorma» de Liceu, versió confinament. Músics confinats interpreten l'ària de Puccini.

 16:10 
El coronavirus s'emporta Jacint Ros, l'economista que va passar de Suárez a l'independentisme. Catedràtic emèrit de la UB, va ser autor d'estudis que demostraven la viabilitat econòmica d'una Catalunya sobirana. Informa Pep Martí.

 16:04 
La Federació Catalana de Perruqueries recomana no obrir de moment

La federació aconsella no obrir fins que es publiquin els detalls de com cal actuar en matèria de seguretat i protecció tant de clients com treballadors. En declaracions a TV3, la presidenta de la Federació Catalana de Perruqueries, Carme Molas, explica que malgrat que tenen ganes de poder obrir dilluns, els preocupa la manca de concreció de l'administració. "De moment, hem aconsellat plantar-se fins que tot estigui resolt", ha afirmat Molas. "Plantem-nos i no anem a treballar. En tenim ganes, i necessitem veure els clients, que ens demanen amb una pressió terrible, i trucades, però això no ens pot fer passar de banda del que toca", ha indicat.

 15:22 

Patir càncer en temps de coronavirus

El confinament és més dur per a les persones amb factors de risc, com és el cas de la Rosa Maria Sánchez, que pateix càncer de pulmó i ens explica com està vivint la situació: "No tinc por. Però la pandèmia, m'ha deixat els ànims per terra".

 14:21 
VÍDEO Així sona «Stay Homa», el primer single del trio musical confinat a l'Eixample. La banda revelació de la quarantena ha publicat el tema a les plataformes digitals.

 14:05 
Els més petits recuperen parcs i jardins a Barcelona

Els nens de Barcelona tornen a gaudir de parcs i jardins set setmanes després. Els veïns també han pogut passejar per la quarantena de carrers que s'han tallat al trànsit

 13:44 
Presses i incertesa davant els canvis: així es preparen les perruqueries per reobrir. Els establiments intenten adaptar-se com poden a la nova situació i molts ja tenen plena la llista d'espera.

 13:36 
Els càmpings catalans veuen "impossible" obrir el dia 11

Exclamen que "no tenim protocols clars i les fronteres continuen tancades. "El president de la Federació Catalana de Càmpings reclama a l'Estat calendaris i resoldre les "incerteses" actuals.

 12:59 
CCOO i UGT exigeixen reforçar els serveis públics i allunyar les retallades, en un Dia del Treballador insòlit. En el discurs de l'1 de maig, demanen que s'allarguin els ERTO i s'activi l'ingrés mínim per "no deixar ningú enrere".

 12:56 
El confinament redueix els accidents mortals de trànsit a la meitat

El nombre de morts en accidents de trànsit ha baixat un 37% els primers quatre mesos de l'any en relació amb el mateix període de l'any passat. Són 34 les persones que han perdut la vida, per les 54 de l'any passat, amb un 48% menys d'accidents mortals. La reducció es deu especialment als mesos de març i abril, amb el confinament pel coronavirus. L'últim mes hi ha hagut 8 víctimes mortals, mentre que a l'abril de l'any passat n'hi va haver 17, el que suposa una reducció del 53%. El 50% de les víctimes mortals, 17 de les 34, han estat en cap de setmana i d'aquestes, 9 es van produir en dissabte.

 12:53 
El govern espanyol es nega a posar data al desconfinament. Fernando Simón afirma que "no podem dir que serà en tres, quatre o vuit setmanes, però sí que serà diferent en els diversos territoris". Ho explica Pep Martí.

 12:42 
CCOO i UGT exigeixen reforçar els serveis públics i allunyar les retallades

"La porta de sortida no pot ser la pobresa", afirmen els sindicats. En el discurs de l'1 de maig, demanen que s'allarguin els ERTO i s'activi l'ingrés mínim per "no deixar ningú enrere".

Entrades anteriors »

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació