Dilluns, 7 d'octubre de 2024
Minut a minut

EN DIRECTE: L'última hora sobre el coronavirus

Tota la informació sobre la pandèmia de la Covid-19 i els seus efectes, al minut

Sergi Ambudio / Victor Rodrigo 3 de juliol de 2020 a les 07:25
« Entrades més recents
 10:10 
Els veïns de Cullera, a la Ribera Baixa, obligats a netejar els orins dels gossos amb aigua i sabó. L'equip de govern d'aquesta població del País Valencià ha decidit aprovar una nova ordenança de convivència.


 10:07 
Quan podré anar a visitar familiars i amics? El pla de desconfinament contempla que es puguin començar a fer visites a partir de la fase 1, que s'activarà -si tot avança com està previst- durant les primeres setmanes de maig.

 10:01 
Els periodistes «habituals» de la Moncloa, enfadats. El nou sistema de roda de premsa telemàtiques no acaba d'agradar a alguns periodistes que han perdut el monopoli de les preguntes al president del govern espanyol. Per Ferran Casas.

 09:08 
El lampista de la marihuana

Els Mossos d'Esquadra van detenir diumenge un home que transportava 37 quilos de cabdells de marihuana amagats entre les eines de lampista a Martorell. Una patrulla va aturar la seva furgoneta de lloguer a l'AP-7 cap a les 16.30 hores. Quan els agents li van preguntar el motiu del trajecte que feia, ell va respondre que anava fer una reparació d'urgència en un domicili. Els Mossos van sospitar de les seves incongruents explicacions i li van demanar inspeccionar l'espai de càrrega de la furgoneta, on van trobar la droga envasada al buit dintre de cinc caixes de cartró precintades i camuflades entre les eines. El valor de la marihuana en el mercat il·legal és d'uns 90.000 euros.

 09:01 
El coronavirus, per comarques

L'Anoia, el Berguedà i el Bages són les tres comarques catalanes amb una taxa de mortalitat per coronavirus més elevada. Consulteu auqí el mapa de mortalitat del Departament de Salut, amb totes les dades del territori.

 08:45 
Municipis petits, contra el pla de desconfinament per províncies

Municipis petits reclamen que les mesures de desconfinament s'adaptin a la realitat de cada territori. Insisteixen "en no abaixar la guàrdia" i seguir complint estrictament amb les mesures higièniques i de distanciament.

 08:43 
Els presos polítics catalans, Assange i d'altres d'arreu del món demanen protecció a l'ONU per l'amenaça del #coronavirus a les presons. Emplacen Michelle Bachelet a "salvaguardar" els drets dels interns durant el confinament. Pots llegir aquí la carta en català.

 08:16 
El retorn a les platges

El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, confia que es podran estudiar situacions particulars fora de les províncies a l'hora d'aplicar el desconfinament. "Si tot anés bé i es pogués argumentar que hi ha una determinada regió sanitària o una comarca que té una situació molt diferent, jo crec que això es pot posar sobre la taula amb dades. Després ja veurem com es ventila la part política", ha dit a Catalunya Ràdio, on ha explicat que el nivell de les províncies es va plantejar per la mobilitat i és una decisió "política". També espera que hi hagi un acord sobre la proposta de franges del Govern. Trilla creu que es podrà anar a la platja, perquè no hi haurà turisme internacional i es podran guardar les distàncies.

 08:12 
Les cases de colònies, al límit

Les cases de colònies reclamen ajuda per evitar la "fallida" després d'una temporada escolar perduda, que suposa un 70% de la facturació anual, i un estiu "incert". El sector vol "corresponsabilitat" del Govern i ressalta que les escoles estan fent peticions per a la tardor.

 08:00 
El 12 de febrer, amb la suspensió del Mobile World Congress (MWC) encara fresca, la Generalitat proclamava que el coronavius no seria "mai" un problema a Catalunya. Un mes després, el Govern prenia la decisió de tancar les escoles, els instituts, les universitats i els geriàtrics per tal de prevenir al màxim els contagis. El coronavirus, amb el pas del temps, ja supera les 10.000 víctimes. L'evolució de la pandèmia, per Oriol March.

 07:55 
ENTREVISTA a Maria Àngels Rodríguez, infermera i portaveu de Sanitat de CCOO; per Pep Martí.

 07:35 
El 85,5% dels treballadors d'El Periódico de Catalunya ha decidit aquest dimarts presentar una demanda contra Prensa Ibérica, l'empresa propietària del diari, per l'Expedient de Regulació Temporal de l'Ocupació (ERTO) que s'ha presentat a la plantilla.

 07:12 
El punk català i basc uneixen esforços

El punk català i basc han unit esforços per oferir el primer festival en streaming d'aquest estil musical, motivat per la situació excepcional creada pel coronavirus. L'esdeveniment s'emetrà de forma conjunta a través de 30 perfils de Facebook d'arreu d'Europa, amb una audiència potencial de més de mig milió de persones, segons els càlculs que fan els organitzadors.
Els grups Crim, La inquisición i Deadyard actuaran el 23 de maig en directe a la sala L'estraperlo de Badalona, “amb totes les mesures de seguretat, però sense públic”. Serà la primera edició del Fem d'Aquí Streaming Edition, seguida d'una segona el 30 de maig a Euskadi amb els grups Guilty Brigades, Arkada Social i Brigade Loco.

 07:02 
Les portades

Recull de les portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols. «Sánchez ens imposa la seva 'nova normalitat'», diu l'«ABC»

 06:45 
El Despertador de Ferran Casas, subdirector de NacióDigital

 22:59 
Quan obriran bars i restaurants? Ja es poden visitar amics? Tots els detalls del desconfinament. El pla de l'Estat, rebut amb amb malestar per la Generalitat per l'ús de les províncies com a límit territorial, preveu quatre fases d'aquí a finals de juny. Per Sara González i Bernat Surroca.

 22:56 
GRÀFIC INTERACTIU Així evoluciona el coronavirus a Catalunya, dia a dia. Catalunya registra aquest dimarts 150 morts per coronavirus, supera les 10.000 defuncions acumulades i supera els 50.000 contagis confirmats.

 22:50 
L'estat dels hospitals

Ja són 29.574 els pacients amb coronavirus que han estat donats d'alta, 640 més que ahir. Pel que fa als ingressats greus, actualment n'hi ha 749 d'un total de 3.843 que ho han estat durant l'epidèmia.

 22:45 
El coronavirus en residències

Les residències de gent gran acumulen 2.902 morts. En aquests espais, un total de 10.556 persones han estat confirmades com a positius de coronavirus i 22.518 són casos sospitosos. 

 22:40 
Més de 110.000 sospitosos

A part dels 51.672 positius confirmats des de l'inici de la pandèmia, 111.107 més són casos sospitosos de tenir coronavirus. Són persones que presenten símptomes i que un professional facultatiu classifica com a possible cas.

 22:33 
Catalunya ha registrat en les últimes 24 hores un total de 150 morts i 1.510 positius. Amb aquesta última actualització, ja s'han superat les 10.000 morts (10.073) i els contagis s'eleven a 51.672.

 21:52 
El retorn de la cultura

Els teatres i cinemes podran reobrir a finals de maig amb seient assignat i amb un aforament limitat a un terç. Els museus i les llibreries podran aixecar la persiana a partir de l'11 de maig, en la fase 1.

 21:31 
El Govern alerta l'Estat que els tests ràpids que va frenar tenen una fiabilitat «inferior al 30%». Salut va ordenar el 18 d'abril que es deixessin de fer les proves de la marca Wondfo després de queixes del personal sanitari i continua a l'espera d'una resposta del govern espanyol sobre la remesa de 180.000 unitats. Informa Sara González.

 21:20 
La CUP critica el desconfinament espanyol

La CUP afirma que el pla de desconfinament de Sánchez segueix “la raó d'Estat absurda”. Mireia Vehí lamenta que Sánchez no es pronunciï “sobre el desplegament militar arreu”.

 20:53 
El pla post crisi de Barcelona, pendent de la modificació del pressupost municipal. L'Ajuntament es reuneix per primera vegada amb les entitats que formen part de l'anomenat Pacte per Barcelona. Per Andreu Merino.

 20:36 
El nou curs escolar començarà al setembre. El govern espanyol detalla el pla de desconfinament, que contempla obrir centres educatius en les pròximes setmanes per facilitar la conciliació laboral. Per Bernat Surroca i Sara González.

 20:27 
L'impacte real del desconfinament infantil

Diumenge va sortir menys gent que per Sant Jordi. Les dades obertes d'Apple evidencien que la mobilitat a peu a Barcelona va equivaldre a la meitat que la mitjana de l'Estat en el primer dia de passeig amb nens. Per Roger Tugas.

 20:18 
Manresa baixa de 100 ingressats

El nombre de pacients ingressats amb coronavirus als hospitals d'Althaia a Manresa ja baixa del centenar. En les últimes 24 hores ha mort 1 persona amb la malaltia i el percentatge d'altes hospitalàries se situa gairebé en el 78%. 

 20:05 
Torra carrega contra el pla per províncies de Sánchez: "Catalunya torna al 1833". El president de la Generalitat lamenta que l'experiència catalana de gestió de la sanitat es llença "a la paperera".

 19:43 
La intervenció de la Generalitat salva la residència d'Ullastrell: cap mort des que se'n va fer càrrec. Fiscalia va iniciar una investigació contra el centre, on en menys d'un mes hi havien mort 11 dels 32 residents per coronavirus.

 19:41 
Els esportistes professionals podran tornar a entrenar de manera individual a partir de dilluns. El govern espanyol ha desgranat aquest dimarts el pla de desconfinament, que tindrà quatre fases i durarà entre sis i vuit setmanes. Ho expliquen Bernat Surroca i Sara González.

 19:28 
El Govern aposta per dedicar tot el pressupost de Cultura al Pla de Rescat pel coronavirus. La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, planteja que els museus, els arxius i determinats espais patrimonials siguin els primers equipaments culturals a ser desconfinats.

 19:26 
La cultura, suspesa

El Kursaal suspèn tota la programació prevista fins al mes de juny. MEES, gestora dels espais, i El Galliner han reprogramat una bona part dels espectacles

 19:24 
Trasllat de gent gran

Salut estudia la possibilitat de derivar els avis sans de les Germanetes de Berga a la residència Catalunya de Manresa.

 19:20 
VÍDEO L'emotiva actuació online de l'Orfeó Català en ple confinament. El cor reprodueix un assaig des del Palau de la Música però de manera virtual.

 19:12 
Diplomes de «superheroi»

L'original proposta de la plataforma Petit Terrassa per a reconèixer l'esforç dels nens de durant el confinament. Des que va néixer la campanya, més de 200 famílies ja han imprès el seu certificat. 

 19:05 
Sánchez estudia atendre la demanda de la Generalitat i fixar franges horàries per a les sortides. El president del govern espanyol insisteix que el desconfinament es farà de forma coordinada amb les autonomies però que el Ministeri de Sanitat tindrà "l'última paraula". Informen Sara González i Bernat Surroca.

 18:51 
Persecució amb dos detinguts

Una persecució al parc de Vallparadís de Terrassa acaba amb dos detinguts per tinença de haixix i atemptat contra l'autoritat. Prèviament, els individus havien sigut identificats i denunciats per incompliment del confinament.

 18:51 
Passejades quilomètriques

Dos denunciats a Terrassa per passejar els gossos a 10 quilòmetres de casa seva. Aquest dilluns la policia va aixecar 41 actes per incompliment del confinament, 10 més que el diumenge, en què els nens podien sortir per primer cop.  

 18:50 
Menys pacients a Vic

Els ingressats per coronavirus continuen disminuint a Osona i se situen als 92. Segons el Consorci Hospitalari de Vic, unes 360 persones ja han rebut l'alta hospitalària des de l'inici de la pandèmia.

 18:49 
Sánchez: "No sabem a què ens estem enfrontant. La ciència mundial desconeix molts detalls del virus i treballa contrarellotge".

 18:47 
ENTREVISTA «L'atenció primària ha servit per evitar el col·lapse de l'hospital»

La directora dels CAP de l'Hospital Universitari MútuaTerrassa explica el paper de l'atenció primària a la crisi del coronavirus. Informa Anna Mira i imatges d'Albert Alemany

 18:46 
Sánchez: "La societat espanyola és adulta. A les xarxes socials hi va haver molts hashtags cridant l'atenció dels que no respectaven la norma. Vull recordar a la minoria que va incomplir els requisits, que no són capricis. Són requisits indicats pels experts. Si volem recuperar espais de llibertat, hem de complir els criteris."

 18:42 
Sánchez: "Dividim el territori en províncies, però escoltarem les propostes de cada comunitat autònoma. No tenim cap problema en adequar l'estratègia de desescalada a la realitat de cada territori".

 18:41 
Sánchez: "Les illes podran passar el 4 de maig directament a la primera fase de desescalada. La resta de territoris hi podrien passar a partir de l'11, en funció de l'evolució de l'epidèmia a cada lloc".

 18:39 
Sánchez: "Les quatre fases duraran un mínim de 4 setmanes, i s'anirà valorant cada 15 dies quins territoris poden avançar a la següent".

 18:34 
Sánchez, a pregunta de NacióDigital: "Hi ha comunitats autònomes que volen establir franges horàries i d'altres que no. En tot cas, ho estem valorant".

 18:33 
Sánchez obre la porta a allargar dues setmanes més l'estat d'alarma: "Plantejarem una nova pròrroga de 15 dies al Congrés quan acabi l'actual".

 18:27 
Quatre fases per tornar a la «normalitat» abans de juliol: el pla de desconfinament de l'Estat. Pedro Sánchez detalla que la desescalada serà "gradual, asimètrica i coordinada", i cada territori podrà avançar si compleix un seguit de marcadors.

 18:26 
Sánchez: "Els protagonistes de la desescalada són els ciutadans. Ens orientarem per les certeses de la ciència i les lliçons que hem après durant aquesta batalla. Per això aquest pla és flexible i adaptable. El virus segueix aquí, no se n'ha anat, i falta temps per tenir una vacuna o una teràpia eficaç".

Entrades anteriors »

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació