Dimarts, 8 d'octubre de 2024
Minut a minut

EN DIRECTE: L'última hora sobre el coronavirus

Tota la informació sobre la pandèmia de la Covid-19 i els seus efectes, al minut

Sergi Ambudio / Victor Rodrigo 3 de juliol de 2020 a les 07:25
« Entrades més recents
 16:36 
ERC reclama la prohibició de tots els acomiadaments vinculats a l'epidèmia

ERC ha registrat una proposició no de llei al Congrés dels Diputats en la qual demana que es prohibeixin tots els acomiadaments relacionats amb la pandèmia del Covid-19 o la declaració de l’estat d’alarma. Fins ara, s’han prohibit només els acomiadaments amb causa justificada, però no els improcedents. Els republicans reclamen també més mitjans per a la inspecció de Treball.

 16:34 
Consell de ciutat per reaccionar al coronavirus

El govern de Sant Cugat impulsa un consell de ciutat i comissions informatives extraordinàries per donar resposta als efectes del coronavirus a la ciutat. L'alcaldessa Mireia Ingla ha enviat una carta als partits de l'oposició per convidar-los a participar-hi prenent com a base el pla de xoc de 7 milions d'euros aprovat pel tripartit en el ple municipal d'aquesta setmana.

 16:32 
ENTREVISTA Toni Comín: «El protagonisme militar en la crisi sanitària sona molt a PP i Vox». L'exconseller de Salut i eurodiputat de JxCat assegura que li costa veure la mà de Podem al govern espanyol, sosté que hi ha un problema "greu" a les residències i critica l'infrafinançament de la sanitat catalana.

 16:18 
Se salta el confinament amb una ordre de cerca i captura

La Policia Municipal de Terrassa va detenir aquest dimecres un individu que incomplia el confinament i contra el que pesava una ordre de cerca i captura. En la mateixa jornada, el cos va interposar 12 denúncies a persones que no van poder justificar la seva presència a la via pública.

 16:10 
VÍDEO Dos metges supervivents del coronavirus canvien de color de pell a la Xina. Els mitjans de comunicació de l'estat xinès han informat d'aquest estrany fenomen de dos pacients a Wuhan que van estar molt greus.

 15:48 
Sant Jordi a l'hospital

L'Hospital Universitari MútuaTerrassa celebra Sant Jordi en plena emergència sanitària. Amb motiu de la diada, el centre publica la quarta edició del recull de missatges de suport enviats als seus professionals, organitza la tercera edició del Concurs de Contes i elabora un original vídeo on s'hi narra l'obra guanyadora.

 15:42 
Lleuger augment del consum elèctric

La demanda d'energia elèctrica a Catalunya per Sant Jordi creix un 2,3% respecte al dijous passat. El consum actual és un 21% inferior en comparació a les dates prèvies a l'estat d'alarma.

 15:36 
Adaptació de les universitats

Govern i universitats plantegen poder reprogramar pràctiques externes i treballs finals que no es puguin adaptar online. Aposten per reconèixer les competències assolides pels estudiants sanitaris que han treballat contra la Covid-19.

 15:10 
Més d'un milió de contagiats a tot Europa

Europa ha registrat més d'un milió de contagis de la Covid-19 i s'apropa a les 110.000 morts, segons les últimes dades publicades. Concretament, es registren 1.009.762 casos positius i 108.223 defuncions. Espanya continua sent l'estat europeu amb més casos confirmats de coronavirus, amb més de 208.000 infectats. Unes dades que no tenen en compte les darreres actualitzacions del govern espanyol. Itàlia és el segon país amb més casos (187.327), seguit d'Alemanya (148.046), el Regne Unit (133.495), França (119.151) i Bèlgica (41.889). El 80% de les morts amb covid-19 a Europa es concentra a Itàlia, Espanya, França i el Regne Unit.

 14:51 
Bones notícies: els ingressats a l'UCI per coronavirus baixen dels 1.000 per primer cop en un mes. La consellera de Salut, Alba Vergés, insisteix que els pacients amb la malaltia ocupen el 167% de la capacitat habitual de les cures intensives als hospitals catalans. Informen Andreu Merino i Oriol March.

 14:43 
Sant Cugat intenta salvar els mobles per Sant Jordi

El comerç de Sant Cugat intenta salvar els mobles en la Diada de Sant Jordi més digital de la història. El gerent de Sant Cugat Comerç, Jesús Carballo, lamenta que, malgrat els esforços dels establiments de la ciutat per superar la situació, la crisi ha fet "molt de mal" i la facturació d'enguany serà "petita".

 14:33 
Accident mortal a Catalunya: mor un conductor en xocar amb un autobús a Barcelona. El xofer del bus i una passatgera han estat traslladats a l'hospital en estat menys greu.

 14:29 
Gairebé 40.000 llibres perquè les llibreries puguin tornar a obrir

Fins al migdia d'aquesta diada de Sant Jordi 2020, els llibres adquirits a través de Llibreries Obertes freguen els 40.000 exemplars, un impacte econòmic de 800.000 euros per a les llibreries adherides. La iniciativa ja aplega 458 llibreries d'arreu dels Països Catalans -la "pràctica totalitat" de les llibreries, segons Òmnium Cultural- i compta amb 7.360 llibres al seu catàleg. Les llibreries reben des del primer moment el 100% de l'import de la venda des que l'entitat va assumir el projecte.

 14:26 
La Generalitat ofereix «col·laboració lleial» a Sánchez pel desconfinament. La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, reclama al govern espanyol que aparqui les "imposicions" en la fase de desescalada i que torni a cedir competències a les autonomies. Informen Andreu Merino i Oriol March.

 14:24 
Malestar dels «corona makers» amb una empresa lleidatana

Els impressors catalans estan en peu de guerra contra l'empresa Intech, una companyia amb seu a Lleida que es dedica a la comercialització d'impressores, perquè consideren que s'ha aprofitat de la crisi sanitària per vendre material als ajuntaments a preus desorbitats- Informa Àlvar Llobet.

 14:20 
Demanda de liquiditat a l'Estat

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, reclama al govern espanyol que injectiu liquiditat a la Generalitat, més enllà de permetre una ampliació del marge de dèficit. 

 

 14:10 
Sanitaris denuncien que se'ls han eliminat els complements salarials

Els treballadors de l'Hospital Sant Joan de Reus denuncien que se'ls ha eliminat els complements salarials en plena crisi del coronavirus. El sindicat SATSE exigeix el pagament a la direcció del centre i recorda que forma part de la massa salarial.

 14:13 
Modificacions pressupsotàries necessàries

El Govern preveu enllestir els propers dies la proposta de modificació pressupostària que traslladarà als grups de l'oposició. La portaveu, Meritxell Budó, qualifica la modificació de "necessària".

 14:06 
La Moncloa fixa el preu màxim del gel desinfectant: d'entre 0,015 i 0,021 euros per mil·lilitre. El BOE publica l'ordre que estableix, per altra banda, el preu de 96 cèntims de les mascaretes quirúrgiques.

 14:08 
Menys de mil ingressats a les UCI per Covid-19

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha xifrat en 977 les persones afectades per Covid-19 ingressades a Unitats de Cures Intensives (UCI) d'hospitals catalans. És el primer dia des del 25 de març que la xifra se situa per sota del miler.

 14:04 
El Govern reclama a l'oposició que faci costat als pressupostos per superar la crisi sanitària. La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, demana aparcar "partidismes" en un missatge dirigit al PSC i a la CUP, que tenen planificat votar en contra dels comptes. Informen Andreu Merino i Oriol March.

 14:04 
Franges horàries per als infants

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha demanat a la ciutadania que faci cas de la "recomanació" de la Generalitat perquè els infants surtin de casa en unes franges horàries determinades. 

 14:02 
El Sant Jordi, pendent de l'evolució del coronavirus

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, assegura que la possibilitat de celebrar la diada de Sant Jordi el 23 de juliol dependrà de l'evolució de l'epidèmia de coronavirus.

 13:56 
Vergés celebra la rectificació de Sánchez

La consellera de Salut, Alba Vergés, considera que la rectificació del govern espanyol sobre la sortida dels infants "s'acosta" a la feina feta per la Generalitat. 

 13:56 
Desconfinament des dels municipis

La Generalitat aposta perquè els municipis puguin "participar" en la presa de decisions sobre el desconfinament, segons ha assegurat el conseller d'Interior, Miquel Buch.

 13:49 
Les UCI de coronavirus, al 65%

Salut informa que els llits d'Unitats de Cures Intensives (UCI) dedicats a pacients amb coronavirus estan al 65% de la seva capacitat. Tot i que el percentatge és més baix que els darrers dies, Vergés recorda que les UCI dels hospitals han incrementat fins al 167% la seva capacitat habitual. 

 13:48 
Gairebé 30.000 PCR a les residències

La consellera de Salut, Alba Vergés, assegura que des de l'inici de l'epidèmia s'han fet 29.445 proves PCR per detectar casos de coronavirus a les residències de gent gran.

 13:45 
743 trasllats des de residències

La consellera de Salut, Alba Vergés, informa que el Departament de Salut ja ha reubicat 743 persones que vivien en residències on no es podia tractar correctament l'epidèmia de coronavirus. 650 han estat traslladades a diversos equipaments i 193 a altres geriàtrics.

 13:37 
El Govern proposa un treball conjunt i "lleial"

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, trasllad al govern espanyol que la Generalitat està disposada a treballar conjuntament i de manera "lleial" per frenar l'epidèmia i demana que hi hagi "col·laboració i no imposició".

 13:23 
Marlaska defensa que la policia combat activitats "il.legals"

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, assegura que els cossos i forces de seguretat de l’Estat combaten activitats “il·legals” i ‘fake news’ que posen en risc “la seguretat de tots”. Durant la seva compareixença al Congrés, Marlaska ha detallat que s’han bloquejat 45.773 dominis que utilitzaven la pandèmia per fer campanyes de ‘fishing’ i usurpaven organismes oficials. “Davant d’aquesta situació, i no d’altres, s’actua”, ha dit en referència a la polèmica sobre les declaracions i el correu de la Guàrdia Civil, que instava a identificar fake news que generessin “desafecció a les institucions de govern”.

 13:19 
Madrid comença a replegar els hotels convertits en hospitals

La Comunitat de Madrid ha començat a replegar els hotels sanitaris que havia activat el passat 19 de març per acollir pacients de la Covid-19 amb evolució favorable. Segons ha anunciat el govern d'Isabel Ayuso, dos dels 13 hotels sanitaris ja han deixat d'allotjar pacients fruit de la disminució de la pressió assistencial. En aquestes quatre setmanes, els hotels medicalitzats de Madrid han atès 2.512 pacients, dels que 17.82 han estat donats d'alta. En previsió d'un possible repunt de la pandèmia el replegament es farà de manera ordenada.

 13:15 
L'OMS diu que fumar és un factor de risc per patir una infecció greu de Covid-19. L'organització respon així a l'equip d'investigadors francesos que estudia si la nicotina protegeix contra el coronavirus.

 13:00 
Simón diu que les dades de morts a les residències s'estan analitzant al Ministeri de Sanitat. "Entenc que es publicaran aviat", ha apuntat el doctor. 

 12:53 
Fernando Simón diu que més enllà de la taxa de reproducció del virus, per avançar en el desconfinament cal tenir capacitat assistencial, capacitat de detecció precoç dels brots i capacitat per controlar els contactes de les persones que hagin donat positiu.

 12:50 
Joan Guix, representant de Catalunya a la comissió per a la desescalada

El Govern ha designat el secretari de Salut Pública, Joan Guix, com el representant de Catalunya a la comissió entre Estat i comunitats autònomes que ha de definir els àmbits d'aplicació territorial de desescalada asimètrica. Fonts del Departament de Salut han confirmat la decisió que sigui Guix qui formarà part de la comissió, anunciada aquest dimecres pel ministre de Tranports, José Luis Ábalos. El ministre va apuntar que l'executiu espanyol busca "una presa de decisions conjunta" des de la "cooperació" amb els territoris.

 12:47 
L'OMS descriu la situació a les residències d'avis com «una tragèdia inimaginable». L'organització, però, admet que no tots els països europeus han proporcionat aquestes dades i que, per tant, les dades podrien ser encara pitjors.

 12:43 
VÍDEO Els balcons, els autèntics protagonistes d'un Sant Jordi de confinament. Els veïns fan roses manufacturades i lectures en veu alta per celebrar la diada des de casa.

 12:42 
Simón remarca que els increments de contagis d'aquests dies s'expliquen per l'augment de tests, que en alguns casos detecten positius actius però també persones que l'han passat amb símptomes lleus en algun moment des de l'inici de la crisi.

 12:37 
La policia espanyola va detenir ahir 84 persones que se saltaven l'estat d'alarma.

 12:29 
La Guàrdia Civil va tramitar ahir 4.800 denúncies i va detenir 25 persones per desobediència i resistència.

 12:28 
Un bilió i mig d'euros per l'etapa post-coronavirus a Europa

La Comissió Europea proposa crear un fons de reconstrucció d'uns 1,6 bilions d'euros per combatre l'impacte econòmic del covid-19. La presidenta de l'executiu europeu, Ursula Von der Leyen, presentarà aquest pla per mobilitzar més d'un bilió i mig d'euros als caps de govern i d'estat europeus en la cimera d'avui, segons ha avançat El País. L'esborrany preveu gairebé doblar el sostre de despesa respecte al pressupost actual de manera temporal durant els pròxims dos anys, cosa que donaria marge per emetre més de 320.000 milions en deute.

 12:29 
Fernando Simón diu que, també pel que fa al nombre de morts, la tendència va la baixa malgrat que la situació continua estancada en els 430-440 defuncions per dia. 

 11:59 
Els nens hauran de portar mascareta? "No és obligatori, però és recomanable sobretot en els espais on hi pot haver molta gent", ha detallat Iglesias. En aquest sentit, la mesura és la mateixa que per a les persones adultes. 

 11:58 
Roses per als sanitaris de Vic

Roses d'agraïment per als sanitaris de l'Hospital de la Santa Creu de Vic. El Garden de Tona entrega 120 flors als treballadors del centre tot i l'alta demanda de la diada. Informa Carles Fiter amb imatges d'Albert Alemany, tots dos des de la capital d'Osona. Podeu veure aquí les fotos.

 11:56 
El drac de Sant Jordi, caçat per saltar-se el confinament

La Policia Local de Polinyà «caça» el drac de Sant Jordi per saltar-se el confinament. El cos, que feia dies que el buscava pel municipi, per fi l'ha trobat. L'original iniciativa dels agents municipals per celebrar la diada.

 11:53 
Dos gats de Nova York, les primeres mascotes que donen positiu per coronavirus. Es creu que es podrien haver contagiat a través de les persones amb qui conviuen.

 11:51 
La Cambra de Comerç reclama que la pandèmia no precaritzi més les dones

L'entitat denuncia l'incompliment de la llei d'Igualtat i reclama uns plans d'igualtat a les empreses, i, de manera urgent, els aspectes relacionats amb la igualtat salarial i l'equilibri en la participació d'homes i dones en tots els llocs de decisió, començant per les empreses públiques i semipúbliques. Informa Pep Martí.

 11:50 
Iglesias diu que el decret d'estat d'alarma no limita l'exercici de drets i llibertats públiques. "La gent pot protestar, però també és conscient que el més sensat no és protestar en una manifestació sinó fer-ho des del balcó per respectar el confinament", ha apuntat. 

 11:48 
Es desplomen les nits d'hotel a Catalunya

El nombre de pernoctacions hoteleres a Catalunya es va desplomar un 65,5% al març a conseqüència de l'estat d'alarma. Segons les dades provisionals de la Conjuntura Turística Hotelera de l'INE, durant el mes passat a Catalunya van pernoctar 1.101.240 persones, de les quals 362.131 eren residents a l'Estat i 739.109 a l'estranger, xifres que representen un descens del 66,2% i del 65,2% respectivament, en comparació al mateix mes l'any passat. Quant al nombre de viatgers, van caure fins al 68,6%, amb 428.357 visitants al llarg del mes, dels quals 176.096 eren residents a l'Estat i 252.261 a l'estranger.

 11:47 
Iglesias diu que l'èxit del confinament rau en el "sentit cívic" de la ciutadania. "És impressionant l'autodisciplina de la gent del nostre país", diu el vicepresident, que remarca que cal que els ciutadans estiguin "convençuts" que les mesures funcionen, més enllà del que digui el BOE. "Perquè funcionin els passejos dels nens, és fonamental que la gent seriosa i responsable entengui que és per salvar vides. La norma funcionarà pel sentit comú de la gent", ha apuntat.

Entrades anteriors »

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació