Dimarts, 8 d'octubre de 2024
Minut a minut

EN DIRECTE: L'última hora sobre el coronavirus

Tota la informació sobre la pandèmia de la Covid-19 i els seus efectes, al minut

Sergi Ambudio / Victor Rodrigo 3 de juliol de 2020 a les 07:25
« Entrades més recents
 11:44 
Pablo Iglesias: "Les sentències judicials s'han d'acatar, però l'estat d'alarma no prohibeix la crítica".

 11:42 
Un passeig al dia, de 9h a 21h, a prop de casa, un adult amb un màxim de tres nens... així podrà sortir la canalla a partir d'aquest diumenge. Ho expliquen Sara González i Bernat Surroca.

 11:40 
Iglesias diu que cada comunitat de veïns haurà d'establir les pròpies normes pel que fa a les zones comunitàries. "Cal tenir en compte que s'haurà de mantenir la distància de seguretat i que els nens no poden compatir joguines", ha apuntat el vicepresident. 

 11:35 
Pablo Iglesias admet que la mesura per deixar sortir els nens "no es va explicar bé" però remarca que el govern espanyol està "comunicant cada dia" tot allò que fa. "Quan algú comet un error ho ha d'explicar i treballar per arreglar-lo, i ho hem fet", ha apuntat el vicepresident espanyol. 

 11:28 
Salvador Illa admet que les residències de gent gran són un dels espais més vulnerables. El ministre remarca l'esforç de les comunitats autònomes a l'hora de complir les ordres executives per protegir els usuaris d'aquests centres.

 11:25 
Un any de diferència entre les dues fotos. 23 d'abril del 2019 - 23 d'abril del 2020. La imatge és impactant. El Sant Jordi més atípic. Fotografies d'Adrià Costa Rifà i Martí Urgell.

 11:21 
Pablo Iglesias, vicepresident del govern espanyol, detalla la mesura que permetrà als nens sortir de casa a partir de diumenge:

- Es podrà sortir per passejar i jugar durant un cop al dia durant màxim una hora.

- Es podrà sortir de 9 a 21h a un quilòmetre de distància del domicili. 

- S'hauran d'evitar les hores punta.

- Els nens hauran d'anar acompanyats d'un adult responsable o un germà gran, que podrà portar fins a tres nens que convisquin amb ell. 

- L'adult haurà d'estar a una distància màxima que li permeti controlar els nens. 

- Els menors hauran de mantenir la distància social però podran sortir amb joguines, patinets... Però no podran anar al parc.

- No podran sortir de casa els nens en quarentena o amb símptomes de la Covid-19

 11:19 
Salvador Illa compareix a la Moncloa per donar detalls sobre les sortides dels menors de catorze anys a partir de diumenge. El ministre de Sanitat ha dit que s'actuarà amb "prudència" i ha remarcat les tres prioritats: mantenir la distància de des metres, rentar-se les mans amb freqüència i mantenir una higiene estricte en espais privats i públiques. 

 11:08 
ÚLTIMA HORA - Nou balanç del coronavirus a Espanya

Espanya registra 440 víctimes mortals i 4.635 nous contagis per coronavirus en les últimes 24 hores. Per tant, el recompte es manté molt estable. La xifra total de morts per la Covid-19 se situa en 22.157 i la de casos positius confirmats des de l'inici de la pandèmia en 213.024.

 10:23 
Requeriment del TSJC al Departament de Salut

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha estimat les mesures cautelars demanades per CCOO i requereix al Departament de Salut perquè el personal d'ambulàncies no renti a casa seva la roba de treball i els equips de protecció. Així, estableix que ha de ser l'empresa Transport Sanitari de Catalunya qui es responsabilitzi i assumeixi la rentada, desinfecció i, en cas necessari, la destrucció de la roba de treball.

 10:18 
2.300 roses per als de centres sanitaris de Tarragona

Una iniciativa solidària del Club Excursionista Tarraco Trail aconsegueix repartir més de 2.000 roses als sanitaris tarragonins que lluiten contra el coronavirus.  

 10:06 
El president Quim Torra llegeix un fragment sobre la llibertat de les cartes entre Pau Casals i Josep Trueta: "La llibertat, com la pau, també és indivisible". Ho ha fet en el marc de la campanya Sant Jordi és Llibertat d'Òmnium Cultural.

 10:00 
3.000 roses de Mercabarna a l'Hospital Bellvitge

Mercabarna ha fet arribar aquest dijous més de 3.000 roses a l'Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) perquè siguin distribuïdes entre els seus professionals. L'acció, liderada pel Gremi de Floristes de Catalunya, ha volgut agrair la feina de tot el personal sanitari en la lluita contra el coronavirus.

 09:57 
Coreografies telemàtiques

VÍDEO «Rosa de Paper», la primera coreografia telemàtica de l'Esbart Dansaire de Rubí. 60 dansaires de la prestigiosa institució han assajat i gravat un poema de Vicent Andrés Estellés, musicat per Miquel Gil  i coreografiat per Jordi Rubio.

 09:53 
Què ens recomanen per Sant Jordi des del Bages i el Moianès?

VÍDEOS Aquests són els llibres que els escriptors i escriptores del Bages i el Moianès et recomanen per Sant Jordi. NacióDigital parla amb uns quants autors perquè comparteixin algunes de les obres que més els han captivat al llarg de la seva vida. Ens ho apropa Aina Font Torra des de Manresa.

 09:49 
El trànsit a l'àrea metropolitana continua augmentant

El trànsit a l'àrea metropolitana de Barcelona va pujar dimecres un 3% respecte al mateix dia de la setmana passada, segons dades del Servei Català de Trànsit. En concret, van circular-hi durant tot el dia 315.367 vehicles, quan fa set dies ho van fer 306.325. Si ens fixem en registre pre-confinament, el volum és un 66% inferior a l'habitual.

 09:46 
Petita pujada de l'Ibex 35

L'Ibex 35 ha començat la jornada d'aquest dijous amb una pujada del 0,65% i consolida els 6.700 punts després que ahir el selectiu espanyol tanqués amb increments de l'1,28%. Els valors que han començat amb més força i lideren el verd són Banc Sabadell, amb un 2,4%; seguit de Bankinter (+2,2%), Repsol (2,1%) i Caixabank (2,1%). Per contra, Merlin Properties encapçala les pèrdues del selectiu espanyol, amb descensos de l'1,8%; seguit de Viscofan (-1,10%); Mediaset (-0,47%) i ACS (-0,39%).

 09:42 
Bloqueig de les targetes moneder al Vallès

Les targetes moneder per als alumnes beneficiaris de targetes menjador del Vallès Occidental, bloquejades per un error de l'entitat bancària que les gestiona. L'Ajuntament de Rubí demana que no es facin servir fins que no estigui resolta la incidència, i que s'eviti trucar al telèfon de Serveis Socials per no col·lapsar les línies.

 09:39 
Distintiu turístic d'higiene anticoronavirus

Alacant crea un distintiu per garantir la higiene dels establiments turístics, sense coronavirus, un cop es torni a la normalitat. Així es prepara el turisme del País Valencià per tornar a la normalitat.

 09:12 
Estudien si la nicotina protegeix contra el coronavirus. Un equip de científics inicia a França un assaig després d'obtenir dades sobre la poca incidència de la Covid-19 entre els fumadors.

 09:07 
Més dades positives

Els ingressos per coronavirus s'igualen als de l'inici de la pandèmia a Terrassa, amb 361 persones. 251 persones han perdut la vida, les altes ja arriben a 933 i les UCI es descongestionen i actualment atenen 34 persones. Ho explica Anna Mira des de la cocapital del Vallès Occidental.

 09:04 
Dades positives a les Terres de l'Ebre

Dia de dades positives: infeccions estancades, cap nou mort i augment afeblit de casos sospitosos a l'Ebre. Això sí, en les últimes hores s'ha trencat la barrera dels 1.500 casos sospitosos (1.512 en total), un 13,5% corresponen a residències d'avis.

 08:36 
Alejandro Fernández i el "teatre" del Govern

El president del PPC, Alejandro Fernández, creu que el Govern acabarà obeint el pla de desconfinament de l'Estat tot i que faci "una mica de teatre". Assegura que "el separatisme es troba incòmode en la pandèmia" perquè "el seu discurs no troba sortida en un moment en el qual tothom demana unitat i solidaritat" i critica que la Generalitat transmeti "missatges que busquen una línia de confrontació ideològica" amb l'Estat, en referència a la polèmica per les 1.714.000 mascaretes.

 08:31 
Sant Jordi envaeix la xarxa

Les trobades amb escriptors ompliran les xarxes socials per celebrar Sant Jordi. Les editorials, llibreries i alguns mitjans de comunicació han programat a través de les seves xarxes socials diverses activitats durant tot el dia perquè els autors puguin estar en contacte amb els seus lectors. Xavier Bosch, Javier Cercas, Almudena Grandes, Care Santos, Raül Garrigasait, David Nel·lo, Núria Cadenes, Gemma Ruiz, Jordi Nopca, Empar Moliner, David Castillo, Jordi Borràs, i fins i tot l'escriptora xilena Isabel Allende són alguns dels autors que tenen una cita online aquest dijous amb els seus lectors.

 08:26 
Torra defensa que la taula de diàleg amb la Moncloa es podria fer «tranquil·líssimament». A banda, El president obre la porta a incloure matisos o ampliacions al pla de desconfinament d'Oriol Mitjà.

 08:13 
Més de la meitat de catalans que tenen previst comprar un llibre aquest Sant Jordi ho faran a través d'Amazon. Un baròmetre recent de TV3 i Catalunya Ràdio destacava aquesta xifra tan poc esperançadora per a les llibreries de proximitat, les quals ja preveien patir força aquesta diada confinada.

 07:56 
Quin any va començar a celebrar-se el dia del llibre? Sempre va ser per Sant Jordi? Com va afectar a la festa la Guerra Civil i el franquisme? Malgrat ser actualment una diada popular i mediàtica al màxim, encara hi ha moltes coses que desconeixem d'aquesta jornada en la qual es troben la literatura, la història i les flors. 

 07:33 
L'Agrupació de Societat de Caçadors de Catalunya (Agrupcat) reclama al Departament d'Agricultura que se'ls autoritzi "de forma urgent" per sortir a fer batudes i caceres puntuals davant l'augment de danys al camp per animals salvatges.

 07:02 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper espanyols i catalans, amb algunes afirmacions sorprenents: «El coronavirus va entrar a Espanya el febrer i per 15 vies distintes», apunta «El País».

 06:49 
El Despertador de Ferran Casas

"Que no ens el robin", l'article del subdirector de NacióDigital. "El Sant Jordi de 2021 serà millor, segur. Serem, de nou, allò que volem explicar i el tràngol ens hauria de servir per sortir-ne més units, solidaris i compromesos", apunta.

 23:07 
Les UCI agafen aire

Des de l'inici de l'epidèmia fins ara, un total de 3.362 persones han estat ingressades de gravetat; actualment són 1.008, 50 menys que ahir.

 23:03 
Més dades

Les altes arriben a 24.787 després d'un augment de gairebé un miler en les últimes 24 hores. D'altra banda, hi ha un total de 82.523 casos possibles d'infecció. 

 22:57 
Catalunya supera els 9.000 morts per coronavirus

Salut registra 1.082 infectats i 205 morts en les últimes 24 hores. El nombre de positius confirmats arriba a 45.875, mentre el de defuncions supera els 9.000 (9.050).

 21:27 
El PSC plantarà batalla per Badalona mentre es reobre la pugna Albiol-Sabater. La renúncia del ja exalcalde Pastor després de ser detingut retorna la ciutat a l'escenari postelectoral i per ara ningú està disposat a cedir. Per Andreu Merino.

 21:06 
La CUP proposa dotze mesures "mínimes" per "salvar la vida"

La CUP proposa 12 mesures "mínimes" per al "rescat urgent" i "imprescindibles per salvar la vida" davant la Covid-19, entre els quals hi ha l’establiment d’una renda bàsica universal, la derogació de l’article 135 de la Constitució i “la resta de lleis d’austeritat” o la implementació d’un sistema sociosanitari 100% públic. Entre les propostes hi ha avançar cap a una banca pública de promoció que permeti a cooperatives, pimes i autònoms adaptar-se a un model “més sostenible ecològicament”. Reclamen també la suspensió de pagaments de lloguers i hipoteques, en funció de les rendes, i la regulació immediata dels preus del lloguer, així com la suspensió de pagament de subministraments bàsics mentre duri la situació d’alarma i un temps després.

 20:52 
Sant Jordi contra el drac de la pandèmia. Joan Carles Girbés (Setmana del Llibre en Català); Marià Marín (Gremi de Llibreters); l'editor de Comanegra, Joan Sala; i Maite Cusó i Ricard Caba, de la campanya Sempre és 23, fan el diagnòstic d'un sector que respon amb imaginació a la crisi. Per Pep Martí.

 20:46 
Sánchez assumeix un desconfinament «asimètric» que començarà al maig. El govern espanyol aprova la tercera pròrroga de l'estat d'alarma fins al 10 de maig amb menys suports i més crítiques. Informen Sara González i Bernat Surroca.

 20:36 
ÚLTIMA HORA El Congrés aprova una nova pròrroga de l'estat d'alarma amb 269 vots a favor, 60 en contra i 16 abstencions.

 20:17 
La Moncloa descarta incorporar els metges xinesos que demanava Catalunya per combatre el coronavirus. El Ministeri d'Exteriors argumenta que "dificultats d'encaix amb les modalitats d'exercici de la medicina a Espanya". Ho expliquen Bernat Surroca i Sara González.

 20:13 
GRÀFIC Continuen baixant els ingressats a Sabadell

L'Hospital Parc Taulí de Sabadell encadena un segon dia de reducció de pacients a planta, l'UCI i l'Hotel Verdi. Moren tres persones i la xifra s'eleva a 280: informa Albert Hernàndez.

 20:11 
L'OMS alerta: el coronavirus seguirà present «durant molt de temps». El director general de l'organització, Tedros Adhanom Ghebreyesus, assegura que el virus segueix sent "extremadament perillós" i la "majoria de la població mundial" segueix tenint un alt risc d'infectar-se.

 20:08 
Material de comunitats islàmiques

Les comunitats islàmiques del Bages donen material de protecció als hospitals de Manresa per valor de 15.800 euros. Les sis mesquites de la comarca van demanar als seus fidels donacions per fer un lliurament conjunt d'equips de protecció individual a la Fundació Althaia. Per Pere Fontanals.

 20:05 
Prohibit vendre roses

L'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà finalment no podrà vendre «la rosa de la Llar» com havia previst.

 19:57 
Pic superat

Les defuncions a la residència de Bagà s'eleven a 25 malgrat que confien que el pitjor del brot ja ha passat.

 19:46 
Parlen les infermeres

Set de cada deu infermeres confirmen haver treballat sense equips de protecció en la pandèmia de coronavirus, segons una enquesta elaborada per l'Organització Col·legial d'Infermeria, en què han participat més d'11 professionals de l'Estat. L'explotació dels resultats revela que prop de 74.000 infermeres han tingut símptomes compatibles amb el coronavirus i que el 30% de les que s'han pogut fer la prova ha donat positiu. El 76% de les infermeres considera que no ha rebut formació específica per atendre pacients amb Covid-19 i vuit de cada deu s'han vist afectades des d'un punt de vista psicològic. Suspenen amb una nota mitjana de 3,3 l'actuació del govern espanyol en la crisi sanitària i amb un 3,97, la de les comunitats autònomes.

 19:40 
Brussel·les proposa un fons de reconstrucció de més d'1,5 bilions

La Comissió Europea, presidida per Ursula von der Leyen, proposarà aquest dijous un programa per a la recuperació a la Unió Europea que pretén mobilitzar més d'1,5 bilions d'euros per fer front a l'impacte del coronavirus.

 19:35 
 Ábalos: “Punxar el pacte de reconstrucció seria punxar l’esperança dels espanyols”

El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha assegurat que “punxar el pacte de reconstrucció seria punxar l’esperança dels espanyols”. Així ho ha dit en una roda de premsa en què ha assegurat que, malgrat que el confinament continuï, es comença a veure “la llum al final del túnel”. Ábalos ha demanat a l’oposició que no faci “oportunisme”.

 19:32 
Demanden els Mossos al TSJC per prohibir una manifestació de 30 persones a les portes del Parlament. El partit Lluita Internacionalista volia concentrar-se aquest divendres per mostrar el seu rebuig als pressupostos.

 19:28 
Un hospital de quatre estrelles: la transformació d'un hotel en l'extensió del Clínic. NacióDigital entra al Catalonia Plaza, l'establiment reconvertit en instal·lació mèdica on hi ha ingressats 150 malalts de coronavirus. Reportatge de Sara González.

 19:22 
Comín i Ponsatí demanen comptar com a morts per la Covid-19 els sospitosos de tenir el virus

Els eurodiputats de JxCat Toni Comín i Clara Ponsatí han requerit a la Comissió Europea perquè exigeixi als estats membres que informin sobre les morts probables amb covid-19, encara que no s'hagi fet un test de laboratori, i perquè ofereixi directrius sobre com fer la comptabilització, perquè les dades entre els països siguin comparables. Els europarlamentaris han assenyalat la diferència de mètode amb què cada país comptabilitza els morts i creuen que fins que no es disposi de capacitat massiva de fer tests cal fer un recompte que inclogui les morts amb diagnòstic de covid-19 sense confirmació. D'altra manera, indiquen, s'estan deixant fora del recompte una gran proporció de defuncions, com persones grans que moren a casa o a residències.

Entrades anteriors »

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació