Dimarts, 8 d'octubre de 2024
Minut a minut

EN DIRECTE: L'última hora sobre el coronavirus

Tota la informació sobre la pandèmia de la Covid-19 i els seus efectes, al minut

Sergi Ambudio / Victor Rodrigo 3 de juliol de 2020 a les 07:25
« Entrades més recents
 13:16 
L'Estat prova de recuperar els diners després d'una nova partida de tests defectuosos. El govern espanyol detecta que les noves proves adquirides tampoc són prou precises i decideix finalment anul·lar tota la comanda.


 12:53 
El govern espanyol, acusat de falta de transperència

Reporters Sense Fronteres alerta de la falta de transparència del govern espanyol en la informació sobre el coronavirus. La pandèmia agreuja el deteriorament de la llibertat de premsa al món, segons l'informe 2020 de l'organització, que manté Espanya en la mateixa posició que l'any passat (29 de 180 països), en un any marcat per l'ascens de Vox i la "violència física" contra periodistes en les protestes a Catalunya contra la sentència.

 12:45 
Festes de matinada en ple confinament

Denunciat un home a Terrassa per muntar una festa a casa seva en ple confinament. L'amfitrió es va negar a identificar la resta de persones que hi eren. A banda, al llarg del cap de setmana la policia local va denunciar un centenar de persones.  

 12:42 
La Guàrdia Civil precisa ara que no persegueix la «crítica política» al govern espanyol. El general José Manuel Santiago, número dos del cos, detalla que s'actua amb un "escrupolós respecte a la llibertat d'expressió" després de la polèmica creada diumenge. Informen Joan Serra Carné i Bernat Surroca.

 12:37 
74 avis morts en residències al Camp de Tarragona

Salut ja ha comptabilitzat 74 víctimes mortals per coronavirus a les residències del Camp de Tarragona i 309 positius confirmats. La Generalitat, però, calcula que la xifra real d'infectats podria ser del doble, ja que hi ha més de 400 avis sota sospita. Informa Alba Domingo.

 12:28 
Els Sanfermines, suspesos

El coronavirus també ha obligat a suspendre els Sanfermines 2020. Així ho ha anunciat, amb "tristesa", aquest matí l'Ajuntament de Pamplona. L'última suspensió de la festa va ser parcial, l'any 1997, per l'assassinat del regidor del PP Miguel Ángel Blanco a mans d'ETA.

 12:21 
JxCat reclama a Colau un pla de desconfinament

El grup de Junts per Catalunya a l'Ajuntament de Barcelona ha reclamat a l'alcaldessa, Ada Colau, que detalli quin serà el pla de desconfinament a la ciutat en l'àmbit que és de competència municipal. La portaveu del grup, Elsa Artadi, ha demanat conèixer quines seran les mesures de protecció sanitària a la ciutadania, la reactivació econòmica de la ciutat i els serveis de transport públic, així com la reincorporació dels treballadors municipals a la feina. Artadi formularà la pregunta de manera oficial a Colau aquest dimecres a la comissió municipal.

 12:19 
Carn de poltre als hospitals dels Pirineus

La Federació de Cavall Pirinenc de muntanya donarà 175 quilos de carn de poltre a residències i hospitals dels Pirineus, a través de les seves associacions comarcals.

 12:16 
VÍDEO Miki Núñez, Blaumut, Suu, Amics de les Arts, Natalia Lacunza, La Pegatina, Judit Neddermann, Cesk Freixes i un bon grapat més d'artistes canten «Escriurem» per ajudar en la campanya #JoEmCorono, que lluita contra el coronavirus.


 12:07 
Oriol Mitjà denuncia "filtracions incorrectes" a la premsa

L'epidemiòleg Oriol Mitjà ha entregat aquest dimarts al matí l'informe encarregat pel Govern per teixir un pla de desconfinament a Catalunya. Ell mateix ho ha explicat en una publicació a Twitter, en la qual també ha denunciat que hi ha mitjans de comunicació que s'estan fent ressò de "filtracions incorrectes" els últims dies.

 12:02 
José Manuel Santiago "precisa" les seves polèmiques declaracions de diumenge i insisteix que es referia a la "identificació" de mentides que poden generar "estrès social" en relació a la pandèmia. El cap de l'estat major de la Guàrdia Civil diu que aquestes activitats sempre es fan amb un "escrupolós respecte" a a llibertat d'expressió i d'informació.

 12:01 
Fernando Simón diu que l'evolució de la pandèmia "va bé" i insisteix que la incidència de l'epidèmia va a la baixa, com en altres països. "L'epidèmia sembla tenir una tendència progressiva cap al control", ha dit el doctor. 

 11:58 
El drac sortirà als carrers de Ripoll

El confinament no impedirà que el drac de Sant Jordi pugui passejar pels carrers i places de tots els barris de Ripoll i que els nens ho puguin gaudir des de les finestres i balcons de casa. L'acció començarà a les cinc de la tarda I comptarà amb la col·laboració dels Diables de la Vila, Creu Roja i Protecció Civil.

 11:56 
Un cadell de guineu visita Sant Quirze del Vallès

VÍDEO Apareix un cadell de guineu en un jardí privat d'una casa de Sant Quirze del Vallès. Els Agents Rurals el duen al Centre de Fauna de Torreferrusa, a Santa Perpètua de Mogoda.

 11:52 
La iniciativa Llibreries Obertes ja ha venut 20.000 llibres

Llibreries Obertes ha assolit els 20.000 llibres venuts a dos dies per Sant Jordi. Aquesta xifra és el doble de la xifra que dissabte passat, quan Òmnium Cultural va assumir el projecte i va permetre que les llibreries rebessin des del primer moment el 100% de l'import de la venda. La iniciativa és "doblement solidària" i també busca donar resposta a l'emergència social de la covid-19, ja que el preu final del llibre es pot arrodonir a l'alça i els diners es destinaran a programes d’emergència social. En total, hi ha 400 llibreries dels Països Catalans que s'han sumat a la campanya Regala un llibre per Sant Jordi, que permetrà a les llibreries ingressar mig milió d'euros fins a la diada.

 11:51 
Fernando Simón explica que tres comunitats autònomes tenen increments de nous casos superiors al 2% i diu que en els pròxims dies s'aniran fent recomanacions per tornar a la "normalitat" pel que fa a la mobilitat. El doctor avisa que l'aixecament de restriccions haurà d'anar acompanyat d'un estricte compliment de les mesures de seguretat. 

 11:47 
La policia espanyola va detenir ahir 69 persones que se saltaven l'estat d'alarma. José Ángel González alerta, un dia més, de risc de les estafes per internet. 

 11:46 
Lo Marraco passejarà per Lleida per Sant Jordi

Lo Marraco passejarà pels carrers de Lleida durant la diada de Sant Jordi. La Paeria prepara una diada adaptada a la situació d'emergència sanitària.

 11:45 
Espanya rebrà un avió amb material sanitari procedent d'Estònia aquest dimarts.

 11:42 
La Guàrdia Civil va detenir ahir 28 persones que se saltaven l'estat d'alarma. José Manuel Santiago alerta d'un repunt en els detinguts per incomplir el confinament. "No és el moment d'abaixar la guàrdia", ha dit el cap de l'estat major de l'Institut Armat.

 11:38 
L'exèrcit espanyol farà tasques de desinfecció en comissaries de Tarragona, Reus i Tortosa. 

 11:37 
Investigadors de la UB desenvolupen un respirador de baix cost per a zones amb pocs recursos. Els respiradors no invasius com aquest es fan servir per tractar pacients amb dificultat i insuficiència respiratòria.

 11:24 
Fernando Simón admet que la xifra de morts, tot i que manté una tendència descendent, és "preocupant". L'increment de persones en UCI i d'hospitalitzats manté la tendència a la baixa.

 11:18 
Sant Jordi a totes les cases

Neix a Tarragona la iniciativa ciutadana "Sant Jordi al teu portal". Els veïns i veïnes animen a penjar escrits i poemes a les portes dels edificis per "posar una mica de color i celebrar entre tots" una diada atípica.

 11:06 
ÚLTIMA HORA Espanya registra un lleuger repunt de les morts per coronavirus: 430 en 24 hores. Això situa la xifra total de defuncions en 21.282. El recompte total de persones contagiades s'eleva fins a les 204.178, amb 3.962 nous positius entre ahir i avui. En aquest increment s'hi inclou els positius confirmats i aquelles persones que han passat la malaltia en algun moment. Pel que fa al nombre d'altes, se n'han registrat 82.514 des que va començar la crisi, 1.928 en l'últim dia.

 10:46 
Més de 1.000 sanitaris aïllats per l'ús de les mascaretes fraudulentes del govern espanyol. Uns 31.000 professionals a tot l'Estat s'han contagiat del coronavirus des que va esclatar la crisi.

 10:37 
Crida solidària per a confeccionar mascaretes per a nens

L'Ajuntament de Solsona fa una crida per cosir 2.000 mascaretes amb mides especials per a infants i joves. Fins ara s'han confeccionat casolanament 2.250 unitats per a persones adultes.

 10:37 
Terrassa reparteix material escolar bàsic

Terrassa repartirà material escolar bàsic a 600 alumnes de Primària perquè puguin seguir el curs escolar durant el coronavirus. Els lots contenen una llibreta, un bolígraf, un llapis i colors.

 10:31 
Irene Montero supera finalment el coronavirus

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha superat finalment el coronavirus i participa en la reunió per videoconferència del Consell de Ministres d'aquest dimarts des de la seu del ministeri del qual és titular, segons fonts governamentals. Montero va anunciar que tenia la covid-19 el 12 de març i fa més d'un mes que es trobava en aïllament domiciliari. Va tornar a donar positiu a finals de març i també la setmana passada.

 10:28 
Desenvolupen una nova prova ràpida per detectar la Covid-19. Enginyers de l'Escola d'Enginyeria McKelvey, de la Universitat de Washington han rebut fons federals del govern nord-americà. La tecnologia ja ha estat patentada i es treballa en la seva comercialització.

 10:24 
Dol al món dels castells

Mor per coronavirus Josep Sala i Mañé, fundador dels Castellers de Barcelona i cap de colla els primers anys de la seva història.

 10:15 
Els viatges que no són de primera necessitat continuaran prohibits almenys fins el 15 de maig. La mesura està en vigor des del 17 de març per limitar l'expansió de la pandèmia a Europa.

 09:52 
La UVic reforça el Consorci Hospitalari de Vic

Docents d'infermeria i estudiants de la UVic s'incorporen al Consorci Hospitalari de Vic. Algunes de les infermeres que s'han tornat a posar la bata feia més de 20 anys que no treballaven activament. 

 09:34 
L'Ibex 35 no aixeca cap

L'Ibex 35 ha obert la jornada d'aquest dimarts amb caigudes de l'1,3% i ha perdut els 6.800 punts. D'aquesta manera, continua la tendència d'ahir a la tarda, quan el selectiu espanyol va perdre un 0,65%, fins als 6.831. Els valors que més retrocedeixen a primera hora són els de Repsol, amb un 4,7%; seguit d'Arcelormittal (-3,4%); BBVA (-3-3%) i IAG (-2,9%). Grífols, que acaba de donar a conèixer els seus resultats corresponents al primer trimestre amb uns beneficis de 186 milions d'euros, cau un 0,4%.

 09:32 
Mascaretes defectuoses a la UCI

Un total de cinc departaments de salut del País Valencià han arribat a utilitzar les mascaretes defectuoses que va distribuir el Ministeri de Sanitat i que es van retirar el passat divendres per no complir la normativa europea per fer front a la Covid-19. Un d'aquests és l'Hospital Clínic de València, en el que part d'aquest material es va arribar a emprar a la Unitat de Cures Intensives (UCI).

 09:17 
Albiach diu que no li agrada la presència militar ni de la Guàrdia Civil però que «no és moment de generar més soroll». La líder dels comuns, que també demana humilitat al Govern de Torra, assegura que expressen "públicament i en privat" quan hi ha "alguna cosa" que no els agrada però que ara cal "serenor i no confrontació".

 09:04 
Antoni Trilla posa en dubte l'estratègia d'Oriol Mitjà. Diu que, des d'un punt de vista teòric, plantejar-se fer sis milions de proves li sembla "fantàstic", però té "seriosos dubtes" que sigui viable.

 08:54 
Els alcaldes d'Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui I Òdena, els quatre municipis que van estar confinats pel brot d'Igualada, han lamentat la falta de comunicació "fluïda" entre ells i el Govern durant el tancament perimetral.

 08:51 
Menys morts i infectats a l'Ebre

​S'estanquen els morts i els infectats per coronavirus a l'Ebre, però augmenten els casos sospitosos. En les últimes 24 hores s'han de sumar 2 casos positius confirmats i 137 casos sospitosos. La dada positiva, 20 noves altes hospitalàries.

 08:48 
L'Ajuntament de Barcelona considera «lògic» que el desconfinament es faci per territoris. El consistori dirigit per Ada Colau demana que les administracions donin "instruccions clares" sobre com actuar en aquesta fase.

 08:14 
DADES El retorn a les activitats no essencials de la setmana passada va provocar que prop de mig milió de catalans tornessin a desplaçar-se per anar a la feina; per Roger Tugas.

 07:55 
Un fons per assumir riscos de pandèmies 

Un fons per cobrir les conseqüències econòmiques de les pandèmies en les empreses com en el cas de les catàstrofes naturals. Aquesta és la proposta de l'empresa d'assegurances Zurich per fer front a la crisi del coronavirus.
En declaracions a l'ACN, el director de l'àrea d'empreses de la companyia, Agustín Fernández, ha plantejat la possibilitat de crear un fons amb capital públic i privat per cobrir fenòmens "sistèmics". En general, les empreses del sector no assumeixen l'impacte de pandèmies o epidèmies a les companyies, si bé el risc del coronavirus està inclòs en les pòlisses de vida. "Una afectació global comprometria absolutament la capacitat financera del sector assegurador", ha reconegut Fernández.

 07:31 
Mor per coronavirus l'actor Philippe Nahon

L'actor francès Philippe Nahon ha mort a causa de complicacions relacionades amb el coronavirus. La víctima tenia 81 anys i problemes patològics previs.

 07:12 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols. «Facebook investiga comptes falsos per donar suport al govern espanyola», diu «La Razón»

 06:53 
El Despertador de Ferran Casas

"L'aïllament independentista", l'article matiner del subdirector de NacióDigital. "Si hi ha independentistes, no hi ha taula: es planteja i accepta com si res en una curiosa forma de seduir", apunta.

 23:18 
GRÀFIC INTERACTIU Així evoluciona el coronavirus a Catalunya, dia a dia.

 23:10 
Quantes morts hi ha amb un positiu confirmat?

De les 8.441 morts que Salut atribueix al coronavirus, pràcticament la meitat no són infeccions confirmades per una prova (4.103). Els altres 4.338 sí que han donat positiu en un test. En el cas de les persones mortes en residències, només 665 positius han estat confirmats mentre 1.673 són casos sospitosos.

 23:02 
Augmenten les altes

Les altes s'han incrementat notablement aquest dilluns, amb 1.536. Ahir n'hi va haver 1.066.
 

 22:58 
Professional sanitari i residències

Del nombre total de positius, 6.953 són professionals sanitaris, mentre que 5.868  professionals de residències estan aïllats per sospita o confirmació. En residències de gent gran, un total de 7.825 persones han estat confirmades com a positius de coronavirus i 12.519 més són casos sospitosos. A més, ja han mort 2.328 usuaris d'aquests espais.

 22:52 
Entre confirmats i sospitosos, 116.679 persones

Hi ha un total de 72.984 casos possibles d'infecció de coronavirus, que sumats als confirmats representen 116.679 contagis. Són persones que presenten símptomes i que un professional facultatiu classifica com a possible cas. Així, del total de casos acumulats confirmats i sospitosos, fins ara han mort en un centre hospitalari un total de 4.904 persones.

Entrades anteriors »

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació