Dimecres, 9 d'octubre de 2024
Minut a minut

EN DIRECTE: L'última hora sobre el coronavirus

Tota la informació sobre la pandèmia de la Covid-19 i els seus efectes, al minut

Sergi Ambudio / Victor Rodrigo 3 de juliol de 2020 a les 07:25
« Entrades més recents
 12:32 
L'Hort del Puig: exemple a una TV xinesa sobre com treballar durant la Covid-19

La China Global Television Networking (CGTN) ha emès un reportatge de l'Hort del Puig de Castellbell i el Vilar per mostrar com funciona aquest projecte de venda directe de producte d'horta ecològic de temporada en temps de confinament i pandèmia, com s'ha adaptat per cobrir les necessitats dels seu centenar de clients que setmanalment encarreguen la senalla a mida, i de l'augment de comandes que ha rebut durant la crisi.

 12:28 
Eurecat assaja amb èxit un sistema de desinfecció de mascaretes amb infrarojos

Assajat amb èxit el sistema català de desinfecció de mascaretes amb radiació infraroja i ultraviolada. E. Vila Projects, de Sant Fruitós de Bages, acaba de patentar el sistema i cada un dels seus equips té una capacitat de tractament de 5.000 mascaretes al mes.

 12:23 
Recuperat el sistema informàtic de les farmàcies

El sistema informàtic de les farmàcies, que havia col·lapsat en un moment de pic de demanda de mascaretes, s'està començant a recuperar. Ha estat bloquejat durant aproximadament una hora i ara, després d'arreglar-lo, ja s'està reprenent el repartiment del material a la majoria d'establiments.

 12:22 
El preu del petroli s'enfonsa a nivells del 1999 per la Covid-19

El preu del barril de petroli West Texas Intermediate, el de referència als Estats Units, ha caigut aquest dilluns un 19,27%, fins als 14,75 dòlars. El preu del barril s'enfonsa així a nivells que no s'havien vist des del 1999 a causa de la caiguda de la demanda provocada per la pandèmia de la Covid-19. Pel que fa al Brent, de referència a Europa, ha caigut gairebé un 3% i es cotitza a 27 dòlars. El preu del petroli segueix així en una caiguda que no ha aconseguit frenar l'acord de l'OPEP i Rússia per reduir la producció en 10 milions de barrils al dia.

 12:17 
Caiguda del PIB espanyol de fins al 13% durant el 2020 en el pitjor dels escenaris

El Banc d'Espanya calcula que el Producte Interior Brut (PIB) espanyol patirà una "caiguda sense precedents a la història recent", molt superior a la de la crisi financera durant aquest 2020. Segons les previsions de l'ens donades a conèixer aquest dilluns, l'economia espanyola pot caure fins a un 13,6% en el pitjor dels escenaris, és a dir, si l'estat d'alarma s'allarga 12 setmanes i l'economia no es normalitza fins a finals d'any. En tot cas, el Banc d'Espanya considera més probable que l'estat d'alarma duri 8 setmanes. En aquest escenari, calculen que el PIB pot disminuir entre un 6,6% i un 8,7%.

 12:14 
Un nou protocol per al transport públic davant l'aparició de noves pandèmies

L'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) treballa en l'adjudicació d'un plec per a l'elaboració d'un protocol per al transport públic davant l'aparició de noves pandèmies en un futur i que permeti donar una resposta "immediata" des dels operadors. Així ho ha anunciat aquest dilluns al matí el conseller de Territori i Sostenibilitat i president del consorci, Damià Calvet, en una compareixença telemàtica davant la comissió de Territori i Sostenibilitat.

D'aquesta manera, els operadors i els usuaris podrien "anar a l'avançada", en unes condicions de servei determinades perquè s'"evitin aglomeracions" i no haver d'esperar que altres administracions els facilitin EPI ja que es preveu que es disposi d'un estoc actualitzat.

 12:05 

Espanya proposa un fons europeu de reconstrucció d'un bilió i mig d'euros finançat amb deute perpetu

 

Espanya proposarà a la pròxima cimera europea la creació d'un fons d'un bilió i mig d'euros finançat amb deute perpetu per fer transferències als països més afectats per la pandèmia de la Covid-19. Segons ha avançat El País i ha pogut confirmar l'ACN, el govern de Pedro Sánchez posarà aquesta proposta sobre la taula dels caps d'estat i de govern de la Unió Europea el pròxim dijous.

És similar a la que ja va plantejar França i pretén ser una alternativa als polèmics 'coronabons'. D'altra banda, enmig de les crítiques als Països Baixos per la seva postura sobre la mutualització del deute, l'executiu de Sánchez reclamarà també una "harmonització fiscal plena a la UE i l'erradicació de les pràctiques injustes entre estats membre".

 11:53 
ATENCIÓ Cau el sistema informàtic a les farmàcies catalanes en el primer dia de repartiment de mascaretes. Fins al moment de la incidència s'havien dispensat unes 100.000 unitats. Tot i això, la presència de gent a les farmàcies ha estat menor de l'esperada per la pluja que cau a Catalunya des d'ahir.


 11:50 
El doble d'atur a Europa en els propers mesos, segons McKingsey

L'atur a Europa es podria duplicar en els pròxims mesos per la crisi de la Covid-19, segons la consultora McKingsey. En un informe sobre l'impacte del coronavirus en el mercat laboral europeu, pronostica que en el pitjor dels casos la taxa d'atur s'elevaria fins a l'11,2% a la Unió Europea i no tornaria als nivells del 2019, és a dir, entorn el 6,5%, fins al 2024. En l'escenari més favorable, l'atur augmentaria fins al 7,6% el 2020 i tornaria als nivells d'abans de la crisi a finals del 2021. L'informe també alerta que la crisi pot "agreujar les desigualtats socials existents" perquè el 80% dels llocs de treball en risc estan ocupats per persones sense formació universitària.

 11:44 
Allau de sol·licituds per l'ajut als autònoms

Més de 6.500 autònoms han sol·licitat l'ajut d'entre 100 a 2.000 euros pels autònoms que ofereix el Govern i el Departament de Treball estudia ampliar la línia i fer-la complementària amb rebre la prestació estatal. Segons ha explicat el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, la conselleria ja ha resolt el 41% de les peticions i començarà a transferir 2.500 ajuts per un import de 2,2 milions d'euros aquesta mateixa setmana.

 11:37 
Multen la directora de l'Agència Espanyola de Medicaments per saltar-se el confinament. María Jesús Lamas, que va ser enxampada quan anava a agafar el tren cap a Galícia per Setmana Santa, al·lega que hi té la residència familiar tot i que treballa a Madrid.

 11:06 
ÚLTIMA HORA Espanya registra 399 nous morts per coronavirus en 24 hores que eleven la xifra total a 20.852 des de l'inici del a crisi. Pel que fa al nombre de contagis, se superen ja els 200.000 amb un augment en les últimes hores de 4.266. Les altes també continuen augmentant i se situen a les 80.587 arreu de l'Estat.

 10:53 
Els fumadors, en major risc pel coronavirus

Els fumadors són més vulnerables al coronavirus. Així es desprèn de l'últim informe cientifico-tècnic presentat per l'equip d'experts del Ministeri de Sanitat. Les persones que fumen tenen un major risc d'infectar-se. Segons aquest treball, el risc de malaltia greu és 1,4 vegades més gran entre els fumadors, que tenen 2,4 vegades més possibilitats d'acabar a l'UCI o de necessitar respiració mecànica.

 10:44 
El coronavirus fa estralls a l'aeroport de Reus

L'Aeroport de Reus està completament buit: totes les aerolínies han anat cancel·lant els seus vols i la temporada alta ha quedat totalment estroncada. Això afecta de ple un territori molt estacional que depèn del turisme d'estiu, de març a octubre. De fet, algunes aerolínies com Jet2.com i Tui ja tenen reserves per a l'estiu del 2021.

 10:39 
Problemes informàtics a les farmàcies per les mascaretes


Malgrat que no hi ha cues, el degoteig constant a les farmàcies per anar a buscar la mascareta gratuïta està saturant el programa que fan servir les farmàcies per registrar, a partir de la targeta sanitària, qui la recull. Informa Sara González.

 10:18 
El trànsit torna a augmentar, també en cap de setmana

El trànsit a l'àrea metropolitana de Barcelona va pujar un 22% aquest diumenge respecte a feia tot just una setmana. Segons dades del Servei Català del Trànsit, durant tot el dia van circular 54.994 vehicles, mentre que set dies enrere ho van fer 45.209. Si es compara amb el 8 de març, és a dir, amb un diumenge normal, el descens del trànsit va ser del 92%, ja que aquell dia van circular 653.180 vehicles.

 10:14 
El Govern reconeix ara que no està clar quan començarà el curs que ve

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha afirmat que els centres obriran al setembre per iniciar el proper curs però ha reconegut que no està clar quan podran començar la feina lectiva. "Si podem fer la preinscripció al maig, començaran a mitjans de setembre, si no la podem fer, i seria un desastre absolut, la part lectiva haurà de començar una mica més tard", ha dit a Catalunya Ràdio. Pel que fa a l'actual, no descarta poder tornar a les aules abans de juny, com tampoc que no es pugui fins al setembre.

 10:09 
Poques cues a les farmàcies

Durant la primera hora de distribució gratuïta de mascaretes a les farmàcies, s'han format poques cues. Els farmacèutics consultats per NacióDigital expliquen que, almenys a Barcelona, la pluja ha evitat que la gent vagi massivament a buscar-les. Informa Sara González.
 

Poques cues a les farmàcies Foto: Sara González

 09:50 
Querella d'Abascal a Sánchez

Vox es querella contra Sánchez i el seu executiu per "delictes d'imprudència greu amb resultat de mort". Abascal diu que també presentaran una denúncia perquè s'investiguin les declaracions del cap de la Guàrdia Civil, en què afirmava que l'Institut Armat treballa per "minimitzar" les crítiques a la gestió de la crisi per part de la Moncloa.

 09:43 
Eleccions telemàtiques a l'ANC

Les eleccions al secretariat nacional de l'ANC seran del 10 al 13 de juny. Se celebraran amb un sistema de votació exclusivament telemàtic i el resultat es farà públic el proper 18 de juny.

 09:38 
Revisar el model de residències a Catalunya

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, s'ha mostrat "100% convençuda" que cal canviar el funcionament i l'objectiu de les llars d'avis de Catalunya. "S'ha de revisar el model de residència i com cuidem els nostres avis", ha afirmat aquest dilluns en una entrevista amb Ràdio 4. Budó ha assenyalat que les residències atenen cada vegada més gent gran "amb uns graus de dependència elevat" i, per tant, molt vulnerable. "Aquesta realitat ens ha de fer pensar que cal revisar el model i treballar-lo conjuntament amb una visió sanitària", ha conclòs.

 09:32 
L'Ibex 35 torna a pujar, però molt lentament

L'Ibex 35 ha obert la sessió d'aquest dilluns amb una pujada del 0,5%, però encara just per sota dels 7.000 punts. Els valors que més pugen aquest matí són Ence, amb un 9,20%; seguit de CIE Automotive, amb increments del 8,1%; IAG, amb un 8% i Arcelormittal, amb un 6,3%. A la part baixa, les empreses que han començat el dia en vermell són Red Eléctrica, amb un descens de l'1,95%, seguit del Banc Sabadell (-1,75%); Naturgy, (-0,65%) i Enagas (-0,45%).

 09:30 
800 casos tractats al Trueta

L’Hospital Trueta de Girona ha atès fins ara un total de 800 pacients amb Covid-19, dels quals 514 han ingressat, 411 ja han pogut tornar a casa, 49 han deixat les UCI i 68 han mort, 6 dels quals al mateix servei d’urgències.

 09:27 
Els ERTO a Osona

Un de cada cinc assalariats a Osona està afectat per un ERTO. L'Observatori Socioeconòmic indica en un primer estudi sobre l'impacte econòmic de la Covid-19 que hi ha un total 9.877 empleats afectats.

 09:24 
Resignació entre les editorials

Les editorials de Tarragona ajornen la publicació de novetats a l'expectativa del Dia del Llibre, però amb poca esperança. Asseguren que la facturació vinculada a Sant Jordi suposa fins a un 40% del negoci de tot l'any i no creuen que al juliol es pugui recuperar.

 09:15 
Desconfinament familiar

Detenen una mare i una filla a l'Horta de València que acumulaven 15 sancions per incomplir el confinament. Les dones seien en un banc després de fer la compra.

 09:02 
Quin tipus d'exercici és més efectiu per a protegir la nostra salut mental? Això és el que diuen els experts: 

 08:54 
Els 10 punts del desconfinament català: del carnet d'immunitat als tests a 6 milions de persones.

 08:53 
Així viuen els adolescents el confinament: molt mòbil, moltes sèries i poques videotrucades. Els resultats d'una enquesta resposta per 10.000 joves en 48 hores.

 08:43 
Tres noves víctimes mortals a Olot

Tres defuncions el cap de setmana augmenten a 31 els morts amb Covid-19 a l'Hospital d'Olot. Ja s'han donat 75 altes i recuperat 40 professionals, mentre els malalts ingressats amb el coronavirus són 23.

 08:33 
Les condicions que ha de complir el passaport d'immunitat del Govern, segons Trilla, que també adverteix d'alguns inconvenients. El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic diu que hauria de ser voluntari, "amb garanties" i acordat en el conjunt d'Europa.

 08:16 
JxCat avisa sobre la possibilitat que la repressió de l'Estat vagi en augment

JxCat avisa que seria "molt preocupant" que la "repressió" de l'Estat augmentés després de la crisi sanitària. En una entrevista telemàtica a l'ACN, el president parlamentari del grup, Albert Batet, ha advertit que l'Estat ja ha demostrat "capacitat de superar-se". A banda, Batet aposta per "replantejar" el futur després del coronavirus i per votar telemàticament a les eleccions.

 08:08 
Ciutadans tampoc vol parlar d'eleccions

La portaveu de Ciutadans al Parlament, Lorena Roldán, defensa que "pensar en eleccions queda massa lluny". Tal com ha explicat en una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies, el partit taronja renovarà la seva direcció a Catalunya de forma telemàtica si es prolonga el confinament.

 08:00 
El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha acusat Cs, PP i Vox d'estar utilitzant la Guàrdia Civil i el cap de l'estat major del cos, José Manuel Santiago, per provar d'"arribar" a ell mateix. "Em sembla una falta de lleialtat i consideració a una de les institucions més valorades per la ciutadania", ha criticat.

 07:50 
OPINIÓ â€‹«Coronabons per a què?», l'article de Clara Ponsatí

L'eurodiputada defensa la posició de Puigdemont, Comín i ella mateixa al Parlament Europeu: «Europa faria bé d’assegurar-se que els recursos europeus arriben on han d’arribar a efectes de garantir la igualtat d’oportunitats dels ciutadans».

 07:29 
Els dentistes reclamen poder fer proves de diagnòstic ràpid als pacients

El Col·legi Oficial d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya ha enviat una carta a la consellera de Salut, Alba Vergés, i al ministre de Sanitat, Salvador Illa, on els reclamen que els dos emetin "un reconeixement nacional" perquè tots els dentistes puguin fer proves de diagnòstic ràpid als pacients.
Per al col·lectiu això ajudaria a disminuir "l'elevat risc" d'exposició dels professionals en el tractament de pacients infectats asimptomàtics. Encara que reconeixen que aquests tests actualment són "escassos", creuen que si els dentistes en poden fer "s'ampliarà la capacitat de sobretensió sanitària" i es crearà un entorn "més segur" per a pacients que necessitin tractaments bucodentals. Així, a cada visita es podria fer un test.

 07:02 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols. «El repte del futbol: una temporada sense públic», diu «El País».

 06:46 
El despertador de Ferran Casas

"Desconfinament a la catalana", l'article matiner del subdirector de NacióDigital. "L'estatisme (acompanyat de la dosi diària d'autoritarisme) s'ha enfortit de forma extraordinària com a resposta a la Covid-19", apunta.

 00:11 
Militars i cossos policials poden tenir les hores comptades a les rodes de premsa de la Moncloa. Les polèmiques declaracions del número 2 de la Guàrdia Civil fan que el govern espanyol es replantegi com fa les compareixences. 

 23:25 
Ja hi ha més de 20.000 altes per Covid-19 a Catalunya. Aquesta xifra suposa gairebé la meitat dels més de 42.000 infectats acumulats des que hi va arribar la pandèmia

 23:19 

 23:10 
206 nous morts a Catalunya en les darreres 24 hores pel coronavirus. La xifra acumulada de víctimes mortals des que hi va arribar la pandèmia és ja de 8.273.

 22:02 

Arriben més mascaretes a l'Estat

Aterra un nou avió a Espanya amb dos milions de mascaretes quirúrgiques procedents de Xangai (Xina) que ha adquirit el govern espanyol per combatre el coronavirus.

 21:34 
En marxa l'aparell per agilitzar el diagnòstic del Covid-19 a l'hospital Sant Joan de Déu de Manresa

Es posa en marxa l'aparell per agilitzar el diagnòstic de la Covid-19 a l'hospital Sant Joan de Déu de Manresa. D'aquesta manera, s'evita el trasllat de les proves a laboratoris externs i, en conseqüència, es redueix el temps d'espera per a l'obtenció dels resultats.

 21:33 
Mor l'exalcalde d'Olvan Joan Munté als 67 anys a causa del coronavirus 

Ha mort als 67 anys l'exalcalde d'Olvan Joan Munté Pedrol a causa del coronavirus. Va ser alcalde d'Olvan de 1991 fins a 1995 amb Convergència i Unió (CiU) i conseller de Turisme del Consell Comarcal del Berguedà en una etapa anterior, de 1987 a 1991, durant la presidència de Jaume Farguell.

 21:32 

GUIA Així es farà el repartiment de mascaretes a les farmàcies a partir d'aquest dilluns.Quantes mascaretes hi haurà? Quant costaran? Què em cal per recollir-les? Totes les preguntes, amb resposta.


 

 20:52 
CRÒNICA Moncloa i Govern inauguren el pols pel com i el qui del desconfinament. La Generalitat presenta aquest dilluns el seu pla basat en la gradualitat, el cribratge massiu i mesures com el carnet d'immunitat però no el podrà aplicar sense el vistiplau del govern espanyol. Per Sara González.

 20:50 
El president del Govern, Quim Torra, s'indigna per la polèmica del número 2 de la Guàrdia Civil:"Com és possible que  es tolerin unes declaracions així?"
 

 20:25 
El Departament de Salut «obliga a renovar» la direcció del CAP Centre de Sabadell 

El personal sanitari està estudiant les protestes a dur a terme; informa Albert Hernàndez.

 20:13 
L'alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, demana «no trencar la convivència»

Ho ha dit arran dels fets de divendres, quan desenes de persones es van saltar el confinament per assistir a una pregària al carrer. El batlle ha aclarit que l'acte no estava autoritzat, i ha defensat l'actuació policial que va «anteposar la seguretat». 

Entrades anteriors »

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació