Dimecres, 9 d'octubre de 2024
Minut a minut

EN DIRECTE: L'última hora sobre el coronavirus

Tota la informació sobre la pandèmia de la Covid-19 i els seus efectes, al minut

Sergi Ambudio / Victor Rodrigo 3 de juliol de 2020 a les 07:25
« Entrades més recents
 13:41 
Les sortides dels infants haurien de ser d'una hora i en un radi d'un quilòmetre 

L'organització en defensa dels drets de la infància, Save the Children estableix un seguit de mesures que creu que el govern espanyol hauria d'aplicar en la flexibilització del confinament dels menors entre les quals també consideren que cal mantenir  tancats els parcs infantils i prioritzar els menors de 0 a 6 anys. 

 12:54 
ÚLTIMA HORA Sánchez anuncia 14.000 milions per a les comunitats autònomes

D'aquests, 5.500 són de l'avançament de la liquidació de 2018, que va ser rècord. Així, més de 8.000 milions serien els que augmenta el finançament autonòmic.

 12:49 
El govern espanyol té també sobre la taula permetre la pràctica d'esport de forma individual

A més del desconfinament puntual dels nens a partir del 27 d'abril, el govern espanyol té també sobre la taula la possibilitat de permetre la pràctica d'esport de forma individual, així com passeigs per a la gent gran. Per Sara González. 


 

 12:39 
El comitè científic del govern espanyol posa sobre la taula la possibilitat que la gent gran pugui sortir al carrer per "caminar o exercitar-se", ha dit Fernando Simón. 
 

 12:27 
El govern espanyol obre la porta a la pràctica d'esport individual en les pròximes setmanes. El comitè d'experts expressa que "caldrà implementar mesures que es puguin dur a terme d'acord amb la situació de contagi". 

 12:25 
ÚLTIMA HORA Quim Torra exigeix a Sánchez que sigui la Generalitat qui gestioni el desconfinament a Catalunya 

El president de la Generalitat, Quim Torra considera que "cada territori requereix de respostes específiques i adaptades a la seva realitat". Amb tot, Torra assegura que qualsevol decisió es prendrà sempre en funció de la situació epidemiològica, la capacitat del sistema sanitari i la capacitat de control de la infecció.

 12:21 
La producció local de roses caurà a la meitat pel Sant Jordi del 23 de juliol 

El portaveu del Mercat de Flor i Planta Ornamental, Ignasi Ruiz, espera que aleshores ja no hi hagi problemes per al transport de mercaderies. 


 

 12:13 
En 24h la Guàrdia Civil ha denunciat 4.200 persones i s'han detingut 29 més per saltar-se l'estat d'alarma de manera reincident. També s'ha desarticulat una organització criminal d'explotació de dones d'entre 19 i 24 anys a Madrid i Toledo. S'han detingut nou persones. 
 

 12:11 
La Guàrdia Civil demana prudència a la gent gran per evitar que siguin víctimes d'estafes a través de targetes bancàries. 

 12:05 
Aquest diumenge l'exèrcit desinfectarà Mercabarna i està previst que arribi un nou avió amb material sanitari. 

 11:55 
Fernando Simón: "és la primera vegada que es baixa dels 500 morts en un dia des de l'inici de la pandèmia". Els experts anuncien que en les últimes setmanes "estem en una línia descendent de les xifres". 

 11:36 
La comunitat musulmana es prepara per celebrar el ramadà més atípic 

El confinament pel coronavirus obligarà a renunciar als trencaments de dejuni comunitaris i les oracions en grup. 


 

 11:35 
FILIPRIM «Instagramiztar el fotoperiodisme»

Dues fotos polèmiques han esvalotat el galliner aquests dies de coronavirus. Les comenta el periodista Toni Vall. 

 11:26 
La xifra diària de morts a Espanya cau a 410 en les últimes 24 hores  

Els casos positius per coronavirus a l'estat espanyol ja arriben als 195.944, el nombre de morts és de 20.453; 77.357 persones han estat donades d'alta. A més a més s'han notificat 2.526 persones que tenen anticossos positius de la Covid-19 però sense símptomes en el moment de fer-los la prova de manera que no se sap si han estat contagiades o si han passat la malaltia. Per Sara González. 




 

 11:04 
Aragonès reclama a l'Estat una transferència directa de recursos per fer front a la crisi 

El vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha fixat les pautes de l'estratègia econòmica per fer front a la Covid-19, però també ha avisat que no es tornarà a la mateixa situació que al febrer del 2020.
 

 10:39 
El Govern reclama que la renda mínima no perjudiqui el cobrament de la renda garantida

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha demanat al govern espanyol que la renda mínima que té prevista aprovar al maig sigui compatible i no substitutòria amb la renda garantida de ciutadania que funciona a Catalunya des de l'any 2017. L'objectiu és que la implementació de la nova prestació "no tingui un impacte negatiu" sobre aquelles persones que reben la renda garantida. 

 10:21 
OPINIÓ «Demà també ens estimareu?»

Jordi Roca, el director gerent de la Fundació Hospital de Sant Celoni expressa en un article d'opinió «no oblideu aquests dies, si us plau! Estimeu la feblesa del món sanitari, que passi el que passi tindreu sempre al vostre costat. Estimeu sempre des de la netejadora més menuda fins al metge més eminent». 

 10:19 
Torra reclamarà a Sánchez el retorn de les competències per fer el “desconfinament asimètric”

El president de la Generalitat, Quim Torra, demanarà avui al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que retorni les competències a Catalunya després que el cap de l'executiu espanyol hagi parlat d'un "desconfinament asimètric" per territoris. Així ho ha explicat la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, en una entrevista a Catalunya Ràdio poques hores abans de la reunió. El Govern també s’obre a flexibilitzar les franges horàries de desconfinament dels nens.

 10:12 
El comerç xinès de Girona, tancat durant tot el confinament 

La majoria de comerços d'alimentació regentats per xinesos a les comarques gironines han tancat des del principi de l'estat d'alarma, malgrat que podrien tenir obert. El motiu és la "consciència" que ha pres la comunitat del país asiàtic després d'haver viscut una "doble crisi" i no volen "córrer riscos". 

 10:10 
Jubilació posposada pel coronavirus 

La propietària d'un supermercat a Monistrol de Montserrat (el Bages) posposa la jubilació per no deixar «la clientela penjada». La botiga centenària Creus és l'única de comestibles oberta al barri de L'altra banda. 

 09:47 
ENTREVISTA Rafael Bengoa (Caracas, Veneçuela, 1951) és una de les veus més autoritzades de l'Estat per avaluar polítiques públiques de salut. Acumula experiència com a directiu de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) -seguint la trajectòria del seu pare-, va exercir com a conseller de Salut del País Basc i també va assessorar l'administració de Barack Obama quan es va posar en marxa una profunda reforma del sistema sanitari, l'anomenat Obamacare. En l'actualitat, treballa com a consultor de diversos països. Hi ha parlat Joan Serra Carné.

 09:41 
Els firaires demanen als ajuntaments que flexibilitzin el pagament de taxes

Un dels molts sectors perjudicats per la suspensió d'actes multitudinaris pel coronavirus ha estat el dels firaires, que quinze dies abans de començar la temporada veien com es decretava l'estat d'alarma i les atraccions quedaven aturades. Davant el degoteig de suspensions de fires, el sector ha demanat als ajuntaments que "paralitzin" o els rebaixin l'import de les taxes quan recuperin l'activitat, que en l'escenari més optimista calcula serà a l'agost, segons apunta el portaveu de l'Associació de Firaires de Girona, Barcelona, Tarragona i Lleida, Hugo Castillo, a l'ACN. Tot i el canvi de dates d'algunes d'elles, Castillo augura que seran un "desastre". "No és el mateix celebrar la Feria d'Abril al setembre o a l'octubre", resumeix.

 09:40 
Arriba una de les dates més esperades de l'any. La diada de Sant Jordi captiva adults i  infants que ja des de ben petits se senten atrets per la milenària llegenda i la popular festivitat que omple els carrers i les places de roses i llibres. Enguany, però, toca viure'l diferent. Ho explica Irene Ramentol.

 09:35 
Demanen fer el test de coronavirus als residents d'un centre d'acollida de menors de Tarragona

Els educadors socials del centre d'acollida de menors Mare de Déu de la Mercè de Tarragona reclamen al Departament de Salut que prioritzi els testos de detecció de coronavirus als usuaris i treballadors. En declaracions a l'ACN, lamenten que ja han hagut d'aïllar quatre residents sense que s'hagi pogut confirmar si estaven o no contagiats. En concret, es tracta de dues joves que van tenir febre durant els primers dies de la crisi sanitària i dos joves més que es van escapolir i s'han posat en quarantena. Tot i que el confinament genera friccions, no s'ha detectat un increment significatiu d'agressions cap als educadors del centre. La situació, asseguren, és "molt dura" per als adolescents, ja que els genera tristesa i inseguretat.

 09:35 
Demanen fer el test de coronavirus als residents d'un centre d'acollida de menors de Tarragona

Els educadors socials del centre d'acollida de menors Mare de Déu de la Mercè de Tarragona reclamen al Departament de Salut que prioritzi els testos de detecció de coronavirus als usuaris i treballadors. En declaracions a l'ACN, lamenten que ja han hagut d'aïllar quatre residents sense que s'hagi pogut confirmar si estaven o no contagiats. En concret, es tracta de dues joves que van tenir febre durant els primers dies de la crisi sanitària i dos joves més que es van escapolir i s'han posat en quarantena. Tot i que el confinament genera friccions, no s'ha detectat un increment significatiu d'agressions cap als educadors del centre. La situació, asseguren, és "molt dura" per als adolescents, ja que els genera tristesa i inseguretat.

 09:15 
ENTREVISTA «Una canalització espiritual ens pot ajudar a transformar la realitat del que ens passa amb el confinament»


Teresa Borotau Castro (Barcelona, 1966) és filòloga i arpista de formació acadèmica, s'ha dedicat durant més de vint-i-cinc anys al món de l'educació, ocupant diversos càrrecs de responsabilitat en centres educatius de secundària. Hi ha parlat Jordi Purtí.

 08:52 
La portaveu de Cs al Parlament, Lorena Roldán, ha ofert la seva formació al Govern per negociar els pressupostos de 2021 i, diu, poder així fer front als efectes de la crisi del coronavirus.

 08:35 
Els editors esperen que amb el 23 de juliol es recuperi el 30% de facturació de Sant Jordi

La presidenta de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, Montse Ayats, confia que amb la feina que es faci des de l'obertura de les llibreries fins el Dia del Llibre de 2020, que serà el 23 de juliol, es pugui recuperar el 30% de facturació que es produeix durant Sant Jordi, "entès en un sentit ampli durant el març i l'abril".
En una entrevista a l'ACN, assenyala que ara el sector i les llibreries "necessiten líquid per a funcionar" i aquest, defensa, l'haurien de facilitar les administracions, però "són lentes i la burocràcia és complexa". "Si una característica té l'administració, tant ajuntaments com Govern i el Ministeri de Cultura, és que sembla que els projectes estiguin pensats perquè no s'utilitzin i fer-ho difícil", critica.

 08:12 
VÍDEOS La natura recupera espai

Senglars i un cabirol es passegen pels carrers desèrtics de Castellar del Vallès.

 07:40 
Recull de portades

Les portades dels principals diaris de paper espanyols i catalans. «Espanya, últim d'Europa en detallar la fi del confinament», diu «El Mundo»

 07:23 
Europa ha registrat més de 900.000 contagis de Covid-19 i s'apropa a les 95.000 morts, segons les últimes dades publicades aquest dijous pel Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC). Concretament, es registren 902.547 casos positius i 93.297 defuncions.

 07:04 
L'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà ha decidit apartar els dos policies locals que han intentat detenir dos joves que no complien el confinament a punta de pistola. L'equip de govern, format per Esquerra, la CUP i La Bisbal En Comú Podem ha pres aquesta decisió després de parlar amb els dos agents i els seus caps i considerar l'acció "desproporcionada".

 23:49 
Catalunya supera els 8.000 morts per coronavirus. El llindar s'ha creuat amb les 186 defuncions totals comptabilitzades aquest dissabte pel departament de Salut.

 21:06 
Cooperació "total" amb Itàlia

Sánchez assegura que la cooperació amb el govern italià és "total" , tot i que el restabliment dels vols amb Itàlia encara "haurà d'esperar".

 20:55 

El suport territorial a les decisions del govern espanyol

"La majoria de comunitats estaven d'acord amb l'aprovació del decret de l'estat d'alarma", afirma Pedro Sánchez, preguntat per NacióDigital sobre el suport a les mesures presentades pel govern espanyol. Tot i que reconeix que pot haver-hi "algunes comunitats" que volguessin mesures més dures o aplicades abans. El president assenyala també els municipis com una "peça clau" en la desecalada del confinament".

 20:47 

Una "lenta marxa"

Sánchez dibuixa un horitzó d'una "lenta marxa" cap a la nova normalitat, per saber si està controlada o no la pandèmia. El president assegura que deixar sortir els nens al carrer no "representa un risc" i espera poder prendre més mesures similars properament.

 20:39 
La desdescalada del confinament

Sánchez apunta que la desescalada no té perquè ser "homogènia" però tampoc ha de cenyir-se a criteris territorials "de províncies o comunitats autònomes". Sí que serà "asimètrica", diu el president espanyol, i precisa que seran els experts els que decidiran com es du a terme.

 20:32 

Una Europa "unida" 

Sánchez assegura que "ara és el moment" de demostrar que "Europa som tots" i llença un missatge a l'eurogrup, en referència al futur econòmic: "Seria imperdonable reincidir en els errors del passat".

 20:30 
Sánchez es prepara pel pitjor pronòstic econòmic per Espanya: "Quan sortim al carrer ens trobarem amb els pitjors estralls d'una guerra, però sense bombes", ha afirmat.

 20:31 
Estat d'alarma prorrogat, però "alleujat" per als nens

Pedro Sánchez precisa que "l'alleujament" del confinament a partir del dia 27 que proposarà al Congrés perquè els nens puguin sortir de casa serà "limitat", i que vol sentir l'opinió dels presidents autonòmics. Hores abans, el Govern ja havia exposat el seu pla de desconfinament per als menors.

 20:30 
Sánchez assegura que el país que hi haurà després de l'aixecament de l'estat d'alarma "no serà el mateix". 

 20:27 
El govern espanyol es guiarà per un sistema de marcadors per dur a terme la desescalada en funció dels contagis i l'estat del sistema de salut de cada un dels territoris de l'Estat. "Si advertim el menor ris ens aturarem", afirma Sánchez.

 20:29 
"Quan ens assegurem que derrotem el virus i el nostre sistema de salut està llest, avançarem en la desescalada", assenyala Pedro Sánchez, en la compareixença en què ha anunciat que demanarà al Congrés una nova pròrroga de l'estat d'alarma

 20:25 
Sánchez portarà al Congrés la proposta de permetre deixar sortir els nens al carrer a partir del 27 d'abril.

 20:24 
Sánchez anuncia que estendrà l'Estat d'alarma fins al 9 de maig. Portarà la proposta al Congrés, i ja ha explicat que té el suport d'altres formacions. 

 20:21 
Sánchez anuncia que "no és possible passar a la fase de desescalada" encara.

 20:19 
Sánchez assegura que "cal avançar més" en la contenció del virus per poder entrar en la "fase de desescalada".

 20:21 
Segueix en directe la compareixença de Pedro Sánchez sobre la situació del coronoavirus a l'Estat.

 20:16 
Compareix el president del govern espanyol, Pedro Sánchez:"El nostre sistema sanitari ha aconseguit resistir", assegura i assenyala la "disciplina social" del confinament com la clau per "contenir el virus".

 20:07 

Repartiment de mascaretes a partir de dilluns 

Les farmàcies començaran a repartir dilluns que ve 1,5 milions de mascaretes que el Govern ha comprat per a la ciutadania i dijous està prevista l'arribada de dos milions més. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha fet una crida perquè els col·lectius vulnerables no surtin de casa per anar a buscar mascaretes a les farmàcies i ha recomanat que demanin a familiars o veïns que les vagin a buscar per a ells. Se'n donaran dues per persona i la primera serà gratuïta però es demana que primer se'n agafi només una.

Entrades anteriors »

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació