Dimarts, 23 de juliol de 2024
Minut a minut

EN DIRECTE: L'última hora sobre el coronavirus

Tota la informació sobre la pandèmia de la Covid-19 i els seus efectes, al minut

Sergi Ambudio / Victor Rodrigo 3 de juliol de 2020 a les 07:25
« Entrades més recents
 15:02 
Optimisme pel turisme berguedà

Cases rurals, hotels i càmpings del Berguedà esperen amb optimisme l'obertura de la mobilitat a Barcelona. Amb la fase 3 les zones comunes i les piscines ja són obertes al 50% de la capacitat.

 14:54 
Concert a l'antiga estació d'Olot

Relat i Kozama oferiran divendres un concert a l'antiga estació d'Olot reconvertida en autocine. L'espectacle en viu de les dues bandes de la Garrotxa s'emetrà a través d'una freqüència que caldrà sintonitzar a la ràdio de cada vehicle.

 14:43 
La Moncloa defensa l'obertura de fronteres abans del juliol per aplicar «dinamisme» al sector turístic. El govern espanyol es congratula de "reactivar un dels motors" de l'economia i referma que l'arribada de turistes de països de l'espai Schengen es farà a partir de dilluns.

 14:23 
L'Estat destinarà més de la meitat dels 16.000 milions del fons Covid-19 a la despesa sanitària. Els recursos transferits a les comunitats autònomes, que van provocar un xoc entre la Moncloa i la Generalitat pels criteris de repartiment, es començaran a abonar aquest juliol.

 14:08 
Llum verda definitiva del Govern a la paga extra per al personal sanitari. L'executiu aprova el decret llei que permetrà una recompensa d'entre 350 i 1.350 euros per als professionals de la salut i de 900 per als de les residències. Per Oriol March.

 13:52 
Familiars d'usuaris demanen a Torra preparar les residències per a un possible rebrot. La Coordinadora 5+1 reclama més personal als geriàtrics i no ocupar les places que han quedat vacants.

 13:03 
Un 38% de les infermeres s'ha contagiat de coronavirus

Un 38% d'infermers i infermers han patit la Covid-19 a Catalunya, segons les dades d'una enquesta difosa pel sindicat SATSE. Aquest sondeig també conclou que aquests professionals posen una nota de 3,7 sobre 10 a la gestió del Departament de Salut a l'hora de solucionar els seus problemes durant la crisi sanitària. També suspenen, amb un 3 sobre 10, la quantitat i qualitat de material de protecció que han tingut a disposició, ja que han hagut de reutilitzar mascaretes FPP-2 o FPP-3 "vuit de cada deu" vegades per atendre els pacients. L'enquesta es va fer entre finals de maig i principis de juny a un total de 8.218 infermeres de tot l'Estat.

 12:10 
Dades positives

Continua caient la xifra d'ingressats a l'UCI per coronavirus a Catalunya: actualment en són 79, tres menys que ahir.


 11:35 
Les advertències d'Oriol Mitjà

L'investigador creu que s'estan fent les coses "prou bé" però que és necessari recordar les "lliçons apreses" i, en una entrevista a RAC1, detalla cinc advertències que cal tenir en compte sobre el coronavirus per evitar sorpreses catastròfiques.

 10:20 
La previsió dels economistes

El 77% dels economistes creu que l'economia trigarà més d'un any a recuperar-se. El Col·legi d'Economistes considera que el PIB es recuperarà al llarg del 2021 però no per compensar la caiguda del 2020.


 10:05 
Oriol Mitjà trenca el silenci

«La Generalitat no ha fet cas a les meves recomanacions». L'epidemiòleg assegura que tornaria acceptar la proposta del Govern perquè "el meu cor és a Catalunya i era la meva obligació com a científic".


 09:10 
Els pastissers catalans encaren una bona revetlla de Sant Joan i preveuen vendre més d'1,8 milions de coques artesanes per l'increment de celebracions domèstiques i familiars. El Gremi de Pastisseria de Barcelona celebra que la revetlla coincideixi amb el final de l'alerta sanitària per la Covid-19. Segons ells, això farà que se celebri una revetlla en un "clima optimista".

 08:50 
Trilla afirma que la situació de la pandèmia a Catalunya apunta a una estabilitat "bastant continuada"

El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha valorat que la situació de la pandèmia de la Covid-19 a Catalunya apunta a una estabilitat "bastant continuada". En declaracions a Catalunya Ràdio, ha afirmat que l'aixecament de restriccions, especialment de mobilitat, pot generar nous contactes però ha afegit que tot apunta a que hi ha possibilitat de detectar i seguir els contactes.
L'augment de proves està permetent detectar que entre un 25 i un 50% dels casos són asimptomàtics i ha considerat que això és "el que ha passat des de l'inici de la infecció" però llavors no es feien tantes proves. Per últim, ha considerat que els rebrots e la Xina eren "previsibles" perquè el virus continua circulant.

 08:03 
Les hípiques de l'Alt Pirineu i Aran ja comencen a fer les primeres sortides

Les hípiques ja podien començar a treballar amb grups de deu persones a la fase 1 de la desescalada però la manca de clients va fer que totes seguissin tancades. Les de l'Alt Pirineu, ja a la fase 3 i veient més a prop la mobilitat entre les regions sanitàries han començat a obrir les portes i rebre els primers clients.
L'hípica Aventura Verda de Ribera de Cardós (Pallars Sobirà) ha reprès les sortides amb clients aquesta setmana. A les zones comunes l'ús de la mascareta i la neteja de les mans amb gel hidroalcohòlic són obligatoris. Oriol Poy, responsable de l'hípica, ha explicat que ell ha intensificat la neteja dels cascs i tot l'equipament dels cavalls.

 07:25 
La Fiscalia investiga el geriàtric Palafrugell Gent Gran per la mort de 36 avis durant la pandèmia

La Fiscalia investiga el geriàtric Palafrugell Gent Gran per la mort de 36 avis durant la pandèmia. L'associació de familiars de residents i usuaris del centre va decidir, en assemblea telemàtica el 30 de maig, posar en coneixement de la Fiscalia "una sèrie de fets que poden ser constitutius de delicte intencionat o no".
Segons ha pogut saber l'ACN, la Fiscalia ha obert diligències d'investigació per la possible comissió de delictes d'imprudència amb resultat de mort. La Fiscalia vol saber si es va cometre alguna negligència a l'hora de tractar els usuaris afectats per la Covid-19.
Els Departaments de Salut i Afers Socials han declinat fer declaracions però asseguren que col·laboraran aportant tota la documentació que se'l requereixi.

 22:16 
La pressió sindical i patronal endarrereix la pròrroga dels ERTO. La Moncloa no ha aconseguit tancar cap acord per allargar els expedients fins a finals de setembre, tot i que es compromet a continuar negociant.

 21:22 
El Consell per la República avalarà al juliol el full de ruta del nou embat amb l'Estat. L'organisme presidit per Puigdemont perfilarà, en la propera trobada presencial i en plena disputa electoral, l'estratègia derivada del lema "Preparem-nos" llançat a Perpinyà al febrer. Una informació d'Oriol March.

 20:45 
El CAP del Passeig de Sant Joan, un altre ambulatori en rebel·lia. Veïns i treballadors segueixen els passos de les reivindicacions dels centres del Gòtic i el Raval Nord a Barcelona. Ho explica Andreu Merino.

 19:40 
L'FMI avisa que la recessió el 2020 serà "més profunda i duradora" del que preveia a l'abril

"Fins i tot si l'economia europea es recupera, la producció estarà per sota dels nivells d'abans de la crisi l'any que ve", ha dit l'economista en cap de l'FMI, Gita Gopinath, en una compareixença per videoconferència a la comissió d'Economia de l'Eurocambra. Segons Gopinath, l'atur es mantindrà alt i la productivitat baixa el 2021.

 19:03 
El sector cultural aixeca la veu: les discoteques sí i la cultura popular no? Artistes, companyies i agrupacions mostren el seu descontentament per ser els "grans oblidats" en temps de coronavirus.

 18:42 
El Camp Nou homenatjarà les víctimes del coronavirus amb «El cant dels ocells». La peça protagonitzada per nou violoncel·listes del Liceu s'emetrà abans del partit entre el Barça i el Leganés.

 17:58 
Últimes denúncies de l'estat d'alarma

La Policia Municipal de Sabadell interposa dues denúncies el penúltim cap de setmana d'estat d'alarma, per incomplir l'ordre de confinament. Informa: Albert Hernàndez.

 17:19 
El cardenal Cañizares assegura que la vacuna contra la Covid-19 es fa amb «fetus avortats». Durant la missa del diumenge va dir que es tracta d'una "obra del diable".

 16:23 
La gestió del coronavirus del govern espanyol és la que genera menys suport de tota la UE. Un 42% de ciutadans de l'Estat han vist reduïts els ingressos durant la pandèmia, segons una enquesta del Parlament Europeu, només per darrere dels hongaresos.

 15:49 
El pla de Sánchez per al sector de l'automòbil inclou 250 milions per renovar vehicles. La inversió industrial en el sector serà de 2.690 milions d'euros.

 15:12 
La Xina reimposa restriccions a Pequín per un rebrot de Covid-19 en un mercat. Les autoritats xineses han detectat desenes de casos nous en els últims dies, informa la premsa internacional.

 14:38 
Uns 300 vehicles es manifesten a Barcelona per reclamar mesures per a la indústria de l'espectacle. Empreses de so, "riggers", imatge o llum "perillen" per l'estacionalitat del sector i la vinculació amb el turisme.

 13:42 
Menys d'un 5% d'homes ha demanat reduir la jornada per cuidar de fills o familiars en la majoria d'empreses

Menys d'un 5% d'homes ha demanat reducció de jornada per poder cuidar de fills o familiars en un 81% de les empreses, un percentatge que es manté inferior al 25% quan s'apuja al 97% de les companyies. Aquesta és una de les xifres destacades de l'Observatori Adecco Igualtat, un estudi que ha enquestat més de 20.000 empreses d'arreu de l'Estat i que s'ha presentat aquest dilluns a Madrid. L'informe també constata que la presència de dones als òrgans de direcció continua sota mínims: per sota del 25% a la meitat de les companyies i –en el cas dels càrrecs intermedis-, inferior al 50% al 70% de les empreses. "La bretxa de gènere ha estat una altra víctima de la pandèmia de coronavirus", ha alertat Carmen Mancheño, coordinadora de CCOO Madrid.

 13:36 
Sanitat resoldrà dimecres si Barcelona i Lleida passen de forma immediata a la fase 3. La Generalitat demana que les regions sanitàries que falten per canviar de fase ho puguin fer dijous, de manera que Catalunya recuperaria les plenes competències. Ho explica Joan Serra.

 13:08 
Torra reclama 7.500 milions a l'Estat per salvar 90.000 llocs de treball del sector turístic. El president avisa que Catalunya "s'hi juga molt" amb la reactivació de l'arribada de visitants i crida a afavorir la mobilitat interior en els mesos de vacances. Informa Oriol March.

 12:48 
La Generalitat demana que Barcelona i Lleida passin a la fase 3 aquest dijous. Torra ja ho va anunciar aquest diumenge a Sánchez durant la conferència de presidents i, si el govern espanyol autoritza el salt d'etapa, la Generalitat recuperarà les plenes competències. Per Oriol March.

 12:42 
La Diputació de Barcelona detecta un increment de casos de maltractament a gent gran durant el confinament. Des de la segona quinzena de febrer al confinament hi van haver 52 i entre mitjans de març i principis d'abril 112.

 12:20 
«Catalunya és casa teva»: ofensiva institucional per reactivar el turisme. Govern, ajuntaments i diputacions destinaran 7,4 milions d'euros en dues fases a recuperar els visitants; les prioritats són el mercat interior, França, Alemanya i el Regne Unit. Ho explica Oriol March.

 12:05 
ÚLTIMA HORA Catalunya registra quatre morts més per coronavirus i 109 nous contagis. Els ingressats en UCI baixen a 82 en l'últim recompte.

 11:58 
ENTREVISTA Marta Farrés, alcaldessa de Sabadell, valora el seu primer any de mandat amb NacióDigital; per Albert Hernández

 11:17 

 11:14 
Colau demana que Barcelona passi a fase 3 quan abans millor per no coincidir amb Sant Joan

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat al Govern que Barcelona passi a fase 3 quan abans millor i ha apuntat que veu "problemàtic" que el canvi de fase coincideixi amb Sant Joan. En una entrevista a Rac 1, Colau ha argumentat que les dades a la capital catalana són positives i equiparables a altres territoris en fase 3.

 11:00 
Biblioteques, menjadors i patis: els espais que es convertiran en aules el setembre. El govern espanyol descarta nous barracons per adaptar el nou curs a les mesures sanitàries.

 10:05 
Trilla creu que Sanitat avalarà el pas a fase 3 de Lleida i Barcelona abans de 14 dies

El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha afirmat que és "raonable" esperar els 14 dies per passar d'una fase a altra però ha previst que el Ministeri de Sanitat aprovi que Barcelona i la seva àrea metropolitana i Lleida passin a fase 3 abans si les dades epidemiològiques ho avalen.

En declaracions a Catalunya Ràdio, ha alertat també sobre el "risc claríssim" d'aglomeracions a les platges i ha considerat "bastant trist" que s'hagin de tancar accessos o plantejar-se multar perquè la gent no respecta les mesures de seguretat. D'altra banda, ha afirmat que l'obertura de fronteres suposa un "risc més alt" de contagi perquè hi haurà més gent però "similarment igual" al que hi ha passejant per Catalunya.

 10:04 
PortAventura World reobrirà les seves portes el pròxim dimecres 8 de juliol 

El parc havia d'iniciar la temporada al març amb multitud d'actes per la celebració del seu 25è aniversari, però la crisi del coronavirus va endarrerir la tornada.

 08:40 
Tot el que es pot fer a la fase 3, de la que ja gaudeixen Girona i la Catalunya Central. 

 08:25 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols. «Els nens francesos, obligats a tornar a l'escola el 22 de juny», destaca l'«Ara».

 22:17 
Els socis de l'ANC reforcen les opcions d'Elisenda Paluzie per revalidar la presidència. Montse Soler, candidata del sector Canadell, també es postula i ara treballarà per obtenir els suports dels secretaris el dissabte. Informa Bernat Surroca. 

 22:05 
La pugna entre famílies encalla la reordenació de JxCat. El tàndem Calvet-Buch, avalat per Lledoners, genera recels en sectors del PDECat i en els més independents; el lideratge de Puigdemont és inqüestionable però veus del partit demanen canvis en la presa de decisions. Per Oriol March.

 22:04 
VÍDEO La cançó del Corpus de la Garriga. El municipi presenta un vídeo en què un centenar de músics garriguencs interpreten un tema composat pel cantautor Joan Garriga que parla de la tradició floral del municipi. L'audiovisual ha sortit a la llum aquest diumenge, dia en què s'ha celebrat un Corpus condicionat per la pandèmia del coronavirus

 19:28 
ENTREVISTA a Eduard Vallory: «L'escola no està capacitada per a la funció que ha de fer». L'expert en educació i president d'Unescocat considera que cal aprofitar la crisi sanitària per repensar el sistema: "S'ha de fer una reconversió". Per Pep Martí
 

 19:27 
Barcelona obre la porta a multar els banyistes que incompleixin el distanciament. El regidor Eloi Badia explica que "la sanció podria ser d'uns 100 o 200 euros, igual que per no portar mascareta al metro".
 

 19:26 
Sánchez anuncia que l'obertura de fronteres a partir del 21 de juny es farà «amb seguretat». El president espanyol promourà un pla de suport al turisme i preveu destinar 3.700 milions al sector de l'automoció. Informa Anna Mira.

 17:21 
El govern de Berga reorganitzarà el cartipàs i farà «una autocrítica profunda» pel polèmic salt de Patum de Roser Rifà. Informa Pilar Màrquez des del Berguedà. 

 17:21 
L'alcaldessa de Berga i els caps de colla fan entrega dels rams de la Patum a les residències de la gent gran i a Queralt. Informa Pilar Màrquez des del Berguedà. 

Entrades anteriors »

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació