Dimecres, 9 d'octubre de 2024
Minut a minut

EN DIRECTE: L'última hora sobre el coronavirus

Tota la informació sobre la pandèmia de la Covid-19 i els seus efectes, al minut

Sergi Ambudio / Victor Rodrigo 3 de juliol de 2020 a les 07:25
« Entrades més recents
 11:47 
5.252 nous contagis en les últimes 24 hores a Espanya

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha comparegut aquest divendres sense que encara s'hagi fet públic el balanç de víctimes de les últimes 24 hores. Sí que ha precisat que s'han diagnosticat 5.252 casos nous en el darrer dia, fet que implica que es manté el ritme de contagis en un 2,8%.

 11:43 
El govern espanyol ratifica el model de recompte del ministeri de Sanitat

Pel que fa al recompte de víctimes, el govern espanyol ratifica aquest divendres a través d’una ordre ministerial publicada al BOE el criteri del ministeri de Sanitat. Torna a detallar que les autonomies han de facilitar les dades sobre les defuncions que s’hagin produït amb la infecció amb independència d’on va morir la persona malalta. És a dir, que per ser comptabilitzada com a mort per coronavirus s’ha d’haver confirmat amb un test positiu que ho avali. Les autonomies hauran d’informar també l’Estat de les unitats de kits de PCR dels quals disposen i de la quantitat de proves realitzades cada setmana. Del total de positius, hauran d’indicar els casos simptomàtics dels asimptomàtics. També es reclamen dades sobre quants sanitaris estan contagiats.

 11:37 
JxCat proposa un ajornament d'impostos a Barcelona

La portaveu de JxCat a l'Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, demana que els impostos municipals es puguin pagar en un termini de dos anys i demana ajudes a fons perdut per a petites empreses.

 11:24 
Sant Pau crearà un biobanc per facilitar les investigacions sobre la Covid-19. El projecte guardarà mostres de pacients seropositius per coronavirus i en garantirà la qualitat a llarg termini.

 11:23 
Ripoll demana a l'Estat que modifiqui l'IVA dels enterraments del 21% al 4%

L'Ajuntament de Ripoll demanarà a l'Estat que rebaixi de forma urgent l'IVA dels enterraments per la situació excepcional que es viu per la pandèmia. Actualment s'aplica un 21% però des de l'equip de govern vol que passi a ser del 4% que és el que tenen els productes bàsics. Des del consistori consideren que aquest és un servei essencial.

 11:19 
Maragall no avala la gestió de Colau

El portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall ha retret al govern d'Ada Colau haver actuat amb manca de lideratge i sense respecte pel "funcionament democràtic" del consistori durant la crisi del coronavirus. Maragall denuncia que l'executiu de Barcelona en Comú i el PSC ha actuat de manera "unilateral".

 11:18 
L’Estat demana més dades a les autonomies

Les autonomies hauran d’informar l’Estat de les unitats de kits de PCR dels quals disposen i de la quantitat de proves realitzades cada setmana. Del total de positius, hauran d’indicar els casos simptomàtics dels asimptomàtics.

 11:04 

Wuhan revisa les morts per coronavirus i les eleva un 50%. Les autoritats de la ciutat xinesa, origen de la pandèmia del nou coronavirus, han revisat a l'alça aquest divendres les seves xifres amb 1.290 víctimes mortals i 325 contagis més, que se sumen a un total de 50.333 casos positius i 3.869 defuncions.

 11:03 

Els autònoms haurien de rebre aquest divendres la prestació per la Covid-19

Més de 800.000 autònoms que han hagut de deixar de treballar fruit de les mesures del confinament o que han perdut el 75% dels seus ingressos haurien de cobrar aquest divendres la prestació extraordinària de, com a mínim, 661 euros aprovada pel govern espanyol. L'executiu de Pedro Sánchez assegura que la prestació –d'un sol mes de durada- s'ha concedit al 97% de les persones que l'han demanat. El ministre d'Integració, José Luis Escrivá, ha afirmat en una entrevista a la COPE que l'executiu ja ha rebut 200.000 peticions més, de manera que el nombre de professionals autònoms que han demanat acollir-se a l'ajut arriba al milió.

 10:53 
Colau critica el llenguatge bèl·lic

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'ha mostrat crítica amb el llenguatge bèl·lic utilitzat pel govern espanyol en relació a la crisi del coronavirus. : "No crec que sigui una guerra. No ho hem de plantejar que som soldats i no hi ha enemcis als quals haguem de matar", ha dit a l'inici del ple extraordinari que celebra l'Ajuntament aquest divendres.

 10:42 
Condemnada a sis mesos de presó per saltar-se el confinament després de donar positiu

Una dona de 29 anys de Tenerife ha estat condemnada a sis mesos de presó per desobediència greu a l'autoritat per saltar-se en diverses ocasions el confinament, fins i tot després de donar positiu per coronavirus i rebre l'alta hospitalària. La sentència no accedeix a la suspensió de la pena, per registrar antecedents penals pel mim delicte. Així, la dona haurà de complir la pena que li acaba d'imposar el jutjat, així com els quatre mesos de presó que ja li havien decretat el passat 7 d'abril. 

 10:38 

La PAH reclama reallotjar famílies que no tenen un "habitatge digne" durant el confinament. La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) ha reclamat el reallotjament de famílies que en aquets moments "no tenen garantit un habitatge digne" durant el confinament. Es tracta, segons l'entitat, de famílies que es troben confinades en infrahabitatges, pensions o albergs com a solució temporal després d'haver patit un desallotjament.

 10:25 

El trànsit ha augmentat un 75% a l'àrea metropolitana respecte a la setmana passada. Segons dades del Servei Català del Trànsit, durant les últimes 24 hores han circulat un total de 311.170 vehicles.

 10:12 

Els pediatres proposen que els nens puguin sortir al carrer amb "garanties" 

L'Associació Espanyola de Pediatria proposa que els nens puguin sortir al carrer amb una "certa garantia", acompanyats d'un adult i "respectant l'aïllament social". Així ho ha explicat la presidenta de l'entita, María José Mellado, en una entrevista a SER Catalunya. L'entitat lliurarà aquest divendres un informe al Ministeri de Sanitat elaborat per vuit experts en què es planteja que "el desescalament dels nens pugui ser prioritari quan alguna població pugui sortir al carrer". La proposta passa perquè els menors puguin sortir de casa "d'una manera organitzada", acompanyats d'un progenitor, amb mascareta en el cas dels més grans i sense anar a "llocs de risc".

 10:11 
ERC participarà a la taula de reconstrucció però reclamarà reactivar la del conflicte polític

El líder d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, es reunirà a les 12 per videconferència amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb la intenció d’activar dues taules: la de mesures econòmiques i socials per a la reconstrucció i la de negociació del conflicte polític que ha quedat estroncada amb la crisi sanitària. “Les banderes no curen ni alimenten. Ara bé, si volem obrir un nou temps i ser millors, això és incompatible amb tenir presos polítics. Obrir un nou temps suposa obrir-los de veritat”, ha assegurat en una entrevista de Ser Catalunya. Rufián ha insistit que des d’ERC no contribuiran a “blanquejar la bunquerització” del govern espanyol de no parlar amb ningú però sí en estar al costat “de mesures per dignificar la vida de la gent”.

 10:00 

Cauen els contagis a Terrassa i ja hi ha més de 800 persones donades d'alta 

El coronavirus se segueix debilitant als hospitals de Terrassa i la corba segueix en caiguda lliure pel què fa al nombre de contagis, ja que aquest dijous hi ha 150 persones menys que fa cinc dies. Una de les principals problemàtiques arreu ha estat la tensió a les UCI. Als hospitals de Terrassa, la pressió ha baixat i s'ha passat de tenir 70 ingressades a 51.  D'aquesta manera, els hospitals egarencs atenen 656 casos. Informa Anna Mira.

 09:52 
L'Ibex 35 puja un 2,6% en l'obertura de la sessió d'aquest divendres

L'Ibex 35 puja aquest divendres un 2,6% en l'obertura de la sessió d'aquest divendres i s'ha situat en els 6.938 punts, prop dels 7.000 que va arribar a superar aquesta setmana, marcada per les previsions que ha fet l'FMI per a l'economia espanyola. Concretament, l'organisme estima que el PIB retrocedirà un 8% i elevarà el seu deute fins el 113% del Producte Interior Brut.

 09:38 
Caixa Fòrum obri una "finestra" a la casa dels artistes

El CaixaForum de Barcelona estrena aquest divendres les "Trobades Confinades", segons ha informat en un comunicat. El mestre de l'agitació folklòrica Rodrigo Cuevas serà l'encarregat de donar el tret de sortida de la versió digital de 'Trobades Amb', que des de 2012 se succeeixen de forma presencial a CaixaForum i que ara es traslladen a la xarxa de forma setmanal. També participaran el cantautor Ferran Palau, l'il·lustrador Paco Roca i la directora de cinema Alba Sotorra i l'estudi d'animació Cap Patata, entre d'altres.

 09:32 

Els partits de l'Ajuntament de Terrassa destinaran 29.000 euros a educació

Els cinc grups municipals dels partits polítics amb representació a l'Ajuntament de Terrassa han decidit renunciar a la seva assignació econòmica del mes d'abril i destinar els diners a educació. Així es va acordar per unanimitat a la Junta de Portaveus del dia 14 d'abril. En total es destinaran 29.000 euros al fons de contingència per educació.

 09:28 

La dissenyadora Míriam Ponsa canvia les passarel·les de moda per la confecció d'equips de protecció sanitaris i rep una allau de peticions.

 

 09:23 

Bolsonaro destitueix el seu ministre de Sanitat després de reiterades discrepàncies

El president del Brasil, Jair Bolsonaro, ha destituït finalment aquest dijous el ministre de Sanitat, Luiz Henrique Mandetta, després de setmanes de discrepàncies per la gestió de la crisi del coronavirus al país. "Vull agrair l'oportunitat que se'm va donar per ser un gerent del nostre sistema sanitari i gestionar la pandèmia de coronavirus, el gran desafiament al que s'enfronta la nostra sanitat", ha asseverat l'ara exministre en un missatge difós al seu compte de Twitter.
 

Des que es va iniciar la crisi del Covid-19, Mandetta i Bolsonaro han evidenciat profundes diferències sobre com s'ha d'afrontar la crisi sanitària. L'exministre era partidari d'adoptar mesures dràstiques, tals com el confinament total de la població, cosa que el president rebutja per no danyar l'economia.

Brasil ha sobrepassat ja els 30.400 contagis per coronavirus i suma 1.924 defuncions després de registrar altres 188 morts en les últimes 24 hores, segons les dades difoses per les administracions dels diferents estats i recollides per G1.

 

 09:20 
Decreix fins a 30 el nombre de pacients amb Covid-19 a l'Hospital d'Olot

El decreixement del nombre de pacient ingressats a l'Hospital d'Olot amb la Covid-19 és una realitat, ja que en els darrers dies s'ha passat de més de 60 pacients hospitalitzats als 30 que la Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa reportava aquest dijous. En els darrers tres dies només s'ha registrat una defunció, mentre s'han donat 66 altes, 19 professionals s'han reincorporat a la feina i es comença a fer proves de detecció a totes les residències geriàtriques.

 08:35 
Fer gegants en miniatura amb material reciclable, la proposta de l'artista Pau Reig

El solsoní Pau Reig, un dels constructors d'imatgeria més importants de la Catalunya Central, ha creat un tutorial on explica als infants com crear els seus propis gegants en miniatura amb material reciclable. Amb la iniciativa, busca ajudar a les famílies amb nens "que ja no saben com gestionar el confinament" i, alhora, "mantenir la tradició gegantera".

 08:29 
Trilla diu que la comparativa de dades és «una de les mancances» de la pandèmia

El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha afirmat que no poder comprar dades és "una de les grans mancances" de la pandèmia. Ho ha assegurat en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, on ha explicat que no es poden comparar diferents metodologies. Respecte a la xifra donada aquest dijous per la Generalitat ha apuntat que caldria saber si els 201 morts inclou només els casos confirmats o també els probables i si s'ha fet servir la mateixa metodologia que el dia anterior, quan van ser 99 víctimes. D'altra banda, veu "prudent" treballar en escenaris que permetin la sortida de nens però ha instat a "posar-se d'acord tots".

 08:26 

ENTREVISTA a Joan Albanell: «L'oncologia s'ha adaptat amb rapidesa a la crisi de la Covid-19». Científic de prestigi internacional, especialista en càncer de mama i cap del servei d'Oncologia de l'Hospital del Mar, explica que "el centre s'ha reconvertit per atendre l'arribada massiva de pacients de la pandèmia". Per Pep Martí.

 08:15 

PORTADES «Quatre autonomies es despengen del pla educatiu del govern», a «El País»

 08:02 
La Generalitat estudia deixar sortir els nens de casa en un màxim de 10 dies, en sortides puntuals i restringides en els horaris, i sempre que no hi hagi cap rebrot.

 07:55 
El món casteller preveu una temporada més imprevisible que mai. Malgrat que l'increment de colles els últims anys permet plantar construccions durant tot l'any, la temporada forta comença tradicionalment per Sant Joan. La crisi del coronavirus impacta de ple en el calendari de diades, que difícilment encaixen en el distanciament social que imposa la pandèmia.
 

 07:33 
Els casals d'estiu i extraescolars de la Catalunya Central busquen sobreviure 
 
Els casals d'estiu i extraescolars de la Catalunya Central afronten la supervivència amb l'esperança posada en poder obrir el juliol, sempre que les autoritats sanitàries ho permetin. Amb el confinament, han hagut d'abaixar la persiana, sense cap tipus d'ingrés, però han de continuar pagant despeses

 07:20 
Revisió dels morts a Wuhan

Xina revisa les morts per coronavirus a Wuhan, l'epicentre de la pandèmia, i n'hi afegeix un 50% més de les anunciades (1.290). Ara, la xifra oficial de víctimes és de 3.869.

 06:56 
La brúixola de Joan Serra Carné

"Reconstrucció sense eleccions", diu el redactor en cap de Nació Digital. "Estat i Generalitat només coincideixen en el fet que, sense ajudes públiques estructurals, el patiment dels ciutadans serà major", apunta.

 00:12 
GRÀFIC INTERACTIU Així evoluciona el coronavirus a Catalunya, dia a dia.

 00:04 
Més dades del coronavirus

Des de l'inici de la pandèmia, s'han comptabilitzat fins avui un total de 18.724 altes hospitalàries. A les residències catalanes, un total de 5.616 persones han estat confirmades com a positius de coronavirus i 7.146 són casos sospitosos.

 00:02 
Els positius, per regions

Pel que fa als positius totals, Salut informa d'aquestes xifres:
- Alt Pirineu i Aran: 277
- Barcelona: 28.964
- Camp de Tarragona: 1.638
- Catalunya Central: 3.064
- Girona: 3.323
- Lleida: 1.410
- Terres de l’Ebre: 180
- No classificats: 880

 23:55 
Més de 2.000 defuncions en residències

Des de l'inici l'epidèmia de coronavirus són 2.015 les persones que han mort en residències:

- Alt Pirineu i Aran: 3
- Barcelona: 1.621
- Camp de Tarragona: 60
- Catalunya Central: 237
- Girona: 82
- Lleida: 9
- Terres de l’Ebre: 3

 23:48 
Dos centenars de morts en hospitals

201 persones han mort en centres hospitalaris com a casos positius o com a sospitosos sense confirmar de la Covid-19. És un canvi significatiu en les dades donades per Salut.

 23:35 
Les defuncions en hospitals per coronavirus, per regions:

Alt Pirineu i Aran: 22
Barcelona: 3.332
Camp de Tarragona: 104
Catalunya Central: 328
Girona: 202
Lleida: 62
Terres de l'Ebre: 6

 23:20 
El recompte de Salut eleva els morts a 7.576 mentre els contagis baixen dràsticament

La xifra de morts per coronavirus a Catalunya puja a 7.576 després de l'últim recompte de Salut. En les últimes 24 hores només hi ha hagut 361 contagis, una xifra molt baixa respecte ahir, quan n'hi va haver 2.870.

 22:18 
Sànchez, Rull i Turull demanen al TC que no ajorni la decisió sobre la suspensió de la sentència de l'1-O. El tribunal de garanties s'excusaria en la situació excepcional per la pandèmia de coronavirus per no decidir ja sobre la suspensió de presó, demanada al novembre.

 21:36 
L'aeroport del Prat opera una quarantena de vols amb material sanitari des de l'inici de la pandèmia. L'avió amb material per als respiradors de Seat va arribar a Girona el 4 d'abril.

 21:16 
La Moncloa renuncia als pressupostos del 2020 i ja pensa en els del 2021

La ministra d'Hisenda i portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha destacat aquest dijous que l'executiu renuncia a presentar uns pressupostos per al 2020. La Moncloa entén que els objectius d'estabilitat amb els quals s'estaven preparant els comptes -pendents de presentació- han quedat desactualitzats. Montero ha exposat que el govern espera ara poder treballar "en temps i forma" per disposar d'uns comptes el 2021. Per assolir aquest repte, la Moncloa hauria d'iniciar els tràmits d'aprovació del projecte de pressupostos el mes de setembre.

 21:03 
Parlen els professionals de la salut: «Qui digui que no hi ha hagut col·lapse, que visiti hospitals». NacióDigital parla amb una dotzena de treballadors sanitaris que expliquen com ha canviat la seva feina des de l'inici de l'epidèmia. Per Andreu Merino.

 20:47 
MAPA Quants treballadors afectats per ERTO hi ha a la teva comarca i quant creixen? Algunes comarques tenen prop d'un 40% dels assalariats en un expedient temporal; l'hostaleria i la restauració són els àmbits més afectats i les activitats associatives, on més creixen els darrers dies. Per Roger Tugas.

 20:37 
Nous vins bagencs

Oller del Mas estrena nova imatge i nous vins enmig de la crisi del coronavirus. Tot i la situació actual generada per la Covid-19, el celler treu al mercat els nous vins del 2019.

 20:29 
Denúncies a Terrassa

Denunciades a Terrassa quatre persones en un dia per abocar mobles al carrer. Fins a 30 persones van incomplir l'estat d'alarma aquest dimecres a la cocapital vallesana.

 20:22 
VÍDEO La classe de Maria Cosp

El vídeo de la farmacèutica Maria Cosp sobre el coronavirus que triomfa a les xarxes. La petita classe magistral ha aconseguit superar ja les 26.500 visualitzacions a Instagram.

 20:18 
5 nous contagis a les Terres de l'Ebre

Cinc positius de coronavirus a les Terres de l'Ebre aquest dijous 16 d'abril. Actualment hi ha hospitalitzats 25 malalts, 8 dels quals a l'UCI.

 20:14 
Manresa manté estable la xifra de crítics

Els hospitals d'Althaia de Manresa mantenen una quarantena de pacients a la unitat de crítics pel coronavirus. Fins a dia d'avui, han mort 138 pacients per coronavirus en els quatre hospitals de la capital del Bages i ja s'han registrat 641 altes des de l'inici de la pandèmia. 

 20:11 
Sancions per saltar-se el confinament

La Policia Local de Granollers ha posat 350 sancions per trencar el confinament des de l'inici de la pandèmia.

 20:06 
La lactància materna pot protegir els nadons dels virus. Investigadors nord-americans han arribat a aquesta conclusió a partir de l'anàlisi d'excrements de nadons, en un treball que publica "Nature".

Entrades anteriors »

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació