La crisi del coronavirus està passant factura a la pròxima campanya de Setmana Santa. Encara a tres setmanes vista de la festivitat, el sector turístic del Pallars viu amb molta preocupació i a l'expectativa les conseqüències del brot.
De moment, el turisme d'Israel que arribava cada primavera al Pirineu de Lleida ja ha anul·lat totes les reserves arran de la propagació del coronavirus. Josep Castellarnau, president de la
Federació d'Hostaleria a Lleida, ha explicat que l'anul·lació d'aquestes reserves suposa pels establiments on s'allotjaven una pèrdua d'entre el 20% i el 25% de facturació.
Aquest fet suposa una "molt mala notícia" pel sector, segons ha afirmat Castellarnau, que també ha explicat que el turisme d'Israel és un dels que més visita el Pirineu de Lleida. Un dels espais més visitats per aquest turisme és el Parc Nacional d'Aigüestortes, on es registren xifres de 560.000 persones l'any. Pel que fa als visitants estrangers suposa un 19% del total i el 36% són d'Israel.
Pel que fa a la resta de reserves, Castellarnau ha explicat que encara no s'han registrat anul·lacions però sí que han notat una interrupció en les trucades per reservar per les pròximes setmanes. Quant a a les reserves ja efectuades per les setmanes vinents, Castellarnau ha explicat que no s'han anul·lat perquè són d'un turista de proximitat, majoritàriament català.
Els establiments turístics del Pallars confien que les reserves per Setmana Santa es reactivin els últims dies. El president dels hotelers de Lleida ha afirmat que "ara la gent no està viatjant ni fent reserves”. "La gent té por" i per aquest motiu "no viatja ni agafa avions" ha sentenciat Castellarnau, i per aquest motiu confien amb el turista de proximitat.
El turisme actiu, “preocupat” per les primeres cancel·lacions
Els efectes de l’expansió del coronavirus també afecten el sector del turisme actiu del Pallars a només dos dies de l’inici de la temporada. El president de l'Associació d'Empreses d'Esports d'Aventura del Pallars Sobirà, Florido Dolcet, ha explicat en declaracions a
Pallars Digital que el sector està “preocupat” per la situació i ha assegurat que ja han rebut les primeres cancel·lacions a nivell escolar procedents de tres escoles de València i Múrcia.
Segons Dolcet, els grups escolars representen aproximadament un 50% de la facturació de les empreses del sector a la primavera. Dolcet ha explicat que a nivell particular també s’han cancel·lat reserves, però que l’afectació, per ara, “no és tant greu”. Pel que fa a la campanya de Setmana Santa, el president de les empreses d’esports d’aventura del Sobirà ha assegurat que s’ha començat a notar una ralentització de les reserves.
Un grup practicant ràfting al Pallars Sobirà. Foto: Arxiu
Quant a l’inici de la temporada de turisme actiu, prevista per aquest divendres dia 14, Florido Dolcet ha explicat que el sector intentarà començar amb normalitat.
L’esquí també se’n ressent
Les estacions d'esquí també han notat aquesta anul·lació progressiva de grups escolars. Xavier Bigordà, director de
Skipallars, ha explicat que les anul·lacions s'estan donant de manera progressiva però que l'estació funciona amb normalitat. Bigordà ha afegit que s'han extremat les mesures d'higiene entre els treballadors, així comles tasques de neteja a les instal·lacions.
Aquest dijous a Port Ainé encara s'han pogut veure alguns grups d'escolars esquiant. Es tracta dels que van arribar a principis d'aquesta setmana. Mentrestant, les estacions d'esquí de Ferrocarrils de la Generalitat esperen directrius del Govern de la Generalitat per saber si s'han de tancar o continuen amb l'activitat amb normalitat.
Anna Panisello, d'Àssua Viatges, ha dit que les reserves de grups per la segona quinzena de març ja s'han anul·lat totes. Són més de mil escolars que deixaran de venir al Pallars Sobirà per practicar esquí i ràfting. Panisello ha dit que hi ha grups que s'han recol·locat per més endavant però n'hi ha d'altres que ja han anul·lat definitivament les seves vacances.
Pel Pallars Sobirà passen durant els mesos de primavera més de 12.000 escolars per fer el viatge de final de curs. La majoria d'escolars realitzen una mitjana de tres activitats, xifra que representa una contractació en dos mesos d'unes 36.000 activitats. La majoria de grups escolars que arriben al Pallars per fer viatges de fi de curs són del País Valencià, Madrid i Catalunya.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi