Divendres, 22 de novembre de 2024
coronavirus

El sector turístic dona per perduda la Setmana Santa i mira l’estiu amb preocupació

El Pirineu estava registrant la millor temporada d'esquí de la història

Redacció 30 de març de 2020 a les 10:40
Un grup d'esquiadors preparant-se per practicar l'equí a Port Ainé | ACN
El coronavirus ha fulminat el que havia de ser la millor temporada d'esquí de la història. Així ho ha assegurat el cap de màrqueting i promoció del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Juli Alegre, que també ha lamentat que el sector està vivint el "confinament amb resignació". En aquest sentit, ha assegurat que la Setmana Santa preveia una ocupació "altíssima" però que s’ha truncat amb el tancament de les estacions d'esquí, els serveis turístics i els allotjaments.

"És una situació trista però és el que toca fer", ha afegit Alegre, que també ha destacat que des del Patronat estan llençant missatges per les xarxes socials amb imatges "bucòliques" de llocs turístics de la demarcació però amb la consigna clara que ara toca "quedar-se a casa". Alegre ha remarcat que quan se surti d'aquesta situació estaran "preparats", ja que han començat a treballar en una activitat promocional que apostarà pel turisme de proximitat una vegada s'aixequi el confinament.


Les conseqüències del coronavirus en el turisme es fan evidents una setmana abans del que havia de ser l'operació sortida de Setmana Santa. En qualsevol cas, els efectes aniran molt més enllà. "La impressió és que, fins i tot, es perdrà la temporada d'estiu i això és molt preocupant", ha assegurat el professor dels Estudis d'Economia i Empresa de la UOC, Pablo Díaz Luque.

Un 90% de reducció de vendes a Catalunya

El sector turístic de Catalunya dona per perduda la Setmana Santa. El futur del sector no és gaire esperançador i els principals operadors miren amb preocupació la temporada estival. Els primers estudis estimen unes pèrdues de 2,7 milions de turistes internacionals si els efectes del coronavirus no s'aturen abans de Setmana Santa, una xifra que podria arribar als sis milions si s'allarga fins a l'estiu. 


La paralització del turisme comportarà també afectacions en el mercat laboral del sector. El Consell Mundial del Viatge i el Turisme (WTTC, per les sigles en anglès) fa referència a 50 milions de llocs de treballs perduts a escala global. En aquest sentit, PIMEC Turisme considera que la "manca de previsió" en la presa de decisions ha provocat que els establiments turístics de Catalunya s'hagin vist abocats a la suspensió de l'activitat i la presentació d'Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO). 

Segons dades de la patronal, un 90% de les petites i mitjanes empreses del sector de l'hostaleria i la restauració ha experimentat una reducció de vendes o cancel·lació de reserves, un 42,2% ha patit un augment de baixes laborals i un 82,5% ha contemplat presentar un ERTO sobre la plantilla.

Un cop passi la crisi, el primer que es recuperarà serà el turisme estatal per la "sensibilització amb la comunitat local”, segons Díaz Luque. La tornada de turistes internacionals estarà molt relacionada amb els països d'origen i la incidència del virus en aquests. Segons els estudis acadèmics elaborats després de la SARS, els estats on la malaltia pràcticament no havia incidit eren molt "reticents" a viatjar a països que n'havien patit les conseqüències.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació