Una patrulla d'Agents de Medi Ambient del
Conselh Generau d'Aran han trobat mort aquest dijous a l'os Cachou al municipi de Les, a la Val d'Aran. El senyal del collar GPS que duia l'animal ha estat clau per comprovar que feia dies que no es movia del lloc, una zona de difícil accés a la zona de Sobrepera, i localitzar-lo.
Els
Agents Rurals també han col·laborat en les tasques de recuperació del cadàver, que ha estat traslladat a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per a què el Servei d'Ecopatologia de Fauna Salvatge en realitzi la necròpsia. De moment, es desconeix la causa de la mort d'aquest os, un mascle de sis anys que feia un mes i mig que havia abandonat la cova d'hibernació, i s'havia mogut per Mijaran, França i el Baish Aran.
Cachou va ser capturat fa aproximadament un any per col·locar-li un collar GPS i poder seguir-li els moviments. Amb això es va poder comprovar que va ser el causant de
diversos atacs a bestiar equí durant la tardor. El Conselh Generau va intentar foragitar-lo i
aplicar diverses mesures de condicionament aversiu per evitar aquest comportament depredador, de manera que l'os no havia tornat a atacar a d'altres animats des de principis d'octubre de l'any passat.
El plantígrad es va fer "famós" per ser considerat un
os amb un "caràcter problemàtic" i una "forta depredació". El seu comportament anòmal va fer que la Generalitat és planteges seriosament la possibilitat d'haver-lo d'extreure del medi i el sector ramader ho va demanar enèrgicament en diferents manifestacions arreu del Pirineu. El síndic d'Aran, Francés Boya, va ser un dels polítics del territori que més enèrgicament
va demanar la "retirada immediata" de Cachou, petició que va fer després del
cinquè atac de l'animal a bestiar equí.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi