Dimecres, 22 de gener de 2025
entrevista

Ramon Mitjana: «Hem patit un tsunami viral sense precedents»

El metge del Centre Geriàtric de la Pobla explica en una entrevista a Ràdio Tremp la situació crítica que s'ha viscut a la residència a causa del brot de Covid-19

17 d'abril de 2020 a les 12:40
Ramon Mitjana, metge del Centre Geriàtric del Pirineu i del CAP de la Pobla | CAP Pobla de Segur
El metge del Centre Geriàtric del Pirineu i del CAP de la Pobla de Segur, Ramon Mitjana, va assegurar ahir en una entrevista a Ràdio Tremp que han patit “un tsunami viral sense precedents” a causa del brot de Covid-19 a la residència. 

Recordem que al centre hi ha hagut 12 residents morts per coronavirus i 40 casos positius, entre residents i treballadors, sis dels quals segueixen ingressats a l'Hospital Comarcal del Pallars, mentre que quatre i dos altres més que presenten simptomatologia són a la residència. Per altra banda, Mitjana també va explicar que dels 29 positius confirmats, 24 ja no presenten cap símptoma.


A més, malgrat que des de fa nou dies cap pacient ha presentat simptomatologia, alerta que “no s'ha d'abaixar la guàrdia”. Pel que fa als treballadors, en total van ser 18 els infectats a causa del brot, que van ser confinats a les seves cases. En aquest sentit, Mitjana assegura que estan tots tranquils, amb millores notables i que ben aviat es podran reincorporar a la feina. 

Pel que fa a l'origen del brot a la residència, Mitjana apunta a que possiblement fos un treballador del centre que no presentava simptomatologia, i que per tant no va ser aïllat. Per aquest motiu, sumat al creixement exponecial del contagi i a la seva agressivitat amb els pacients geriàtrics, la Covid-19 va expandir-se tant ràpid al centre. “El virus sempre ha anat per davant i ha trencat totes les mesures de protecció”, ha dit. 

 A continuació us deixem un resum de l'entrevista, que podeu recuperar més avall en format àudio. 

ENTREVISTA DE RÀDIO TREMP A RAMON MITJANA 

Inici del brot a la residència

"A partir del 9 de març vam començar a aplicar les mesures de prevenció: rentat de mans, mesura de la temperatura a residents i treballadors, ús de mascaretes quirúrgiques, distància de seguretat i prohibició de visites. Tot i així, el dimecres 17 de març una pacient de 80 anys, amb bona qualitat de vida, presentava un quadre de febre, dificultat respiratòria i taquicàrdies. Després de traslladar-la a l'Hospital Comarcal, ens van confirmar que havia donat positiu en Covid-19." 

Aïllament 

"A partir d'aleshores vam dur a terme canvis organitzatius i vam extremar mesures de seguretat. Els padrins van ser confinats a les seves habitacions, on realitzaven tant les activitats com els àpats. A més, vam realitzar un control més exhaustiu de la temperatura, tres vegades al dia. Així i tot, dissabte al matí vam detectar que 13 avis tenien febre". 

Setmana crítica 

"Aquests 13 residents amb símptomes finalment van donar positiu. Aquell dia, a més, els hospitals es van bloquejar i ja no es feien més proves. Davant aquest fet, ens vam voler anticipar a nous contagis, i vam decidir separar els residents en funció del seu estat: els positius i els simptomàtics van ser confinats a la primera i segona planta, mentre que els que no presentaven símptomes van ser aïllats a la tercera."

Voluntaris i material 

"Vam fer una crida per xarxes socials per trobar gent que volgués realitzar labors sociosanitàries al centre, ja que els avis necessiten atenció les 24 hores i ja teníem 18 treballadors confinats. Al principi va ser difícil, la gent tenia molta por, però vam aconseguir anar omplint la plantilla gradualment. A més, necessitàvem equips de protecció individual (EPI) per poder atendre als residents sense risc de contagi, tant pels padrins com pels treballadors. Finalment, la Generalitat ens en va proporcionar i ara estem ben servits de material". 

Assaig clínic

"Des de l'Hospital Germans Trias i Pujol ens van proposar participar-hi i vam acceptar immediatament. En total hi participen unes 3.000 persones i nosaltres formem part del grup experimental, és a dir, aquells pacients i treballadors que han estat en contacte amb positius però que no presenten símptomes. En uns quinze dies es preveu que arribin els resultats". 

Comunicació amb les famílies

"Ens hem trobat davant d'una situació inèdita per a tots. És una situació dura. Malgrat tot, gràcies a les tècniques digitals, els pacients han pogut comunicar-se amb els seus familiars per mitjà de videotrucades. S'ha creat un vincle molt especial entre ells, les famílies i els treballadors. A més, sempre hem actuat amb transparència, enviant les dades sobre l'estat dels pacients”.






Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació